Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Terug uit Nicaragua

Rob Sweldens en Evert Bessemans zijn net terug van hun trip naar Nicaragua. Burgemeester en schepenItem_2 van Ontwikkelingssamenwerking Ludwig Vandenhove ontving hen op het stadhuis, waar ze een verslag van hun reis aan het publiek voorstelden.

Sedert 2002 loopt een officiële stedenband tussen Sint-Truiden en Nueva Guinea in Nicaragua. Sindsdien werden in de zustergemeente tal van projecten uitgewerkt en vonden beperkte uitwisselingen en bezoeken plaats.

In 2005 beslisten de Jeugddienst, de dienst ontwikkelingssamenwerking en het Nicaraguacomité Sint-Truiden (NCST) jongeren uit te wisselen. In de paasvakantie 2007 bezochten dertien jongeren uit Sint- Truiden jongeren uit Nicaragua. Daruit groeide een hechte band. Rob Sweldens en Evert Bessemans beslisten om in oktober voor drie maanden terug te keren naar Nicaragua om jongeren te steunen in de uitbouw van hun jongerenorganisaties en van de lokale jeugdraad. Rob en Evert leidden gedurende drie maanden jongeren op en ze werkten met hen ook plannen uit die de stebenband de komende jaren wil financieren. Bij die plannen wordt het gemeentelijk netwerk van jongerenorganisaties uit Nueva Guinea betrokken. Dat moet in 2012 leiden tot een heuse jeugdraad. Het gemeentebestuur uit Nicaragua engageerde zich om het plan te verwezenlijken.

200711190005_4 Tot zover de officiële verwezenlijking van de stedenband. Interessant is het dagboek dat Rob en Evert bijhielden en op de website http://niquipo.wordpress.com publiceerden. Daarin kom je details te weten over de samenleving in Nueva Guinea, de eetgewoonten, de woning waar Rob en Evert verbleven, het werk en de samenwerking met de jongeren en met de officiële instanties, de bezoeken die ze brachten, de feetjes die ze organiseerden, de vermeldingen in kranten en op televisie, de reacties van de jeugd, diverse anekdotes en andere ditjes en datjes over het land.

Als buitenstaander leer je met andere ogen naar een ontwikkelingsland kijken waar nog schrijnende  armoede heerst. In Nueva Guinea zijn haast geen voorzieningen voor jeugd en sport. Er is een grote  behoefte aan aangepaste recreatieruimten. De installatie voor de toevoer van drinkwater werkt niet eens op de helft van haar capaciteit. De stad beschikt niet over riolering. De plaats waar het afvalwater wordt verwerkt, ligt in het centrum van de stad. De toestand van wegen is erbarmelijk. Nueva Guinea telt 136.347 inwoners.

.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef00e54fff71088834 Listed below are links to weblogs that reference Terug uit Nicaragua:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!