Home  Regio  sintlievenshoutem  sintlievenshoutem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Sint-Lievens-Houtem?
Laat het weten aan: Jan
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Barokconcert Wieland en Piet Kuijken op 28 februari in Zonnegem

Vereniging Zonnegem Leeft organiseert op zaterdag 28 februari om 20.00u een barokconcert op viola da gamba en clavecimbel met Wieland en Piet Kuijken in de dorpskerk van Zonnegem. Op het programma staan onder meer werken van Bach, Marais en Couperin.

090213 WIE Wieland Kuijken werd geboren in 1938 te Dilbeek. Hij studeerde cello en piano aan het Stedelijk Conservatorium te Brugge en behaalde het hoger diploma cello aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Naast zijn klassieke studies interesseerde hij zich al als 18-jarige aan de viola da gamba en leerde dit instrument als autodidact bespelen. Zijn internationale carrière werd verder uitgebouwd met zijn twee broers Sigiswald (die begin februari de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste kreeg) en Barthold in samenwerking met Gustav Leonhardt, Frans Brüggen, Robert Kohnen en andere iconen van de authentieke beweging. Hij was medestichter van La Petite Bande.

Piet Kuijken, zoon van Wieland, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Hij won in 1994 de Cera Jeugd en Muziek prijs. In 2000-2001 studeerde hij met een BAEF Fellowship aan de Indiana Universiteit in Bloomington bij Menahem Pressler. Piet trad op als solist en in kamermuziekconcerten in Europa, Japan en de VS. Hij bespeelt zowel het klavecimbel als de pianoforte en de moderne piano. Zijn repertoriium reikt van de barok tot de hedendaagse muziek. Piet Kuijken doceert piano en pianoforte aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen en kamermuziek aan het Orpheus instituut in Gent.

Kaarten kosten 10 euro, 8 euro voor kortingscategorieën, en zijn verkrijgbaar bij de Houtemse cultuurdienst (053-60 72 35) of bij Zonnegem Leeft (053-62 68 84).

Ronde van Vlaanderen: 900 euro voor standruimte

090223 WIE Zoals al herhaaldelijk gemeld doet de Ronde van Vlaanderen op zondag 5 april ook Sint-Lievens-Houtem aan. De gemeente zal een groot openlucht TV-scherm huren, waarop de Ronde vanop het Marktplein kan gevolgd worden na de doortocht van de renners rond 12.30u. Er komt ook een podium op de Markt van waarop vanaf 11u tot ruim na de aankomst in Meerbeke muzikale animatie wordt verzorgd.

De gemeente biedt de mogelijkheid aan geïnteresseerde particulieren en bedrijven om standruimte te reserveren in de twee tenten die op het Marktplein zullen opgetrokken worden. Er moet minimaal 36 m² gehuurd worden à rato van 25 euro per vierkante meter. Elke huurder ontvangt per 36 m² ook vijf VIP-parkeerplaatsen en een flatscreen op de stand.

Tijdens het evenement mogen op het openbare domein geen sterke dranken (meer dan 15% alcohol) verkocht worden. Een gelegenheidscafé of -snackbar waar occasioneel voeding of drank wordt verkocht, is eveneens verboden. Uitbaters van horecazaken krijgen wel de mogelijkheid om hun handelszaak uit te breiden met een (groter) terras.

De sp.a en enkele leden van Open VLD onthielden zich bij de stemming van dit reglement. 'Voor die ene keer dat de Ronde in Houtem passeert, mag de gemeente gerust gratis ruimte in de tenten ter beschikking stellen aan verenigingen', aldus Open VLD-raadslid Hubert Berckmoes.

Gemeentehuis wordt uitgebreid

Gemeenteraad

Het gemeentebestuur heeft in haar jongste zitting unaniem de procedure goedgekeurd voor het aantstellen van een ontwerper die de uitbreiding van het gemeentehuis moet uittekenen. Het gaat meer specifiek om de uitbreiding van de technische dienst, het voorzien van een terras aan de gemeenteraadszaal en de uitbreiding van het gemeentesecretariaat met een onthaalbalie. Er wordt ook ruimte voorzien voor een lift. Geraamd kostenplaatje: 100.000 euro.

