Home  Regio  sintlievenshoutem  sintlievenshoutem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Sint-Lievens-Houtem?
Laat het weten aan: Jan
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

De markt restyled: wat denkt u van de plannen?

Dsc_0010Zoals u vandaag in de krant kon lezen, koestert het gemeentebestuur plannen om het marktplein van Sint-Lievens-Houtem te vernieuwen. Een studiebureau heeft al enkele voorstellen klaar. Opmerkelijk daarbij is de verandering van noordelijke verkeersweg in een promenade. De handelaars vrezen dat hierdoor hun winkels moeilijker te bereiken zullen zijn.

Daarnaast worden ook twee rotondes voorzien. Eéntje aan de kant van het gemeentehuis en ééntje aan de bovenkant van de markt. Voor wie de plannen van dichterbij wil bekijken, tussen 11 en 23 november loopt er een expo in cc De Fabriek.

Deze ontwerpen zijn echter nog niet definitief. Het gemeentebestuur staat open voor de suggesties van de handelaren, marktbewoners maar ook van de individuele Houtemnaar. Maak dan ook lustig gebruik van deze blog om uw mening te geven.

Foto: Copyright LuCaS

De voedselbanken: doet u mee?

Johanverminnen_2Vanaf morgen organiseren de Voedselbanken en warenhuisketen Delhaize voor de achttiende keer reeds hun jaarlijkse inzameling van levensmiddelen. Deze editie is toch ietwat speciaal: klanten moeten niet meer zelf op zoek naar producten, de organisatie is overgeschakeld op een bonnensysteem. Personen die hun steentje willen bijdragen kunnen kiezen uit waardebonnen van €1.5, €3 of €6.

Maar voor de man in de straat zijn het barre tijden. Verlies van koopkracht, slechte beursgangen en een gat in de begroting teisteren zijn portemonnee. 'Sint-Lievens-Houtem blogt' wil daarom graag weten of u dit jaar uw hart toont voor de minderbedeelden. Of heeft u momenteel andere zorgen?

Geef alvast uw mening, druk op de REAGEER-knop.

Nieuwe Houtemnaren, toon u!

Foetus20esemaine_3De geboortecijfers gingen vorig jaar in Vlaanderen voor de vijfde keer op rij omhoog. Ook dit jaar zagen al heel wat kinderen het levenslicht. Daar zit zo nu en dan een nieuwe Houtemnaar bij. 'Sint-Lievens-Houtem blogt' roept daarom alle kersverse mama's en papa's op om een foto van hun kleine spruit door te sturen. Zo kan heel Sint-Lievens-Houtem meegenieten van jullie geluk.

Vormelingen gaan van start

100_3903_2

Veel jong volk in de Sint-Fledericuskerk van Vlierzele gisteren. De jongens en meisjes die volgend jaar hun Heilig Vormsel zullen ontvangen, hielpen namelijk de Eucharistie verzorgen.
Daarnaast brachten Veerle Van Lysebettens uit Sint-Lievens-Houtem en Vlierzelenaar Reinout Van den Driessche verslag uit van hun belevenissen op de afgelopen Wereldjongerendagen in Sydney.
Foto: Copyright Eric Van den Driessche

Leer tango dansen in CC De Fabriek

TangoVanaf morgenavond kunnen dansliefhebbers in een tiental lessen de tango leren in CC De Fabriek. De cultuurdienst nam daarvoor Jan Van Belleghem onder de arm. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom. De kostprijs bedraagt 85 euro per persoon. Info en inschrijvingen: Jan Van Belleghem

Broodprobleem Vlierzelenaren opgelost

De inwoners van Vlierzele hoeven zich geen zorgen meer te maken over hun dagelijks brood. Vrijdag opende namelijk bakkerij De Keyser in de Oordegemstraat.

In het pand waar tot voor enkele maanden Van Den Bossche gevestigd was, is nu opnieuw een bakkerij. Heel wat mensen hadden al hun ongenoegen uitgedrukt over het feit dat men in Vlierzele geen brood meer kon kopen. Dat is nu dus veranderd.
De Keyser is een bakker uit Erondegem en heeft naast de nieuwe zaak in Vliezele ook nog twee winkels in Mere en Lede. De vaste sluitingsdag is dinsdag.

'Ik heb leren wijn verbouwen via internet.'

Fotograaf Jan Caudron heeft afgelopen zondag zijn tweede druivenoogst binnengehaald. Met hulp van familie en vrienden plukte hij zorgvuldig de blauwe trosjes. Vorig jaar bottelde de jonge wijnbouwer een honderdtal flessen onder de naam ‘Kampenberg’. Voor dit jaar hoopt hij op een hogere opbrengst. Hij heeft namelijk al afnemers. ‘Al enkele restaurants hebben me gecontacteerd om mijn wijn te kopen.’

Dscn5836_3 Enige jaren geleden verhuisde de Aalsterse fotograaf Jan Caudron naar de Vlierzeelse wijk Morelgem. Nabij zijn huis kocht hij een stukje grond dat hij weldra omdoopte tot wijngaard. ‘De interesse voor wijn is gegroeid via mijn werk als fotograaf. Na heel wat domeinen in het buitenland te hebben bezocht, rees bij mij de vraag waarom er hier eigenlijk geen wijn werd gemaakt', vertelt Caudron. Hij voelde zich geroepen daaraan iets te veranderen: 'Ik heb me toen voorgenomen dat ik op mijn 40ste verjaardag een fles wijn van mijn eigen wijngaard zou drinken.’ 

