Home  Regio  ronse  ronse blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ronse?
Laat het weten aan:
Koen Lauwereyns
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Architect van de verrotting
Janvindevogel Volgens beeldend kunstenaar Jan Vindevogel (31) weten we allemaal maar al te goed dat ons aards bestaan zinloos is. En toch doen we een leven lang niets anders dan dat met alle middelen te ontkennen. Al die jachtigheid, al ons streven verhindert niet dat we tegen een rotvaart naar ons gapende gat rollen.


Je wordt op het eerste gezicht niet opgewekt van de tentoonstelling van Jan Vindevogel in het voormalig hospitaal van Ronse. Die locatie is niet toevallig gekozen. Zijn foto's, installaties, video en tekeningen die daar in de kamers en operatiezalen zijn opgesteld, tonen wat er met ons vege lijf gebeurt als een ziekenhuis niet meer helpt. Als dat ziekenuis dan zelf al enkele jaren klinische archeologie is geworden, dan kan je lang zoeken naar een tentoonstellingsruimte die het kunstenaarsuniversum beter dient.
Met evenveel passie waarmee wij stervelingen gemiddeld een zestigtal jaar lang plannen maken en ons proberen op te werken tot flinke burgers (die het beter doen dan de burgers van naast de deur), maakt Vindevogel een plan voor na de dood. Als een architect van de verrotting tekent hij op ruitjespapier, met eeuwigheidswaarde nul, zijn blauw en zwarte balpennen leeg. Soms komt uit het gekriebel een beeltenis tevoorschijn die ons doet denken aan de verschrikkingen die Vindevogels lang - nou ja, lang - overleden confrater Jheronimus Bosch opriep. Het lijken inschattingen van wat er met pakweg een galblaas, een hart of een balzak moet gebeuren als die dingen ten prooi vallen aan wormen en schimmels. Aangezien de weg naar de verrotting start bij de geboorte, en dat voor ons geen beletsel is om een leven lang met ware doodsverachting te dromen en te ijveren, is het voor de kunstenaar evenmin onzinnig om plannen te maken voor de tijd die komt nadat de laatste adem is uitgeblazen. Als een volleerd architect haast Vindevogel zich om schetsen te maken voor bouwwerken die ons ontbindend lichaam aan de andere kant van pas kunnen komen. Inclusief de openingen langswaar onze nutteloos geworden sappen uit onze gezwollen kanalen kunnen gedraineerd worden. In de badkamer op de vierde verdieping vangt hij ze voorlopig op in het ligbad. Een deel spoelt hij door in het toilet. Met evenveel zin voor duurzaamheid, waarmee wij bij leven kiezen tussen een warmtepomp en drieduizend liter stookolie, bestudeert hij de doorlaatbaarheid van post-mortem spouwmuren of stopcontacten. Natuurlijk is ook dat onzinnig. Een cementen voeg of siliconenaad is even efficiënt om de totale ontbinding een halt toe te roepen als een consultatie bij de hoofdgeneesheer. Ook 's mans voormalige werkkamer wordt de komende weken trouwens opgefleurd met een paar stemmige werkjes. Vindevogel bewandelt daarmee een wankele lijn tussen cynisme en lach of ik schiet-humor. Maar wat geeft het, of het nu is van het wenen of van het lachen, dood moeten we toch.
In afwachting is de expo een aanrader. (klw)


Van 9 mei tot 7 juni op de Campus Delghust, O. Delghuststraat 60, Ronse. Open op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.
Ronse vroeger en nu

1891_janvier_Etang_Cambier_Rx 

De Hoge Mote en Sint-Hermeskerk januari 1891

IMG_1132 

De Hoge Mote en Sint-Hermeskerk februari 2009: zoek de zeven verschillen!

Met dank aan Lise Lecocq

Oud hospitaal is nog nooit zo mooi geweest

Tekenkunst2008_027

40STE GROTE PRIJS VAN DE TEKENKUNST MOET JE ZIEN

Het is symbolisch dat de jury van de 40ste Grote Prijs Tekenkunst van de Stad Ronse het werk '1' van Kelly Vanderhaegen tot winnaar heeft uitgeroepen. Dat is namelijk de plek waar de expositie, die aan de prijs verbonden is, thuishoort. Helemaal bovenaan: op het hoogste schavot. Veel hoger dan ons oud hospitaal verdiepingen telt.

