Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Moeder aller volkscafés: De Key

De Key is een begrip: Het is niet alleen het oudste, maar ook één van de meest volkse cafés van de stad, pleisterplaats van burgemeester, dokter, ingenieur, leraar, politicus, sportman, bediende en arbeider. Het publiek is een mengeling van standen, jong en oud, intellectueel en idioot, maar het is vooral een mannenwereld.

Nwjr2008 Achter de toog: cafébazin Marie-Jeanne, joviaal, breedlachend, bier tappend en onderwijl pratend met de gasten. Ze kent ze allemaal met naam. Ze kent hun gewoontes, hun hebbelijkheden, hun leven. 'Ik weet wie op welk moment van de dag komt, ik weet wanneer ze naar huis moeten en hoeveel pinten ze drinken', vertelt ze. 'De kapitein op het schip', vult een bezoeker aan. De huismoeder aan de tapkraan: wat ouderwets en envoudig gekleed en vooral bekommerd om haar klanten. 'Warke' komt er veel op café, maar is arm en hulpbehoevend. De cafébazin moet af en toe bijspringen. Vaste stamgast is ook 'de bisschop'. Hij heeft zijn vaste stek langs de schouw. De bijnamen zijn er gebruikelijk, al kent niemand nog de oorsprong. Ook de naam van het café is wellicht een bijnaam, maar zelfs de familie weet niet hoe die er gekomen is.

Het interieur: oude woonkamer, met centraal de schouw, alleen de kachel ontbreekt. Het café was vroeger een ruimte waar vader het haar kapte en moeder de wachtenden iets te drinken aanbood. Een ruimte waar de buren samenkwamen om te praten, te discussiëren en te roddelen. Vandaag zit de sfeer er nog altijd in, alleen wordt er geen haar meer gekapt. Het café bestaat honderd jaar en achter de toog staat de derde generatie. 'De tafels zijn nooit vervangen, de stoelen wel. Alles is hier gebleven, alleen de gevel is ooit verbouwd', weet Marie-Jeanne. De tafels zijn klein, de stoelen met gemakkelijke ronde rug. De hele set nodigt uit tot kaarten.  Aan de muur: recente en verkleurde foto's, affiches van weleer en van nu. Zachte muziek of op vraag televisie. Het mannentoilet is via een achterkamer, een binnenkoer en tuintje, onder een afdak te bereiken. Aan de muur hangt een lange ronde open bak, die uitnodigt om tooggesprekken voort te zetten. Een toilet zonder spoeling, maar in openlucht en dat beperkt de geurhinder.

Het bier: Van oudsher vloeit één bier uit de kraan: Stella. 'We hebben hier nooit Cristal geschonken.100_0130  soms kregen we daarop kritiek, maar we blijven bij onze Stella', zegt de bazin. Bier is de meest verkochte drank. Maar verklappen hoeveel tonnen ze tapt, wuift ze knipogend weg. Voor een koffie kan je er er niet terecht, tenzij voor een ouderwetse 'filter', die Marie-Jeanne in de keuken moet klaar maken. Regelmatig serveert de eigenares een hapje bij de drank, van de obligate nootjes tot zoute en zoete koekjes. 

De verenigingen: Hoe kan het anders. Waar volk is, ontstaan verenigingen. Verscheidene hebben in De Key hun standplaats. Van de voetbalploeg Grammerode tot de wielerclub de Pistiers. elke week houden dames er hun darts-wedstrijden. Het verenigingsleven bloeit er en evenementen zijn er regelmatig: van Halloween tot wielerwedstrijden, kermis en carnavaltoestanden. Het café heeft zijn eigen fietsroute: De Key-route.

De Key is het eerste volkscafé dat we voorstellen. We plaatsen vanaf nu elke maand één café in de kijker. Wie tips heeft, kan dat laten weten.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef00e5502460a18834 Listed below are links to weblogs that reference Moeder aller volkscafés: De Key:

Reacties

Prima verslag van onze stamcafé .Ik heb het afgeprint en opgehangen in de café .
Santé met een goede stella .
Het zou spijtig zijn dat dit volkscafé zou verdwijnen .
Ik denk dat niet alleen.Er zijn er velen die dat denken .

 raskin paul op 6 februari 2008 om 11:02De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!