Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Op pad met poëzie in de bib

De gedichtendag van donderdag 31 januari lokte toch wat extra volk naar de bibliotheek. 'We zijn geen01_2  echte poëzieliefhebbers, maar het initiatief sprak ons aan. We kregen een glaaasje wijn en  een gratis bundeltje gedichten', aldus één van de bibliotheekbezoekers.

Een volgpad met gedichten op de grond begeleidde de lezers naar een poëzieboekentafel. De Academie voor Beeldende Kunsten stelde een speciaal kunstwerk ter beschikking met als thema het winnende gedicht van de Sint-Truidense Poëzieprijs.  Ex-bibliotheekbezoekers werden speciaal uitgenodigd om de draad en de weg naar de bibliotheek weer op te nemen. De Wereldwinkel bood een gratis wijndegustatie aan.

Als visitekaartje koos de bibliotheek een gedicht van de Truiense dichter Herman Rohaert:

Rooddood in Haspengouw

als liefde op stelten

door velden struikelt,

door gaarden struint

en in kruinen de kop

opsteekt, wil ook ik

kersen eten en niet

met armen en ladders

met sporten tekort

valfruit rapen slechts.

zoet, zoeter en zacht

de vrucht, merels dromen

zich rood, maar wie kust

het sap van m'n mond,

gaat samen met mij nu

even dood?

Herman Rohaert

Gepubliceerd in de bundel Fructuarium, 2007. In staal vereeuwigd ism letterkunstenaar Jos Geusens en het stadsbestuur Sint-Truiden op het domein ’t Speelhof.

Foutparkeerders 7.412 keer op de bon

Eloket20bij20de20lokale20politie_4

De politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken stelde vorig jaar 7.412 pv's voor foutparkeren op. De palen flitsten 2.268 keer. Er werden 9.040 onmiddellijke inningen voorgesteld. De snelheidsovertredingen staan aan de top (3.655). De politie stelde 832 pv's op voor zwaardere verkeersovertredingen, waarvoor geen onmiddellijke inning kon worden opgemaakt.

Inbreuk

Aantal onmiddellijke inningen

Snelheidsovertreding via interventiewagen vastgesteld

3.655

Snelheidsovertreding via flitspaal vastgesteld

2.268

Parkeren op het trottoir

693

Hinderlijk parkeren

635

Negeren van een parkeerverbod

568

Niet-dragen van de gordel

525

Negeren van rood licht

406

Parkeren buiten de vakken

404

Gebruik van de lichten

368

Gebruik van de gsm tijdens het rijden

114

Parkeren op voorbehouden plaatsen

49

Inbreuk

Aantal processen-verbaal

Technische eisen van het voertuig

151

Alcohol

136

Niet-verzekerde voertuigen

117

Inschrijving

93

Jongeren-pv

49

Rijbewijs

18

Foei, minister!

Een minister vertelt zijn vrouw dat hij een marathonzitting in het parlement moet bijwonen, maar stiekem heeft hij een afspraak met zijn maîtresse in een hotel. Daar komt hij tot de ontdekking dat er een lijk uit het hotelraam hangt...

Niet echt gebeurd, natuurlijk, maar wel het begin van een dolkomisch toneelstuk, dat Studio 100 vanaf april in zaal Elckerlyc in Antwerpen opvoert onder de titel Foei, minister!. In de hoofrol Gert Verhulst van Sudio 100 en baasje van Samson.

Cast_nst Gert Verhulst en enkele collega's woonden vorige week de opvoering van de klucht Buiten dienst van het Nieuw Sint-Truidens Toneel (NST) bij. Het NST heeft net vijf opvoeringen van het stuk achter de rug, telkens voor een bomvolle zaal. 'Een week voor de opvoeringen kregen we een telefoontje van Studio 100, dat zelf over een paar maanden deze komedie op de planken wil brengen. Gert Verhulst wilde weten hoe één en ander op het publiek overkomt', aldus een fiere Jurgen Reniers, voorzitter van het NST. In Antwerpen maakt ook Truienaar Gunter Reniers, bekend van o.a. Hallo België, deel uit van de cast.

Op de foto: medewerkers en de cast van NST, die model staat voor Theater Elckerlyc, samen met Gert Verhulst.

Meer info over de productie van Studio 100: http://www.foeiminister.be.   

