Home  Regio  sintlievenshoutem  sintlievenshoutem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Sint-Lievens-Houtem?
Laat het weten aan: Jan
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Infoweek duurzaam (ver)bouwen en wonen van 15 tot 21 maart

090206 ZON Van 15 tot 21 maart organiseert de gemeente Sint-Lievens-Houtem een infoweek omtrent duurzaam (ver)bouwen en wonen. Via infomarkten, infoavonden en tentoonstellingen komen geïnteresseerden alles te weten over zuinige huizen.

Infomarkt

Op zondag 15 maart (12-18u) vinden in het cultuurcentrum De Fabriek, de bibliotheek en het sportcentrum infomarkten plaats waarop gratis duurzaam bouwadvies wordt gegeven. Er zullen stands te vinden zijn van firma's gespecialiseerd in houtskeletbouw, stroleembouw, passief- of lage energie woning, PV-installatie, zonneboiler, windturbine, warmtepomp, condensatieketel op aardgas of mazout, houtpellet- of speksteenkachel, cellulose isolatie, balansventilatie, superisolerend glas, groendak, natuurverf, ... Er worden ook tips en uitleg gegeven over subsidies, premies en belastingaftrek.

Informatieavonden

dinsdag 17 maart: duurzaam bouwen: duurder of goedkoper (vzw Dialoog)

woensdag 18 maart: energie besparen bij jou thuis (vzw Ecolife & Vormingplus)

donderdag 19 maart: investeren in zonne- en windenergie (cvba BeauVent)

De informatieavonden vinden plaats in CC De Fabriek en starten om 19.30u. Vooraf inschrijven is gewenst.

Tentoonstelling

Van zondag 15 maart tot en met zaterdag 21 maart vindt in de bibliotheek en het sportcentrum een tentoonstelling plaats rond 'zuinig huizen'. De vzw Logo voorziet een interactieve tentoonstelling en modelhuisjes rond gezond/ongezond wonen.

Workshop

Vzw ZonneWinDT organiseert van maandag 16 maart tot en met vrijdag 20 maart een scholenaanbod rond 'leren zuinig huizen' in CC De Fabriek, de Kreazolder en het sportcentrum

Open zuinige huizen

090206 CAS

Een aantal bouwers en verbouwers stellen op zaterdag 21 maart hun deuren open. De adresgegevens worden meegedeeld na inschrijving.

- Sint-Lievens-Houtem: bedrijfsgebouw - zonnepanelen. Maximaal 10 personen. Bezoek start om 14, 15 en 16u.

- Sint-Lievens-Houtem: zonneboiler. Maximaal 10 personen. Bezoek start om 9 en 11u.

- Sint-Lievens-Houtem: warmtepompsystemen, balansventilatie met warmterecuperatie. Maximaal 20 personen. Bezoek start om 10 en 14.30u.

- Borsbeke: stroleemwoning, lage energie woning, bio-ecologische materialen, zonnepanelen, zonneboiler, speksteenkachel, HR-condensatieketel op aardgas, groendak, regenwaterrecuperatie, afvalwaterzuivering d.m.v. rietveld en gedeeltelijk hergebruik gezuiverd afvalwater. Maximaal 12 personen. Bezoek start om 10 en 15u.

- Sint-Lievens-Esse: houtpelletkachel voor CV en cellulose isolatie. Maximaal 10 personen. Start om 11 en 14u.

- Sint-Lievens-Esse: verbouwingen: lage energie woning, zonnepanelen, zonneboiler, houtpelletketel voor CV. Maximaal 12 personen. Bezoek start om 16.30u.

- Zottegem-Strijpen: houtskeletbouw, lage energie woning, zonneboiler, cellulose isolatie, houtvezelplaatisolatie, 3-dubbel glas, balansventilatie met warmterecuperatie, regenwaterrecuperatie. Maximaal 25 personen. Bezoek start om 16.30u.

- Stroroute omgeving Melle. Casa Calida, een vzw ter promotie van strobouw, organiseert een basiscursus strobouw in Melle. Je kan aan de volledige cursus deelnemen of aanschuiven voor de stroroute langs drie tot vier strowerven en strohuizen. Meer info en inschrijvingen: www.casacalida.be.

Meer info en inschrijvingen

Dienst Leefmilieu - Marktplein 3 - 9520 Sint-Lievens-Houtem - 053-60 72 27 - natuurenmilieu@sint-lievens-houtem.be.  

Allgro opent in het najaar nieuwe productiehal

IMG_5194[1] Het groentenverwerkend bedrijf Allgro uit Sint-Lievens-Houtem opent in het najaar (vermoedelijk september) een nieuwe productiehal. De huidige gebouwen bleken in de loop der jaren te krap geworden. "De nieuwe productiehal zal ons ook in staat stellen om het productengamma uit te breiden", aldus zaakvoerster Marleen De Tant. "Naast soepgroenten, stoofgroenten, groentenmixen en salades, zullen we nu ook maaltijdsalades aan onze klanten kunnen aanbieden. De ontwikkeling is al achter de rug, net als het proefdraaien bij diverse klanten." Bij Allgro werken 48 werknemers waarvan 80% uit de onmiddellijke omgeving van het bedrijf komt.

