Home  Regio  sintlievenshoutem  sintlievenshoutem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Sint-Lievens-Houtem?
Laat het weten aan: Jan
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Houtems gerechtelijk nieuws

Beursmakelaar Etienne Bert voorlopig vrij

Zoals al gemeld, heeft beursmakelaar Etienne Bert uit Sint-Lievens-Houtem beroep aangetekend tegen zijn veroordeling tot vier jaar gevangenisstraf wegens oplichting. Hij werd op 19 december onmiddellijk aangehouden op bevel van de Oudenaardse correctionele rechtbank. In afwachting van zijn proces in beroep heeft Bert echter zijn vrijheid terug gekregen. Hij hield zijn onschuld altijd staande en verwees steevast naar een compaan die een hoofdrol zou gespeeld hebben.

Transporteur uit Melle aangehouden in Franse drugszaak

De Gentse raadkamer heeft de aanhouding bevestigd van een 28-jarige transporteur uit Melle. Hij wordt ervan verdacht als opdrachtgever te zijn opgetreden in een groot drugstransport naar Frankrijk.

Twee maanden geleden werden aan een tolstation in het Franse Grenoble een dertiger uit Sint-Lievens-Houtem en de uitbater van een transportbedrijfje uit Gontrode opgepakt met 60 kilo hasj en 24 kilo marihuana. Het duo verklaarde dat ze - in opdracht van de Mellenaar - op weg waren naar Italië. Die ontkent op zijn beurt en verkondigt dat hij zich niet langer met zulke zaken bezighoudt, na zijn betrokkenheid in een drugszaak vijf jaar geleden. Via het Franse snelrecht in het Département du Savoie werd de man uit Sint-Lievens-Houtem inmiddels veroordeeld tot drie jaar effectieve celstraf. Zijn handlanger uit Gontrode kreeg twee jaar.

Veilig feesten op oudejaarsnacht

Wie op oudejaarsnacht in Aalst de bloemetjes wil buitenzetten, kan zowel voor de heen- als de terugreis een beroep doen op de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn. Een ritje kost 2,5 euro en je ticket blijft de hele nacht geldig op alle bussen en trams van De Lijn. Van het Aalsterse station worden tussen 22 en 8u om het uur feestbussen ingelegd die onder meer Dendermonde, Ninove, Gent, Berlare, Herzele en Sint-Lievens-Houtem aandoen.

081230_lij

Wie daarnaast even wat nostalgie wil opsnuiven, kan nog voor één keer terecht in de Zottegemse dancing Krypton. Ook al was die gesloten sinds maart dit jaar en moet hij binnenkort plaats maken voor een garage, toch wordt voor oudejaarsnacht de draaitafel nog eenmaal van onder het stof gehaald. Met één ticket kan je naar twee fuiven. Op die manier hopen de organisatoren fuivers van verschillende leeftijden aan te trekken.

081230_kry

Het Houtemse gemeentebestuur helpt iedereen nog even te herinneren aan het feit dat vuurwerk alleen mag afgestoken worden na het verkrijgen van een vergunning door de burgemeester. Per aanvraag zal worden beoordeeld of de locatie geschikt is, vooral met het oog op de aanwezigheid van dieren in de omgeving. In buurten waar vuurwerk mag afgeschoten worden, moeten alle dieren van omliggende weiden worden gehaald. Dierenhouders blijven verantwoordelijk voor eventuele schade, aangericht door hun (opgeschrikte) dieren. (Foto: NHFireworks)

081230_fir

Gemeentebudget 2009 goedgekeurd

Tijdens haar laatste zitting van dit jaar keurde de gemeenteraad het budget 2009 goed. Het reflecteert de beleidsopties die het gemeentebestuur voor zichzelf weggelegd ziet in het komende jaar. Een bloemlezing:

- Qua wegeniswerken zullen in Bruisbeke fiets- en voetpaden worden aangelegd. De Binnenstraat krijgt een fietsverbinding en over het hele grondgebied zullen overlagingswerken worden uitgevoerd.

- Voor de uitbreiding van het gemeentehuis wordt 100.000 euro ingeschreven. De Letterhoutemse voorpost van de Brandweer Zottegem krijgt een bijkomende garage en stockageplaats (50.000 euro).

