Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Dag van Open Kerken

De Stichting Open Kerken houdt zondag 1 juni in Vlaanderen De Dag van de Open Kerken. Die dag zijn er concerten, gidsbeurten, inwijdingen, lezingen, tentoonstellingen of vertellingen in de kerken. De kennismaking is een uitnodiging  om in de periode van juni tot eind september deze en andere religieuze gebouwen beter te leren kennen.

Minderbroeders In Sint-Truiden worden twee kerken opengesteld: De Franciscus Solanus-kerk (Minderbroederskerk) en de Sint-Jacobuskerk (Schurhoven).

De minderbroeders vestigden zich in 1226 in Sint-Truiden. De huidige classicistische kerk werd tussen 1731 en 1735 gebouwd en verving een ouder Romaans bouwwerk. De monumentale voorgevel die boven het kerkschip uitstijgt, dateert van de herstelperiode na een bombardement, dat in mei 1940 een groot deel van de kloostergebouwen en de kerk vernielde. In een rondboognis staat een beeld van Franciscus Solanus, patroonheilige van de kerk. Met de achterliggende portiunculakapel erbij is de kerk nagenoeg 100 m lang, 16 m breed en 24 m hoog.

Het klostecomplex heeft  een 17de-eeuwse kern. De gebouwen liggen rondom twee binnenpleinen. In de tuin van het klooster is nog een gedeelte van de middeleeuwse stadsomwalling te zien. In deze tuin, de bogaard, werden de volksvergaderingen gehouden en werden de dekens van de ambachten en de leden van de gemeenteraad verkozen. In één van de vleugels is het Museum Vlaamse Minderbroeders ondergebracht.

De Sint-Jacobuskerk is sedert 1983 beschermd. Men neemt aan dat de kerk, op een boogscheut van13800_jacobus1  het begijnhof, tegelijk met het centrum van de stad tot stand kwam. Sint-Truiden lag op de bedevaartweg van Keulen naar Brussel en zo verder naar Sint-Jacob in het Spaanse Compostella. Daarom werd de kerk toegewijd aan de apostel Jacobus. Zijn beeld vindt men in de kerk, met pelgrimsstaf, hoed en typische schelp. De kerk werd al in 1215 vermeld. De huidige classicistische kerk, met merkwardig torentje, dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Zondag 1 juni heeft in de Sint-Jacobuskerk tussen 14 uur en 18 uur een orgelspel door plaatselijke organisten plaats.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef00e5529fdd1e8834 Listed below are links to weblogs that reference Dag van Open Kerken :

ReactiesLaat een reactie achter


Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!