Op vraag van sp.a-raadslid Tom De Meyer of rekening werd gehouden met de eventuele aankoop van de oude rijkswachtkazerne op de Molenkouter (waar de OCMW-diensten zullen ondergebracht worden), antwoordde burgemeester Latoir: 'De Regie der Gebouwen heeft lang getalmd om de knoop door te hakken over een eventuele verkoop van de kazerne aan onze gemeente. Onlangs kwam er toch witte rook. De Regie onderzoekt momenteel op welke manier de verkoop zal geregeld worden. Een eventuele aankoop van de kazerne zal dus wel degelijk gevolgen hebben voor de verbouwing van het gemeentehuis. We zitten nu immers nog maar in de ontwerpfase.'

Houtems gerechtelijk nieuws

Drugsverslaafde besteelt familieleden

Rebecca R. (26) uit Sint-Lievens-Houtem moest zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde voor diverse feiten. Om haar verslaving aan heroïne en cocaïne te kunnen betalen, stal ze van familieleden.

Ze stond echter ook terecht voor valsheid in geschrifte. In september 2007 maakte ze een fictief document op naam van de gemeente Sint-Lievens-Houtem op, waarbij de handtekening van de burgemeester werd vervalst om zich een bedrag van 40 euro te kunnen toe-eigenen. Rechter Peter Van de Meulebroucke omschreef het gedrag van de beklaagde als 'achterbaks'. De beklaagde, die niet kwam opdagen, werd bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden.

Samenaankoop luiers en verzorgingsproducten

090219 HUG 090219 GAL Eén van de grootste kosten die een jong gezin heeft, zijn de luiers en bijbehorende verzorgingsproducten. Of je nu met wegwerpluiers werkt of kiest voor herbruikbare luiers, de verzorging van de kleine spruit betekent zonder twijfel een grote hap uit het gezinsbudget.

In groep aankopen scheelt een flinke slok op de borrel. Via KWB Houtem kunt u nu genieten van een voordeeltarief dat - volgens de organisatoren - ver onder de gangbare winkelprijs blijft, met kortingen tot 30% op de winkelprijzen.

KWB biedt wegwerpluiers en babydoekjes aan van Huggies en herbruikbare luiers van het Belgische merk Kiddybips. Naast de luiers worden ook verzorgingsproducten aangeboden van Galenco.

Geïnteresseerde KWB-gezinnen kunnen de uitgebreide folder verkrijgen bij Paul De Roo (0496-53 94 67 of kwb.houtem@telenet.be). Een folder met alle info en prijzen is eveneens terug te vinden op deze link. Ook niet-KWB-gezinnen kunnen deelnemen aan deze samenaankoop. Daar tegenover staat wel een verplicht lidmaatschap. Dat kost u 23 euro. 

SOLvA start met afbraak Paardenmarkt in maart 2009

Op de Paardenmarkt prijkt al een hele tijd een aankondigingsbord van de SOM Zuid-Oost-Vlaanderen, het vroegere SOLvA. Er zullen in totaal 23 woongelegenheden en 1 winkel opgetrokken worden. Vanaf maart zal eindelijk enige beweging op de site merkzaam zijn. Dan wordt gestart met de afbraak van de bestaande woningen.

Inrichtingsplannen

De aankoop van het eerste pand dateert al van september 2004. Pas in 2008 beslisten de eigenaars van de woning aan het Hoeksken 1 om ook hun huis aan de SOM te verkopen. Naar aanleiding daarvan moesten de inrichtingsplannen opnieuw uitgewerkt worden. U kunt de herwerkte 3D-versie hieronder downloaden.

