Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Rouwen om STVV

Nb080419gba01 De STVV-supporters rouwen, maar blijven niet bij de pakken zitten. Her en der hoopt men er na één of twee jaar vagevuur opnieuw bij te zijn.

Het voetbalseizoen is nog niet helemaal afgelopen, maar in Sint-Truiden denken de supporters al aan volgend seizoen. 'Sint-Truiden hoort in eerste klasse', schreeuwen de supporters. Maar hoe en wanneer moet dat gebeuren? De ploeg is helemaal uitgeteld. De voorbije jaren ging het constant bergaf.

De degradatie van dit jaar was de kroniek van een aangekondigde dood. De voorbije jaren kon STVV ploegen achter zich houden die nog slechter waren. Dit jaar waren ze zelf de slechtsten. Of toch niet. De Kanaries hebben enkele knappe prestaties geleverd, vooral tegen grote ploegen. Waarom lukte het niet tegen gelijkwaardige tegenstanders? Ligt het aan de motivatie of inzet van de spelers, de trainer, de omkadering, verkeerde scheidsrechterlijke beslissingen? En wat moet STVV doen om het tij snel te doen keren? Starten met een jonge ploeg en enkele seizoenen de heropstanding voorbereiden in tweede?

Wat zou u doen als u voorzitter was en veel geld had? Laat het weten.

Breath of Heaven heeft wind in de zeilen

Verenigingindekijker_gr_3

Gospelkoor_pakt_uit_met_eerste_conc

Het Gospelkoor Breath of Heaven groeide in vier jaar uit tot een gerenommeerde vereniging. Vier jaar geleden leerde Gert Michaux via internet de gospelmuziek kennen. Dat was de aanzet om ook in Sint-Truiden een gospelkoor op te richten. Hij kreeg de hulp van Tom Claes.

In een gospellied vond Gert Michaux de naam voor het gospelkoor. In dat nummer vraagt Maria waarom God haar gekozen heeft om zijn kind ter wereld te brengen. Ze vraagt of de adem van de hemel haar wil steunen. De boodschap, dat er in moeilijke omstandigheden steun is, wil het koor uitdragen.

Vorig jaar lanceerde Breath of Heaven een oproep naar mensen van 16 tot 60-plus om bij de vereniging aan te sluiten. De opkomst was enorm. In september startte het koor met 52 koorleden en 9 leden voor de live-band.

Meteen volgde een reeks optredens. Eerst was er de ontvangst op  TVL, Dan volgde de friends- en familyday, in december was er het gastoptreden op het kerstconcert in Zoutleeuw. Het hoogtepunt was ongetwijfeld de aanwezigheid bij Debby en Nancy op zondag 12 februari. Daar werd dirigent Gert Michaux in de bloemetjes gezet.

De volgende uitdaging is het gospelconcert van vrijdag 2 en zaterdag 3 mei in de minderbroederskerk van Sint-Truiden. Op het programma staan nummers van Kirk Franklin, Israel Houghton en Aaron Lindsay, Donald Lawrence, Nicole Coleman Mullen, Richard Smallwood... Voor deze eerste editie worden het koor en de band in een volledig nieuwe outfit gestoken. Het publiek krijgt een show vol muziek, beeld en dans. Veertig koorleden en de live-band met zeven artiesten treden op. Breath of Heaven wil van dit concert een traditie maken. De show start om 20.30 uur. Kaarten kosten 10 euro en kunnen besteld worden op 0477-79.85.22 of info@breathofheaven.be.

Voor meer info over de vereniging: www.breathofheaven.be 

Naamsesteenweg slechtste fietsweg in Vlaanderen

FietscampagneDe Naamsesteenweg heeft het slechtste fietspad in Vlaanderen. Tot die conclusie kwam een jury, onder voorzitterschap van Eddy Merckx, naar aanleiding van de actie 'Red het fietspad'. Voor de droeve titel kwamen vijf genomineerden in aanmerking. De Naamsesteenweg herinnerde Merckx aan de periode toen hij als wielrenner in Haspengouw over de hobbelige Steenweg fietste. Hij begreep ook niet dat een mooi fietspad in Bevingen plots doodloopt. De toestand op de Naamsesteenweg is legendarisch. Geen enkele fietser waagt zich op de weg en fietsers zijn verplicht om verkavelingswegen op te zoeken. Sint-Truiden en Gingelom hebben plannen om een tweerichtingsfietspad aan te leggen. Maar de uitvoering loopt telkens vertraging op. Het project strandt op ingewikkelde onteigeningsprocedures. Die gebeuren met een slakkengang en lopen telkens vast op de traagheid van het federaal aankoopcomité. Om spoed achter de procedure te zetten stelt de stad een extern bureau aan. Dat neemt voortaan de onderhandelingen met de grondeigenaars op zich. De werken kunnen dan wellicht toch nog in 2009 starten. Voor meer info over het fietspadenrapport van Het Nieuwsblad: www.nieuwsblad.be/fietspad en krant van zaterdag 26 april: www.nieuwsblad.be/sint-truiden

