Home  Regio  ronse  ronse blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ronse?
Laat het weten aan:
Koen Lauwereyns
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Open VLD niet radicaal voor het partijstandpunt

In een advertentie in het weekblad Passe-Partout legt de Open VLD uit waarom de partij 'niet meedoet aan de communautaire radicalisering'. De partij vindt het bijvoorbeeld een gemiste kans dat de faciliteiten in het verleden niet gebruikt werden om Ronse een internationaal karakter te geven. Een verwijt dat een beetje aan kracht verliest aangezien de partij tot voor enkele jaren zelf nog deel uitmaakte van het bestuur. Een vreemd standpunt ook voor een partij die op de jongste gemeenteraad toeterde achter het nationale partijstandpunt te staan en dus voor de afschaffing van de taalfaciliteiten te zijn. Dat onderdeel vergeten ze er in de advertentie bij te vertellen. In plaats daarvan sluiten ze af met een Franstalige verklaring: 'l'Open VLD Ronse exige qu'on s'occupe d'abord des problèmes réels socio-économiques de notre ville.'
Te begrijpen: de meer dan 1.200 werklozen, waarvan zestig procent niet aan een job geraakt omdat ze het Nederlands niet machtig zijn.

001

Henegouwse Miss toch een beetje Ronsisch

SeverineJe kan niet ontkennen dat Ronsenaar Severine Vandeghinste er alles aan doet om de verkiezing van Miss Henegouwen toch ook een Ronsisch tintje te geven. De missenmaakster organiseert de finale van de wedstrijd zondag weliswaar in Dottignies maar dan wel in zaal La RENAISsance. De choreografie is van Valérie Schepens en ook dat is in Ronse geen onbekende. Wie er wil bij zijn  moet wel 95 euro neertellen en voor donderdag reserveren.

Het mysterie van 'klienen beutsoo'

002Het Amerikaans mysterie dat ons begin deze week vanuit Texas voor de voeten is geschoven is dank zij jullie fantastische medewerking min of meer opgelost. Het blijft uiteraard een mysterie hoe en wanneer en waarom de 'klienen beutsoo' de oceaan is overgestoken. Hoedanook hebben we Jerry Young een lesje fiertelgeschiedenis kunnen geven en daar is hij duidelijk bijzonder opgetogen mee. We hebben hem ook een paar beelden doorgestuurd van de triptiek waar nar Van Butsele destijds voor geposeerd heeft. Het schilderij hangt nu in het stadhuis.

Dikke merci aan iedereen die gereageerd heeft!

Inschrijvingen Wielerschool Ronse gestart

De inschrijvingen in de Ronsese Wielerschool zijn volop aan de gang. Volgens deze video zijn de trainingen zelfs al begonnen. Maar goed ook want sommigen hebben nog wat bijscholing nodig vooraleer ze de nieuwe Briek Schotte zullen worden.

Amerikaans mysterie leidt naar Ronse

Usamysterie2Ronse Blogt wil vandaag beroep doen op jullie medewerking voor de opheldering van een Amerikaans mysterie. We kregen een mailtje van Jerry Young uit Austin Texas in de Verenigde Staten met een vreemd verhaal.

Een vriendin van Jerry vond in een antiekshop in New Braunfels een ingekaderde foto. Ze kocht het ding en toen ze de kader thuis uit elkaar haalde, ontdekte ze dat achter het portret van een dame nog een andere foto verborgen zat. Foto twee was in haar ogen nog mysterieuzer dan de blik van de dame op het portret. Een boogschutter poseert voor een schilderij van een paar vreemde snuiters die met een kist zeulen. Geïntrigeerd door de foto ging Jerry op zoek naar een verklaring. Dank zij een stickertje op de achterkant van de foto 'Rue de Pretres, Renaix' begon hij 'renaix' te googlen. Wikipedia leerde hem vanalles over de Fiertel, wat hem naar de Fiertelfilpjes op Ronse Blogt leidde. Daarop kreeg hij plots die vreemde 'kist' weer te zien.
Volgens onze bescheiden mening poseert de boogschutter voor de muurschildering die zich nu in het stadhuis bevindt. Maar wie is de man? En wanneer is de foto genomen? En naar aanleiding waarvan?

