Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Bloesem_4_4

Foto Achille Duchateau, foto-diaclub Renovat. www.renovat.be.   

Grote Markt verkeersvrij

00002161 De Grote Markt wordt op vraag van Toerisme Sint-Truiden op een aantal zondagen van april, op 1 mei en in de maanden juli en augustus autovrij gemaakt.  Er waren al enkele pogingen de voorbije jaren. Dat was vooral het geval bij evenementen. Dit jaar wordt het initiatief uitgebreid.

Er wordt in april gestart omdat de stad die maand een toeloop van bloesemtoeristen verwacht. Elke zondag hebben op de Grote Markt kleine evenementen plaats en animatie met mobiele artiesten. De groepen verplaatsen zich van terrras tot terras. De terrassen op de Grote Markt worden uitgebreid.  Bij slecht weer wordt de Grote Markt niet afgesloten. Maatstaf is de weersvoorspelling van zaterdag op www.toerisme-sint-truiden.be. De Groenmarkt blijft open.

Het verkeersvrij maken van de Grote Markt lokte al diverse reacties uit. De handelaars vrezen dat dit een aanzet is tot een veralgemening van de maatregel en dat nog meer zondagen en weekends verkeersvrij worden.  Ze zijn niet allemaal te vinden voor een verkeersvrije Markt omdat de verkoop vermindert. Voor sommige handelszaken is dit erger dan voor andere. Ook inwoners willen hun wagen in het weekend voor de deur parkeren.

De politieke partijen zijn te vinden voor een beperkt experiment, geen enkele wil een volledige verkeersvrije Markt. Ze nemen wel een autoluw stadscentrum in overweging. Er loopt overigens een studie over het autovrij of autoluw maken van de Grote Markt, van winkelstraten en aangrenzende straten. Klik www.nieuwsblad.be/sint-truiden en zie ook artikel in krant van zaterdag 29 maart.

Vooral belangrijk is wat de bevolking, de bezoeker, de toerist, de middenstander en de horeca over het initiatief denkt. Laat weten wat jouw keuze is. Klik op Reageer. Zo kan je mee bepalen hoe de Grote Markt er in de toekomst moet uitzien.

 

Café Houtmarkt: waar kaarters thuis zijn

20080313_dsc0007_2 'De lawaaimakers zijn net weg', zei Pascal, de jonge cafébaas van de Houtmarkt toen we rond zeven uur het café binnenstapten. Met lawaaimakers bedoelt hij de kaarters die dagelijks bij hem over de vloer komen. Dat zijn per dag meestal drie tafels. 'Bij kaarten hoort schelden en vloeken en daar kennen de gasten iets van' vertelt Pascal. De kaarters vertrekken meestal rond zeven uur, maar dat loopt wel eens uit. Van een boompje kaarten is de baas zelf niet vies. Hij is verslaafd aan het spel, legt aan de toog een kaart met een klant en bedient intussen ook de andere gasten.

De Houtmarkt is een gezellig volkscafé met traditie. De herberg op de Houtmarkt bestaat al sinds 1930. Pascal en Liesbeth kwamen eerder toevallig in de zaak terecht. Pascal heeft het vak geleerd in de cafetaria van het domein Nieuwenhoven. Tien  jaar werkte hij er. 'Ik woonde hier in de buurt van het café. De vorige baas wilde het café overgeven en de overeenkomst was vlug gesloten', vertelt Pascal en hij trok samen met Liesbeth in de Houtmarkt in.

Twee jaar geleden kocht hij het pand en richtte het in. Het interieur van de Houtmarkt is een moderne20080325dsc_7212  versie van de oude bruine cafés, met iets meer glans dan de iets volksere tegenhanger verderop. De Key (zie weblog van februari) en de Houtmarkt liggen dicht bij mekaar en ze vissen ook in dezelfde vijver. Toevallig of niet, in De Key is burgemeester Ludwig Vandenhove thuis, in de Houtmarkt zit ereburgemeester Jef Cleeren bijna dagelijks aan de kaarttafel. Ludwig drinkt bier, Jef water. Bier is er genoeg in De Houtmarkt. Pascal tapt uit twee vaten: één met Cristal en één met Stella.