In Sint-Truiden zijn wellicht nog andere fietspaden waaraan u zich ergert. Ook mooie fietspaden, die model kunnen staan, mag u gerust vermelden. Klik op REAGEER.

Fruitsap is appelsap in scholen

Uitdeling_appelsap_10 Schepen Bert Stippelmans (CD&V), leden van de Commanderie en Veerle Van Hoof trokken naar alle lagere scholen van Sint-Truiden.

'Fruitsap is appelsap' in onze scholen. Dat is tenminste wat de Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers zou willen. Maar kinderen verkiezen meestal allerhande frisdranken boven vers appelsap. Veel scholen bieden nog altijd dergelijke frisdranken aan.

De Commanderie spant zich nochtans al jaar en dag in om de consumptie van Haspengouws fruit te promoten. Deze week startte een campagne in alle lagere scholen van Sint-Truiden. Ook de stad werkt aan de campagne mee. Voor de promotie van fruitsap gebruiken ze twee producten uit eigen streek: Pipo en Jonapress. Pipo is Pi(et) Po(rreye) uit de Truilengenstraat in Kerkom. Jonapress komt van Marc Schleck uit de Stippelstraat in Zepperen.

Beide sappen zijn artisanale producten en geperst uit appelen van bij ons. Schleck verwerkt Jonagold. Piet Porreye en echtgenote Veerle Van Hoof persen sap uit verschillende appelsoorten waaronder Jonagold, Elstar, Boscoop, Granny-Smith en goudrenette. De mengeling kan variëren naargelang van de seizoenen. Pipo en Jonapress bestaan uit versgeperste appelsappen en bevatten geen toegevoegde suikers of zoetstofffen, geen kleurstoffen en geen bewaarmiddelen. Het sap is rijk aan mineralen en vitamines en een volwaardige vervanger van frisdranken en gezoete fruitsappen.

REAGEER: Is Sint-Truiden veilig?

Cover20klein_2De lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken stelde het jaarverslag 2007 voor.

Als we diefstallen als maatstaf voor de veiligheid in de stad nemen, is de toestand verbeterd. Gewone en zware diefstallen liepen terug. Voor zware diefstallen werd het laagste aantal inbreuken van de laatste zes jaren genoteerd. Ook woninginbraken liepen terug en stonden op het laagste peil sedert 2004. De terugloop is ook merkbaar voor fiets- en bromfietsdiefstallen. Het aantal gauwdiefstallen op de Grote Markt blijft onveranderd. Dat is ook zo voor winkel- en handtasdiefstallen.

Het jaarverslag kan worden aangevraagd via de website van de politie: www.politie-sint-truiden.be.

Volgens de cijfers is Sint-Truiden veiliger geworden. Hebt u ook dat gevoel? Of zeggen de cijfers niet alles? Laat het ons weten en klik op REAGEER.

Ex-krijgsgevangene getuigt in Atheneum

Campus_tichelrij_kamp_getuigenissen Baron Paul Halter (Genève 1920) was op bezoek in het Koninklijk Atheneum om voor de leerlingen te getuigen over zijn belevenissen in de Duitse concentratiekampen tijdens de tweede wereldoorlog.

Paul Halter trad in 1941 in het verzet en werd in 1943 aangehouden. In dat jaar werd hij naar Auschwitz gedeporteerd. Het konvooi bestond uit 1450 mensen, waarvan er 19 het kamp overleefden. Halter kreeg het registratienummer 151610 getatoeëerd. Later werd hij in quarantaine in Birkenau geplaatst. Daarna werd hij overgeplaatst naar Fürstengraben, waar hij tot januari 1945 in de mijn werkte. Bij de ontruiming van het kamp wist hij te ontsnappen en de Russische troepen te bereiken.

In maart keerde hij naar België terug. Hij werd voorziter van de Vriendenbond van oud-gevangenen en richtte in 1980 de Auschwitz Stichting op, een studie- en documentatiecentrum over de problematiek van de nazimisdaden en-genociden.

