Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Cartoons op vuilnisbakken

Vuilbakes_wel002800_1_3 Cartoonist Dré Mathijs ontwierp enkele originele cartoons, die voortaan op openbare vuilnisbakjes te zien zijn. Humoristisch, maar ook als waarschuwing voor sluikstorters, die ongeoorloofd afval in openbare afvalbakken deponeren. De cartoons maken duidelijk wat wel en niet in vuilnisbakken mag.

'Het sluiksorten is een kwaal', zegt schepen van Leefmilieu Filip Moers (SP.A). 'Het opruimen kost veel geld. Een stadsarbeider ledigt dagelijks de vuilnisbakken en dat zijn per dag toch een paar kleine vrachtwagens. Maar vooral vuilnis naast de bakken geeft ons een reputatie van vuile stad, terwijl we zo veel inspanningen doen om de omgeving proper te houden.'

Op het grondgebied van Sint-Truiden staan ongeveer 205 vuilnisbakken. Ze worden dagelijks geledigd. 'Sluikstorten is vooral een mentaliteit. De meeste mensen doen het uit gewoonte, sommige om te besparen op vuilniszakken', aldus de burgemeester.

Het profiel van de sluikstorter. Hij kiest het juiste moment: valavond. Dan is er minder volk op deVuilbakes_niet001800_1_3   weg en valt hij het minst op. Hij maakt een korte beweging, stopt het afval in het bakje en stapt verder alsof er niets is gebeurd. Hij zoekt de juiste plaats: ietswat afgelegen. Daar kan hij ook makkelijker de kleine plastic zakjes achterlaten. Hij zoekt de juiste bak, liefst met iets grotere opening. Recentere bakken met kleine, ronde opening zijn minder gegeerd. Hij verpakt afval in kleine plastic zakjes of komt verschillende keren met kleine hoeveelheden terug, vooral op plaatsen waar sluikstorten sneller opvalt. Ze zijn sluw en verwijderen aanwijzingen die tot identificatie kunnen leiden. Adressen op brieven knippen ze weg.

Het stadsbestuur en de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken gaan het sluikstorten en zwerfvuil aanpakken. Ze sporen inwoners aan om hadnekkige overtreders, eventueel anoniem, bekend te maken. De politie controleert in burgerkleding en gemeenschapswachten patrouilleren dagelijks. Ze melden sluiksort en zwerfvuil zo snel mogelijk bij de stadsdiensten.

Vuilnis_niet_1Vuilnis_wel_1 

Het rapport over verenigingsleven

Button_verenigingenrapport_4 Het Nieuwsblad brengt sedert gisteren het verenigingsleven van Vlaanderen in kaart. Onze reporters trokken door het land en noteerden hoe het met het verenigingsleven in Vlaanderen is gesteld. Krijgen de clubs genoeg steun? Is er voldoende sportaccommodatie? Leven de volkssporten nog? Heeft de jeugd aangepaste vergaderruimte?

Het resultaat van een onderzoek in vijftig Vlaamse gemeenten kan je nalezen op www.nieuwsblad.be. Limburgse gemeenten scoorden zeer goed. Hasselt was zelfs top in Vlaanderen. Ook Sint-Truiden kent een uitgebreid verenigingsleven, maar de gemeente was niet opgenomen in het  onderzoek.

Hoe Sint-Truiden scoort kan je zelf berekenen aan de hand van de vragenlijst op www.nieuwsblad.be/verenigingsleven.

Sint-Truiden blogt koppelt daar graag een leuke reeks aan: Vereniging/vrijwilliger in de kijker. Wil je met jouw club op deze blog verschijnen? Stuur ons dan een mailtje met foto naar Sint-Truiden@nieuwsblad.be, dan contacteren we je zo vlug mogelijk voor een reportage! Ook als  je vrijwilliger bent, of je kent een vrijwilliger die wel eens in de bloemetjes mag worden gezet, laat het dan zeker weten!

Intussen horen we graag hoe jij denkt over het verenigingsleven in Sint-Truiden. Vind je dat de gemeente genoeg doet voor zijn verenigingen? Laat het gerust weten door op de knop Reacties te klikken.

Verzin eigen Katarakt-slot

Img16_2 Zondagavond zendt TV-Eén de dertiende en laatste aflevering van Katarakt uit. De Haspengouwse ondernemersclub @hoc toonde vorige maandag de laatste aflevering in avant-première in Kinepolis Hasselt.