Het Burgerlijk Hospitaal is nooit een plek geweest waar je buitenkwam zoals je was binnen gekomen. In het beste geval was je geheeld of anders alleszins gelouterd. Er is niets veranderd nu de dokters en verplegers hebben plaats gemaakt voor beginnende en gerenomeerde kunstenaars. De schat aan nieuw en oud tekenwerk dat daar tot 18 januari bij elkaar hangt, is zo overdonderend en verscheiden dat je achteraf een momentje nodig hebt om terug met de voeten op de grond te landen.
Tekenkunst2008_001Cultuurfunctionaris Jan Leconte wou voor deze speciale editie een even speciale locatie. Weg van de zo overduidelijk als expositieruimte ontworpen Brouwerij. Een plek waar er ruimte zat is om te beseffen dat je niet per se naar een kunstwerk kan kijken met als enige verlangen dat het misschien wel eens mooi zou kunnen zijn. Los van de intrinsieke waarde van de werken is de expositie een kunstwerk op zich geworden. De manier waarop de tekeningen in het mastodonte bouwwerk zijn opgehangen is meesterlijk en de interactie tussen de medische architectuur, de kunstobjecten en de doorkijken op de stad en de omgeving is redelijk hallucinant. Iedereen die ooit van plan is om in Brussel, Antwerpen Gent of Chicago een kunsttentoonstelling te bezoeken, moet dat heus niet doen vooraleer hij in Ronse is langs geweest.

Lees verder

JCI hangt centrum vol kindertekeningen

JcitekeningenEr wordt nogal wat afgetekend in deze stad. Na de Bommels heeft nu ook JCI het potlood in de hand genomen.

JCI Ronse wil tijdens de eindejaarsperiode het stadscentrum extra kleur geven door met tekeningen van kleuters en leerlingen van de lagere scholen een aantal leegstaande uitstalramen in het centrum van de stad op te fleuren.
'Zo willen we de lokale handelaars een extra steuntje geven, winkelstraten met een kleurige toets maken het winkelen met eindejaar een stuk aantrekkelijker', aldus Inge Goeminne, ondervoorzitster van JCI Ronse.
Er werden een kleine driehonderd tekeningen gemaakt door de leerlingen van de Ronsese scholen. Ze werden vervolgens stuk voor stuk ingescand en kleurvast afgedrukt op grote affiches.
'Er zitten ware kunstwerken bij, de creativiteit en inspiratie van onze schoolgaande kinderen is hartverwarmend', vervolgt Inge Goeminne.

De tekeningen zijn te bezichtigen in de centrumstraten vanaf vrijdag 19 december en blijven ook na de eindejaarsperiode nog een hele tijd in de uitstalramen hangen.

Ronsese kinderen tekenen voor de Bommels

BommelstekenwedstrDe teken- en knutselwedstrijd die de Raad der Bommels organiseerde in de Ronsese scholen was een gigantisch succes. De jury moest een keuze maken tussen meer dan vijfhonderd tekeningen en meer dan tachtig knutselwerkjes. Veertig tekenaars en vier knutselaars vielen in de prijzen.

Je kan de lijst hier raadplegen.

Kerstboom krijgt veel water

Het is geen kerstweer om een spar door te jagen, maar jawel: dit prachtexemplaar staat toch maar mooi te blinken op de Markt. De ballen volgen.

012

Koningen en koninginnen en koningen en koninginnen in spe

Verkiezingsavond20082Zaterdagavond was het in het COC alsof de Bommels sinds januari nooit in hun kot waren gekropen en niet van plan waren om er voor januari weer in te kruipen. Het grootste nieuws was dat Christophe en Anne (boven) in 2010 de kronen van Alain en Santina (onder) zullen erven. En voor de rest was er vooral veel leute en veel bier. Het is een beetje te zien aan de foto's maar dat draagt alleen maar bij tot de feestvreugde.

(foto's André Onijn)

Verkiezingsavond20083 Verkiezingsavond20086 Verkiezingsavond20087

Christophe en Anne regeren in het Bommelweekend van 2010

Verkiezingsavond20081Christophe Delusine en Anne Boulaert dragen in 2010 de kroon van koning en koningin van de Bommels. Dat werd vanavond beslist tijdens de verkiezingsavond in het COC. Een bijzondere uitslag aangezien Christophe en Anne als individuele kandidaten deelnamen.

De uitslag na de autopresentatie, vier spelletjes en de SMS stemming zag er als volgt uit:

- Christophe Delusine en Anne Boulaert: 33,10 punten
- het koppel van de Kadeitchiest: 22,47
- het koppel van de Clochardkies: 20,86
- het koppel van de Bollekies: 20,08
- het koppel van de Klevevrienden: 17,17
- het koppel van de Musketiers: 13,98

Alain en Santina werden op het einde van de avond, na de opvoering van hun playback show, gekroond tot Koning en Koningin van het komende feestweekend in 2009.