'Hier komt een ouder publiek rustig babbelen en kaarten. Allleen 's avonds komt iets jonger volk over de vloer en die blijven later hangen. Mijn muziek is ook aangapst aan de leeftijd. Meestal speel ik rustige muziek uit de jaren '60. Mensen moeten met mekaar kunnen praten', vindt Pascal. 'Ik heb vooral vaste klanten en ik ken 90 procent met naam.' Het café is de ganse dag open en bij afwezigheid van de baas en de bazin, neemt Nelly het roer over. 'Nelly kent haar vak. Ze doet het met plezier en kan niet leven zonder toog', vertelt een stamgast.

De Houtmarkt is het tweede volkscafé dat aan de beurt komt. Wie suggesties heeft voor een volkscafé in zijn buurt, laat het weten.

Een appel voor het stadspersoneel

20080325dsc_7195Volwassenen eten geen twee stukken fruit per dag. Dat blijkt uit cijfergegevens. Twee stukken fruit is nochtans de aanbevolen hoeveelheid. Fruit is het basisbestanddeel van onze dagelijkse voeding en is belangrijk voor de preventie van hart- en vaatziekten en van kanker.

Het stadsbestuur wilde iets doen om de consumptie van fruit te promoten. Gedurende dertig werkweken krijgt het personeel van de stad een stuk inheems fruit, van bij de lokale fruithandelaar. Vandaag overhandigde de burgemeester een appel op alle stadslocaties.

Iemand van elke dienst nam het fruit in ontvangst. Dat kon de oudste werknemer zijn of iemand die pas in dienst is of de enige vrouw tussen de mannen (foto). Op de Jeugddienst was het Steven Goessens, die de appels kreeg. Steven is  pas in dienst en ook nog de jongste. 

Op enkele uitzonderingen na schreven alle personeelsleden voor de actie in, in totaal 495. Voortaan wordt elke dinsdag fruitdag. In een e-mail worden de personeelsleden aan de afspraak herinnerd en krijgen ze ook nog tips, allerlei weetjes en recepten te lezen.

De actie is een initiatief van het Lokaal Gezondheidsoverleg van de provincie en kreeg de benaming Fruit werkt mee.

(foto: Danny Claes)

IJzige Pasen!

100_0316

Geen witte, maar een ijzige Pasen: geen witte bloesems, maar ijspegels op de fruitbomen. De foto werd vanmorgen bij een temperatuur van -3,5° in een plantage in Zepperen genomen. Fruittelers beregenden hun fruitbomen tegen nachtvorstschade. De bomen en bloemknoppen worden besproeid, het water bevriest en de ijslaag vormt een perfecte isolatie tegen nachtvorst. Dat leverde bij opkomende zon prachtige, en voor Pasen uitzonderlijke beelden op. Zalige Pasen.

Water wordt duur

Workshop_dure_druppels_20032008_2 Bij gelegenheid van de Wereldwaterdag van 22 maart houdt de cel Leefmilieu workshops voor leerlingen van de derde graad lager onderwijs. De workshops Dure Druppels wil aan de kinderen het inzicht geven dat water kostbaar en zeldzaam is, maar ook misbruikt wordt door bedrijven.

Onze blauwe planeet bestaat voor twee derde uit water, maar slechts drie procent daarvan is zoet water. Van dat zoet water kan maar een deel gebruikt worden als drinkwater. Er kan dus best zuinig met water omgesprongen worden. Water wordt het goud van de volgende generaties.

Aan de workshops nemen drie scholen deel met in totaal 122 leerlingen: gemeenschapsbasisschool Schuttershof, de freinetschool  Het Wijdeland uit Brustem en de vrije basisschool 't Vlindertje uit Velm. Op donderdag 22 maart was het de beurt aan de leerlingen van Velm (foto).

Om de Werelddag extra in de verf te zetten organiseert de stad Sint-Truiden vrijdag 28 maart om 20Index_03  uur een gratis filmvoorstelling in cultuurcentrum De Bogaard. De film Si le vent souléve les sables van regisseur Marion Hänsel tekent de negatieve spiraal waarin Afrikaanse bewoners terechtkomen.

De woestijn vreet de aarde aan. Het droge seizoen blijft duren en water is er niet. Het vee sterft en er dreigt oorlog. Rahne, de enige geletterde dorpsbewoner, beslist om samen met zijn vrouw Mouna en hun drie kinderen naar het Oosten te trekken. Een paar schapen, geiten en de kameel Chamelle vormen hun enige bron van rijkdom. Onder een verwoestende zon reizen Rahne en de zijnen door vijandig gebied, een tocht zonder einde waarbij ze vaak het pad van de dood kruisen.

Burgemeester Ludwig Vandenhove en Marc Despiegelaere van de ngo Protos leiden de film in.

