Home  Regio  sintmartenslatem  sintmartenslatem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Martens-Latem?
Laat het weten aan: André of Julie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Interview met de winnaar van de Barbaixprijs voor fotografie

Delegekamer In de drukte van de voorbije weken is de uitreiking van de Barbaixprijs voor fotografie een beetje aan ieders aandacht ontsnapt. Volledig onterecht, vinden wij. Het thema van deze driejaarlijkse fotowedstrijd mocht dan wel ‘schaduw’ zijn, dit betekent allerminst dat we de winnaar niet in de schijnwerpers mogen zetten. De prijsuitreiking vond plaats op 19 december 2008, maar de 30 genomineerde foto’s waren enkel op de avond van de uitreiking te bezichtigen. Reden te meer om de winnende foto en fotograaf hier aan jullie voor te stellen.

We nodigden winnaar Reginald Van de Velde dan ook uit voor een gesprek.

Julie: Eerst en vooral, heel erg proficiat met je overwinning! Had je dit zelf verwacht?

Reginald: Neen, totaal niet. Ik had mijn inschrijvingsformulier reeds lang op voorhand aangevraagd, maar het was net op de valreep dat ik mijn foto's nog heb kunnen indienen. De inkt was bij wijze van spreken nog nat. Het is een driejaarlijkse uitreiking; en wetende dat er heel veel fotografen uit talrijke fotoclubs meedoen, schatte ik mijn kans heel klein in. Het was dus een heel aangename verrassing toen ik vernam dat ik de winnaar was!

Julie: Kan je de winnende foto beschrijven en vertellen hoe hij tot stand kwam?

Reginald: Deze foto is genomen in de conciërgewoning van een voormalige fabriek in de omgeving van Gent. Het was er pikdonker: alle rolluiken waren dicht. Dit is eigenlijk de woonkamer, waar een bed een beetje verloren stond. Om wat zonlicht door te laten deed ik de rolluiken tot halverwege naar omhoog. Mijn statief plaatste ik de de donkerste hoek van de kamer en maakte vervolgens mijn compositie.

Julie: Wat is eigenlijk jouw band met fotografie? Heb je studies fotografie gevolgd of ben je eerder autodidact? Ben je er beroepsmatig mee bezig of is het vooral een hobby?

Reginald: Ik ben volledig autodidact. Sinds mijn jeugd beschik ik over een analoge Pentax, waarmee ik tal van filmpjes heb volgeschoten. Toen de digitale spiegelreflextoestellen betaalbaar werden, heb ik me een Nikon aangeschaft en ben ik meteen beginnen te experimenteren. 

Julie: Welke thema’s komen in je werk vooral aan bod?

Reginald: Ik focus me vooral op één groot thema: verval. Alles wat verlaten is, komt in aanmerking: voormalige fabriekspanden, vergeten kastelen, leegstaande kloosters, ... Deze vorm van fotografie wordt ook wel Urban Exploration of kortweg Urbex genoemd. Hier in België hebben we het wel getroffen wat leegstand betreft. Het is echt ongelofelijk hoeveel moois er te vinden is...

Julie: Je woont in Latem, in hoeverre kan onze Leiegemeente jou inspireren bij het fotograferen?

Reginald: Mijn passie voor fotografie is begonnen in Sint-Martens-Latem! Als kind speelde ik in het vervallen ‘spookkasteel’ in het dorp van Deurle. Ongelooflijk leuke tijden waren dat. Om die momenten vast te leggen fotografeerde ik er toen al op los. En er was ook zoveel leegstand in onze gemeente vroeger! Rally St. Christophe, Villa Leiezicht, de Lima-fabriek, Café De Zwaan, zwembad Oase, de Oude Brouwerij, de stenenslijperij van Valcke, ...

Julie: Het prijzengeld bedroeg 1500 euro, dat is al eens de moeite! Heb je er al een nuttige bestemming voor gevonden?

Reginald: Een nieuwe lens is altijd welkom!

Julie: Tot slot, wat zijn je toekomstplannen op het vlak van fotografie?

Reginald: Tot mijn verbazing blijf ik nieuwe verlaten plaatsen ontdekken in België. Ik heb er weer enkele kastelen en kloosters bij, en ga deze eerstdaags gaan bezoeken. Ook Wallonië heeft nog tal van geheimen die ik moet ontdekken. Uitdagingen genoeg dus.

Julie: En wij volgen je ontdekkingen met plezier via http://www.suspiciousminds.com. Bedankt voor dit gesprek en nog heel veel fotoplezier!

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef010536db0d62970c Listed below are links to weblogs that reference Interview met de winnaar van de Barbaixprijs voor fotografie:

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Martens-Latem blogt  • André Vlerick en Julie Haelemeersch bloggen over Sint-Martens-Latem.

    Geboren en getogen in De Pinte en kind van de sixties blijft André bij zijn buren rondlopen met een blik vol be- en verwondering en een zeker begrip voor wat de gezegende dorpen aan de Leie blijft beroeren. Wat hem interessant lijkt schrijft hij neer en/of vereeuwigt hij in een foto.

    Julie (°1977) voert niet graag het hoge woord (al zouden sommigen dat durven te betwisten), maar is wel gepassioneerd door het geschreven woord. Ze is dagelijks bezig met taal en communicatie, maar na de werkuren tracht ze zich ook te verdiepen in fotografie. Woord en beeld gaan immers hand in hand. Haar favoriete onderwerpen? Zonder twijfel concerten. Julie groeide op in Sint-Martens-Latem en hoewel ze vaak bij haar vriend in Gent verblijft, probeert ze voor u het culturele reilen en zeilen in haar geboortedorp op de voet te volgen.

Zoeken

Nieuws uit sintmartenslatem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!