Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Cosmogolem in centrum voor asielzoekers

100_0457 Koen Vanmechelen plaatste in het centrum voor asielzoekers in Bevingen zijn 19de Cosmogolem. Het beeld kwam tot stand uit een samenwerking tussen de Provinciale Hogeschool Limburg en de stad Sint-Truiden. Eerder werd al een beeld ingehuldigd aan de Academiezaal. Dat beeld ontstond uit de samenwerking met de scholen voor buitengewoon onderwijs De Regenboog en Zonnegroen.

Aan de Golem in het asielcentrum werken de Ama's mee, de alleenstaande minderjarige asielzoekers. Koen Vanmechelen stond in voor de bouw van de Golem. Het beeld bestaat uitsluitend uit hout, het is vier meter hoog met enorme handen en voeten.

De tweede fase is voor de Ama's. Zij krijgen nu de kans om het beeld verder te beschilderen en te versieren met tekeningen en kunstwerkjes. In het hart, dat zich midden in het beeld bevindt, kunnen kinderen hun boodschappen en wensen deponeren. Het is een manier om dromen uit te spreken en aan de Golem mee te delen. Ze treden op die manier ook in dialoog met kinderen uit andere werelddelen.

Foto: directeur Patrick Meers van het asielcentrum helpt een bewonertje bij het deponeren van een boodschap in het hart van de Cosmogolem.

Een appel tegen een sigaret

20080529dsc_5596 Vandaag kregen de leerlingen van alle secundaire scholen een appel van het stadsbestuur. Zo werden er 4.295 appels uitgedeeld in acht scholen. De appels werden uitgereikt bij gelegenheid van de Werelddag Antitabak van zaterdag 31 mei.

De Preventieve Gezondheidsraad van de provincie en het stadsbestuur vragen met de appelactie aandacht van de leerlingen voor een rookvrije omgeving. Een gezond alternatief voor een sigaret is een lekkere, gezonde appel.

Voor de klas 1AB van de Scholengroep Onze-Lieve-Vrouw was er een extra prijs weggelegd. Zij wonnen één van de hoofdprijzen van de Vlaamse wedstrijd Rookvrije Klassen. Ze engageerden zich met de ganse klas zes maanden niet te roken. Ze slaagden en mochten een mooie prijs in ontvangst nemen.

De leerlingen van de Onze-Lieve-Vrouw Tuinbouwschool kwamen als eerste aan de beurt (foto) voor de gezonde appel. Dan volgden de leerlingen van het Koninklijk Atheneum.

(foto: Danny Claes)

Nieuwe school in Zepperen

100_0443 Richard Knapen, voorzitter van het schoolbestuur van de basisschool Zepperen, legde gisteren de eerste steen van het nieuwe schoolcomplex dat volgend jaar 1 september in gebruik wordt genomen. Georges Vanoirbeek, voorzitter van de Bouwcommissie, keek gelukkig op het werk toe.

Tien jaar heeft de voorbereiding van dit moment geduurd. 'Een kleine stap voor de mensheid, maar een grote stap voor de bewoners van Zepperen, de kinderen, hun ouders en het personeel van de school', parafraseerde Georges Vanoirbeek de woorden van astronaut Neil Armstrong na zijn landing op de maan in 1969.

Eerst werden plannen onderzocht voor renovatie van de gebouwen in de Eynestraat en op het Genovevaplein. De Paters Assumptionisten brachten de oplossing. Ze schonken de tip, een perceel dat in de buurt van het Sint-Aloysiusinstituut ligt, aan de Zepperse gemeenschap. Maar ook dan bleven er nog veel vragen, niet in het minst die van de kostprijs en de goedkeuringen vanuit Brussel.

Directeur Nady Selis lichtte de bouwplannen toe. De nieuwbouw bestaat uit een kleuterschool met vijf kleuterklassen, een refter en een bewegingsruimte, een lagere school met twaalf klasloklalen en een multifunctionele ruimte. De kostprijs bedraagt 3.800.000 euro. Daarvan subsidieert de Vlaamse Gemeenschap (Agion) meer dan 2.400.000 euro. Het sponsorcomité, dat speciaal voor ondersteuning van het project werd opgericht, organiseert jaarlijks diverse activiteiten. Andere bron van inkomsten voor het eigen aandeel van de school in de kostprijs is de verkoop van de oude schoolgebouwen op het Sint-Genovevaplein en het Dekken.

Het kind moet ook nog een naam hebben. Binnenkort schrijft de basisschool een wedstrijd voor een geschikte naam uit.

Dag van Open Kerken

De Stichting Open Kerken houdt zondag 1 juni in Vlaanderen De Dag van de Open Kerken. Die dag zijn er concerten, gidsbeurten, inwijdingen, lezingen, tentoonstellingen of vertellingen in de kerken. De kennismaking is een uitnodiging  om in de periode van juni tot eind september deze en andere religieuze gebouwen beter te leren kennen.

Minderbroeders In Sint-Truiden worden twee kerken opengesteld: De Franciscus Solanus-kerk (Minderbroederskerk) en de Sint-Jacobuskerk (Schurhoven).

