Home  Regio  ronse  ronse blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ronse?
Laat het weten aan:
Koen Lauwereyns
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Architect van de verrotting
Janvindevogel Volgens beeldend kunstenaar Jan Vindevogel (31) weten we allemaal maar al te goed dat ons aards bestaan zinloos is. En toch doen we een leven lang niets anders dan dat met alle middelen te ontkennen. Al die jachtigheid, al ons streven verhindert niet dat we tegen een rotvaart naar ons gapende gat rollen.


Je wordt op het eerste gezicht niet opgewekt van de tentoonstelling van Jan Vindevogel in het voormalig hospitaal van Ronse. Die locatie is niet toevallig gekozen. Zijn foto's, installaties, video en tekeningen die daar in de kamers en operatiezalen zijn opgesteld, tonen wat er met ons vege lijf gebeurt als een ziekenhuis niet meer helpt. Als dat ziekenuis dan zelf al enkele jaren klinische archeologie is geworden, dan kan je lang zoeken naar een tentoonstellingsruimte die het kunstenaarsuniversum beter dient.
Met evenveel passie waarmee wij stervelingen gemiddeld een zestigtal jaar lang plannen maken en ons proberen op te werken tot flinke burgers (die het beter doen dan de burgers van naast de deur), maakt Vindevogel een plan voor na de dood. Als een architect van de verrotting tekent hij op ruitjespapier, met eeuwigheidswaarde nul, zijn blauw en zwarte balpennen leeg. Soms komt uit het gekriebel een beeltenis tevoorschijn die ons doet denken aan de verschrikkingen die Vindevogels lang - nou ja, lang - overleden confrater Jheronimus Bosch opriep. Het lijken inschattingen van wat er met pakweg een galblaas, een hart of een balzak moet gebeuren als die dingen ten prooi vallen aan wormen en schimmels. Aangezien de weg naar de verrotting start bij de geboorte, en dat voor ons geen beletsel is om een leven lang met ware doodsverachting te dromen en te ijveren, is het voor de kunstenaar evenmin onzinnig om plannen te maken voor de tijd die komt nadat de laatste adem is uitgeblazen. Als een volleerd architect haast Vindevogel zich om schetsen te maken voor bouwwerken die ons ontbindend lichaam aan de andere kant van pas kunnen komen. Inclusief de openingen langswaar onze nutteloos geworden sappen uit onze gezwollen kanalen kunnen gedraineerd worden. In de badkamer op de vierde verdieping vangt hij ze voorlopig op in het ligbad. Een deel spoelt hij door in het toilet. Met evenveel zin voor duurzaamheid, waarmee wij bij leven kiezen tussen een warmtepomp en drieduizend liter stookolie, bestudeert hij de doorlaatbaarheid van post-mortem spouwmuren of stopcontacten. Natuurlijk is ook dat onzinnig. Een cementen voeg of siliconenaad is even efficiënt om de totale ontbinding een halt toe te roepen als een consultatie bij de hoofdgeneesheer. Ook 's mans voormalige werkkamer wordt de komende weken trouwens opgefleurd met een paar stemmige werkjes. Vindevogel bewandelt daarmee een wankele lijn tussen cynisme en lach of ik schiet-humor. Maar wat geeft het, of het nu is van het wenen of van het lachen, dood moeten we toch.
In afwachting is de expo een aanrader. (klw)


Van 9 mei tot 7 juni op de Campus Delghust, O. Delghuststraat 60, Ronse. Open op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.
Leven en dood

Geboorten

Echatibi Chaïma

Roels Lyam

Drieghe Iliana

Makran Zainab

Hadj Ahmed Alycia

El Mouden Hind

 

Overlijdens

Deweze Lucas

Delfosse Raoul, weduwnaar van Van Lancker Nelly

Kerlof Josephine

Vandenbossche Denise, weduwe van Van Schoorisse Gérard

Vest Jean, echtgenoot van Tschora Mireille

Dejehansart Yves, ongehuwd

Ysebaert Ruddy, echtgenoot van Vanderkerken Claudine

Verriest Robert, echtgenoot van De Plée Bertha

Nys Godelieve, weduwe van De Merlier Daniel

Dejonghe Lucienne, weduwe van Rubbens Roger

Koodza (Decathlon) opent winkel in Ronse

Logo Koodza, een zusterbedrijf van het bekendere Decathlon, opent op 31 maart een vestiging in Ronse, Snoecklaan 50. In tegenstelling tot Decathlon, richt Koodza zich uitdrukkelijk op regionale centra. En zo komt er in Ronse alweer een nieuwe grote naam bij. Ze willen een diversiteit aan sportartikelen bieden, tegen en een democratische prijs. Ze zoeken trouwens nog volop volk. Nieuwsgierigen kunnen een kijkje nemen op hun site: koodza.be.

7 maart eetfestijn Chiro Ondergronse

Untitled1

Wedergeboorte jeugdraad Ronse

Picture1 Alle jeugd van Ronse wordt nu zaterdag verwacht voor de wedergeboorte van de jeugdraad. Iedere mening en elk idee is welkom. Het wordt een namiddag vol spannende en interessante dingen.

