Home  Regio  sintlievenshoutem  sintlievenshoutem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Sint-Lievens-Houtem?
Laat het weten aan: Jan
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Herinrichting markt: bekijk hier de plannen

Dat het gemeentebestuur van plan is om de Houtemse marktplaats te restylen, is algemeen bekend. Vier voorontwerpen werden getekend (twee met ondergrondse en twee met bovengrondse parking). U kunt nog reageren op deze ontwerpen tot 5 december bij het gemeentebestuur op gemeente@sint-lievens-houtem.be.

Voor de voorontwerpen zelf hoeft u niet langer te passeren via de gemeentesite. U kunt ze eveneens op deze blog vinden. Let wel: door de grootte van het bestand, kan het downloaden enige tijd in beslag nemen.

Download plannen_marktplein_sintlievenshoutem.pdf 

Na raadpleging van de bevolking en diverse adviesraden, zal het gemeentebestuur nog dit jaar de knoop doorhakken.

Laat dus uw stem horen! Dat kan onder meer door uw mening te posten op deze blog. Wij zorgen ervoor dat uw reactie bij het gemeentebestuur terechtkomt.

Reacties

Voorstel 1

1) Waarom het bouwvolume voor de toegangslift en de trappen van de ondergrondse parking niet verleggen naar de zuidkant van de markt, om te beletten dat dit volume het zicht op de markt vanaf de wandelpromenade verbergt. Ik vermoed dat dit volume volledig in glas wordt uitgewerkt zoals op het Sint-Pietersplein te Gent en de Markt te Mechelen, maar het blijft toch een sterke visuele hinder. De ondergrondse parking komt bij verlegging dan ook langs de zuidkant, alwaar de inrit van de ondergrondse direct in verbinding kan staan met de openbare weg.
2) Een caféterras ligt pal naast het bouwvolume waarin de toegangslift en de trappen voor de ondergrondse parking zijn in ondergebracht, hetgeen het vrij uitzicht belemmert en niet aangenaam voor de terrasgangers
3) Het smalle waterkanaal langs de zuidkant zou beter gelegen zijn langsheen de wandelpromenade om er ten volle van te kunnen genieten en ook als referentie naar de historische toestand.
4) De uitrit voor de ondergrondse parking is gelegen langs de zuidkant. Waarom niet ook de toegang langs daar situeren?
5) Dolomiet is niet aangewezen. Zo moest het plan van Bob Van Reeth voor de Groenplaats te Antwerpen, dat eerst werd uitgevoerd met dolomiet, door allerlei klachten en andere waterplassen, nadien gewijzigd worden tot volledige verharding.
6) De bomen (volgens wedstrijdontwerp platanen) staan volgens mij te dicht bij de huizen, tenzij de keuze valt op een kleinere soort (cfr. Oude Markt Leuven)
7) Marktplein bijna onbruikbaar voor manifestaties.
8) Parking vóór de terrassen lijkt me niet aangewezen wegens visuele hinder.
9) Marktkruis raakt met een raaklijn aan een ander soort verharding (welke?)
10) Digitale simulatie met bewegende beelden gewenst. Zo kan men zien of de Markthal niet storend overkomt. vb: Hoe verloopt het mooie zicht op het Marktplein vanaf Edgard Tinelstraat of wordt dit gestoord door de Markthal?
11) Hoe komt men toch aan de wondere prismavorm voor het Paviljoen? Zoals ik het zie heeft men gewoon planmatig de langse zijden evenwijdig gemaakt met de huizenrij langs de noordkant en de korte zijden loodrecht laten vallen op de huizenrij van de zuidkant. Het scheluw dak moet een ‘dada’ zijn van de architect maar is te gedateerd.
12) De ‘verhardingsstroken’ (wat?) naast de bovengrondse parking doet de grootheid van het plein teniet.


Voorstel 2

1) De bemerkingen van voorstel 1 blijven geldig met uitzondering voor de bemerkingen i.v.m. de ondergrondse parking.
2) Bovengrondse parkeerstroken willekeurig.
3) Marktkruis niet meer centraal
4) Dolomiet is niet aangewezen. Zo moest het plan van Bob Van Reeth voor de Groenplaats te Antwerpen, dat eerst werd uitgevoerd met dolomiet, door allerlei klachten en andere waterplassen nadien gewijzigd worden tot volledige verharding.


Voorstel 3

1) Bovengrondse Parking vóór terrassen niet gewenst.
2) Inrit ondergrondse parking liefst aan de zuidkant
3) Vide naar ondergrondse parking is hinder voor terrassen en promenade.


Voorstel 4

1) Markthal mag meer naar het zuiden verschoven worden om het zicht op kerk en Gemeentehuis te behouden. Liefst minder hoog en niet zo dwingend.
2) Markthal te groot. Groter dan huidig gemeentehuis (???)
3) Markthal te overheersend!
4) Scheluw dak blijkt een ‘dada’ van de architect. Zijn uitdrukking “Een moeilijk plein vraagt een moeilijk gebouw” doet bij mij de wenkbrauwen fronsen. (???)
5) Bomenrij wellicht te dicht bij de huizen, tenzij kleine soort (cfr. Oude Markt Leuven)
6) Terrasjes onder bomen niet aangewezen tenzij kleine soort (cfr. Oude Markt Leuven)
7) Marktkruis staat plomp verloren tussen parkingplaatsen.(???)
8) Het smalle waterkanaal langs de zuidkant zou beter gelegen zijn langsheen de wandelpromenade om er ten volle van te kunnen genieten en ook als referentie naar de historische toestand.
9) Dolomiet is niet aangewezen. Zo moest het plan van Bob Van Reeth voor de Groenplaats te Antwerpen, dat eerst werd uitgevoerd met dolomiet, door allerlei klachten en andere waterplassen nadien gewijzigd worden tot volledige verharding.
10) Waarom geen vijvertje meer als herinnering aan vroeger.
11) De winkelstraat Edgard Tinelstraat wordt afgesneden van de marktrenovatie. Het ware wenselijk het gevaarlijk kruispunt op de hoek van de Edgard Tinelstraat, de Diepestraat, de Fabriekstraat en de Kapellekouter uit te rusten met een rond punt en de straat in de renovatie te betrekken.
12) Waarom geen gebruik maken van het hoogteverschil tussen de noorderkant en de zuiderkant van het marktplein om onderaan in de hoek aan de scholen zittrappen te hebben die verdwijnen naar het westen toe van de markt. Op deze wijze bekomt men een soort theater met het paviljoen als bühne. De markt wordt dan ook vlak en het Markrkruis dat ca. 80 cm in de grond zit kan vrijkomen.
13) Het smalle waterkanaal langs de zuidkant zou beter gelegen zijn langsheen de wandelpromenade om er ten volle van te kunnen genieten en ook als referentie naar de historische toestand.

Ignace op 25 december 2008 om 14:55

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Lievens-Houtem blogt



  • Jan De Naeyer is webcorrespondent voor Sint-Lievens-Houtem.

    Jan woont in het idyllische Zonnegem, net op de grens met Vlierzele. Als hoofdberoep is hij communicatieverantwoordelijke bij een Vlaamse overheidsinstelling. Daarnaast is hij vooral bezig met redactiewerk, copywriting en quality time.

Zoeken

Nieuws uit sintlievenshoutem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!