Home  Regio  sintlievenshoutem  sintlievenshoutem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Sint-Lievens-Houtem?
Laat het weten aan: Jan
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Barokconcert Wieland en Piet Kuijken op 28 februari in Zonnegem

Vereniging Zonnegem Leeft organiseert op zaterdag 28 februari om 20.00u een barokconcert op viola da gamba en clavecimbel met Wieland en Piet Kuijken in de dorpskerk van Zonnegem. Op het programma staan onder meer werken van Bach, Marais en Couperin.

090213 WIE Wieland Kuijken werd geboren in 1938 te Dilbeek. Hij studeerde cello en piano aan het Stedelijk Conservatorium te Brugge en behaalde het hoger diploma cello aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Naast zijn klassieke studies interesseerde hij zich al als 18-jarige aan de viola da gamba en leerde dit instrument als autodidact bespelen. Zijn internationale carrière werd verder uitgebouwd met zijn twee broers Sigiswald (die begin februari de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste kreeg) en Barthold in samenwerking met Gustav Leonhardt, Frans Brüggen, Robert Kohnen en andere iconen van de authentieke beweging. Hij was medestichter van La Petite Bande.

Piet Kuijken, zoon van Wieland, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Hij won in 1994 de Cera Jeugd en Muziek prijs. In 2000-2001 studeerde hij met een BAEF Fellowship aan de Indiana Universiteit in Bloomington bij Menahem Pressler. Piet trad op als solist en in kamermuziekconcerten in Europa, Japan en de VS. Hij bespeelt zowel het klavecimbel als de pianoforte en de moderne piano. Zijn repertoriium reikt van de barok tot de hedendaagse muziek. Piet Kuijken doceert piano en pianoforte aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen en kamermuziek aan het Orpheus instituut in Gent.

Kaarten kosten 10 euro, 8 euro voor kortingscategorieën, en zijn verkrijgbaar bij de Houtemse cultuurdienst (053-60 72 35) of bij Zonnegem Leeft (053-62 68 84).

Zomerconcerten op 17 en 31 juli en op 14 en 28 augustus

In navolging van de parkconcerten in Zottegem en Herzele, wil Sint-Lievens-Houtem ook een traditie van zomerconcerten opbouwen. Met dat doel hebben enkele liefhebbers rond voorzitter Peter Schroyen en secretaris Tim De Groote de vereniging 'Fabrieksconcerten' opgericht. Op het Fabrieksplein aan het cultuurcentrum worden op vrijdagavonden 17 en 31 juli en 14 en 28 augustus de muziekgroepen Open Acces, Quitny, Los Torros en Partyband verwacht.

Coverband Quitny

090222 QUI

Lode De Vos en Filip Verneert in De Garage op 19 februari

090216 LOD Op 19 februari concerteren Lode De Vos (sax, tanpura en zang) en Filip Verneert (gitaar en oud) in het Bavegemse Muziekcentrum De Garage.

"De Indiase stijl waarin ik zing, is dhrupad. Het is de bedoeling te onderzoek waar deze stijl kan aansluiten bij jazz." De tanpura is een viersnarige Indiase sitar, hier gebruikt als harmonische ondersteuning bij de zang. De oud, een Arabische luit, blijft in Oosterse sfeer maar ligt toch al iets dichter bij onze cultuur.

We vertrekken vanuit een raga Bhimpalasi en laten de creatie zichzelf ontwikkelen. Raga staat voor melodische constructie.

Kenmerkend voor dhrupad zijn lange klanken, ruimte, rasa: wat aan de basis ligt van een bepaalde emotie.

Dhrupad is gebaseerd op shringara (het sensuele, het erotische) en daarom niet toegelaten in vele Indiase orthodoxe denkrichtingen. Meestal moet het daar over God gaan. Niet zo bij dhrupad.

Waar: 'De Garage' - Kerkkouterstraat 62 - 9520 Bavegem

Wanneer: 19 februari - 20.00u

Prijs: 6,5 of 5 euro

Info en reservatie: CC De Fabriek - 053-60 72 35 - ccdefabriek@sint-lievens-houtem.be

Erfgoedbeleidsplan Viersprong voorgesteld

Onlangs stelden Sint-Lievens-Houtem, Oosterzele, Merelbeke en Melle hun intergemeentelijk erfgoedbeleidsplan voor. Onder de naam Viersprong - Land van Rode bundelen zij voortaan de krachten om hun gedeelde erfgoed beter te ontsluiten en te vrijwaren voor de toekomst.

