Home  Regio  sintniklaas  sintniklaas blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van St-Niklaas?
Laat het weten aan:
Wim of Sylvain
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

'Cirkel in de Cirkel' in de steigers

Welke beelden in Sint-Niklaas kent u echt? Veruit het bekendste is Het Woord op de Grote Markt. Maar ook Cirkel in Cirkel is heel herkenbaar. U ken het wel: die twee rode ringen die in elkaar verweven zijn, geposteerd op de rotonde aan het zwembad van Sint-Niklaas.

Wat zien we vandaag? Het kunstwerk staat in de steigers. Voor het eerst worden in Sint-Niklaas tientallen kunstwerken die op straten en pleinen staan, gerestaureerd. ‘Het beeld Cirkel in de Cirkel dat op de rotonde aan de gewestweg N70 aan het stedelijke zwembad prijkt, slaat groen uit en moet in het rood worden herschilderd’, zegt Rik Bosteels. Hij hoort bij Kids, Kunst in de Stad voluit. Die organisatie heeft tal van beelden in de stad geplaatst, waaronder Cirkel in de Cirkel en het Sint-Niklaasbeeld aan het stadhuis.

P6296009

Sint-Niklaas Kermis van start

Nog een laatste keer de attractie opblinken met boenwas, modderplekken afspuiten met de tuinslang en cadeaus voor de winnende klanten uitpakken, en voilà, de foorkramers zijn klaar voor 'Sint-Niklaas Kermis', de vaste opener van de zomervakantie.

Dscn3310

Wij gingen vanmiddag een kijkje nemen op de Grote Markt, waar de attracties tot zondag 15 juli blijven staan. Er is heel wat randanimatie. Vanavond treedt de Koninklijke Muziekkapel van de Marine op, morgen musiceert de Koninklijke Harmonie De Kunstvrienden en zondag is er een motortreffen.

Voorts: het wielercriterium de Grote Prijs Theo Verschueren (vrijdag 6 juli), de seniorenmiddag met optredens van Lisa del Bo, Bart Kaëll en Nicole en Hugo (zaterdag de zevende), de kindermiddag (zondag de achtste) en VTM Swingt en het traditionele vuurwerk (alle twee zondag de vijftiende).

Lees verder

Fotospecial Openluchtfuif Nieuwkerken

Openluchtfuif De twintigste Openluchtfuif in Nieuwkerken-Waas krijgt dankzij het slechte weer de allures van een echt festival. De vele regenbuien hebben het terrein van De Schakel in de Heihoekstraat herschapen in een modderpoel - een onvermijdelijk beeld bij een openluchtevenement.

De jubileumaflevering van het evenement, waarop zevenduizend jongeren worden verwacht, heeft als thema The Beach Edition gekregen. Op de vlakte onder de watertoren is een strand aangelegd met palmbomen. Alles is aanwezig om er een zomers feestje van te maken. Op het goede weer na dan.

Bekijk foto's van de voorbereidingen op de twintigste Openluchtfuif in Nieuwkerken-Waas.

GB maandag dicht door protestactie

Vindt u het ook opvallend dat de werknemers van 'de GB' op het Hendrik Heymanplein zo merkwaardig kalm reageren op het nieuws over de sluiting van hun vestiging? Terwijl in andere filialen het personeel het werk al eens heeft neergelegd uit protest, bleef/blijft de winkel in Sint-Niklaas gewoon open. Alsof er niets gebeurd is. Alsof de dames aan de kassa, de verkopers aan de beenhouwerij of de rekkenvullers niet lijken te beseffen dat ze wellicht hun job en hun inkomen kwijt zijn.

Dscn3292_3Maar maandag is het dan zover. Dan uiten de personeelsleden hun ongenoegen: ze gaan demonstreren aan de hoofdzetel van GB, samen met de collega's uit de andere vijftien vestigingen die gesloten zullen worden. De demonstranten vertrekken kort voor de middag met de bus, maar ze houden de winkel al dicht vanaf 's ochtends.

In de Sint-Niklase GB werken 58 mensen. 'Er zijn relatief veel oudere, laaggeschoolde werknemers en de perspectieven op een overplaatsing naar een ander filiaal lijken beperkt, omdat ook andere Super GB's in de wijde regio de deuren sluiten', zeggen SP.A-gemeenteraadsleden Kris Van der Coelden en Christel Geerts. Zij vragen het stadsbestuur een 'duidelijk signaal' te geven aan de directie van GB.