De minderbroeders vestigden zich in 1226 in Sint-Truiden. De huidige classicistische kerk werd tussen 1731 en 1735 gebouwd en verving een ouder Romaans bouwwerk. De monumentale voorgevel die boven het kerkschip uitstijgt, dateert van de herstelperiode na een bombardement, dat in mei 1940 een groot deel van de kloostergebouwen en de kerk vernielde. In een rondboognis staat een beeld van Franciscus Solanus, patroonheilige van de kerk. Met de achterliggende portiunculakapel erbij is de kerk nagenoeg 100 m lang, 16 m breed en 24 m hoog.

Het klostecomplex heeft  een 17de-eeuwse kern. De gebouwen liggen rondom twee binnenpleinen. In de tuin van het klooster is nog een gedeelte van de middeleeuwse stadsomwalling te zien. In deze tuin, de bogaard, werden de volksvergaderingen gehouden en werden de dekens van de ambachten en de leden van de gemeenteraad verkozen. In één van de vleugels is het Museum Vlaamse Minderbroeders ondergebracht.

De Sint-Jacobuskerk is sedert 1983 beschermd. Men neemt aan dat de kerk, op een boogscheut van13800_jacobus1  het begijnhof, tegelijk met het centrum van de stad tot stand kwam. Sint-Truiden lag op de bedevaartweg van Keulen naar Brussel en zo verder naar Sint-Jacob in het Spaanse Compostella. Daarom werd de kerk toegewijd aan de apostel Jacobus. Zijn beeld vindt men in de kerk, met pelgrimsstaf, hoed en typische schelp. De kerk werd al in 1215 vermeld. De huidige classicistische kerk, met merkwardig torentje, dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Zondag 1 juni heeft in de Sint-Jacobuskerk tussen 14 uur en 18 uur een orgelspel door plaatselijke organisten plaats.

Samen 50.000km gefietst

20080523dsc_4306

(Foto: Danny Claes)

Zes jaar geleden startte het scholenfietsproject. De leerlingen legden in die periode samen 50.000km af. De scholen gebruiken de fietsen voor verplaatsingen tijdens de schooluren naar de bib, het cultuurcentrum of het sportcentrum.

Dat is gunstig voor het milieu. De autobussen bleven op stal, er werd minder koolstofdioxide uitgestoten en de uitstoot van fijn stof nam niet toe. De jongeren leren ook de voordelen van het fietsen kennen. Er zijn geen parkeerproblemen, ze kunnen zich snel verplaatsen in de stad en het is ontspannend.

In totaal zijn er 116 fietsen in gebruik en de stad kocht ook 200 hesjes aan, die permanent ter beschikking staan van de scholen. De stad investeerde 30.000euro in dit project, dat in samenwerking met het Technicum, de Onze-Lieve-Vrouw Tuinbouwschool en het Kringloopcentrum Haspengouw loopt. Leerlingen van het Deeltijds Leren van het Technicum staan in voor het onderhoud van de fietsen.

Eyes4you

20080521dsc_2271 Lions Club Sint-Truiden presenteerde tijdens de Taptoe op de Grote Markt een professionele cd (tune), Eyes4you, op muziek van Carlo Willems. De tekst van het liedje werd geschreven door Lions lid Guy Schalenbourg. De cd heeft vijf verschillende uitvoeringen: pop, lounge, jazz, klassiek en pop-karaoke. Op de Taptoe werd een bewerkte versie door zes harmonieorkesten gespeeld. Stadsbeiaardier Noel Reynders speelde Eyes4you op de beiaard.


Foto: Danny Claes

Carlo Willems startte zijn muzikale loopbaan aanSplash_2  het Lemmensinstituut in Leuven, waar hij diverse prijzen won. In 1985 won hij de Tenuto-wedstrijd en de Prijs Kamermuziek van het Festival van Vlaanderen. Hij doceert op dit ogenblik aan het Lemmensinstituut en aan het Antwerpse Conservatorium. Naast componist is Willems vooral gekend als slagwerkvirtuoos. Hij heeft een indrukwekkende erelijst in de klassieke muziek, maar is ook lid van het Willy Claes kwartet en het Duo Melo Ritmo.

Op de Taptoe werd de samenwerking met Saffraanberg voorgelegd voor het project Sight First II.  De tune die Lions Sint-Truiden voor Sight First II ontwikkelde is een hulpmiddel voor fondsenwerving voor de wereldwijde campagne die Lions Clubs International voert ter bestrijding van vermijdbare en geneesbare blindheid. 'Als u weet dat elke minuut een kind blind wordt, kent u ook de motivatie die ons drijft om het publiek aan te spreken om mee te werken dat schoonheid zichtbaar wordt voor allen', aldus Paul Steels, voorzitter Lions Club Sint-Truiden. De cd wordt voor verdere verspreiding - zelfs in andere talen - aan de hoofdzetel in de Verenigde Staten voorgelegd.

De tune Eyes4you kan verkregen worden aan de prijs van 10 euro per stuk bij Toerisme Sint-Truiden, Grote Markt.

