Home  Regio  sintlievenshoutem  sintlievenshoutem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Sint-Lievens-Houtem?
Laat het weten aan: Jan
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Houtem blijft dure gemeente om in te wonen

081224_belDe Houtemse gemeenteraad handhaafde in haar zitting van gisterenavond de aanvullende personenbelasting voor het aanslagjaar 2009 op 8,5%.

Ervan uitgaande dat de overige Oost-Vlaamse gemeenten hun aanvullende personenbelasting voor het komende aanslagjaar niet verhogen, blijft Sint-Lievens-Houtem (samen met Hamme, Sint-Niklaas en Zomergem) de duurste Oost-Vlaamse gemeente om in te wonen. Tot 1997 bedroeg de aanvullende personenbelasting in Houtem 7%. De drie eropvolgende jaren daalde de belasting zelfs tot 6,7% om in 2001 en 2002 te stijgen tot 7,9%. Sinds 2003  blijft de aanvullende personenbelasting gebetonneerd op 8,5%.

Een belastingverhoging behoorde dan weer niet tot de mogelijkheden. Sint-Lievens-Houtem ondertekende dit jaar immers het Lokaal Fiscaal Pact, een overeenkomst tussen de Vlaamse regering en de gemeenten. De Vlaamse regering beloofde daarbij een deel van de gemeenteschulden af te lossen (950.000 euro voor Sint-Lievens-Houtem). De ondertekenende gemeenten beloofden van hun kant de belastingen in 2009 niet te verhogen.

Uitgaande van eenzelfde veronderstelling op Vlaams vlak is Sint-Lievens-Houtem de vijfde duurste gemeente van Vlaanderen (samen met enkele anderen) qua aanvullende personenbelasting. Enkel Roeselare (9,5%), Kortessem, Riemst en Heuvelland (telkens 9%) hebben de twijfelachtige eer om onze gemeente nog vooraf te gaan. De inwoners van de ons omringende gemeenten zijn duidelijk goedkoper af: Oosterzele (8%), Wetteren (7%), Lede (7,5), Erpe-Mere (7), Herzele (7%) en Zottegem (7,5%).

In dezelfde zitting van gisterenavond keurde de gemeenteraad - ondanks weerwerk van Open VLD - de al aangekondigde prijsstijgingen goed voor vuilniszakken. Sp.a en Open VLD onthielden zich bij de stemming.

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Lievens-Houtem blogt  • Jan De Naeyer is webcorrespondent voor Sint-Lievens-Houtem.

    Jan woont in het idyllische Zonnegem, net op de grens met Vlierzele. Als hoofdberoep is hij communicatieverantwoordelijke bij een Vlaamse overheidsinstelling. Daarnaast is hij vooral bezig met redactiewerk, copywriting en quality time.

Zoeken

Nieuws uit sintlievenshoutem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!