Home  Regio  ronse  ronse blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ronse?
Laat het weten aan:
Koen Lauwereyns
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Cinema Matinée: kerstcadeau

Dit willen we jullie niet onthouden. Bij wijze van kers op de taart van 2008. Bij wijze van kerstcadeau: unieke beeldjes van het WK wielrennen van 1963. (Om de spanning niet nodeloos op te drijven: aan het podium wordt ook in dit filmpje niet geraakt.)

Fiertel in archiefbeelden: overrompeling met vier conclusies

CinemaRonsenaars houden van hun Fiertel, het doet er niet echt toe van welke editie. Dat is de eerste conclusie die we na het Cinema Matinée-specialleke, gisteravond in het Congrescentrum Glorieux, kunnen maken. In de namiddag hadden we voor de zekerheid nog een vijftigtal stoelen aangesleept zodat er plots 301 in het gelid stonden. Je wist tenslotte maar nooit hoeveel volk er zou opdagen. Dat volk stond om 19 uur al aan de deur want: 'Meen gurt daat er veil voolk goe koomen kijken!'
En jawel, om 19.45 uur was er geen stoel meer vrij, of het moest een geblokkeerde klapzetel zijn. Gelukkig was ons gelegenheidspersoneel van badmintonclub Wit-Wit gewoon om snel te bewegen zodat er in een mum van tijd nog een kleine honderd werden aangevoerd. En blijkbaar hebben dan nog een paar mensen de vijf filmpjes van Paul Vancoppenolle rechtstaand bekeken. Met het zweet (wat was het daar warm!) in hun schoenen. Een Fiertel is een geseling waard.

Lees verder

Cinéma Matinée (36): in het congrescentrum Glorieux

CinmamatineHet heeft weinig zin om hier te zitten wachten tot hier op dit kleine scherm de 36ste aflevering van Cinéma Matinée aanfloept. Vandaag gaan we helemaal voor het grote werk. Vanavond om 20 uur verwachten we u in het Congrescentrum Glorieux voor een scéance op het grote doek. Paul Vancoppenolle selecteerde drie archieffilms over lang en iets minder lang vervlogen Fierteledities. Kwestie van het Ronsisch feestweekend bij uitstek op passende wijze te laten beginnen. Hopelijk tot straks!

Cinéma Matinée (35): het Jubelende Volk

Terwijl Keerie volgende week zondag in Rozenaken het lof zingt van zijn duizenden volgelingen en voorgangers, zal de sportzaal van het KSO weer vollopen met vrijwilligers die zich klaarmaken voor de Fiertelprocessie. Het laatste filmpje dat Paul voor het kleine scherm klaarstoomde is een hommage aan het Jubelende Volk dat zich elk jaar weer uitdost ter lering en vermaak van de Ronsenaars en ter ere van onze stadspatroon, die vervolgens weer twaalf maanden in zijn nis verdwijnt. Een nis die onmiddellijk na de Ommegang van dit jaar trouwens een grondige restauratie zal ondergaan.
Het Fiertelcomité laat intussen weten dat ze nog op zoek zijn naar figuranten. Wie geïnteresseerd is, komt op 18 mei vanaf 15 uur naar de sportzaal van het voormalige TID. Een vergoeding van 5 euro zal zijn deel zijn.

Zo, waarde stadsgenoten, dit is de laatste Cinéma Matinée in deze vorm. Volgende week vrijdag blijft het kleine schermpje leeg en verwachten we jullie om 20 uur in het Congrescentrum Glorieux voor een hommage aan de Fiertel op groot scherm. Ik hoop jullie daar te mogen ontmoeten. Tot dan!

Cinmamatine

Cinéma Matinée (34): Fiertel verkeerd

Nog twee minifilmpjes en dan verwachten we jullie in het congrescentrum Glorieux voor een Cinéma Matinée op groot scherm. Het vergrootglas hoef je dan niet mee te brengen.
In afwachting dat we verder in de tijd terugblikken op Fiertels in zwart-wit, keren we nog even terug naar de editie van 2000 toen het schrijn een ommetje moest maken vanwege de heilige Aquafin. Geen Wijnstraat dus, maar wel de Glorieuxlaan en Broeke.

Volgende week krijgt u de laatste hap en dan zoomt de camera in op de voorbereidingen van de processie.

Cinéma Matinée (33): Fernandel en Don Camillo

Voor antieke filmpjes over de schoonste ommegang van de wereld moeten jullie nog wachten tot vrijdag 16 mei. Aan het begin van het fiertelweekend trakteren Paul Vancopenolle en nieuwsblad.be/ronse met een Cinéma Matinée op groot doek in het Congrescentrum Glorieux. We lieten collega Stef Vancaeneghem al eens piepen in het aanbod van die avond en wat hij ervan vindt, lees u hier op zijn blog.

Als opwarmer selecteerde Paul voor vandaag een fragment van de Fiertel uit het millenniumjaar, toen de Wijnstraat open lag en Keerie een historisch ommetje moest maken. We surplassen echter aan de Sint-Hermeskerk bij de uitreiking van de medailles en de Ronsische versie van Fernandel en Don Camillo. De leute...

Cinéma Matinée (32): Aftellen naar de Fiertel

CinmamatineNog vier weken en het is zover: Fiertel. Om u op te warmen voor de Ronsische hoogdag tonen we de komende weken fragmenten van de ommegang van de voorbije jaren. Het reeksje leidt naar een climax op vrijdag 16 mei, want dan organiseert Het Nieuwsblad.be in samenwerking met de Stad Ronse en de vzw Werken Glorieux een Cinéma Matinée in het congrescentrum Glorieux. Meer dan anderhalf uur lang zal u dan op groot scherm unieke Fiertelbeelden te zien krijgen die Paul Vancoppenolle selecteerde. Napraten kan bij een glas dat u aangeboden wordt door de krant. De inkom is gratis en luidop commentaar leveren bij de figuren en gebeurtenissen die de revue passeren is dan toegestaan.
Vandaag krijgt u het tweede deel van de Fiertel van 1995 te zien. Omdat de video toen al was uitgevonden, hóórt u nu zelfs de bellen! Veel plezier en tot 16 mei.