Op de voorstelling waren zo'n tweehonderd vijftig bedrijfsleiders aanwezig. De meeste toeschouwers waren onder de indruk van de slotvoorstelling. Ze weten intussen hoe het verhaal eindigt. Heel wat TV-kijkers zijn benieuwd naar het slot en kijken met spanning naar de afwikkeling uit. Er wordt over de afloop druk gespeculeerd en de laatste aflevering zit ook nog vol verrassingen. Ontmoet Elisabeth haar echte vader nog eens en achterhaalt ze de hele waarheid? Hoe gaat het verder tussen haar en Ben? Wordt Elisabeth helemaal blind?Img17_2

Als je het Katarakt-boek niet gelezen hebt of de voorstelling in Kinepolis niet gezien, wat voor  wendingen zou je dan zelf nog verzinnen? Wordt het een happy-end of eindigt het fruittelersgezin weer helemaal aan de grond. Plaats uw verhaal op onze weblog. Misschien is uw verzinsel toch nog origineler dan de TV-versie. Druk op Reageer en schrijf uw verhaal.                                                         

 

Mensenketting op Grote Markt

De leerlingen en leerkrachten van de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw stuntten met een levende ketting van bijna zevenhonderd leerlingen. Ze kwamen op de Grote Markt samen na een sponsortocht van 15 km. Zelfs het tweede grootste marktplein van het land leek nog iets te klein voor het grote aantal deelnemers. De sponsortocht bracht voorlopig al 5.500 euro op voor een scholenproject in Rwanda en een landbouwproject in Bolivië.

Klik op foto's om te vergroten.

100_0218 100_0220 100_0221 100_0223 100_0226 100_0228 100_0229 100_0234 100_0236 100_0238

Wonen op kasteeldomein in Velm

Er komt na een voorbereiding van drie jaar schot in de bouw van een woonzorgcampus op het domein Peten in Velm. Het schepencollege leverde een bouwvergunning af aan initiatiefnemer Care fot Life.

'Meer dan tien jaar geleden kwam het kasteel Peten, vroeger het Instituut Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans, na een fusie met het Sint-Aloysiusinstituut en de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw leeg te staan. Een mooi stukje erfgoed dreigde te verkommeren, tenzij er een nieuwe bestemming voor gevonden werd. Een zorgcentrum was één van de mogelijkheden. Samen met voormalig schepen Jef Thewis heb ik daar van bij de aanvang mijn schouders kunnen onder zetten. Ik ben blij dat er na tien jaar leegstand van de voormalige school een nieuwe bestemming is', zegt Veerle Heeren (CD&V).

Drie jaar geleden startte Care for Life een bouwdossier met een volledig nieuwe visie op de woon- en zorgbehoeften. Het domein Peten zou een campus worden voor zowel gezinnen van alle leeftijden als voor  minder- tot zwaar zorgbehoevenden.

De hele site is opgevat als een dorp met een woonzorghotel, een reeks woonzorgflats, een twintigtal gezinswoningen en gemeenschappelijke voorzieningen als een eenvoudige winkel, een dokterspraktijk, polyvalente ruimtes en sportfaciliteiten. Het kasteel wordt gerestaureerd. Het geheel krijgt een landschappelijke meerwaarde met groenvoorzieningen.

'Ik hoop dat na het Petenhof ook het bouwproject Den Akker en de bouw van het OCMW-rusthuis aan de Diestersteenweg snel kunnen volgen. Het is van cruciaal belang dat Sint-Truiden de zorgstad bij uitstek wordt voor ouderen en zorgbehoevenden. De meegroeicampus Velm is de eerste aanzet', aldus Veerle Heeren. De infrastructuurwerken in Velm starten binnen enkele weken.

Care for Life geeft donderdag 28 februari om 20 uur een toelichting in de polyvalente ruimte van de basisschool Het Vlindertje in de Battelestraat. Op de bijeenkomst zijn burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A), schepen van ruimtelijke ordening Roland Duchâtelet (Open VLD), de Velmse CD&V-raadsleden Veerle Heeren en Erik Carlier en de dienst ruimtelijke ordening aanwezig.

De foto's schetsen een beeld van de toekomstige woon- en zorgsite. Op foto klikken om te vergroten.