- Inzake milieu en natuur wordt verder gewerkt aan de opmaak van een bosbeheersplan (20.000 euro), inclusief het natuurgebied Hemelrijk. In het domein Pastorie in Zonnegem zal een 'knuppelpad' worden aangelegd.

- Voor de Fabriekskoer worden budgetten voorzien voor een betere afsluiting van de toegang en voor het aanbrengen van signalisatie.

- Het bibliotheekbudget wordt met 5.000 euro verhoogd, onder meer voor de uitbouw van een boekendienst-aan-huis.

- Voor de kinderen en jeugd wordt verder gewerkt aan de inrichting van een speelpleintje in elke deelgemeente.

- Op cultureel vlak moet er een meer uitgebreide programmatie voorzien worden (waaronder meer schoolvoorstellingen) en wordt een online-reservatiesysteem uitgebouwd.

De gepresenteerde begroting is in evenwicht, al moet voor de bijdrage aan het nieuwe politiegebouw in Zottegem (1.241.374 euro) wel een lening aangegaan worden. Volgens Lieven Coppens (VB) zijn de prognoses van te ontvangen inkomsten echter te rooskleurig ingeschat. Schepen Sofie Boeykens (NH) repliceerde dat men zich bij de opmaak van de begroting dient te houden aan de richtlijnen opgelegd door de hogere overheid.

Vijfde kerstmountainbiketocht in Vlierzele

Ijzige kou, een snijdende oostenwind, een bevroren en dus snel parcours en een schitterende zon. Het waren de ingrediënten voor de kerstmountainbiketocht die wielertoeristenclub Niet Versagen uit Bavegem gisteren al voor de vijfde keer organiseerde. Start en aankomst bevonden zich op het gemeentelijk sportterrein Hemelrijk in Vlierzele. Deelnemers hadden de keuze tussen een tocht van 30 of 45 kilometer.

Dsc00208 Dsc00197

Dsc00199

Dsc00211 Dsc00201

Dsc00209 Dsc00202

Dsc00200

Dsc00207 Dsc00204

Figurentheater De Maan brengt De Sneeuwkoninging in De Fabriek

Morgen, zondag 28 december, om 15u brengt Figurentheater De Maan het succesvolle 'De Sneeuwkoningin' in cultuurcentrum De Fabriek.

Paul Contryn (huisscenograaf van De Maan en gerenommeerd figurenspeler) knipt, plooit, scheurt en assembleert De Sneeuwkoningin uit papier of karton. Zo ontstaan landschappen en komen de meest indrukwekkende personages voor de ogen van het publiek tot leven.

De Sneeuwkoningin verenigt twee laureaten van de Cultuurprijzen 2007. André Solie ontving een award in de categorie 'jeugdliteratuur'. Stef Lernous viel met 'Abattoir Fermé' in de prijzen in de categorie 'podiumkunsten'.

Waar: CC De Fabriek - Fabrieksstraat - Sint-Lievens-Houtem

Wanneer: zondag 28 december om 15u

Voor wie: kinderen vanaf 5 jaar

Duurtijd: 50 minuten

Reserveren: 053-60 72 35

Prijs: 12, 10 of 9 euro

081227_maa

(Foto: De Maan)

Kerstboombal

Vandaag (20u) organiseert Cadanz in samenwerking met de Vlierzeelse Gezinsbond een kerstboombal in cc De Fabriek. Er zijn optredens voorzien van onder andere Andromeda en Aroendal. Info via Marijke Janssens (053-62 80 02) of Patrick Sienaert (053-63 13 07).

Politie geeft tips rond inbraakpreventie

0812_pol_2 In deze periode van korte dagen en lange nachten verspreidde de politiezone Zottegem-Herzele-Sint-Lievens-Houtem deze week een persbericht met tips om het dieven en inbrekers knap lastig te maken. Een overzicht van de belangrijkste vindt u hieronder:

- Beveilig je woning door een combinatie van organisatorische (verantwoord sleutelbeheer, bewoonde indruk, ...), bouwkundige (veiligheidssloten, gelaagd glas, ...) en elektronische maatregelen.

- Merk en registreer kostbare voorwerpen.

- Sluit alle deuren en vensters (ook de koffer) van je voertuig(en). Haal de boorddocumenten eruit. Leg je sleutels niet op een zichtbare of evidente plaats.

- Ga je op reis, meld dit aan de politiediensten en vraag dat ze een oogje in het zeil houden. Via deze link kan je dit ook elektronisch aanvragen.