Buitenschoolse kinderopvang verdubbelt

Nog dit jaar verdubbelt Tutti Frutti de buitenschoolse kinderopvang. Tijdens het schooljaar en de vakantieperiodes komen er 102 extra plaatsen bij. In Brustem, Gelmen,Velm, Zepperen, en Wilderen-Duras komen er extra locaties bij. In de praktijk wordt de buitenschoolse kinderopvang gedecentraliseerd. Er worden zes of zeven extra personeelsleden aangeworven.

'Er komt een betere samenwerking tussen de verschillende  kinderopvanginitiatieven in de stad. Eén en ander is nodig om een antwoord te bieden aan het acute gebrek aan kinderopvang en vooral tijdens de zomervakantie. Het aantal tweeverdieners in de gezinnen stijgt en vooral tijdens de vakanties moeten kinderen buitenshuis worden opgevangen', legt schepen Bert Stippelmans (CD&V) uit. Volgens de schepen heeft Sint-Truiden een achterstand opgelopen voor wat de kinderopvang betreft.

'Tegen 2011 moet Sint-Truiden over een kindercampus beschikken. Daar kunnen verschillende partners zoals de Hummeltjes, Kind en Gezin en steunpunt opvoedingsondersteuning worden ondergebracht. De kindercampus krijgt een loketfunctie, waar de ouders voor alle vragen en informatie terecht kunnen', zegt Stippelmans. De kindercampus komt in de stationsbuurt en maakt deel uit van het masterplan stationssite, waaraan de stad op dit ogenblik werkt01_2 .

Op termijn wordt ook het kinderdagverblijf De Rakkertjes in de campus geïntegreerd. 'Er moet uitbreiding komen', stelt OCMW-voorzitter Robert Bamps (Open VLD) vast. 'Er moet overleg komen tussen de verschillende diensten. Daar moeten het OCMW, de stad en de privésector bij betrokken worden en de opvang moet in verschillende buurten georganiseerd worden.'

Heb je als ouder problemen om in vakanties opvang te vinden? Hoe los je dat op? Heb je suggesties voor naschoolse opvang? Graag een reactie.

Koken in Witkasteel van Kerkom

Voor het Vitaya-programma Ons Sterrenkookboek, dat in 26 afleveringen elke zondag om 19.30 uur wordt uitgezonden, bereidde Johan Lismont in het Witkasteel van Kerkom een recept met konijn uit het KVLV-kookboek. Johan Lismont is chefkok van restaurant de Ambrozijn in Borgloon. Ons kookboek van KVLV is de kookbijbel en inspiratiebron van vele chefkoks. 'Het kookboek hou ik altijd binnen handbereik', zei chefkok Johan Lismont bij de voorstelling van het Vitaya-programma. In dat programma gebruiken de koks zo veel mogelijk streek- en hoeveproducten.

Sterrenkookboek1

In het Witkasteel van Kerkom gaf de Borgloonse chefkok een eigen toets aan het recept. Voor de bereiding gebruikte hij Haspengouws fruit. Maar de uitzending van Vitaya is meer dan de voorstelling van een gerecht. In de uitzending worden ook de hoeves en de omgeving in de kijker geplaatst. Op de gerestaureerde hoeve van het Witkasteel runt de familie Porreye een fruitbedrijf. Terwijl de chefkok in de keuken het maal klaarmaakt, leidt Piet Porreye presentarice An Jordens rond in de boomgaarden.

In de Vitaya-reeks komt ook het gerecht Aan het Tombos aan bod. Dat gerecht dankt zijn naam aan de mooi gerenoveerde gelijknamige hoeve in Gingelom-Niel. Chefkok Dimitri Lyssens van restaurant Magis in Tongeren zet dat recept naar zijn hand.

Streekproducten zijn in. Toerisme Sint-Truiden opende in de abdij een Streekproductenmmarkt en in het Bezoekerscentrum, dat in het verbouwde stadhuis komt, wordt een winkel met streekproducten en proeverij uitgebouwd.

De streekgastronomie krijgt ook door de Katarakt-manie een extra duwtje in de rug. In het boek Katarakt, Anders Bekeken stellen acht Haspengouwse topkoks elk een streekmenu voor. 'Toerisme is eten, drinken en slapen en streekproducten geven aan de regio een gezicht', zei gedeputeerde Sylvain Sleypen (SP.A) bij de voorstelling.