Op 10 december 2008 wordt de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens herdacht. Bij die gelegenheid wordt het boek De concentratie- en vernietigingskampen in Europa en de getuigenissen van hun helden uit de periode 1940 - 1945 gepubliceerd. Enkele honderden jongeren zijn bij het project betrokken. Ook het Koninklijk Atheneum werd geselecteerd om aan Het Boek der Kampen mee te werken. Het boek ontstaat in nauwe samenwerking met oud-gevangenen uit concentratie- en vernietigingskampen.

Foto Yvan Stas, Paul Halter toont registratienummer 151610.

Jong Truiens muzikaal talent

Ciedoetmie Wat is Cie Doetmie? Een verenigng van jongeren en voor jongeren die creatief willen zijn en met creatieve ideeën rondlopen. De vereniging wil meehelpen om de ideeën ook uit te werken. Doetmie wil tijdens de zomer ontspanning, muziek en cultuur voor jonge mensen in eigen stad organiseren. De jongeren vinden dat ze nu te veel moeten uitwijken naar Hasselt, Genk of Leuven. Voor deze zomer heeft Cie Doetmie al vier activiteiten op het programma. Voorlopig houden ze die plannen nog geheim.

Op 2 mei starten ze alvast met een eerste alternatief evenement. In plaats van de massa rockoptredens, pakken ze uit met een akoestische set van bands. Sint-Truidens jong talent palmt het café van het cultuurcentrum De Bogaard in. In 'Allo micro' gaat lokaal jong talent akoestisch. Vier groepen treden op:

The Executive: rock meets pop en al wat daar tussenin ligt. Opgestart in september 2007 hebben ze de afgelopen maanden opgetreden in het Gentse, Leuvense en in Sint-Truiden. De groep bestaat uit een gitarist, een bassist en een drummer uit Leuven. De zanger is afkomstig uit Sint-Truiden. Hun muziek is een afwisseling van nummers die richting pop en rock gaan, waardoor ze moeilik geplaatst kunnen worden. www.myspace.com/theexecutiveband.

Juggernaut Jones: De groep bestaat uit vier jonge kerels uit Sint-Truiden, waarvan drie elkaar leerden kennen op het basketbal en waarvan één gewoon wat kwam meedrummen. Ze brengen funky, jazzy & bluesy nummers, die het best te vergelijken zijn met die van Colour me Monkey. Ze spelen al een heel tijdje samen, maar zijn pas sinds enkele maanden goed beginnen doorwerken. www.myspace.com/jugjugjones.

JnJ Deltablues: J' n J' Deltablues bestaat uit Jan Viggria (zang, harp, sologitaar) en Jo HulstersDeltablues2  (dobroslide, gitaar, wasbord). Jan & Jo begonnen zich te interesseren in muziek toen ze ongeveer dertien jaar oud waren, dankzij Feedback, een bluesrockband met invloeden van The Who, ZZ Top en Canned Heat. De jongemannen hebben het gevoel dat er niet zoveel deltablues gespeeld wordt in België en dat is een reden te meer om het te brengen. Het duo wil de oude meesters niet imiteren, ze spelen blues omdat ze houden van de muziek. In Nederland zijn ze enorm populair. www.myspace.com/joeandcharlie.

Colourmemonkey Colour me Monkey: Op hun my spacesite beweren ze dat ze klinken als een zak suiker en een goede knuffel. Poprock van de bovenste plank of zoals ze zelf zeggen: vijf jonge knaapjes met een wall of sound en een neus voor catchyness. Neem een duik in de modderpoel van dromerigheid en lekker luid, die Colour me Monkey heet, en u zal het zich niet beklagen! Of toch...? Neen. www.myspace.com/colourmemonkeyband.

Fruitcartoonale in teken van Olympische Spelen

20080418dsc_5063De Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers reikte haar prijzen voor de zevende Eurofruitcartoonale uit. Het thema was dit jaar Haspengouws Fruit en Olympische Spelen.

Er werden 417 cartoons ingezonden uit 28 verschillende landen, waaronder Indonesië, China, Polen, Kroatië, Syrië, Zuid-Korea, Brazilië, Finland, Italië, Australië, Iran.  Na een eerste jurering werden 37 werken uit 8 verschillende landen genomineerd. De gouden award ging naar Achiel Hutsebaut uit Aalst, zilver was voor Patrick Heymans uit Asse en Wolfgang Schlegel uit Doschnitz (Duitsland) kreeg brons. De prijs van de stad Sint-Truiden was voor Philippe Cruyt uit Brussel en de provincie Limburg koos voor Giacomo Cardelli uit Monsummano (Italië).