Lees verder

Nog geen diploma, wel al een job

Pas afgestudeerd en niet eens op zoek moeten gaan naar werk: het is de droom van zowat elke student die het angstzweet krijgt van een eindeloze reeks sollicitatiegesprekken. In het specialisatiejaar Chemische Procestechnieken in het technisch instituut Sint-Carolus moeten de leerlingen nog hun diploma krijgen, maar de meesten onder hen hebben een job overgehouden aan hun stage of hebben er een gevonden in een ander bedrijf.

CarolussaraSara Van Kerkhove (foto, rr) bijvoorbeeld heeft al lange tijd een contract getekend bij het bedrijf BASF. Vanaf komende maandag gaat ze er aan de slag als procesoperator. 'Ik liep stage bij een ander bedrijf in de haven van Antwerpen. Ik nam er stalen', vertelt de meid, die meteen ontkracht dat de chemie een pure mannenwereld is. Ze zat in een klas met nog één meisje en tien jongens.

De richting Chemische Procestechnieken werd begin dit schooljaar opgericht in Sint-Carolus, in samenwerking met de Vrije Technische Scholen (VTS). Met deze opleiding willen de twee scholen inspelen op de grote vraag naar goed opgeleide procesoperators in de chemische industrie. Vanuit deze sector kwam de noodkreet dat een duizendtal vacatures voor procesoperators niet ingevuld geraakte.

Sint-Carolus had al de ervaring dat de leerlingen uit de richting chemie na het zesde jaar zeer gemakkelijk aan de slag konden in de procesindustrie. 'De lonen in sector liggen enorm hoog. Samen met de werkzekerheid is dat toch een troef die weinig studierichtingen hebben', zegt vakleerkracht Sofie Année.

Lees verder

WIN: waardebon voor etentje bij D'Hooghe Camere

Camere_3 Op de grondvesten van de oude afspanning, die eveneens een tijdje dienst deed als gevangenis, bevindt zich nu het sfeervolle restaurant D’Hooghe Camere: in de Eigenlostraat 2, op het kruispunt met de Hoogkamerstraat.

Deze zaak opende de deuren op 29 januari 2005 en wordt uitgebaat door Katja en Gunther. Beiden zijn alvast geen groentjes meer! Zij leerden elkaar kennen in de horeca, werkten samen in de restaurants Malpertus en het Hof van Heden en hebben nu dus hun eigen zaak.

In het stijlvolle interieur, voelt u zich ongetwijfeld meteen thuis. U kunt hier genieten van een klassieke Frans-Belgische keuken, met fusion invloeden. Bovendien worden alle gerechten steeds bereid met dagverse producten. Bij mooi weer kunt u van al dit lekkers genieten op het volledig afgesloten tuinterras. Ook de allerkleinsten worden niet vergeten. Zij kunnen zich naar hartelust uitleven in de speciaal voorziene speelruimtes.

Dankzij Katja en Gunther kunnen wij één lezer blij maken met een waardebon van 40 euro voor een etentje in D'Hooghe Camere. Maar dan moet u ons wel een goede reden geven. Geïnteresseerd? Laat een berichtje na door hieronder 'Reacties' aan te klikken.

Dit weekend maken we overigens bekend wie in de prijzen viel bij onze vorige culinaire wedstrijd in Malpertus en 't Korennaer.

Mogen ijskarren nog muziek maken na 20 uur?

IJscomannen mogen geen muziekje meer spelen als ze na 20 uur door de straten van Sint-Niklaas rijden. Handmatig klingelen aan een bel mag wel. Dat staat in het politiereglement. In geen enkele andere Wase stad geldt zo'n verbod, aldus IJs Vanduyse, oorspronkelijk uit Sint-Niklaas maar twee jaar geleden verhuisd naar Eksaarde bij Lokeren.

Ijsje_2Ik keek vreemd op toen de zaakvoerder van Vanduyse me dat vanmiddag aan telefoon vertelde. Ik belde hem naar aanleiding van een reportage die op onze Oost-Vlaamse lifestylepagina's (elke donderdag in Het Nieuwsblad) verschijnt. Opzet van het artikel: peil naar de ervaringen van ijscoventers aan het begin van de zomer.

De man had net vandaag een brief gekregen waarin het stadsbestuur hem herinnerde aan het politiereglement. Vreemd, vond ik, want hoe lang was het al geleden dat er een ijscoventer mijn deur passeerde met een klingelende bel? Ook na 20 uur hoor ik nog geregeld muzikale discobellen door mijn straat rijden.

Toch even de proef op de som genomen vanavond en mijn oren extra gespitst. En inderdaad, het politiereglement wordt niet nageleefd. Of mij dat stoort? Heus niet. Het geluid van een muzikale ijscoventer hoort bij de zomer. Maar misschien neemt u wel aanstoot aan het 'getingeling'.

Stoort u zich aan de muzikale ijskarren? Of bent u er juist voor? Klik op 'Reacties'.