Lees verder

Wees vrij, rust voor eeuwig in Ronse

003Het schepencollege heeft zich laatst gebogen over de openingsuren. Deze keer ging het niet over die van de nachtwinkels en over de vraag of het opportuun is om daar om 3 uur ’s nachts een vers paar sokken te betrekken of om 5 uur nog een allerlaatste recipiënt vodka. Neen, onze hoofden braken zich het hoofd over wie in de toekomst de Ronsese kerkhoven moest sluiten.

Lees verder

Ronseman doet het draadloos

Gevonden op YouTube: Ronseman! Hij is voor alle duidelijkheid geen Ronsenaar. Hij draagt daarentegen wel een pet. Hij spreekt geen Nederlands, zelfs geen Frans, maar Duits. En hij speelt blijkbaar graag met een acro-paracopter. Dat is iets met een valscherm, dat dus normaal naar beneden valt, maar in dit geval eerst naar omhoog gaat. Draadloos. Je maakt wat mee op Ronse Blogt!

Waanzinnige Ronsenaars...

... er zijn er weliswaar toch die de stad net voor de aanvang van de Fiertel willen ontvluchten en alzo weigeren om gered te worden van de waanzin. Ze doen dat met de trein. Een video in volle vaart, op het www achtergelaten door een illuster gezelschap dat zich 'de Bolle Neuzen' noemt.

De val van Modde

De meest verrassende wending van de gemeenteraad van gisteravond was de val van Christiane Modde in de aanloop van de zitting. In geen tijd werd het cordon sanitaire doorbroken en werd het VB-raadslid door een gezamenlijke actie van de doktoren Dr. Tack (VB) en Diederik Van Hamme (CD&V) weer op de benen geholpen. Niets aan de hand, de jeune première van de raad had in haar leven al voor hetere vuren gestaan. In sneeuw en ijzel de markten doen bijvoorbeeld, en dat sinds haar 20ste. ‘Je zal het haar in deze eeuw weinig marktkramers zien nadoen’, aldus Gunther Deriemaker (SP.A). De schepen van Markt had gehoopt met deze woorden de pijn een beetje te kunnen zalven doch Christiane sneerde: ‘Knaapje, gij kent niets van de markt!’ Waarop haar woordvoerder Dr. Tack meteen voorstelde om het cordon andermaal te doorbreken om het marktgebeuren met een rondetafelgebeuren uit de crisis te halen.
Want het moet gezegd, Gunther lijkt de revitalisatie van de openbare markten niet echt op de sporen te krijgen. Iedereen klaagt. Bommel_kl_2 Coalitievriend Rudi Boudringhien omdat er een plan circuleert om de verplaatste markten weer rond de Sint-Martinuskerk te organiseren, de textielverkopers omdat ze niet naast andere textielverkopers willen staan, de kaasboeren omdat ze niet naast de beenhouwers of de visleurders mogen staan, Christiane omdat er teveel Chinezen opduiken met goedkoop textiel, zij die wegblijven omdat er ’s woensdags geen volk meer komt en de Ronsenaars omdat er geen marktkramers meer zijn.

Dat laatste blijkt echter het enige probleem dat Gunther wel volkomen in de hand heeft. ‘We hebben die gasten de voorbije jaren systematisch zelf aan de stadspoort gezet’, meldde de schepen. ‘De ene keer komen ze, de andere keer komen ze niet, dat is geen spel. Un peu de tenue, nondedju. Andere en betere.’ Maar die andere kwamen dus niet. En dat komt dus omdat het mietjes zijn die niet meer tegen een beetje regen en wind kunnen, vindt de schepen. ‘Maar mij niet gelaten, desnoods doen we het met een gezellige, kleine markt. Dicht tegen elkaar.’

Waarop Dr. Tack in een Germaanse colère schoot. ‘Wij willen u een masterplan cadeau doen en het enige alternatief waar gij mee voor de dag komt is het camoufleren van de gaten. Ondertussen staan de neringdoeners in Brakel en Geraardsbergen in de file om op de markt te mogen staan. Op die manier zal het natuurlijk nog eeuwen duren vooraleer het hier op woensdag en zaterdag weer zwart zal zien van het volk.’ Waarop de zes overige VB’ers en bloc van hun stoelen rechtveerden en zich naar de schepen haastten om hem te feliciteren voor zijn doortastend vreemdelingenbeleid.