Download solva_site_de_moor.pdf

Lijdensweg voor subsidies

Ook de subsidiëren van de afbraakwerken was een lijdensweg. 'De subsidiërende instantie aanvaardde de prijsverantwoording van de laagste inschrijver niet', vertelt adjunct-algemeen directeur Kristien Van Den Rijse. 'Om uiteenlopende redenen kon de opdracht ook niet toegekend worden aan de andere inschrijvers. Daarop besloten we om de afbraakwerken zonder subsidie uit te voeren en de opdracht alsnog aan de laagste inschrijver te gunnen.'

Eerste fase afgewerkt in 2011

Gepland wordt dat de bouwwerken starten midden 2009. De eerste fase zal vermoedelijk midden 2011 afgewerkt zijn. Kandidaat-kopers kunnen zich nu al inschrijven via deze link . De puntentoekenning gebeurt op basis van inkomen (max. 65.000 euro), gezinssituatie, woonplaats en datum van inschrijving. Kopers mogen op de dag van de aankoop geen andere eigendommen bezitten en moeten minstens 10 jaar in het aangekochte pand blijven wonen.

"Ongunstige conjunctuur"

In de loop der jaren werden in en rond het centrum van Sint-Lievens-Houtem heel wat nieuwe appartementen opgetrokken. Vraag is dan ook of men op een dergelijk initiatief zit te wachten. 'We zijn ons bewust van de huidige ongunstige conjunctuur op de vastgoedmarkt. Daarom overwegen we om de bouw van de appartementen gefaseerd te laten verlopen en de verkoop van de al gerealiseerde appartementen af te wachten', klinkt het bij de Sociale Ontwikkelingsmaatschappij.

081218_solva

(Foto: SOLVA)

Curieus digitaliseert oude super 8-filmpjes - vandaag in La Provence

090122 FIL Voor één euro per minuut film redt Curieus, een sociaal-culturele organisatie met socialistische roots, je oude super 8-filmpjes door ze te digitaliseren. In ruil voor dat gunsttarief dien je wel toe te staan dat een compilatie van de leukste fragmenten op het internet komt, onder meer op de site van Het Nieuwsblad.

Er worden diverse inzamelmomenten georganiseerd. Vijf weken later krijgt u uw oude filmpjes terug met de gedigitaliseerde versie op dvd. In Sint-Lievens-Houtem vindt een dergelijk inzamelmoment plaats op maandag 23 februari in taverne La Provence op het Marktplein, tussen 16 en 20 uur. Voor meer info kunt  u terecht bij hannelore.bonami@curieus.be.

Zomerconcerten op 17 en 31 juli en op 14 en 28 augustus

In navolging van de parkconcerten in Zottegem en Herzele, wil Sint-Lievens-Houtem ook een traditie van zomerconcerten opbouwen. Met dat doel hebben enkele liefhebbers rond voorzitter Peter Schroyen en secretaris Tim De Groote de vereniging 'Fabrieksconcerten' opgericht. Op het Fabrieksplein aan het cultuurcentrum worden op vrijdagavonden 17 en 31 juli en 14 en 28 augustus de muziekgroepen Open Acces, Quitny, Los Torros en Partyband verwacht.

Coverband Quitny

090222 QUI

Pallieterdropping op 27 februari

090219 DRO Op vrijdag 27 februari organiseert Luc De Cooman van het Houtemse café Pallieter een dropping onder de noemer 'Weerwolven, trappisten en Livinus'. Inschrijvingen kunnen gebeuren in groepen van minimaal 4 en maximaal 20 personen. De mobiele drop van de eerste 'weerwolfkudde' is gepland om 19.30u.

Er zijn vijf controlepunten. Aan de hand van foto's en/of stafkaarten moet elke groep een bepaalde route volgen. Het af te leggen traject bedraagt ongeveer 12 kilometer. Per controlepunt zijn er vragenlijsten over weerwolven, Pallieter, trappisten en Livinus. Iedere groep krijgt bij de start een noodstafkaart onder gesloten omslag. Die mag enkel worden gebruikt in geval van verdwalen. Het openen van de omslag betekent automatische uitsluiting van de wedstrijd.