Erfoed is immers meer dan kerkpatrimonium en archeologische vondsten. Ook lokale recepten, familieverhalen, volkssporten en het plaatselijk dialect verdienen bescherming voor de generaties die ons opvolgen. De doelstelling van de samenwerking en een uitgebreide omgevingsanalyse is terug te vinden in het erfgoedbeleidsplan dat u hieronder integraal kunt downloaden.

Download Erfgoedplan

Circusvoorstelling Pas Perdus in CC De Fabriek op 24 januari

090122 ARG Pas Perdus is een circusvoorstelling die theater en schrijnwerkerij met zachtheid vermengt.

Les Argonautes bestaat uit vier artiesten die dezelfde passie voor circus delen. Hun nieuwe voorstelling bouwt verder op het internationale succes van het poëtische Zouff! Les Argonautes spelen een heerlijk circus voor jong en oud, gemixt met een forse scheut humor en muziek en steeds verzorgd geënsceneerd. Van en met Benji Bernard, Etienne Borel, Christian Gmünder met Philippe Van De Weghe.

De vier zitten opgesloten in hun houten toren, waar ze al duizendmaal zijn rondgelopen. Vier, die blok voor blok verplaatsen. Kop of munt, vallen ze of vallen ze niet? En dan vier handen die de snaren van een viool beroeren. Of twee paar longen die samenkomen in dezelfde zucht. Muziek die ontsnapt en zij ontsnappen mee. Tussen zoete dromen, grote zotheid en de slappe lach herontdekken Les Argonautes hun circus met alles wat hen omringt, een soort objectenemmers. Een domino allegro, ma non troppo!

Waar: CC De Fabriek - Fabrieksstraat - Sint-Lievens-Houtem

Wanneer: zaterdag 24 februari - 19.00u

Prijs: 12, 10 of 9 euro

Info en reservatie: 053-60 72 35

De Sprook brengt Heimweemoed in De Fabriek op 10 januari

090109_spr_2 Mathias Sercu, Jits Van Belle en Gregory Caers vormen spelersgroep De Sprook en zijn met 'Heimweemoed' aan hun derde productie toe. Met hun eersteling 'Plastiekzak' en hun tweede stuk 'Van ridder Boudewijn' zetten ze een lijn uit waarin humor en tragiek, kolder en ontroering perfect samengaan.

Heimweemoed gaat over twee eenzame mensen die zonder dat te willen in elkaars leven terechtgekomen zijn. Levens kruisen ongevraagd, pijnlijk grappig en potsierlijk serieus zonder dat ze het zelf beseffen.

Wanneer: 10 januari om 20.00u

Waar: CC De Fabriek - Fabrieksstraat - Sint-Lievens-Houtem

Prijs: 12, 10 (-26 of +55) of 9 (Fabriekskaart) euro

Info en reservatie: 053-60 72 35

(Foto: De Sprook)

Nero-tentoonstelling in Houtemse bib geopend

Dsc00090 Zoals u gisteren in de krant kon lezen, organiseren Curieus Livinus en de Openbare Bibliotheek van Sint-Lievens-Houtem van 5 tot en met 10 december de tentoonstelling 'Nero verzameld'.

De stripheld Nero is 60 geworden en krijgt naar aanleiding daarvan een overzichtstentoonstelling. U vindt er 11 panelen over de geboorte van Nero, het algemene verhaal en striptekenaar Marc Sleen. Daarnaast zijn er ook 65 kaders met een voorstelling van de 14 belangrijkste karakters, de raket van Adhemar en een Afrikaanse leeshoek met talrijke Nero-strips.

'De Nero-expositie is slechts een van de vele activiteiten die we met de bibliotheek organiseren', vertelt bibliothecaris Stephanie Bogaert. 'Hopelijk heeft deze tentoonstelling eenzelfde succes als in andere gemeenten en krijgen we op die manier mensen over de vloer die we hier zelden of nooit zien. Het kan een opstapje zijn om onze bibliotheek van naderbij te leren kennen.'

