Home  Regio  ronse  ronse blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ronse?
Laat het weten aan:
Koen Lauwereyns
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Reikt André Bellinck Leterme de oplossing voor BHV aan?

003Burgemeester Luc Dupont (CD&V) en het stedelijk 11 juli-comité hebben deze ochtend aan volksvertegenwoordiger Michel Doomst (CD&V) een dossier over de faciliteiten overhandigd. Hetzelfde dossier dat bij de uitreiking van de Egelprijs van de CD&V-jongeren ook al cadeau werd gedaan aan minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). Er was eerder ook al die brief die Dupont aan premier Yves Leterme (CD&V) had geschreven. Als we nu nog niet gauw van die faciliteiten af zijn, dan weten we het ook niet meer. Of niet?

Eerste vaststelling deze middag bij aankomst in het stadhuis, net voor aanvang van de academische zitting naar aanleiding van 11 juli. Op de Grote Markt heeft er zich geen mensenmassa verzameld om de legitieme Vlaamse eisen, die ongetwijfeld bij monde van 11 juli-voorzitter Paul Carteus zullen geformuleerd worden, kracht bij te zetten. Vreemd. Als deze stad toch zo kreunt onder de gevolgen van een taalwetgeving, die Ronse steevast aan de onderkant van welvaartslijstjes laat bengelen en iedereen toch zo furieus is op de Waalse landgenoten die deze wetgeving willen in stand houden, dan is dit hét ogenblik voor revolutie. Op de terrassen zitten de laatste koffiedrinkers en de eerste aperitievers van het zonnetje te genieten.

Lees verder

Onveiligheid in Ronse: schieten op de pianist

De gemeenteraad van gisteravond was zonder meer een mijlpaal in de bestuursgeschiedenis van onze stad. Voor het eerst kon je het meemaken dat de democratisch verkozen verantwoordelijke voor de lokale veiligheid, oordeelde pas openlijk over dit thema te kunnen communiceren omdat de oppositie er over begon. Anderhalve maand na de feiten.

Burgemeester Luc Dupont (CD&V) bedankte Tom Deputter van oppositiepartij Open VLD immers omdat hij het thema veiligheid op de agenda had geplaatst. ‘Ik ben daar zeer tevreden over’, zei Dupont. ‘Het laat mij toe te reageren op wat er in december in onze stad is gebeurd. Eigenlijk verbaast het mij dat daar op de gemeenteraad van december al geen vragen over gekomen zijn.’
December was met name de maand waarin een paar burgers op gewelddadige manier overvallen zijn. We aarzelen een beetje om te herhalen dat het ging over gezwaai met revolvers en schoppen en kloppen tot bloedens toe. De burgemeester vindt immers dat we door erover te berichten het onveiligheidsgevoel hebben aangewakkerd.

‘Ik voel mij niet geroepen om te reageren telkens er in de pers iets verschijnt’, aldus Dupont. ‘Soms heb ik echter met stijgende verbazing gelezen wat er gepubliceerd werd.’ De sneer gaat meer bepaald over het feit dat er nogal cynisch werd gedaan over de raad die korpsoverste Roland Schietecatte in onze krant meegaf om na zonsondergang geen geld meer uit de muur te halen. Daardoor ontstond op zijn minst de indruk dat wie dat wel deed zich schuldig maakte aan uitlokking. De burgervader meent dat bovendien de boodschap werd meegegeven dat preventie en de eigen verantwoordelijkheidszin niet belangrijk zouden zijn. Verder heeft hij zich ook geërgerd over het feit dat ‘de pers’ te weinig het onderscheid heeft gemaakt tussen ‘criminaliteit’ en ‘overlast’ of op zijn minst de definities niet goed heeft bestudeerd. Waarna hij in een bijzonder goed gestoffeerd betoog uit de doeken deed wat nu precies het verschil is en vooral, hoe het bestuur probeert, en volgens de recente cijfers zelfs met succes, om beide uitwassen aan banden te leggen. Morgen gaan we daar in onze kranten uitvoerig op in.

De burgemeester verklaarde vervolgens dat hij betreurde wat er in december met de slachtoffers gebeurd is. En dat siert hem, al hadden we op zijn minst verwacht dat dit signaal een beetje eerder was gekomen. We vragen ons immers af wat er zou gebeurd zijn mocht de oppositie het thema helemaal niet hebben aangekaart. Dan kunnen we alleen maar veronderstellen dat er achter de schermen wel degelijk hard over extra maatregelen en het aanscherpen van de waakzaamheid werd gebrainstormd. Al is ook dat blijkbaar geen zekerheid. Dupont gaf op vraag van de Open VLD immers toe dat de preventieraad in 2007 één (1) keer heeft vergaderd, in het voorjaar. Maar hij belooft beterschap in 2008.