Velm Velm2a Velm4a Velm5a    

Extra busritten voor Truienaren

Ok_stadsgebied_belbus_k8q4980_por_3 Het openbaar vervoer wordt vanaf 25 maart fors uitgebreid.

- Op de lijnen S1 (Nieuwenhoven, Melveren, Sint-Truiden, Ordingen) en S2 (Kozen, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Zepperen) komt tijdens de spitsuren om het half uur een bus voorbij. Er komen telkens twee extra ritten tijdens de ochtend- (7.10 uur en 8.10 uur) en avondspits (16.45 uur en 17.47 uur) waardoor er aansluiting met de trein van en naar Hasselt ontstaat. Dit is vooral interessant voor het woon-schoolverkeer en woon-werkverkeer.

- Voor de S1 en S2 is er nu tijdens de middag een gat van 1 uur en 37 minuten. Door een extra middagrit (om 13.17 uur) wordt de wachttijd teruggebracht tot 30 minuten voor de treinreizigers uit Hasselt.

- Extra avondlijn (twee ritten, 19.20 uur en 20.20 uur) op week- en zaterdagen om bezoekers van ziekenhuis en stadscentrum terug thuis te brengen (enkel voor de stadslijnen S1 en S2)

- Bijkomende avondritten op lijn 5 (Sint-Truiden - Hasselt via Nieuwerkerken) om 20.20 uur op weekdagen. Op zaterdagen komen er extra ritten richting Hasselt om 19.45 uur en 20.45 uur en vanuit Hasselt richting Sint-Truiden om 19.50 uur

- Bijkomende avondrit rond 16 uur voor scholieren op lijn 26, de vroegere S4 (Sint-Truiden, Engelmanshoven, Heers, Oreye)

De bestaande voordelen blijven behouden.

- Met een lijnkaart van 5 euro kunnen de Truienaren 10 ritten op het grondgebied van de stad maken, al dan niet in overstap. Een verplaatsing kost dus maar 0,50 euro. De kaart moet vooraf worden aangekocht.

- Reizigers ouder dan 65 jaar die in het bezit zijn van een omnipas 65+ kunnen gratis gebruik maken van alle bussen van De Lijn

. Gemiddeld maken Truiense 65+-ers ongeveer 5.500 keer per maand gebruik van dit gratis abonnement. Ongeveer 15 procent vindt plaats buiten de provincie.

Het aanbod van busritten wordt uitgebreid. Maakt u geen, weinig of veel gebruik van stadsbussen en waarom? Reageer.

Baanbrekend werk voor erfgoed

199 Sint-Truiden is de eerste Vlaamse stad die over een digitale kaart van het religieus archief beschikt. De kaart werd voorgesteld op een studiedag, die door honderd veertig belangstellenden uit heel Vlaanderen werd bijgewoond. 'Het is de eerste keer dat een Vlaamse stad op die manier haar religieus archief toegankelijk maakt voor het publiek', zegt schepen voor Erfgoed Els Sneyers (SP.A).

De digitale archiefkaart heeft een voorgeschiedenis. In 2006 startte de Erfgoedcel samen met archiefconsulent Patrick Van den Nieuwenhof een project rond religieuze archieven. Van den Nieuwenhof kreeg als opdracht de inventaris op te maken van al de religieuze archieven en een archiefkaart samen te stellen.

Proefoproject was het onderzoek van het kerkarchief van Aalst, dat in de dekenij van Sint-Truiden89_4  bewaard werd. 'De informatie bevatte heel wat verhalen en anekdotes uit de parochie, soms informatief, soms ludiek en grappig. Het onderzoek werd nadien naar alle religieuze archieven uitgbreid', aldus Van den Nieuwenhof.

Het is geen toeval dat net Sint-Truiden een dergelijk initiatief neemt. Sint-Truiden staat bekend als een stad van kerken en kloosters. De abdijstad trok naast de Benedictijnen ook de minderbroeders, de kapucijnen en kapucinessen, de clarissen, de ursulinen, de augustinessen en de broeders van Liefde aan. Het stadscentrum telt acht kerken, op het hele grondgebied zijn er drieëntwintig. In Sint-Truiden is er veel archiefmateriaal, maar er was nog geen overzicht.

Voor meer informatie: www.erfgoedcelsint-truiden.be.

Commanderie introniseerde leden op kapittelbanket

De Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie hield vorige vrijdag haar jaarlijks Kapittelbanket in 't Fijn Genoegen.