Maar het was voor de nu 38-jarige Caudron niet gemakkelijk om in deze streek te beginnen met wijnbouw. ‘België kent geen wijncultuur zoals Frankrijk en Italië. De nodige knowhow ontbreekt ons dan ook. Ik heb het vak geleerd via buitenlandse wijnbouwers en het internet. Nog niet veel mensen weten hoe erg het web ons leven kan veranderen.’

Op het perceel in Morelgem groeiden weldra een 350-tal Pinot Gris-stokken. Toch was dat voor deze wijnliefhebber niet genoeg. Hij ging zorgvuldig op zoek naar een plek voor een nieuwe wijngaard. ‘Ik had me alle stafkaarten van de Vlaamse Ardennen aangeschaft en ze op een grote wand opgehangen.’ Hij vond wat hij zocht in het landbouwgebied tussen Vliezele en Zonnegem. ‘Na tal van bodemanalyses heb ik voor dit veld gekozen. Het ligt namelijk op de scheidingslijn tussen leem- en zandleemgrond’, weet Caudron.

Een druivenvariëteit die zich goed aardt op dit soort grond is de Zweigelt-druif. ‘Deze Oostenrijkse soort is geschikt voor zowel rode wijn als roséwijn. Je kan er zelfs champagne mee maken.’

Volgens sommigen hebben we niet het juiste klimaat voor wijnbouw, maar daar is Caudron het niet mee eens. ‘In de Bordeaux valt er per jaar 100 milliliter per vierkante meter regen meer dan hier. Mijn wijnstokken staan dus droger en krijgen bovendien zelfs meer zon dan de ranken in de Moezel-vallei.’

Jan Caudron zou in de toekomst nog willen uitbreiden. Momenteel bezit hij 35 are grond maar dat is te klein om te investeren in mechanisatie. Zodoende blijft wijnbouw voor hem een arbeidsintensief proces: handmatig snoeien, wieden, plukken,…

Toch heeft hij er dat allemaal voor over. Vroeger werden de Vlaamse wijnen bespot maar daar is nu niet veel meer van te merken. ‘De laatste vijf jaar is de kwaliteit van onze wijnen sterk verbeterd. Dat merk je ook in de vraag. Restaurants tonen tegenwoordig veel interesse in goede Vlaamse wijnen. Ook al moeten ze daar een hogere prijs voor betalen.’

Foto: Copyright HVDS

Belangrijk nieuws voor Sint-Lievens-Houtem!

Vlaanderen slaat aan het bloggen en dan kan onze gemeente natuurlijk niet achter blijven. 'Sint-Lievens-Houtem blogt', een initiatief van 'Het Nieuwsblad', wil u enerzijds het nieuws dat u dagelijks in de krant leest ook in een digitale vorm brengen. Anderzijds is er plaats voor kleine berichtjes, allerhande aankondigingen, portretinterviews, etc.

Één woord speelt daarbij een belangrijke rol: interactiviteit. Onder elk artikel staat een reageer-knop. Laat dan ook van u horen! Hebt u zelf iets te melden? Stuur gerust een mailtje (sint-lievens-houtem@nieuwsblad.be) of spring eens binnen onder de klokkentoren van Zonnegem en het nieuws komt zo vlug mogelijk online.

Kortom, samen kunnen we 'Sint-Lievens-Houtem blogt' uitbouwen tot iets unieks.

Hendrik Van De Slijke

Oudere berichten:
> Erfgoedbeleidsplan Viersprong voorgesteld
> Guido Belcanto en Alex Agnew uitverkocht
> Sport@com voor betaalbare evenementen
> Weggelopen Bavegemse Saarlooswolfhond legt heel parcours af
> KWB organiseert gezelschapspellenavond op 20 februari
> Brandweer kostte gemeente 294.722 euro in 2006
> Allgro opent in het najaar nieuwe productiehal
> Voetbaluitslagen uit Sint-Lievens-Houtem
> Infoavond EHBO bij kinderen op 11 februari
> Vlaams minister Crevits komt aansluiting E40 - N42 bekijken
> Infodagen ruilverkaveling in februari en maart
> KWB serveert valentijnsontbijt
> Gezamenlijke stookolieaankoop door OCMW's is toegelaten
> Topsnookercoach Chris Henry op 7 februari te gast in Snooker Argus
> Overlagingswerken op Marktplein
> Intro vzw verzorgt groenonderhoud
> Voetbaluitslagen uit Sint-Lievens-Houtem
> Workshop fruitbomen snoeien op 7 februari
> Verenigingen kunnen graantje meepikken van passage RVV
> Nieuwe folders belbus beschikbaar vanaf 5 februari

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008

Sint-Lievens-Houtem blogt  • Jan De Naeyer is webcorrespondent voor Sint-Lievens-Houtem.

    Jan woont in het idyllische Zonnegem, net op de grens met Vlierzele. Als hoofdberoep is hij communicatieverantwoordelijke bij een Vlaamse overheidsinstelling. Daarnaast is hij vooral bezig met redactiewerk, copywriting en quality time.

Zoeken

Nieuws uit sintlievenshoutem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!