Coca Cola-kerstman op de Kerstmarkt

Kerstmarkt2008De kerstman brengt Ronse dit jaar een kerstboom uit de tuin van de familie Notebaert uit Saint-Sauveur. Hij wordt de blikvanger voor de kerstmarkt van 19, 20 en 21 december. Op vrijdag krijgt de markt bovendien ook bezoek van de hofleveranciers van de kerstman: Coca-Cola. De Coca-Cola Christmas Exerience Tour 2008 zal de opening van de kerstmarkt opvrolijken en Coca Cola flesjes verkopen ten voordele van de Cliniclowns. De kerstman zet bij die gelegenheid ook zijn woonkamer open voor alle bezoekers.

Kerstkaartjes van kinderen, voor zieke Ronsese kinderen

KiwaniskrtKiwanis Ronse heeft in de aanloop van de kerstmarkt 2008 een tekenwedstrijd georganiseerd bij de Ronsese kinderen. 1.200 kinderen namen aan de wedstrijd deel. Een jury selecteerde twaalf tekeningen die op kerstkaartjes werden afgedrukt en in de aanloop naar de eindejaarsfeesten worden verkocht aan 10 euro.
De opbrengst gaat naar Kiwanispop-actie die een jaargeelden werd geïntroduceerd in het Ronsese ziekenhuis.

KiwanispopKiwanis liet een lappenpop maken die door het verplegend personeel wordt overhandigd aan jonge patiënten. De Kiwanispop wordt gegeven aan kinderen die een medische behandeling of een operatie moeten ondergaan. Ze bevinden zich in een voor hen onbekende omgeving, zijn bang voor wat hen te wachten staat of hebben behoefte aan een speeltje om hun eventuele ziekenhuisverblijf aangenamer te maken. De pop is een kameraadje dat meegenomen kan worden tijdens de radiografie, in de scanner en zelfs in de operatiekamer.
Ieder kind kan de pop naar eigen smaak kleuren en als vriendje bijhouden, zodat het ziekenhuisverblijf alvast aangenamer is. De pop kan ook kinderen die via de spoedopname binnengebracht worden een comfortabeler gevoel geven. Volgens artsen en ziekenhuispersoneel laten kinderen gemakkelijker bloed prikken of hechtingen aanbrengen. Kiwanis wil een animatiefilm maken om het gebruik van de pop beter te verspreiden.

Verkoopadressen vind je hierna.

Lees verder

Oudere berichten:
> Records voor VZR in Bonn en Gent
> KSK Ronse wint verdiend met 1-0 van FC Doornik
> Toneelgroep NUNC 14 maart in CC De Brouwerij met 'Zwerfkei'
> Leven en dood
> Zaterdag voetbaltopper Ronse - Doornik
> Ronse present op prestigieuze Franse vakantiebeurs Tourissima
> Vermist: Philippe Vanbalberghe
> WTC Vlaamse Ardennen viert kampioen
> Jo Lemaire komt naar Ronse
> Dikketruiendag: oproep inzenden foto's
> Aanvragen attesten via website Ronse
> Leven en dood
> Ronse vroeger en nu
> Ongeval met fietsers op N60 richting Ronse, update
> Wie tapt de beste pint van Ronse?
> Squash Club Ronse scoort op Belgisch kampioenschap
> Leven en dood
> Verkeersgegevens januari Ronse
> Hoe Ronsenaars meevoelen met de gruwel in Dendermonde
> Stijn Delabie nieuwe redacteur Ronse blogt

Archieven per maand:
| mei 2009 | maart 2009 | februari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006

Ronse blogt

  • Stijn Delabie is correspondent voor Ronse.

    Stijn is een nieuwe Ronsenaar. In september 2006 kwam hij over van Gent, waar hij geboren en getogen is. Waarom Ronse? Zijn vrouw werkt in Oudenaarde en het is aangenaam om dicht en toch net ver genoeg van het werk te wonen. Daarbij kunnen jonge mensen in Ronse nog aan een betaalbaar huis geraken, is de omgeving groen, de stad mooi en heeft de sfeer iets open en werelds. Ook aangenaam dat hij zijn Gentse 'r' kan behouden, die is ongeveer hetzelfde.

Zoeken

Nieuws uit ronse

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!