Jonny Lampens (Curieus Oost-Vlaanderen) heeft met de reizende tentoonstelling nog een heel traject af te leggen. 'Een en ander werd samengesteld door Curieus Limburg waar de expositie in 2007 rondtoerde. Nu is Oost-Vlaanderen aan de beurt. Na Sint-Lievens-Houtem trekken we onder andere nog naar Oudenaarde, Geraardsbergen, Zottegem en Herzele.'

In de speech van Jonny Lampens staan heel wat wetenswaardigheden over Nero. U kunt hem hier donwloaden. Download 081206_speech_jonny_lampens.doc

Dsc00099 De tentoonstelling werd officieel geopend door Vlaams parlementslid Kurt De Loor.

U kunt op volgende data in de bibliotheek terecht om de tentoonstelling te bezoeken: 6/12 (9-12u), 8/12 (13-18u), 9/12 (18-20u) en 10/12 (13-18u). Een Nero-verhaal is niet compleet zonder de traditionele wafelbak. Wafels zullen er zijn op zaterdag 6/12, onder meer naar aanleiding van het bezoek van de Sint, en op woensdag 10/12.

Dsc00080

Dsc00087 Dsc00088

Dsc00091 Dsc00092

(Foto's: Jan DN) 

Bewoners Huize Vander Schueren stellen schilderijen tentoon

Vier bewoners van Huize Vander Schueren, het Houtemse andervalidentehuis, stellen hun schilderijen tentoon in het keramiekatelier van Ronny Seeuws. Ronny Speybroeck is een van de exposanten en was winnaar van de Houtemse voorronde van de Talens Palet prijs 2008.

Dit had de jury te vertellen over zijn schilderij Blauw Oranje: 'Een zeer spontaan, onbedacht en ongecomplexeerd werk met een grote puurheid en authenticiteit. Het is geschilderd met durf en zonder angst iets verkeerds te doen, waardoor er een sterke kracht van uitgaat. Ondanks de sterkte en onbezonnenheid waarmee de kleuren op doek zijn gezet, is het werk niet chaotisch en houdt het een grote frisheid. Het werk barst als het ware open.'

Plaats: Blareveld 2 - 9520 Sint-Lievens-Houtem

Wanneer: 6, 7, 13, 14, 20, 21, 27 en 28 december (10-18u)

081205_03

(Blauw Oranje van Ronny Speybroeck)

Oudere berichten:
> Erfgoedbeleidsplan Viersprong voorgesteld
> Guido Belcanto en Alex Agnew uitverkocht
> Sport@com voor betaalbare evenementen
> Weggelopen Bavegemse Saarlooswolfhond legt heel parcours af
> KWB organiseert gezelschapspellenavond op 20 februari
> Brandweer kostte gemeente 294.722 euro in 2006
> Allgro opent in het najaar nieuwe productiehal
> Voetbaluitslagen uit Sint-Lievens-Houtem
> Infoavond EHBO bij kinderen op 11 februari
> Vlaams minister Crevits komt aansluiting E40 - N42 bekijken
> Infodagen ruilverkaveling in februari en maart
> KWB serveert valentijnsontbijt
> Gezamenlijke stookolieaankoop door OCMW's is toegelaten
> Topsnookercoach Chris Henry op 7 februari te gast in Snooker Argus
> Overlagingswerken op Marktplein
> Intro vzw verzorgt groenonderhoud
> Voetbaluitslagen uit Sint-Lievens-Houtem
> Workshop fruitbomen snoeien op 7 februari
> Verenigingen kunnen graantje meepikken van passage RVV
> Nieuwe folders belbus beschikbaar vanaf 5 februari

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008

Sint-Lievens-Houtem blogt  • Jan De Naeyer is webcorrespondent voor Sint-Lievens-Houtem.

    Jan woont in het idyllische Zonnegem, net op de grens met Vlierzele. Als hoofdberoep is hij communicatieverantwoordelijke bij een Vlaamse overheidsinstelling. Daarnaast is hij vooral bezig met redactiewerk, copywriting en quality time.

Zoeken

Nieuws uit sintlievenshoutem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!