Home  Regio  sintlievenshoutem  sintlievenshoutem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Sint-Lievens-Houtem?
Laat het weten aan: Jan
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

1,6% van Houtemse leerlingen spreekt geen Nederlands

1,6% van de leerlingen die in Sint-Lievens-Houtem school lopen, spreekt geen Nederlands. In absolute cijfers gaat het om 16 leerlingen op een bestand van 993. Dat is een minimale daling in vergelijking met drie jaar geleden. Met dit cijfer blijft onze gemeente ver onder het Oost-Vlaamse gemiddelde van 10,4%.

En dat blijkt ook na een gesprek met Johan Note en Ginette Claus, respectievelijk directeur van het Sint-Lievensinstituut en directrice van de basisschool Hofkouter. Johan Note: 'In onze school zitten wel een tweetal kinderen die thuis een andere taal spreken maar op school perfect meekunnen in het Nederlands. We hebben dus voorlopig geen nood aan een aangepast programma voor anderstalige leerlingen. Mochten we morgen zo'n leerling binnen krijgen, dan zal een en ander worden opgenomen met onze zorgcoördinator, aangevuld met vrijwilligerswerk. Ik ben er overigens van overtuigd dat kinderen die in de lagere school instappen, het veel moeilijker hebben dan kleuters. Het is onvoorstelbaar op wat voor een korte tijd kleuters erin slagen zich verstaanbaar te maken en onze taal op te pikken.'

Eenzelfde geluid bij Ginette Claus. 'We hebben twee Turkse leerlingen die perfect Nederlands praten. Vanuit het departement Onderwijs krijgen we pas extra uren toebedeeld vanaf we over een bepaald aantal anderstalige leerlingen beschikken. Maar dat probleem stelt zich vooralsnog niet.'

Dsc00240 Dsc00242

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Lievens-Houtem blogt  • Jan De Naeyer is webcorrespondent voor Sint-Lievens-Houtem.

    Jan woont in het idyllische Zonnegem, net op de grens met Vlierzele. Als hoofdberoep is hij communicatieverantwoordelijke bij een Vlaamse overheidsinstelling. Daarnaast is hij vooral bezig met redactiewerk, copywriting en quality time.

Zoeken

Nieuws uit sintlievenshoutem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!