- Hou tijdens het kerstshoppen dieven en zakkenrollers extra in de gaten.

Een aantal nuttige telefoonnummers:

- diefstal of verlies van identiteitskaart: Doc Stop (00800-21 23 21 23)

- diefstal of verlies van bankkaarten: Card Stop (070-344 344)

- meer info en advies over inbraakbeveiliging vind je op het nummer 053-62 20 35.

Eerste hulp op de dansvloer

Vanaf 7 januari organiseert de Houtemse KWB een danscursus, zowel voor beginners als gevorderden.

Beginners (10 woensdagen van 19u tot 20.30u vanaf 7 januari)

081226_tanIn tien weken leert een lesgever de deelnemers de basispassen en een aantal figuren van enkele standaarddansen zoals foxtrot, Weense en Engelse wals, quickstep en van enkele Latijnse dansen zoals disco swing, chachacha, jive en salsa. De lessen worden opgebouwd in stijgende moeilijkheidsgraad zodat al vanaf de eerste les dansplezier te beleven valt.

Gevorderden (10 woensdagen van 20.30u tot 22u vanaf 7 januari)

Dit is een vervolgcursus voor deelnemers aan de eerste KWB-cursus 'Eerste hulp op de dansvloer'. Deelnemers zullen tijdens de eerste les zelf kunnen bepalen in welke dansen ze zich willen vervolmaken.

Aangezien (klassiek) dansen per definitie met twee gebeurt, is het aangeraden per koppel in te schrijven. Basisconditie of -kennis van dansen is niet vereist, motivatie des te meer. Elke les duurt anderhalf uur waarvan een uur les en 30 minuten vrij dansen onder begeleiding van de lesgever.

Prijs: 55 euro (leden) of 65 euro (niet-leden)

Inschrijven: via Eddy Lambertin (0496-51 70 35) of Severien Cloet (053-62 46 99) of via kwb.houtem@telenet.be. Inschrijven kan tot 31 december.

(Foto: Zwitserlevengevoel)

Zuurstof voor Bavegem

De gemeenteraad besliste om als copromotor mee te stappen in het LEADER-project 'Zuurstof voor Bavegem', samen met de vzw Pariochiale Werken Bavegem. Doel van het project is de betrokkenheid van de Bavegemnaren bij de herinrichting van de dorspkern te verhogen. Het initiatief gaat uit van de diverse Bavegemse dorpsverenigingen.

Onderdeel daarvan is ondermeer het voorzien van een speelpleintje in de dorpskern en de renovatie van de parochiezaal en omvorming ervan tot buurthuis met dienstverleningscentrum. Eventueel kunnen ook gemeentediensten aangeboden worden voor minder mobiele Bavegemnaren. Om beter te weten hoe de Bavegemnaren in de toekomst hun dorpskern zien, zal een enquête worden georganiseerd.

LEADER staat voor Liaisons Entre Actions de Développement de l'Economie Rurale en is een Europees initiatief voor plattelandsontwikkeling. LEADER geeft een regio de kans om vernieuwende oplossingen uit te werken, op maat van het eigen gebied. Tien gebieden werden als Leadergebied geselecteerd, waaronder de Vlaamse Ardennen. Via deze weg kan het project dan ook rekenen op subsidies, die inmiddels werden goedgekeurd.

Houtem blijft dure gemeente om in te wonen

081224_belDe Houtemse gemeenteraad handhaafde in haar zitting van gisterenavond de aanvullende personenbelasting voor het aanslagjaar 2009 op 8,5%.

Ervan uitgaande dat de overige Oost-Vlaamse gemeenten hun aanvullende personenbelasting voor het komende aanslagjaar niet verhogen, blijft Sint-Lievens-Houtem (samen met Hamme, Sint-Niklaas en Zomergem) de duurste Oost-Vlaamse gemeente om in te wonen. Tot 1997 bedroeg de aanvullende personenbelasting in Houtem 7%. De drie eropvolgende jaren daalde de belasting zelfs tot 6,7% om in 2001 en 2002 te stijgen tot 7,9%. Sinds 2003  blijft de aanvullende personenbelasting gebetonneerd op 8,5%.