Geert Vermeulen en Eric Huybrechts werden als Groot-Officier in het kapittel opgenomen. Geert Vermeulen is scenarist van de Eén-reeks Katarakt en Eric Huybrechts is kolonel en commandant van de Technische School voor Onderofficieren op Saffraanberg. Voorts werden als officier geïntroniseerd: Jacqueline Mathijs, Philippe Debroey, Jan Vandevoort, Ivan Hoebers, Gisèle Joris, Eddy Stiers, Rieta Borgers, Philippe Hustin en Georges Leclère. De nieuwe leden hebben zich op één of andere manier verdienstelijk gemaakt voor het fruit en voor de fruitstreek.

Bij de intronisatie dragen de leden de plechtige kledij van de Ridders van de Teutoonse Orde. De nieuwkomers leggen de hand op de fruitkorf, zweren trouw aan het kapittel met de woorden Voor Haspengouw en het fruit, en krijgen na de zwaardslag een ereteken en een oorkonde. Als slot tekenen ze het Gulden Boek. Nieuwe leden worden opgenomen als officier, groot-officier of maarschalk.

Voorzitter-Grootmaarschalk Clem Vanroye leidde de plechtigheid en erevoorzitter en Grootmaarschalk Firmin Aerts sprak het slotwoord. De ceremonie wordt met het rechtstaand zingen van het Limburgs Volkslied afgesloten.

Op het banket waren honderd zeventig gasten aanwezig, die vooral verenigingen en instellingen uit de fruitsector vertegenwoordigen. Ook de confrerieën van Hasselt  en Kortessem zijn jaarlijks aanwezig. Dit jaar maakte cartoonist Dré Mathijs een cartoon voor alle aanwezigen. De cartoon geeft een overzicht van de diverse activiteiten van de Commanderie.

(klik op foto om te vergroten)

100_0198_2 Commanderie_6_2 Commanderie_2 Commanderie_4_2 Commanderie_9_2 100_0217_3

Sponsorfietstocht van vierduizend kilometer

Cid__2_061d6920061d6678003f95d7c125 Manja Visser en Ward Servaes vertrokken vorig jaar in september op sponsorfietstocht door Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam ten voordele van Handicap International. Ze beëindigden hun fietstocht en blijven nog even in Zuidoost-Azië voor ze terug naar Sint-Truiden afreizen. De teller staat op 4.208,54 kilometer en ze verzamelden al 2.568,68 euro. Ze verwachten nog verschillende giften van mensen die per kilometer sponsoren.

Manja is kinesitherapeute, geïnteresseeerd in het werk van Handicap International en ze wilde de werking op het terrein leren kennen. Op hun tocht stapten Manja en Ward van de fiets voor twee projecten van Handicap International: in Ho Chi Minh City in Vietnam en in Siem Reap in Cambodja. Ze kregen er uitgebreid uitleg en een rondleiding. Het bezoek motiveerde hen om nog meer kilometers te fietsen.

In Siem Reap bezochten ze een revalidatiecentrum, waar onder meer slachtoffers van landmijnen aangepaste hulpmiddelen krijgen en oefeningen doen. Veel kilometers verder in Vietnam bezochten ze het hoofdkantoor van Handicap International en het paraplegische centrum. Dit is het eerste centrum van Handicap International en het zorgt voor revalidatie van mensen met rugletsels, die meestal door verkeersongevallen werden veroorzaakt. Manja en Ward werden ook dagelijks met de gevaarlijke verkeerssituatie geconfronteerd. Het stijgend aantal tweewielers en auto's veroorzaakt meer en meer ongevalen op de weg.

Op onze weblog brachten ze al eerder een tussentijds verslag uit van hun reis. Het hele verslag kan je volgen op www.azietrip.be. Wie Manja en Ward en Handicap International wil sponsoren, vindt meer info op de web. 

Valentijn op de liefdesbank

In de bibliotheek graveerde bibliothecaris Wilhelm Driessen bij gelegenheid van Valentijn de namen van geliefden, die de bib bezochten, in een tuinbank, die een ereplaats krijgt op de eerste verdieping. In de namiddag telde de bib 345 bezeoekers en verliefde koppeltjes poseerden graag op het verliefdenbankje.

100_0190 100_0191_2 Dsc07080  Dsc07092 Dsc07085_2 Dsc07083

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!