De 90 werken die de jury voorselecteerde zijn van 19 april tot zaterdag 10 mei te zien in de witte zaal van het cultuurcentrum De Bogaard ( van maandag tot vrijdag van 10 uur tot 18 uur, zaterdag van 10 uur tot 17 uur en zondag van 13 uur tot 17 uur en voor en tijdens de activiteiten in het centrum).

Door de samenwerking met de Haspengouwse Academie Beeldende Kunsten zijn er dit jaar ook enkele reizende cartoonales in Gingelom, Landen en Geetbets. Op deze tentoonstellingen worden een zestigtal van de mooiste inzendingen van 2008 geëxposeerd.

Foto: Danny Claes

De Zwaan opnieuw open

100_0383 Na 25 jaar is de oudste herberg van Limburg opnieuw open. De exploitatie van De Zwaan in Groot-Gelmen werd in 1972 stopgezet. Dat was het einde van een herbergtraditie van meer dan driehonderd jaar. Volgens de datum in de gevelankers dateert het gebouw van 1656. Maar wetenschappelijk onderzoek van het hout in de raamkozijnen wees uit dat het van 1544 dateert.

De Zwaan lag aan de kronkelende middeleeeuwse weg die Luik met Sint-Truiden verbond, voor de huidige steenweg in de achttiende eeuw werd aangelegd. In de vorige eeuwen was De Zwaan een afspanning. Reizigers (en paarden) konden er uitrusten en de nacht doorbrengen.

Na de sluiting in 1972 dreigde het pand te verkrotten. Wijlen Guy Vijgen kocht De Zwaan begin jaren negentig. Hij maakte van de redding zijn levenswerk, maar zag zijn onderneming door zijn te vroeg overlijden in 2005 niet voltooid. Zijn zoon Jo voltooide het levenswerk van zijn vader. Met de Open Monumentendag 2007 was de restauratie zo goed als voltooid.

Het was wachten op een geschikte uitbater voor de voormalige herberg. Ben Elen en Elien Reniers100_0381  nemen die taak nu op zich. Ze krijgen de steun van Toerisme Sint-Truiden. 'Het project is uniek en staat model voor de revalorisering van historisch erfgoed in Haspengouw. De herberg is op maat van de streek gemaakt. Het is een geslaagde restauratie van een historisch pand en het bevindt zich op een knooppunt van drie wandelingen en fietsroutes. Het is een toonbeeld hoe randgemeenten een toeristische functie kunnen krijgen', zegt Hilde Hendricx.

Ben en Elien zijn van plan om van De Zwaan een exclusieve horecazaak te maken. 'Ons café moet een gezellige ontmoetingsplaats worden in hartje Haspengouw. We verwerken zo veel mogelijk streekproducten in onze eigen bereidingen en bieden die naast de traditionele snacks aan. We bieden negentig biersoorten aan, waarvan tien fruitbieren. Ons terras geeft uit op een wei en op een speelterrein voor kinderen', aldus Ben. In totaal zijn er ruim honderd zitplaatsen en zo is de herberg ook geschikt voor feestjes. Op termijn is wellicht ook logies mogelijk in de taverne.

Paus in Helshoven

20080413dsc_4239 Aan de kapel van het bedevaartoord Helshoven staat nu ook een beeld van paus Joannes Paulus II. Het beeld is een hulde aan de paus omdat hij het beeld van de Onze-Lieve-Vrouw, koningin van de Blijde Vrede zegende bij een bezoek aan Ieper in 1985.

Vijf jaar geleden trok broeder Arsène met het het hersteld beeld naar Rome om het kindje Jezus te laten zegenen. Bij een diefstal was het beeld beschadigd en waren de kroontjes meegenomen. Voor broeder Arsène was de zegening van het beeld een groot moment. Broeder Arsène slaagde erin om Helshoven de luister van een groot bedevaartoord te geven. De inhuldiging van het pausbeeld is de kroon op het levenswerk van de broeder.

Rond de kapel van Helshoven staan nu drie beelden. Naast dat van paus Joannes Paulus II staan ook het beeld van de laatste kluizenaar Andreas Gielen, die net honderd jaar geleden stierf en van Sint-Franciscus. De beelden van de paus en van Andreas Gielen zijn ontworpen door de Wellense kunstenaar Dirk Claesen.

foto: Danny Claes

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!