Miss STVV en ambassadrice van Sint-Truiden

20080525dsc_5225

Het Miss STVV-kroontje ging dit jaar naar Stéphanie Dupont uit Diepenbeek. Stéphanie is de vijftiende Miss STVV. Het stadsbestuur geeft haar ook de titel van ambassadrice van de stad Sint-Truiden. Stéphanie is 18 jaar, studente Latijn-Talen en  heeft fitness en dansen als hobby's. Eerste eredame werd Lissa Simons uit Gingelom. Ze is 20, studeert handelswetenschappen en heeft toneel en studeren als hobby's. Ze kreeg ook de persprijs. De tweede eredame komt uit Kozen. Evi Ruymen is 19, studente kantooradministratie en gegevensbeheer, danst en fitnesst als hobby. Lien Langenaken (18)  uit Engelmanshoven won de publieksprijs en Sadia Vangrieken (25) werd Miss Sympathie.

(foto: Danny Claes

Wonen we goed of slecht in Sint-Truiden?

Schilde is de beste gemeente om te wonen. Hoe zou het met Sint-Truiden zijn? Hoe scoort onze stad in de lijst die Knack onlangs publiceerde?

In de rangorde staat Sint-Truiden op de 241ste plaats op een totaal van 307. Dat is niet zo best. Voor economie behaalt Sint-Truiden een score van 281, voor huisvesting 195, voor leefmilieu 214, voor diensten 47.

Uit de cijfers blijkt dat de stad zeer goed is voor dienstverlening, maar slecht scoort voor de economische ontwikkeling. Geen enkele Limburgse gemeente in de lijst scoort slechter. Ter vergelijking. Schilde behaalt in de diverse rubrieken een score van 94 voor economie, 1 voor huisvesting, 2 voor leefmilieu en 33 voor diensten.

Hoe ervaart de Truienaar zelf het wonen in Sint-Truiden?

Adios Amigo

Bl30 Na vijftien jaar neemt Amici Cantemus afscheid van zijn dirigent Wilfried De Munter.

Aanvankelijk leek het erop dat Wilfried met zijn mooie tenorstem furore zou maken als solist en een professionele koorzanger zou worden bij het toenmalige BRT-koor. Maar na enige tijd koos hij voor het beroep van leraar muzikale opvoeding in het secundair onderwijs. In zijn vrije tijd hield hij eraan zijn liefde voor koormuziek te delen met amateurzangers.

Gedurende verschillende jaren was hij achtereenvolgens dirigent van het koor Cantores Servadie in Diepenbeek, dan van Laetare Musica in Herk-de-Stad, Gaudete in Halen en tenslotte Amici Cantemus in Sint-Truiden.

Wilfried De Munter stamt uit een muzikale familie. Zijn vader Jef De Munter, een fervent koorzanger uit Mechelen, heeft zijn muzische genen ongetwijfeld doorgegeven aan zijn zoon. Sinds 1993 heeft het koor Amici Cantemus een indrukwekkend parcours afgelegd. Jaarlijks stond het koor onder leiding van zijn dirigent op diverse podia: Historia der Geburth Jesu Christi van Heinrich Schutz, oratorium Paulus van Felix Mendelssohn, Requiem van Mozart, Spanisches Liederspiel  van Robert Schumann, romancero gitano van Castelnuovo Tedesco.

Zaterdag 24 mei neemt Amici Cantemus om 20 uur afscheid van zijn dirigent met het concert Adios Amigo in de Begijnhofkerk. De Spaans luidende titel werd speciaal gekozen omdat voor Wilfried en zijn echtgenote Spanje hun tweede vaderland is geworden.

Vanaf begin juni wordt Wilfried opgevolgd door Philippe Benoit, een professionele muzikant verbonden als fluitist aan het Limburgs symfonieorkest en docent aan diverse conservatoria. Philippe neemt als fluitist deel aan het afscheidsconcert. Andere medewerkers zijn Lindy Vanden Berk, dwarsfluitiste, Frans Vanbekbergen, pianist en Ingrid Vanrutten, voordrachtkunstenares.

Bloesemkoorfoto

Nieuwe kinderraad plant bomen

20080517dsc_1723

Drieëndertig kinderraadsleden kregen van de burgemeester een sjerp met de vermelding kinderraadslid 2008-2009.

De officiële overhandiging had plaats in de Broekweide in Ordingen. Van het stadsbestuur kregen ze terplaatse de eerste opdracht mee. Ze plantten onmiddelijk na hun aanstelling 33 boompjes. Dat is ook één van de actiepunten van het kindercharter. Naast de boomplanting betrekt de kinderraad zijn leeftijdsgenoten rond de aanleg van een CO2-bos.

De raad schenkt aan de verschillende scholen een boom als symbool voor kinderen en schone lucht in Sint-Truiden. De boom krijgt een plaats op de speelruimte van de school.

De 33 raadsleden werden democratisch verkozen. De verkiezingen werden georganiseerd in het vierde leerjaar van het lager onderwijs. Op de aanstelling waren ouders, directies en leerkrachten aanwezig.

(foto: Danny Claes)

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!