  De TV-reeks Ons Sterrenkookboek is een project dat in aanmerking kwam voor Europese subsidies, deelde gedeputeerde Marc Vandeput (CD&V) mee. De gedeputeerde deed een oproep om bij de provincie projectideeën in te dienen, die in aanmerking komen voor subsidie.

De opname in het Witkasteel is nog te zien op zaterdag 26 januari om 13.25 uur en 22.50 uur.

(Op de foto, van lnr: gedeputeerde Sylvain Sleypen, gedeputeerde Marc Vandeput, KVLV-voorzitster Carla Durlet, chefkok Johan Lismont en Yvette Mignolet van Vitaya.)

 

Eddy Cantell is back in town

Tien jaar was niets meer te horen van Eddy Cantell, vermaard crooner uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Maar Eddy Cantell keert terug. In de muziekwinkels is vanaf nu zijn nieuwe cd 'The Morning Jump' (Kwart voor zeven)  te koop. Zijn eerste optreden is gepland op het kindercarnaval in Sint-Truiden.

Eddy Cantell was zanger, orkestleider en performer. Al op zijn vijftiende was hij drummer en zanger in het_dsc0025_2 orkest 'The Arrows'. Hij werd ook orkestleider van die groep. Hij leidde nadien 'The Black and White Stars'. Dat orkest begeleidde nog de toenmalige populaire zanger Bobby Ranger. Ook met Salim Segers en anderen stond hij op het podium.

Bij het opkomen van de vrije radio gaf hij zijn carrière op en  onder de naam Eddy Cantell (artiestennaam voor Eddy Dehaen) werd hij pionier van de vrije radio en verwierf bekendheid bij radio Baccara in Sint-Truiden.

In heel Vlaanderen luisterde hij carnavalszittingen en allerhande feesten op. In zijn dj-periode bij radio Baccara peresenteerde hij als eerste een medisch programma 'Medi-Baccara'.

Voor tekst, muziek, arrangement en productie tekende Paul Pans.

Schaft Sint-Truiden dienstenbelasting af?

Binnenkort krijgt een groot aantal gezinnen (WIGW's en gerechtigden met Omnio-statuut) een eenmalige verwarmingspremie van 75 euro. Daarvoor wordt 275.000 euro in de begroting van dit jaar ingeschreven. De gemeenteraad keurde de maatregel goed. Veerle Heeren (CD&V) stelde aansluitend de vraag of het niet beter zou zijn de dienstenbelasting af te schaffen. 'Dan krijgt elke Truienaar een steuntje in de rug', zegt Heeren. De CD&V wil de afschaffing van de dienstenbelasting bij de opmaak van de begroting 2008 op tafel leggen.

De toekenning van de verwarmingspremie gebeurde unaniem, maar toch maakten sommige raadsleden bemerkingen bij het systeem. 'Mensen die vandaag in nood zijn en echt in de kou zitten, zijn niet geholpen met de premie', stelde Heeren vast. (nvdr. het zal nog een paar manden duren voor de begroting rond is en de premie kan worden uitbetaald). De CD&V koos voor andere toekeningscriteria zoals de OCMW's van Hasselt en Gingelom die toepassen. Dat komt neer op een afbetalingsplan van de volledige factuur, een extra korting voor wie via het OCMW bestelt of een terugbetaling in schijven zonder interest. 'Ook de doelgroep is beter omschreven in die gemeenten', zegt Heeren.

Maar met die criteria was de SP.A het niet eens. 'In Hasselt waren maar enkele aanvragen en de stad en het OCMW kunnen als een soort makelaar verantwoordelijk worden gesteld als er defecten of mankementen bij installaties zijn. In geval van prefinanciering riskeert de stad dat  bedragen niet worden terugbetaald. Dat leidt tot procedures. Het effect op de begroting zou dan zwaarder kunnen zijn dan bij de huidige regeling', reageerde Els Sneijers (SP.A).

Hoedanook, voor volgende jaren denkt Veerle Heeren hardop over de afschaffing van de dienstenbelasting. Die retributie werd ingevoerd bij de afschaffing van de huisvuilbelasting. De dienstenbelasting bedraagt naar gelang van de samenstelling van het gezin jaarlijks van 40 euro tot 48 euro. 'De Vlaamse regering komt over de brug met financiële middelen en dat geld kan onder meer daarvoor gebruikt worden', meent Heeren.