Uit heel deze pijnlijke vertoning leren we dat het stadsbestuur en in het bijzonder de burgemeester op zijn sympathiekst gezegd een communicatieprobleem heeft. Hadden de hoofden in december onmiddellijk gereageerd met een uitvoerige informatieronde over de preventiemaatregelen en over de manier waarop geprobeerd werd een herhaling van de ellende te voorkomen, dan was er niet eens ruimte geweest voor welke interpretatie dan ook. Dan had de oppositie (anderhalve maand na de feiten) het spreekwoordelijke gras niet voor de burgervaderlijke voeten weggemaaid, dan was er een signaal gekomen dat angst geen goede raadgever is. In plaats daarvan hebben meerderheid en oppositie  gezwegen. Uitgerekend deze stilte is voor het Vlaams Belang andermaal een zegen geweest. Het was dé manier om slapend rijk te worden.

En de boodschappers? Die worden na de feiten de mantel uitgeveegd. De pianist wordt ongestraft beschoten. Iemand moet eens nagaan of dit onder het hoofdstuk criminaliteit of overlast moet gerangschikt worden. Burgemeester?

Als je bang bent moet je fluiten

Als je ziek bent, kan je naar de dokter. Als je vuilniszak vol is, dan komt de vuilniskar. Als baby huilt, dan is er troost. Als je honger hebt is er een frituur in de buurt. Als er gevoetbald wordt, dan moet de mobiele camera naar het O. Cruckestadion verplaatst worden. Maar hoe moet je in Ronse een politiek debat op gang brengen?

Als het over schotelantennes gaat dan is er Eric Van Der Eedt. Voor het bevestigen van meerderheidsstandpunten, moet je bij zijn partijgenoot Rudy Boudringhien zijn. Voor hogere algebra, statistiek en deelverzamelingen, is er Erik Tack (doch alleen als de vraag in het Nederlands gesteld is en niet door een allochtoon. Of een vreemdeling of een illegaal of een vermenigvuldiging daarvan). Als het koningen en confetti betreft, is er Ignace Michaux. Hij past daarentegen als het over de  koers van telenetaandelen gaat. Het verschil tussen de begrippen melding en klacht wordt ongevraagd behandeld door schepen Agnes Van Crombrugge. Over politiek correcte sociale thema’s wil Leander De Cauter wel iets kwijt. Of bij gebrek aan afdoende isolatie: zijn kartelpartner Wouter Stockman. Gaat het licht helemaal uit, dan zal Yves Deworm haarfijn uitleggen hoe je de schakelaar zoekt. Er is echter niemand om er op te drukken. Zoals er maandag ook geen enkel raadslid was dat het ook maar nodig achtte om even stil te staan bij de overvallenpiek van de jongste weken. Om er een vraag over te stellen. Desnoods bij de varia en tot wanhoop van voorzitter Jan Foulon. Er werd geen extra uitgave van Inzicht (Prettige eindejaarsfeesten en een voorspoedig 2008) aangekondigd, geen openbare aanbesteding uitgeschreven voor een extern bureau dat de bevolking moet geruststellen, iets moet uitleggen, maatregelen moet evalueren en bijspijkeren, brainstormen, een opstand moet beramen, solidariseren, kwaad worden. Tegen de pistolen, tegen het bont en blauw schoppen, tegen de schrik, tegen bang zijn in het donker, tegen bange blanke mannen. Als heel Ronse er al over praat, waarom zouden wij dat dan nog doen? De maatregelen zijn jaren geleden tenslotte al genomen. We zouden er eens betere moeten vinden. Alles is al gezegd. En er zijn nog twintig opmerkingen over verkeerd geplaatste punten en komma’s. Als we hier op elke anekdote moeten ingaan…

We houden het tot bericht van het tegendeel dus bij binnenblijven na zonsondergang en fluiten mocht dat al eens niet lukken. Volgens Gert en Samson helpt dat laatste echt. Woef.

Wees niet bang, Pick en Pock waken

Het stadsbestuur stuurt Pick en Pock de baan op om de argeloze wandelaar in deze vredevolle kersttijd te sensibiliseren voor gauwdieven en ander gespuis. Na de wel bijzonder gewelddadige week die deze stad achter de rug heeft, zal echter meer nodig zijn dan een mascotteduo om het vertrouwen van de Ronsenaar te herstellen.