Placier

PS: Aangaande de blijde comeback van Placier: leest deze week het verjaardagsnummer van Passe-Partout.

Gemeenteraad is géén praatbarak

Ronsisch_zot_2Het mag duidelijk zijn dat de Ronsische gemeenteraad geen praatbarak is. De voorwaarde om van een praatbarak te kunnen spreken lijkt mij immers: ten eerste dat er gepraat wordt en ten tweede dat er iemand is die het gepraat kan waarnemen. Tijdens de jongste gemeenteraad van maandag heb ik echter moeten vaststellen dat aan geen van beide voorwaarden werd voldaan.

Een beetje geëngageerde burger, die om de maand een paar uur van zijn dure tijd wil vrijmaken om zich te vergewissen van de democratische vaart van onze stad, moet immers vaststellen dat van op de publieksbanken enkel een soort gewauwel merkbaar is. Een geluid dat het midden houdt tussen de speelzaal van het Sint-Antoniuscollege omstreeks 8.10 uur 's morgens en een telefoonspelletje op de radio, waarbij de deelnemer het volume van zijn radiotoestel heeft vergeten terug te vijzelen. In dit soort van auditieve omstandigheden is het onmogelijk om te besluiten of de heren gemeenteraadsleden praten/discuteren/het eens of oneens zijn met elkaar/hun zitpenningen waardig zijn.

Beste raadsleden, geacht college, ik heb een voorstel om het geluidsdecor te optimaliseren en het comfort van de geïnteresseerde burger te verbeteren. Wie weet, misschien wordt het dan ook in het halfrond gemakkelijker om naar elkaar te luisteren. Voor jullie neuzen, of op zijn verst ernaast, staat een mi-cro-foon op een toestel gemonteerd. Op dat toestel bevinden zich enkele knopjes. De bediening daarvan maakt het mogelijk dat het geluid, dat eenieder van u onmiskenbaar produceert, versterkt wordt door middel van boxen. In het geval dat die dingen kapot zijn, bestaan er kleine zelfstandigen die er een gewoonte van maken die te repareren. Rest jullie alleen nog af te spreken niet al-le-maal te-ge-lijk van het instrument gebruik te maken en zich een beetje in te spannen om de mond voldoende wijd te openen alvorens te ar-ti-cu-le-ren en ik ben ervan overtuigd dat we met zijn allen de luizige akoestiek van de raadzaal kunnen bedwingen.

Koen

Oudere berichten:
> Records voor VZR in Bonn en Gent
> KSK Ronse wint verdiend met 1-0 van FC Doornik
> Toneelgroep NUNC 14 maart in CC De Brouwerij met 'Zwerfkei'
> Leven en dood
> Zaterdag voetbaltopper Ronse - Doornik
> Ronse present op prestigieuze Franse vakantiebeurs Tourissima
> Vermist: Philippe Vanbalberghe
> WTC Vlaamse Ardennen viert kampioen
> Jo Lemaire komt naar Ronse
> Dikketruiendag: oproep inzenden foto's
> Aanvragen attesten via website Ronse
> Leven en dood
> Ronse vroeger en nu
> Ongeval met fietsers op N60 richting Ronse, update
> Wie tapt de beste pint van Ronse?
> Squash Club Ronse scoort op Belgisch kampioenschap
> Leven en dood
> Verkeersgegevens januari Ronse
> Hoe Ronsenaars meevoelen met de gruwel in Dendermonde
> Stijn Delabie nieuwe redacteur Ronse blogt

Archieven per maand:
| mei 2009 | maart 2009 | februari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006

Ronse blogt

  • Stijn Delabie is correspondent voor Ronse.

    Stijn is een nieuwe Ronsenaar. In september 2006 kwam hij over van Gent, waar hij geboren en getogen is. Waarom Ronse? Zijn vrouw werkt in Oudenaarde en het is aangenaam om dicht en toch net ver genoeg van het werk te wonen. Daarbij kunnen jonge mensen in Ronse nog aan een betaalbaar huis geraken, is de omgeving groen, de stad mooi en heeft de sfeer iets open en werelds. Ook aangenaam dat hij zijn Gentse 'r' kan behouden, die is ongeveer hetzelfde.

Zoeken

Nieuws uit ronse

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!