De twee coalitiepartners, SP.A en Open VLD, hebben ook vragen bij die regeling. 'Niet realistisch', zegt burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A). 'We zijn nartuurlijk voor zo weinig mogelijk belastingen, maar binnen de begroting zal het al een krachttoer zijn om de belastingen op het bestaande niveau te houden. Een afschaffing van belastingen zie ik voorlopig niet zitten.'  De Open VLD is wel bereid om het voorstel te onderzoeken, maar acht het voor de begroting 2008 niet bespreekbaar. 'De gemeenten krijgen pas in 2009 geld van de staat en een afschaffing kan pas dan overwogen worden', aldus Jean-Paul Lavigne (Open VLD).

UIteraard gaat iedereen akkoord met een vermindering of afschaffing van belastingen. Maar wat vindt u zelf van de voorgestelde maatregelen en hebt u andere voorstellen en suggesties. Laat het ons weten.

Terug uit Nicaragua

Rob Sweldens en Evert Bessemans zijn net terug van hun trip naar Nicaragua. Burgemeester en schepenItem_2 van Ontwikkelingssamenwerking Ludwig Vandenhove ontving hen op het stadhuis, waar ze een verslag van hun reis aan het publiek voorstelden.

Sedert 2002 loopt een officiële stedenband tussen Sint-Truiden en Nueva Guinea in Nicaragua. Sindsdien werden in de zustergemeente tal van projecten uitgewerkt en vonden beperkte uitwisselingen en bezoeken plaats.

In 2005 beslisten de Jeugddienst, de dienst ontwikkelingssamenwerking en het Nicaraguacomité Sint-Truiden (NCST) jongeren uit te wisselen. In de paasvakantie 2007 bezochten dertien jongeren uit Sint- Truiden jongeren uit Nicaragua. Daruit groeide een hechte band. Rob Sweldens en Evert Bessemans beslisten om in oktober voor drie maanden terug te keren naar Nicaragua om jongeren te steunen in de uitbouw van hun jongerenorganisaties en van de lokale jeugdraad. Rob en Evert leidden gedurende drie maanden jongeren op en ze werkten met hen ook plannen uit die de stebenband de komende jaren wil financieren. Bij die plannen wordt het gemeentelijk netwerk van jongerenorganisaties uit Nueva Guinea betrokken. Dat moet in 2012 leiden tot een heuse jeugdraad. Het gemeentebestuur uit Nicaragua engageerde zich om het plan te verwezenlijken.

200711190005_4 Tot zover de officiële verwezenlijking van de stedenband. Interessant is het dagboek dat Rob en Evert bijhielden en op de website http://niquipo.wordpress.com publiceerden. Daarin kom je details te weten over de samenleving in Nueva Guinea, de eetgewoonten, de woning waar Rob en Evert verbleven, het werk en de samenwerking met de jongeren en met de officiële instanties, de bezoeken die ze brachten, de feetjes die ze organiseerden, de vermeldingen in kranten en op televisie, de reacties van de jeugd, diverse anekdotes en andere ditjes en datjes over het land.

Als buitenstaander leer je met andere ogen naar een ontwikkelingsland kijken waar nog schrijnende  armoede heerst. In Nueva Guinea zijn haast geen voorzieningen voor jeugd en sport. Er is een grote  behoefte aan aangepaste recreatieruimten. De installatie voor de toevoer van drinkwater werkt niet eens op de helft van haar capaciteit. De stad beschikt niet over riolering. De plaats waar het afvalwater wordt verwerkt, ligt in het centrum van de stad. De toestand van wegen is erbarmelijk. Nueva Guinea telt 136.347 inwoners.

.

Eddy duikt in buik van Sint-Truiden

Er waren veel vraagtekens bij de achtendertigste editie van de Prinsenzittingen die ooit grandioos waren, maar de jongste jaren aan creativiteit en populariteit inboetten. Op de jongste zitting startte de Orde van de Commeduur met een totaal nieuwe formule. Voor het eerst werd het evenement teruggebracht tot één zitting. De Manège, sedert jaren de carnavalstempel bij uitstek, werd ingeruild voor de sporthal in de Jodenstraat. En vooral voor het eerst werden vreemde vedetten ingehaald. Dat is wellicht de meest markante breuk. De Raad van Elf schepte in het verleden graag op met de zuiver Truiense inbreng in de Prinsenzittingen. Geen enkele stad deed dat na. Dertig jaar hield de formule stand.