Sint-Pieter veilig voor het hart

Defibrilleren Het Sportcomplex Sint-Pieter kreeg twee Automatische Externe Defibrillators (AED). Het is de eerste defibrillator die de stad installeert.

Met een AED kan men veilig een elektrische schok geven aan iemand die een hartstilstand heeft gekregen. Het toestel herstelt het hartritme van het slachtoffer en vergroot de overlevingskans. AED's mochten tot vandaag alleen gebruikt worden door artsen, maar nu mogen ook leken dit type apparaat hanteren.

Iemand met een hartstilstand heeft nog een kans op overleven als er binnen de drie minuten gestart wordt met mond-op-mondbeademing en hartmassage. In de praktijk betekent dit meestal dat toevallige voorbijgangers, collega's of huisgenoten moeten reanimeren. De AED kan in alle omstandigheden gebruikt worden. Er zijn een groot aantal veiligheden in het apparaat ingebouwd. Een ingebouwde computer analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of het noodzakelijk is om een stroomstoot toe te dienen.

In het Sportcentrum Sint-Pieter wordt één toestel in het recreatiezwembad en één in de sporthal geplaatst. Ze worden op een goed zichtbare plaats geïnstalleerd en ze zijn herkenbaar aan een pictogram.

'We starten met twee AED's in Sint-Pieter, maar we kopen elk jaar nog toestellen aan. We plaatsen die op drukbezochte locaties in de stad. Op de Grote Markt bijvoorbeeld zal een plaats worden gereserveerd. Het publiek kan dan gebruik maken van de toestellen. Het komt erop aan dat zoveel mogelijk mensen het apparaat durven gebruiken', aldus schepen Johnny Vangrieken (SP.A). Om het project bekend te maken volgt binnenkort een infocampagne.

Voor het project werken het stadsbestuur, het Rode Kruis Vlaanderen en Sint-Truiden en het Sint-Trudoziekenhuis samen.

Truienaren helpen jongeren in Latijns-Amerika

P20326052Hannelore De Pypere en Rob Sweldens plaatsten gisteren op hun weblog www.jopac.wordpress.com een verslag van hun aankomst in Trujillo en hun vertrek naar San Jeronimo in Peru. Daar blijven ze  de volgende drie weken. Hannelore en Rob zijn op 12 februari vanuit Zaventem vertrokken. Op 13 februari kwamen ze in Quito, de hoofdstad van Ecuador toe. Hun belevenissen kan je haast dag voor dag in woord en beeld op hun blog volgen.

Hannelore en Rob vertrokken op 12 februari voor een tocht van negen maanden door Latijns-Amerika. De reis wordt gesteund door zes Vlaamse steden, waaronder Sint-Truiden, dat al een stedenband met Nueva Guinea in Nicaragua heeft. De overige steden zijn Bierbeek, Edegem, Brasschaat, Mol en Lommel. De zes steden pikten in op het projectvoorstel dat Hannelore en Rob voor hun studies Conflict en Development uitschreven.

Rob Sweldens en Evert Bessemans verbleven vorig jaar in het kader van de uitwisseling met Sint-Truiden al een zestal maanden in Nueva Guinea. Ze keerden in januari terug (zie op deze weblog een verslag van die reis). Een goeie maand later trok Rob Sweldens er opnieuw op uit, nu samen met Hannelore De Pypere. Ze reizen achtereenvolgens naar Ecuador, Peru, Bolivië en Nicaragua.

Ze doen in die landen onderzoek naar de jongerensituatie in de gemeentes, waarmee een partnership vanuit België bestaat. Samen met de jongeren en in samenspraak met het lokale bestuur gaan ze op zoek naar de mogelijkheden om bestaande jongerenorgansaties te versterken, meer inspraak te geven en hun acties uit te breiden. Op vraag van de jongeren worden ook verschillende workshops gegeven.

Wekelijks sturen ze een verslag naar de Belgische partners en via  hun website willen ze de Vlaamse stedenbanden ook meer publiciteit bezorgen.


'T Spant en De Bloesem in de bloemetjes gezet

De dames van Lions Sint-Truiden Sarchinium organiseerden op 12 maart een negende bloemschikdemonstratie ter ondersteuning van hun sociale projecten. Het gebeuren vond plaats in het Cultureel Centrum van Aalst. De opbrengst van deze avond ging naar 'T Spant en De Bloesem.

