Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Schaft Sint-Truiden dienstenbelasting af?

Binnenkort krijgt een groot aantal gezinnen (WIGW's en gerechtigden met Omnio-statuut) een eenmalige verwarmingspremie van 75 euro. Daarvoor wordt 275.000 euro in de begroting van dit jaar ingeschreven. De gemeenteraad keurde de maatregel goed. Veerle Heeren (CD&V) stelde aansluitend de vraag of het niet beter zou zijn de dienstenbelasting af te schaffen. 'Dan krijgt elke Truienaar een steuntje in de rug', zegt Heeren. De CD&V wil de afschaffing van de dienstenbelasting bij de opmaak van de begroting 2008 op tafel leggen.

De toekenning van de verwarmingspremie gebeurde unaniem, maar toch maakten sommige raadsleden bemerkingen bij het systeem. 'Mensen die vandaag in nood zijn en echt in de kou zitten, zijn niet geholpen met de premie', stelde Heeren vast. (nvdr. het zal nog een paar manden duren voor de begroting rond is en de premie kan worden uitbetaald). De CD&V koos voor andere toekeningscriteria zoals de OCMW's van Hasselt en Gingelom die toepassen. Dat komt neer op een afbetalingsplan van de volledige factuur, een extra korting voor wie via het OCMW bestelt of een terugbetaling in schijven zonder interest. 'Ook de doelgroep is beter omschreven in die gemeenten', zegt Heeren.

Maar met die criteria was de SP.A het niet eens. 'In Hasselt waren maar enkele aanvragen en de stad en het OCMW kunnen als een soort makelaar verantwoordelijk worden gesteld als er defecten of mankementen bij installaties zijn. In geval van prefinanciering riskeert de stad dat  bedragen niet worden terugbetaald. Dat leidt tot procedures. Het effect op de begroting zou dan zwaarder kunnen zijn dan bij de huidige regeling', reageerde Els Sneijers (SP.A).

Hoedanook, voor volgende jaren denkt Veerle Heeren hardop over de afschaffing van de dienstenbelasting. Die retributie werd ingevoerd bij de afschaffing van de huisvuilbelasting. De dienstenbelasting bedraagt naar gelang van de samenstelling van het gezin jaarlijks van 40 euro tot 48 euro. 'De Vlaamse regering komt over de brug met financiële middelen en dat geld kan onder meer daarvoor gebruikt worden', meent Heeren.

De twee coalitiepartners, SP.A en Open VLD, hebben ook vragen bij die regeling. 'Niet realistisch', zegt burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A). 'We zijn nartuurlijk voor zo weinig mogelijk belastingen, maar binnen de begroting zal het al een krachttoer zijn om de belastingen op het bestaande niveau te houden. Een afschaffing van belastingen zie ik voorlopig niet zitten.'  De Open VLD is wel bereid om het voorstel te onderzoeken, maar acht het voor de begroting 2008 niet bespreekbaar. 'De gemeenten krijgen pas in 2009 geld van de staat en een afschaffing kan pas dan overwogen worden', aldus Jean-Paul Lavigne (Open VLD).

UIteraard gaat iedereen akkoord met een vermindering of afschaffing van belastingen. Maar wat vindt u zelf van de voorgestelde maatregelen en hebt u andere voorstellen en suggesties. Laat het ons weten.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef00e54feedf388833 Listed below are links to weblogs that reference Schaft Sint-Truiden dienstenbelasting af?:

Reacties

Heel goed bedacht van HEEREN doch als er geld ekort is in de stadskas gaat zij dan bijleggen ???

Paul op 26 januari 2008 om 12:23De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!