Wie wil komen kan bellen of mailen: 055/23.94.26 of 0498/74.10.95 (Veerle), e-mail.

Afspraak in het Jeugdcentrum, Spintersstraat 36, 9600 Ronse, van 14u. tot 18u.

Kom en laat je horen!

Wie tapt de beste pint van Ronse?

Er is niets op de televisie, je bent uitgekeken op de muren van je huis, je hebt zin in gezelschap. Wat kan de Ronsenaar dan beter doen dan de deur uit te gaan, op weg naar één van de vele cafeetjes die de stad rijk is.

Maar waar laaft de Ronsenaar het beste de dorst? Ronse Blogt daagt de horeca van Ronse uit: wie tapt de beste pint van Ronse?

De eerste zaak die deze uitdaging aanging, was Lounge Café Joly. Brasserie De Harmonie bindt met hen de strijd aan. Hier is hun verdediging.

IMG_1143 

Lees verder

Brandweer bevoetbalt brandweer

Om 150 jaar brandweer Ronse te vieren, werd afgelopen zaterdag een zaalvoetbaltoernooi georganiseerd. Tien korpsen tekenden present: Antwerpen, Boom, Buggenhout, Asse, Ardooie, Maldegem, Kluisbergen, Fleurus, Eigen Brakel en natuurlijk Ronse. De finale werd gespeeld door Fleurus en Eigen Brakel. Eigen Brakel won met 7 tegen 5. Ronse werd 7e in het klassement. Het was een erg sportieve dag waarbij de verschillende collega's met elkaar verbroederden.

150_jaar_Brw_zaalvoetbal_(32)

Ishtar geeft gratis optreden

We kennen deze groep nog van Eurosong 2008. Ze brachten een soort nostalgische folk, vergezeld van een tekst in een herkenbare, maar onbestaande taal. De meeste van de nummers haalt Ishtar echter uit de lange traditie van de Europese volksmuziek. Sommige stukken zijn bijna 1000 jaar oud. In het kader van het evenement 'Samen/Ensemble' geven ze een gratis optreden ten beste. Zorg dat je er bij bent op 7 maart! Meer informatie in dit artikel.

Tg

Tien actuele vragen over de cosmos

Image003 

VC De Branderij bevindt zich in de Zuidstraat 13, Ronse.

Mediatheek terug open

Zonnewijzer Iedereen die CD's, CD-roms of DVD's wil ontlenen, kan vanaf vandaag opnieuw terecht in de bibliotheek van Ronse. De mediatheek ging een tijdje dicht voor een opfrisbeurt. Nu is iedereen terug welkom tijdens de gewone openingsuren van de bibliotheek.

Lees verder voor wat kiekjes. Het is beslist geen verslechtering!

Lees verder

Leven, liefde en dood

Geboorten

Moerman Jules

Yakici Selin

 

Huwelijken                    

Van Wetter Sven & Deruyver Isabelle

Dewolf Frédéric & Decock An

           

Overlijdens

Soens Johnny, echtgenoot van Perlesi Vitore

Lagneau Thibaut

Vandenhoucke André, echtgenoot van De Roose Livine

TMF party 150 jaar brandweer Ronse 18 april

SCAN0017 De brandweer van Ronse wordt 150 jaar. Om dat te vieren zal op 18 april in zaal COC een TMF party plaatsvinden. Deze party's genieten in het hele land een erg stevige reputatie. Ronse mag zich danook opmaken voor een nacht vol druisend feestplezier, met uitstekende DJ's, de beste geluids- en lichtkwaliteit en een feestende massa van ver buiten Ronse.

Wie erin wil, kan in voorverkoop aan kaarten geraken voor € 7 en dit bij de aangehaalde adressen op de affiche. Snel wezen blijft een must, want de plaatsen zijn beperkt omwille van de veiligheid.

Een feestje dat je niet mag missen!

Herwaardering Malanderpark

Att49833 Het Malanderpark van de beroemde Belgische tuinarchitect René Péchère krijgt een grondige opfrisbeurt. Met zijn unieke ligging en uitzicht moet dit park (opnieuw) één van de paradepaardjes van Ronse worden. Voor het moment zijn vijf architectenbureau's geselecteerd. Het gaat om vier Belgische kandidaten en één Nederlandse. Meer nieuws volgt in juni, wanneer ze hun voorstellen moeten verdedigen en één van hen gekozen wordt.

'Samen houden we Ronse proper' zoekt modellen voor één dag

DogPoopMasterCleanUp Ronse is op zoek naar modellen voor een affichecampagne met als leuze 'Samen houden we Ronse proper!' Er wordt gezocht naar mannen en vrouwen van alle leeftijden, mensen met een hond, ouders met kinderen, jongeren en scholieren, van allerlei origine, modebewust of traditioneel gekleed ... 

Wil je graag de ervaring opdoen van een echte fotosessie met een professionele fotograaf? Geef je graag het goede voorbeeld als het over sluikstorten, hondenpoep of zwerfvuil gaat? En kan je je vrijmaken op woensdag 18 maart en naar het Bruulpark komen? Schrijf je dan nu in!