Houtemse PWA zoekt thuishelpers in kader van dienstencheques

Het Houtemse Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA) zoekt thuishelpers in het kader van dienstencheques. Thuishelpers helpen prive-personen bij hun huishoudelijke taken. De job omvat de schoonmaak van de woning met inbegrip van de ramen, wassen en strijken en soms occasionele naaiwerken en koken. Kandidaten krijgen alle sociale voordelen van een arbeidscontract en kunnen rekenen op een fatsoenlijk loon.

Heeft u interesse om voor het dienstenbedrijf te werken en wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt, aarzel dan niet om even bij het PWA langs te lopen en breng een motivatiebrief en curriculum vitae mee. U kunt terecht op volgend adres: Marktplein 3 - 9520 Sint-Lievens-Houtem - 053-60 72 59 - pwa.sint-lievens-houtem@skynet.be.

173 euro/m² is momenteel gemiddelde Houtemse bouwgrondprijs

090122 TEKIn Het Nieuwsblad van vandaag vindt u een volledige vastgoedspecial met aandacht voor elke gemeente. 

Een rondgang op de diverse immosites leert dat de gemiddelde bouwgrondprijs in Sint-Lievens-Houtem momenteel schommelt rond 173 euro per vierkante meter. Prijzen per kavel variëren van 152 euro tot 185 euro per vierkante meter.

De gemiddelde vraagprijs voor de 25 woningen die momenteel in onze gemeente te koop staan, ligt op 241.080 euro. Voor appartementen is dat 153.905 euro. De duurste woning die nu wordt verkocht, staat in Vlierzele. De vraagprijs is maar liefst 710.000 euro. Voor de goedkoopste Houtemse woning betaalt u nu 93.500 euro. Het duurste appartement is te vinden in Bruisbeke met een vraagprijs van 225.000 euro. Het goedkoopste vindt u op de Dries voor 133.000 euro.

090118 VAS 

Het Vastgoedrapport van Het Nieuwsblad

090118_vas

Het Nieuwsblad pakt deze week uit met een uitgebreid vastgoeddossier. Via een aantal interessante modules kan je zelf berekenen hoeveel je kan lenen, hoeveel je notariskosten zullen bedragen en hoeveel je zal afbetalen. De ganse week lees je meer over de prijs van vastgoed in de gemeente en de provincie. Koop op donderdag 22 januari zeker de krant. Dan zit er immers een provinciale vastgoedbijlage bij. Die dag kan je op de vastgoedsite van Het Nieuwsblad de gemiddelde verkoopprijs van een huis in Sint-Lievens-Houtem opzoeken.

INEX wil jaarlijks 430.000 m³ grondwater oppompen

090115_ineOp 4 december 2008 werd door de Bestendige Deputatie aan het Bavegemse zuivelbedrijf INEX een milieuvergunning afgeleverd (geldig tot 4 oktober 2010) voor het jaarlijks oppompen van maximaal 430.000 m³ grondwater uit 18 grondwaterwinningsputten.

De beslissing ligt tot 17 januari ter inzage voor het publiek bij de technische dienst van het gemeentebestuur. Beroep tegen deze beslissing is mogelijk bij de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de Vlaamse minister voor Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur (Hilde Crevits) en kan enkel tijdens de inzageperiode.

Winnaars UNIZO-eindejaarsactie getrokken

Dsc00180_2Gisterenavond werden in het gemeentehuis de winnende nummers getrokken van de UNIZO-eindejaarsactie. In zijn openingsspeech betoonde UNIZO-voorzitter Guido Tiré zijn eer aan de betreurde Luc De Moor. Hij wees ook op het trieste record van 25 faillissementen per dag dat in 2008 in België werd gevestigd. Daarna keerde hij terug op de onvermijdelijke heraanleg van het marktplein 'Met UNIZO hebben we de diverse voorontwerpen bestudeerd en onze standpunten overgemaakt aan het gemeentebestuur. Parking en bereikbaarheid blijven voor ons een absolute prioriteit. Houtem is en blijft een landelijke gemeente. Laat ons dus voorzichtig zijn met al te grote prestigeprojecten.'

Dsc00229 Burgemeester Latoir repliceerde. 'We hebben regelmatig overleg met UNIZO. Het gemeentebestuur beseft ten volle dat de marktplaats niet alleen op zaterdag wordt gebruikt. Ook wij zijn vragende partij voor zoveel mogelijk winkels die goed draaien. Wat de heraanleg van de markt betreft, moeten in 2009 nog geen werken verwacht worden. Het blijft voor ons immers wachten tot wanneer Aquafin ter hoogte van het gemeentehuis een collector kan aanleggen. Pas daarna kunnen we met het echte werk beginnen.'