We waren nieuwsgierig of de fans zoveel veranderingen zouden pikken en of er in een grote zaal  wel voldoende ambiance kon worden gepompt. De eerste vastellingen waren negatief. Eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat we onder andere de uitvoering van de carnavalschlager van Jos Bronckaert misten. Wat we aanvanklelijk zagen was niet veel soeps. De Truiense groepen waren ondermaats, het publiek rageerde flauwtjes en de geluidsinstallatie was pover. Teksten waren nauwelijks verstaanbaar. Spijtig voor tonredenaar Christophe Elen die jaarlijks voor de verrassing zorgt, maar dit jaar door de geluidsmankementen de mist inging.

Eigenlijk doen we één groep onrecht aan. Burgemeester Ludwig Vandenhove en een deel van zijn schepenen kreeg de hele zaal recht. Eindelijk wat carnavalsfeer. Het publiek zong en danste mee.

Het schepencollege brak de ban. Want wat daarna volgde was super. Het Nederlandse carnavalsduo Joie de Vivre bracht zeer behoorlijke kwaliteit en hield de sfeer erin. De gedroomde gangmakers voor schlagerkoning nummer één: Eddy Wally.

_dsc0014_3 Eddy werd ingehaald als een prins, begeleid door de leden van de Raad van Elf, te midden een erehaag en begeleid door een zaal die minutenlang in koor 'Eddy, Eddy' scandeerde. De raad van Elf had een verjonging van de Prinsenzittingen aangekondigd en in de zaal waren veel jonge carnavalvierders, maar vooraan stond Eddy Wally, niet meteen een jong talent. Maar de oude man deed het. Plots was het helemaal carnaval in de sporthal.

Paul Severs, in maatpak en alles behalve carnavalesk, kon op het élan doorgaan. De sfeer was niet meer stuk te krijgen. En met de ambiance leek ook de kwaliteit van het geluid te stijgen. Maar dat kan ook te maken hebben met de verdoving die in nachtelijke uren optreedt. 

Uitvinder cataractlens geopereerd van cataract

Img_6434_3 De wereldbekende Nederlandse oogarts en uitvinder van de Artisan- en Artiflexlens, prof. dr. Jan G.F. Worst onderging in het Sint-Trudoziekenhuis een cataractoperatie. Dr. Budo, die als oogarts verbonden is aan het ziekenhuis en die sinds 1987 actief betrokken is bij de klinische ontwikkeling  van de inplantlens, voerde de ingreep uit. Voor het Sint-Trudoziekenhuis is het vertrouwen dat de uitvinder in de oogartsen stelt een erkenning van de reputatie van de afdeling oogheelkunde. Vorig jaar werden in Sint-Trudo 1.146 oogoperaties uitgevoerd, waarvan 955 cataractoperaties.

Staar of cataract is een vertroebeling van de natuurlijke lens van het oog. Bij een cataractoperatie wordt de troebele inhoud van de lens verwijderd en vervangen door een kunstlens, waardoor het gezichtsvermogen haast onmiddellijk wordt hersteld. De ingreep is vandaag een ambulante operatie, die maar enkele minuten in beslag neemt.

Prof. dr. Jan G.F. Worst introduceerde in 1978 een methode om een lensje in het oog met twee klipjes aan de iris vast te zetten. De lens wordt inmiddels overal ter wereld geïmplanteerd voor het corrigeren van bijziendheid, verziendheid en cilinderafwijkingen.

Cataract staat door de uitzending van de Eén-reeks Katarakt volop in de actualiteit. De dramareeksE_vidimg_kata_2  werd ook deels in het Sint-Trudoziekenhuis opgenomen. Fruitteelster Elisabeth (Karlijn Sileghem) lijdt overigens niet aan cataract, maar aan de zeldzame erfelijke oogziekte retinitis pigmentosa of kokerzicht, die het gezichtsveld tot een tunnel versmalt. Taalkundig is de titel niet helemaal correct. Katarakt is de niet erkende vorm van cataract. In de keuze van de spelling speelde de verwantschap met karakter mee en ook de tweede betekenis van het woord: stroomversnelling. Veel kijkgenot. 

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!