Per deelnemer betaalt u 15 euro. Daarin zijn onder andere inbegrepen: een originele reflecterende Fortis-Pallieter vest, gratis consumpties op alle controleposten en 'wolf-voedsel' tijdens en na de tocht. Het winnende team mag met zes personen gratis deelnemen aan de Holiday BBQ op 10 juli.

Aangepast schoeisel en een degelijke zaklamp zijn aanraders. Inschrijven kan tot maandag 23 februari op 0478-45 45 01 of via de pallietersite. Mochten de weergoden de organisatoren ongunstig gezind zijn, is vrijdag 13 maart de alternatieve datum. 

(Foto: Pallieter)

Bacchusstoet op 1 maart. Inschrijven kan tot en met vandaag

090220 BAC De traditie van de Bacchusstoet wordt ook in 2009 verdergezet. Aan de Houtemse verenigingen en individuelen wordt gevraagd om massaal deel te nemen aan de stoet op zondag 1 maart. Dat kan enkel door vooraf in te schrijven via het Bacchusteam (Paul De Meyer 053-62 55 44). Inschrijven kan tot en met vandaag 20 februari. Alle deelnemers krijgen dit jaar 8 euro en twee drankconsumpties.

Ook voor de reclamestoet kan men inschrijven aan 25 euro per voertuig tot uiterlijk 28 februari. Deelname kan worden bevestigd door storting van het bedrag op rekeningnummer 143-0603657-30 met vermelding 'reclamestoet en firmanaam'.

De stoet zelf gaat uit op zondag 1 maart met start op de Dries om 14.30u en legt volgend traject af: Krabbenijckstraat, Olmenlaan, Doelstraat, Eiland, Markt, E. Tinelstraat, Fabrieksstraat, Krabbenijckstraat en Dries. De reclamestoet start al om 14.00u. Aansluitend op de stoet is er een worp van Bacchus- en Bacchantebroden.

De dag voordien, 28 februari, wordt andermaal een Bacchusfuif Bal Maské georganiseerd in de verwarmde tent op de Dries (vanaf 21u). Naast de gratis inkom zijn er optredens van Goebezig en dj Karmelietje. Er is ook een cocktailbar en happy hour van 22.30u tot 23.30u. Er is een prijs voorzien voor de mooist uitgedoste en meest ludieke carnavalist.

Oudere berichten:
> Erfgoedbeleidsplan Viersprong voorgesteld
> Guido Belcanto en Alex Agnew uitverkocht
> Sport@com voor betaalbare evenementen
> Weggelopen Bavegemse Saarlooswolfhond legt heel parcours af
> KWB organiseert gezelschapspellenavond op 20 februari
> Brandweer kostte gemeente 294.722 euro in 2006
> Allgro opent in het najaar nieuwe productiehal
> Voetbaluitslagen uit Sint-Lievens-Houtem
> Infoavond EHBO bij kinderen op 11 februari
> Vlaams minister Crevits komt aansluiting E40 - N42 bekijken
> Infodagen ruilverkaveling in februari en maart
> KWB serveert valentijnsontbijt
> Gezamenlijke stookolieaankoop door OCMW's is toegelaten
> Topsnookercoach Chris Henry op 7 februari te gast in Snooker Argus
> Overlagingswerken op Marktplein
> Intro vzw verzorgt groenonderhoud
> Voetbaluitslagen uit Sint-Lievens-Houtem
> Workshop fruitbomen snoeien op 7 februari
> Verenigingen kunnen graantje meepikken van passage RVV
> Nieuwe folders belbus beschikbaar vanaf 5 februari

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008

Sint-Lievens-Houtem blogt  • Jan De Naeyer is webcorrespondent voor Sint-Lievens-Houtem.

    Jan woont in het idyllische Zonnegem, net op de grens met Vlierzele. Als hoofdberoep is hij communicatieverantwoordelijke bij een Vlaamse overheidsinstelling. Daarnaast is hij vooral bezig met redactiewerk, copywriting en quality time.

Zoeken

Nieuws uit sintlievenshoutem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!