Cinéma Matinée (31): Aftellen naar de Fiertel

Nog vijf weken en het is zover: Fiertel. Om u alvast op te warmen voor de Ronsische hoogdag tonen we de komende weken fragmenten van de ommegang van de voorbije jaren. Het reeksje leidt naar een climax op vrijdag 16 mei, want dan organiseert Het Nieuwsblad.be in samenwerking met de Stad Ronse en de vzw Werken Glorieux een Cinéma Matinée in het congrescentrum Glorieux. Meer dan anderhalf uur lang zal u dan op groot scherm unieke Fiertelbeelden te zien krijgen die Paul Vancoppenolle selecteerde. Napraten kan bij een glas dat u aangeboden wordt door de krant. De inkom is gratis en luidop commentaar leveren bij de figuren en gebeurtenissen die de revue passeren is dan toegestaan.
Vandaag blijven we even hangen bij de Fiertel van 1995. Omdat de video toen al was uitgevonden, hóórt u nu zelfs de bellen! Veel plezier en hopelijk tot 16 mei.

Cinmamatine

Cinéma Matinée (30): de Pricanolls

We schrijven 1969 en er was niet meteen een historische gebeurtenis voorhanden om een feest rond te bouwen. Dus bedachten de Pricanolls dat hun caféclub tien jaar bestond. In café Biarritz van beroepsmuzikant Albert Omloo leidde dat tot een bacchanaal waar ze nu nog over spreken. En daar zijn dus beelden van.

Op vrijdag 16 mei worden jullie met zijn allen uitgenodigd door Het Nieuwsblad en de Stad Ronse om in het Congrescentrum Glorieux anderhalf uur lang een paar Ronsische filmpareltjes te komen bekijken. Twee dagen voor de Fiertel kan het niet anders of onze geliefde ommegang zal op het grote filmdoek het meeste aandacht opeisen. Voor deze avondvoorstelling van Cinéma Matinée selecteert Paul nooit vertoonde archiefbeelden. Na de voorstelling biedt Het Nieuwsblad u een receptie aan.
U hoort er de komende weken meer van.

Cinéma Matinée (29): 700 jaar Sint-Hermes

In het heelal is het alle dagen carnaval en in Ronse is het blijkbaar alle dagen  processie. In 1960 vierde de parochiegemeenschap St. Hermes haar 700ste verjaardag...  met een stoet aan bekend volk. Althans voor zij die toen al tot de jaren van verstand gekomen waren. Wie begin '60 nog een zaadcel was, zal zich moeten verbazen over zoveel devotie in de straten van onze stad.

We hebben trouwens goed nieuws voor de fans van Paul Vancoppenolle zijn filmschat. Op vrijdag 16 mei worden jullie met zijn allen uitgenodigd door Het Nieuwsblad en de Stad Ronse om in het Congrescentrum Glorieux anderhalf uur lang een paar Ronsische filmpareltjes te komen bekijken. Twee dagen voor de Fiertel kan het niet anders of onze geliefde ommegang zal op het grote filmdoek het meeste aandacht opeisen. Voor deze avondvoorstelling van Cinéma Matinée selecteert Paul nooit vertoonde archiefbeelden. Na de voorstelling biedt Het Nieuwsblad u een receptie aan. U hoort er de komende weken meer van.

Vandaag moet u het nog even met dit kleine schermpje doen. Veel plezier!

Oudere berichten:
> Records voor VZR in Bonn en Gent
> KSK Ronse wint verdiend met 1-0 van FC Doornik
> Toneelgroep NUNC 14 maart in CC De Brouwerij met 'Zwerfkei'
> Leven en dood
> Zaterdag voetbaltopper Ronse - Doornik
> Ronse present op prestigieuze Franse vakantiebeurs Tourissima
> Vermist: Philippe Vanbalberghe
> WTC Vlaamse Ardennen viert kampioen
> Jo Lemaire komt naar Ronse
> Dikketruiendag: oproep inzenden foto's
> Aanvragen attesten via website Ronse
> Leven en dood
> Ronse vroeger en nu
> Ongeval met fietsers op N60 richting Ronse, update
> Wie tapt de beste pint van Ronse?
> Squash Club Ronse scoort op Belgisch kampioenschap
> Leven en dood
> Verkeersgegevens januari Ronse
> Hoe Ronsenaars meevoelen met de gruwel in Dendermonde
> Stijn Delabie nieuwe redacteur Ronse blogt

Archieven per maand:
| mei 2009 | maart 2009 | februari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006

Ronse blogt

  • Stijn Delabie is correspondent voor Ronse.

    Stijn is een nieuwe Ronsenaar. In september 2006 kwam hij over van Gent, waar hij geboren en getogen is. Waarom Ronse? Zijn vrouw werkt in Oudenaarde en het is aangenaam om dicht en toch net ver genoeg van het werk te wonen. Daarbij kunnen jonge mensen in Ronse nog aan een betaalbaar huis geraken, is de omgeving groen, de stad mooi en heeft de sfeer iets open en werelds. Ook aangenaam dat hij zijn Gentse 'r' kan behouden, die is ongeveer hetzelfde.

Zoeken

Nieuws uit ronse

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!