Maandag kreeg in het Dexiafiliaal aan de Delhaizeparking een klant twee revolvers tegen de slaap geduwd. Buit: duizend euro en een gsm. Een dag later maakte een bezoeker van The Golden Games kennis met de loop van een pistool. Donderdag vielen hangjongeren aan het station de reizigers lastig. En bij wijze van voorlopig sluitstuk werd gisteravond de voornoemde speelhal zelf dan nog eens 12.000 euro armer bij een gewapende overval. Het zijn niet bepaald gebeurtenissen die deze stad kan aanwenden om tweeverdieners van overal te lande te lokken om straks De Kloef te bevolken. 

Toen we burgemeester Luc Dupont woensdag om een reactie vroegen, zuchtte hij heel diep. ‘Ik zie de bui alweer hangen’, zei hij, ‘en de ruchtbaarheid in de pers zal daar geen deugd aan doen.’ Hij bedoelde uiteraard dat iedereen van hem een actieplan zou verwachten waardoor de criminelen voortaan ons huisje zouden voorbij rijden. Hij bedoelde ook dat het Vlaams Belang, zonder ook maar een woord te zeggen, van deze ellende opnieuw garen zou spinnen. Maar voor het gemak kreeg de boodschapper de veeg uit de pan.

Zijn probleem is natuurlijk dat je met een beperkt budget keuzes moet maken terwijl het Belang daar geen last van heeft. De voorbije jaren zijn inspanningen geleverd om het personeelskader van de Ronsese politie te optimaliseren en er kwamen camera’s om ons op het openbaar terrein in de gaten te houden. Het bestuur oordeelde dat daarmee de kous af was en dat vervolgens alle aandacht kon gaan naar investeringen die het leven in deze stad mooi en aangenaam zouden maken. Het veiligheidsthema verdween daarbij volledig van de agenda.

Geen wonder dat politiekorpschef Roland Schiettecatte ook niet meteen raad weet met het wapengekletter van de voorbije dagen. ‘Wij raden aan om na zonsondergang geen gebruik meer te maken van de selfbankingautomaten’, zo luidt zijn advies. Pardon? Niet alleen de boodschapper heeft het dus gedaan maar bij uitbreiding ook alle Ronsenaars die in de donkere dagen voor Kerstmis na 17 uur nog op straat durven te lopen. Sommige mensen willen na hun dagtaak bijvoorbeeld ook nog wel eens aan hun sociaal netwerk breien. Of aan sport doen, of gewoon met Fifi eens naar een lantaarnpaal wandelen. Of is het de bedoeling dat we voortaan maar de rolluiken sluiten, de voordeur op dubbel slot doen en voor de televisie kruipen? En wie zal ons garanderen dat we daar vervolgens geen ongewenst bezoek krijgen? Hier klopt dus met andere woorden iets niet. En het zou handig zijn dat iemand ons eens uitlegt wat. Zucht.

Oudere berichten:
> Records voor VZR in Bonn en Gent
> KSK Ronse wint verdiend met 1-0 van FC Doornik
> Toneelgroep NUNC 14 maart in CC De Brouwerij met 'Zwerfkei'
> Leven en dood
> Zaterdag voetbaltopper Ronse - Doornik
> Ronse present op prestigieuze Franse vakantiebeurs Tourissima
> Vermist: Philippe Vanbalberghe
> WTC Vlaamse Ardennen viert kampioen
> Jo Lemaire komt naar Ronse
> Dikketruiendag: oproep inzenden foto's
> Aanvragen attesten via website Ronse
> Leven en dood
> Ronse vroeger en nu
> Ongeval met fietsers op N60 richting Ronse, update
> Wie tapt de beste pint van Ronse?
> Squash Club Ronse scoort op Belgisch kampioenschap
> Leven en dood
> Verkeersgegevens januari Ronse
> Hoe Ronsenaars meevoelen met de gruwel in Dendermonde
> Stijn Delabie nieuwe redacteur Ronse blogt

Archieven per maand:
| mei 2009 | maart 2009 | februari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006

Ronse blogt

  • Stijn Delabie is correspondent voor Ronse.

    Stijn is een nieuwe Ronsenaar. In september 2006 kwam hij over van Gent, waar hij geboren en getogen is. Waarom Ronse? Zijn vrouw werkt in Oudenaarde en het is aangenaam om dicht en toch net ver genoeg van het werk te wonen. Daarbij kunnen jonge mensen in Ronse nog aan een betaalbaar huis geraken, is de omgeving groen, de stad mooi en heeft de sfeer iets open en werelds. Ook aangenaam dat hij zijn Gentse 'r' kan behouden, die is ongeveer hetzelfde.

Zoeken

Nieuws uit ronse

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!