Lees verder

Ronse groeit

Elk jaar wordt rond deze tijd een overzicht van de bevolkingscijfers van Ronse openbaar gemaakt. En wat blijkt? Ook dit jaar zijn er meer Ronsenaars bijgekomen. Er zijn meer kindjes geboren dan er mensen overleden zijn: 78, meer Belgen vestigden zich in Ronse dan er vertrokken zijn: 95 en het buitenland leverde ons netto nog eens 132 nieuwelingen op. Ronse telt nu 24 874 inwoners, vorig jaar waren dat er nog 24 633. Wist je dat Ronse ook 1 Jamaicaanse telt?

Verlichting kruispunt Pontstraat en Doorniksesteenweg

In de loop van deze zomer komt er extra verlichting aan de kruising van de Pontstraat en de Doorniksesteenweg. Veel sportbeoefenaars steken daar de straat over op weg naar de stedelijke sportzone. De stad Ronse en de Vlaamse Overheid hopen dat het kruispunt zo veiliger wordt.

David Van Bouwel in Parijs

L_f39298e94181489baeae036cb5cf07c3 Dat de muziekacademie van Ronse een meer dan behoorlijk niveau heeft, is bij de meeste Ronsenaars wel bekend. Door hun leraar David Van Bouwel weten ze dat nu ook in Parijs. Even terug componeerde hij er de muziek voor de fashionshow van Francisco Van Benthum.

Meer op volgende links: Filmpje défilé en My Space David.

Winnaars preselecties Groot Nederlands Dictee Davidsfonds Ronse

Het Groot Nederlands Dictee van het Davidsfonds is de grootste taalwedstrijd van de Lage Landen. Op zaterdag 21 maart 2009 palmen de 25 beste spellers uit elke dicteereeks het Vlaams Parlement in en nemen het tegen elkaar op in een spannende taalstrijd. Afgelopen zaterdag vonden de preselecties plaats. Ook Ronse deed mee.

DSC_0015

Lees verder

Oude stoomtrein in Ronse

Afgelopen zaterdag leek het station van Ronse eventjes op de filmset van een ouderwets kostuumdrama. Een locomotief van 1921, gevolgd door twee 1e klasserijtuigen van 1935, kwam stomend en fluitend het station binnen getuft. De vele belangstellenden konden een kijkje in de trein nemen.

De organisatoren noemden hun initiatief de Valentrein. Je kon op voorhand reserveren en op de trein een maaltijd nuttigen. Zo konden koppeltjes met veel zin voor romantiek Valentijn vieren.

Dergelijke authentieke treinen zijn nog maar heel zelden te zien. Voor wie er niet bij kon zijn, hier enkele foto's.

Locomotief 

Lees verder

Dikketruiendag in het Sint-Antoniuscollege

De dikketruiendag ging niet onopgemerkt voorbij in het Sint-Antoniuscollege. Nadat de beentjes uitgegooid werden met een gesmaakte ochtendgym, werden de leerlingen vergast op heerlijk warme chocolademelk. Ideaal om op temperatuur te blijven in de iets minder op temperatuur gebrachte klaslokalen.

Dikketruiendag_036-640

Lees verder

Oudere berichten:
> Records voor VZR in Bonn en Gent
> KSK Ronse wint verdiend met 1-0 van FC Doornik
> Toneelgroep NUNC 14 maart in CC De Brouwerij met 'Zwerfkei'
> Leven en dood
> Zaterdag voetbaltopper Ronse - Doornik
> Ronse present op prestigieuze Franse vakantiebeurs Tourissima
> Vermist: Philippe Vanbalberghe
> WTC Vlaamse Ardennen viert kampioen
> Jo Lemaire komt naar Ronse
> Dikketruiendag: oproep inzenden foto's
> Aanvragen attesten via website Ronse
> Leven en dood
> Ronse vroeger en nu
> Ongeval met fietsers op N60 richting Ronse, update
> Wie tapt de beste pint van Ronse?
> Squash Club Ronse scoort op Belgisch kampioenschap
> Leven en dood
> Verkeersgegevens januari Ronse
> Hoe Ronsenaars meevoelen met de gruwel in Dendermonde
> Stijn Delabie nieuwe redacteur Ronse blogt

Archieven per maand:
| mei 2009 | maart 2009 | februari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006

Ronse blogt

  • Stijn Delabie is correspondent voor Ronse.

    Stijn is een nieuwe Ronsenaar. In september 2006 kwam hij over van Gent, waar hij geboren en getogen is. Waarom Ronse? Zijn vrouw werkt in Oudenaarde en het is aangenaam om dicht en toch net ver genoeg van het werk te wonen. Daarbij kunnen jonge mensen in Ronse nog aan een betaalbaar huis geraken, is de omgeving groen, de stad mooi en heeft de sfeer iets open en werelds. Ook aangenaam dat hij zijn Gentse 'r' kan behouden, die is ongeveer hetzelfde.

Zoeken

Nieuws uit ronse

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!