Dagcentrum 'T Spant biedt al sinds 1989 tijdelijke hulp aan gezinnen met schoolgaande jongeren tussen 6 en 18 jaar, waar de opvoeding moeilijk verloopt. Jongeren hebben vaak individuele -of schoolproblemen, ze hebben het moeilijk in een echtscheidingssituatie of er zijn financiële problemen. Ze gaan zich door de spanningen anders gedragen, waardoor de ouders soms geen uitweg meer zien.

'T Spant wil de draagkracht van probleemgezinnen in Sint-Truiden en omgeving vergroten. Het centrum werkt daarvoor samen met de ouders, jongeren, scholen en nog andere diensten. De kern van het hulpaanbod bestaat uit het werken met gezinnen en de naschoolse opvang en begeleiding van de kinderen en/of jongeren.

Bloemschikavond1_2 In Sint-Truiden staan altijd acht personen klaar om de jongeren na de schooluren op te vangen. De overheid is echter niet gul met financiële steun. Daarom willen de dames van Lions Sint-truiden Sarchinium het dagcentrum helpen om hun projecten mogelijk te maken. Zo werd er vorig jaar een stille ruimte ingericht, waar de kinderen zich in alle rust kunnen afzonderen. Op de bloemschikavond ontving 'T Spant een cheque van 2.500 euro.

De Bloesem kreeg een cheque van liefst 3.500 euro. Deze school voor buitengewoon onderwijs begeleidt sinds een aantal jaren ook kinderen met licht autisme. De Bloesem streeft naar een optimale vrijetijdsbesteding van de leerlingen tijdens de speeltijden. Sinds vorig schooljaar introduceerde de school daarom een heuse speelplaatswerking, waarbij de leerlingen spelmateriaal krijgen. Deze spellen worden in de klas eerst voorgesteld, om de leerlingen er vertrouwd mee te maken.

Er is ook voldoende ruimte en tijd om de spelregels en de sociale vaardigheden van de kinderen te stimuleren. De Bloesem is steeds op zoek naar nieuw spelmateriaal. Ze zoeken vooral degelijke en aangepaste fietsen voor de leerlingen van 2,5 tot 15 jaar. Er zijn immers veel kinderen die op de leeftijd van zes jaar niet kunnen fietsen. De school wil ook hiertoe bijdragen tijdens de speeltijden.

Door de steun van Lions Sint-Truiden Sarchinium kon De Bloesem al een serie fietsjes bestellen.

Klik hier voor meer info over 'T Spant of breng een bezoekje aan de website van De Bloesem.

Warme luchtballon in opspraak

Foto22 Het stadsbestuur besliste een warme luchtballon aan te kopen voor een bedrag van 81.070 euro. Het ballonproject van schepen Johnny Vangrieken (SP.A) kreeg op de jongste raadszitting veel kritiek, zowel uit de eigen meerderheid als uit de oppositie. Maar uiteindelijk keurde de raad de aankoop goed met vijf tegenstemmen en vier onthoudingen. De twijfelaars vonden de aankoop een luxe- en prestigeproject van de schepen. We vatten de kritiek samen.

- Er zijn geen afspraken tussen de diverse diensten.

- Er bestaat in Sint-Truiden geen echt onderbouwd communicatieplan. De website van de stad moet vernieuwd worden. Iedere dienst heeft zijn eigen website. Het geld wordt beter aan die vernieuwing besteed. Een totaalvisie ontbreekt.

- De stad heeft nood aan een marketing-manager om een samenhangend communicatiebeleid uit te voeren.

- De aankoop en de exploitatie van het ballonproject gaan handenvol geld kosten: verzekering, personeel, een jeep om de ballon op te halen en te transporteren, het onderhoud.

- De belastingbetaler moet opdraaien voor een reclamestunt voor Toerisme en voor de handelaars.

- De impact van ballonreclame is gering. De ballon is maar enkele avonden te zien en van ver is het logo van de stad nauwelijks leesbaar.

- De ballon heeft een klassieke vorm. Beter zou voor een opvallende vorm geopteerd worden: een appel, peer of aardbei.

- Wie gaat gebruik maken van de ballon? Is de ballon te huur of moet hij ter beschikking van personaliteiten worden gesteld?

- De ballon is veel te groot. De korf moet plaats bieden aan tien tot twaalf personen.

- De stadskas staat er slecht voor. Moet er dan een dure ballon worden aangekocht?

Veel vragen bij de raadsleden. Wat denkt u zelf over de aankoop van een warmeluchtballon? Nuttig of geldverspilling? Laat het ons weten. Klik op REACTIES.?   

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!