Een belastingverhoging behoorde dan weer niet tot de mogelijkheden. Sint-Lievens-Houtem ondertekende dit jaar immers het Lokaal Fiscaal Pact, een overeenkomst tussen de Vlaamse regering en de gemeenten. De Vlaamse regering beloofde daarbij een deel van de gemeenteschulden af te lossen (950.000 euro voor Sint-Lievens-Houtem). De ondertekenende gemeenten beloofden van hun kant de belastingen in 2009 niet te verhogen.

Uitgaande van eenzelfde veronderstelling op Vlaams vlak is Sint-Lievens-Houtem de vijfde duurste gemeente van Vlaanderen (samen met enkele anderen) qua aanvullende personenbelasting. Enkel Roeselare (9,5%), Kortessem, Riemst en Heuvelland (telkens 9%) hebben de twijfelachtige eer om onze gemeente nog vooraf te gaan. De inwoners van de ons omringende gemeenten zijn duidelijk goedkoper af: Oosterzele (8%), Wetteren (7%), Lede (7,5), Erpe-Mere (7), Herzele (7%) en Zottegem (7,5%).

In dezelfde zitting van gisterenavond keurde de gemeenteraad - ondanks weerwerk van Open VLD - de al aangekondigde prijsstijgingen goed voor vuilniszakken. Sp.a en Open VLD onthielden zich bij de stemming.

Stefanie redt het niet

081224_sd01_2Groot waren de verwachtingen toen bleek dat de Bavegemse Stefanie Dehennin tijdens de live uitzending gisterenavond voor de verkiezing van Miss België 2009 tot bij de laatste tien finalisten was geraakt. Zelfs tijdens de zitting van de gemeenteraad werd opgeroepen om haar bij de laatste vijf te stemmen.

Dat lukte echter niet. Stefanie haalde de top vijf niet, ook al trok ze zich tijdens het interview meer dan behoorlijk uit de slag. Wanneer haar een keuze werd voorgelegd tussen de drie elementen water, vuur en aarde, koos ze resoluut voor vuur. 'Vuur brandt en reflecteert zo best mijn persoonlijkheid', motiveerde ze waarbij ze meteen aantoonde de andere landstaal machtig te zijn.

Dat is meer dan kan gezegd worden van de uiteindelijke winnares, de 19-jarige Miss Brussel, Zeynep Sever. Tijdens haar Nederlandstalige interview moest de vraag noodgedwongen opnieuw in het Frans gesteld worden, aangezien de miss de vraag niet helemaal begrepen had. Eerste eredame werd Cassandra D'Ermilio (21) uit Quaregnon. De rol van tweede eredame was weggelegd voor Michèle Thissen (20) uit Genk.

081224_mb

(Foto: Het Nieuwsblad)

Oudere berichten:
> Erfgoedbeleidsplan Viersprong voorgesteld
> Guido Belcanto en Alex Agnew uitverkocht
> Sport@com voor betaalbare evenementen
> Weggelopen Bavegemse Saarlooswolfhond legt heel parcours af
> KWB organiseert gezelschapspellenavond op 20 februari
> Brandweer kostte gemeente 294.722 euro in 2006
> Allgro opent in het najaar nieuwe productiehal
> Voetbaluitslagen uit Sint-Lievens-Houtem
> Infoavond EHBO bij kinderen op 11 februari
> Vlaams minister Crevits komt aansluiting E40 - N42 bekijken
> Infodagen ruilverkaveling in februari en maart
> KWB serveert valentijnsontbijt
> Gezamenlijke stookolieaankoop door OCMW's is toegelaten
> Topsnookercoach Chris Henry op 7 februari te gast in Snooker Argus
> Overlagingswerken op Marktplein
> Intro vzw verzorgt groenonderhoud
> Voetbaluitslagen uit Sint-Lievens-Houtem
> Workshop fruitbomen snoeien op 7 februari
> Verenigingen kunnen graantje meepikken van passage RVV
> Nieuwe folders belbus beschikbaar vanaf 5 februari

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008

Sint-Lievens-Houtem blogt  • Jan De Naeyer is webcorrespondent voor Sint-Lievens-Houtem.

    Jan woont in het idyllische Zonnegem, net op de grens met Vlierzele. Als hoofdberoep is hij communicatieverantwoordelijke bij een Vlaamse overheidsinstelling. Daarnaast is hij vooral bezig met redactiewerk, copywriting en quality time.

Zoeken

Nieuws uit sintlievenshoutem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!