Kamiel Spiessens lispelt niet in het Frans

Dankzij de Sint-Niklase brandweer wordt Kamiel Spiessens, het typetje van de komiek Chris Van den Durpel, eenmalig een stripfiguur. In het verhaal Kamiel in vuur en vlam geeft hij jongeren tips over hoe ze moeten reageren in geval van brand.

De uitgave wordt vanaf september verdeeld op 150.000 exemplaren in Vlaamse scholen en verenigingen en is niet verkrijgbaar in de winkel. Er komt ook een versie voor Wallonië. Daar heet het personage ‘Kamil’. ‘Zijn familienaam behoudt hij. De helft van de Waalse politici heeft toch een Vlaamse familienaam zoals Cools en Van Cauwenbergh?’ redeneren de tekenaars De Marck en De Wulf.

Opmerkelijk is dat de gepensioneerde tuinman in de Franstalige versie geen spraakgebrek heeft. ‘In Wallonië kent niemand Kamiel Spiessens. We zouden het onszelf moeilijk maken door hem te laten lispelen in het Frans.

Het idee voor de strip komt van het Sint-Niklase brandweerkorps van Sint-Niklaas, dat zocht naar een interessante manier om jongeren tips rond brandveiligheid bij te brengen.

Kamielspiessens

Stadsbestuur: 'Geen malaise in Stationsstraat'

Het vertrek van twee handelzaken uit de Stationsstraat stond vandaag aangekondigd in onze krant. Het betreft de vestigingen van de ketenwinkelbedrijven Casa en Bart Smit. 'Er heerst geen malaise. De Stationsstraat transformeert naar een gespecialiseerde winkelstraat', reageert het stadsbestuur in een persbericht, dat u hieronder kunt lezen.

Lees verder

Hoe moet het nu voort met Stationsstraat?

'Te huur', 'Te koop' en 'Totale uitverkoop'. Het zijn jammer genoeg de modewoorden in de Stationsstraat, nog steeds de belangrijkste winkelstraat in het Waasland.

Dscn3306Speelgoedwinkel Bart Smit sluit halfweg september de deuren. De keten Casa, die samen met Bart Smit tot het Blokker-concern behoort, verdwijnt ook.

Prémaman, de winkel voor de toekomstige moeder (zie foto dhs), vertrekt eind deze maand uit de straat.

Juwelier Jan Maes doekt haar vestiging in de Stationsstraat op en concentreert zich voluit op haar drie filialen in het Waasland Shopping Center. Daarnaast staan tal van panden leeg.

Heeft de Stationsstraat nog een toekomst?

Lees verder

Oudere berichten:
> Nieuw OCMW-raadslid in Sint-Niklaas
> Brand in skatepark: foto's van onze lezers
> Kunstonderwijs stemt twee dagen de violen
> Valentijn zoekt volk voor zijn speeddating
> Dansgroep Explozion viert tiende verjaardag
> Opnieuw restauratie voor grootste sigaar
> Daniël Ost @ Home wint Wase Persprijs
> Kleurrijk bloementapijt reist naar Tel Aviv
> Vijftigtal nieuwe woningen, cultuur en kinderopvang op VTS-site
> Jeugd De Tovertuin speelt toneel in het Atheneum
> Oriëntaalse Nacht in de Stadsschouwburg
> Jeugdhuis Troelant maakt er leuke Krokus van
> Wandeltochten draaien op volle toeren
> Deeltijds Kunstonderwijs stelt expositie 'Grenzeloos' voor
> Witte ballonnen voor veilige crèches
> Mijn Restaurant! bivakkeert aan Sint-Nicolaasplein
> Forse regenval erkend als ramp
> Talentenjacht Lawijtstrijd in kunstencentrum, jeugdhuizen en foyer
> KWB Sinaai Centrum heft glas op nieuwe jaar
> Opvangcentrum zoekt vrijwilligers

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Sint-Niklaas blogt


  • Wim en Sylvain bloggen over Sint-Niklaas.

    Wim Dehandschutter (° 1980) gaat graag op reis maar is blij als hij bij zijn terugkeer de Blokken van Amelinckx ziet gloren aan de horizon. Geboren en getogen Sint-Niklazenaar. Is een huis aan het verbouwen in het centrum en zal dus nog lang zijn roots koesteren.

    Sylvain volgt al twintig jaar alles wat leeft en beweegt in Sint-Niklaas op de voet. Schrijven en fotograferen blijven hem boeien, en dat zal hij nu ook doen voor Sint-Niklaas Blogt! Hij woont op Tereken en staat met beide voeten tussen de mensen.

Zoeken

Nieuws uit sintniklaas

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!