Na de speeches kon overgegaan worden tot waar iedereen stond op te wachten: de trekking. De eer voor het trekken van het winnende nummer was weggelegd voor de burgemeester. Met een muisklik bracht hij 364421 als winnend nummer op het scherm (reservenummer: 136996), uit de 400.000 verspreide lotjes. De winnaar kan 5 cheques van elk 200 euro spenderen bij deelnemende handelaars. De volledige lijst van winnende nummers - zoals die ons door UNIZO werd bezorgd - kunt u hieronder downloaden. Na de trekking bood UNIZO aan de aanwezigen een nieuwjaarsreceptie aan.

Download 090107_uitslag_unizo_eindejaarsactie.doc

Dsc00231 Dsc00232_2 

Dsc00234 Dsc00236 

Dsc00230

Samenaankoop stookolie kan tot 215 euro besparing leiden

081213_01De KWB-actie om begin december gezamenlijk stookolie aan te kopen, wordt door de initiatiefnemers een succes genoemd. 47 leden bestelden in totaal bijna 70.000 liter. De literprijs bedroeg 0,495 euro (Ultra) of 0,475 euro (gewoon). Bij een bestelling van 2.000 liter Ultra-stookolie betekende dat een besparing van 215 euro t.o.v. de toenmalige marktprijs van 0,6025 euro per liter.

Een gelijkaardige actie van het Houtemse OCMW eerder dit jaar had maar liefst 344 intekenaars die samen 526.000 liter stookolie bestelden. De marktprijs op 16 september bedroeg 0,8106 euro/liter. Het OCMW bedong een korting van 0,1027 euro waardoor de literprijs uitkwam op 0,7079 euro/liter.

Het grote prijsverschil tussen de 'KWB-stookolie' en die van het OCMW is louter te verklaren door de drastische daling van de olieprijzen tussen september en december wegens de wereldwijde economische recessie. De maximumprijzen voor bestellingen groter dan 2.000 liter lagen op 12 december voor gewone stookolie op 0,4709 euro en voor Ultra op 0,4907 euro per liter. Mensen die niet intekenden op een van beide initiatieven en speculeerden op een dalende olieprijs, zijn nu dus duidelijk goedkoper af.

Het Houtemse OCMW stapte mee in het initiatief van het Zottegemse OCMW. 'Het moest snel gaan want in Zottegem zat men al in een vergevorderd stadium', aldus OCMW-voorzitter Peter De Naeyer. 'Tijdsgebrek was dan ook de reden waarom geen overleg kon worden gepleegd met verenigingen die gelijkaardige initiatieven planden.'

Is het de taak van een OCMW om dergelijke initiatieven te nemen? De brandstofhandelaars vinden alvast van niet en spanden een proces aan tegen het Zottegemse en Houtemse OCMW. De Oudenaardse kortgedingrechter gaf hen gelijk en bepaalde dat de acties moesten stopgezet worden. Beide OCMW's gingen in beroep. De uitspraak ten gronde volgt op 8 januari.

(Foto: Piva Oil)

Oudere berichten:
> Erfgoedbeleidsplan Viersprong voorgesteld
> Guido Belcanto en Alex Agnew uitverkocht
> Sport@com voor betaalbare evenementen
> Weggelopen Bavegemse Saarlooswolfhond legt heel parcours af
> KWB organiseert gezelschapspellenavond op 20 februari
> Brandweer kostte gemeente 294.722 euro in 2006
> Allgro opent in het najaar nieuwe productiehal
> Voetbaluitslagen uit Sint-Lievens-Houtem
> Infoavond EHBO bij kinderen op 11 februari
> Vlaams minister Crevits komt aansluiting E40 - N42 bekijken
> Infodagen ruilverkaveling in februari en maart
> KWB serveert valentijnsontbijt
> Gezamenlijke stookolieaankoop door OCMW's is toegelaten
> Topsnookercoach Chris Henry op 7 februari te gast in Snooker Argus
> Overlagingswerken op Marktplein
> Intro vzw verzorgt groenonderhoud
> Voetbaluitslagen uit Sint-Lievens-Houtem
> Workshop fruitbomen snoeien op 7 februari
> Verenigingen kunnen graantje meepikken van passage RVV
> Nieuwe folders belbus beschikbaar vanaf 5 februari

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008

Sint-Lievens-Houtem blogt  • Jan De Naeyer is webcorrespondent voor Sint-Lievens-Houtem.

    Jan woont in het idyllische Zonnegem, net op de grens met Vlierzele. Als hoofdberoep is hij communicatieverantwoordelijke bij een Vlaamse overheidsinstelling. Daarnaast is hij vooral bezig met redactiewerk, copywriting en quality time.

Zoeken

Nieuws uit sintlievenshoutem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!