Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Kind heeft rechten in de sport

20080428dsc_6898Een kind moet de kans krijgen kampioen te worden of het niet te worden. Maar elk kind heeft recht sport te beoefenen in de beste omstandigheden. Dat zijn een paar basisbeginselen van de Panathlonverklaring die 46 Truiense clubvoorzitters, vergezeld van een jeugdlid, in de Academiezaal ondertekenden.

Panathlon is een internationale sportserviceclub die ijvert voor begrip en wederzijdse waardering in de sportwereld. Sport en beweging hebben een positieve invloed op de algemene ontwikkeling van kinderen en jongeren, maar de evoluties in de sportwereld zijn niet altijd even kindvriendelijk en jonge sporters moeten beschermd worden tegen doping, racisme, fysieke en mentale mishandeling en agressie.

Op de ondertekening van de beginselverklaring werd de eenzijdige ontwikkeling en de prestatiedrang, die ouders, grootouders en sportclubs al te fel stimuleren bij jongeren, gelaakt. Sportclubs moeten niet uitsluitend kweekvijvers voor kampioenen zijn, zo klonk het. Kinderen moeten ook het recht hebben geen kampioen te worden en ontspannen aan sport te doen. De videobeelden van topprestaties van topatleten die op de avond werden getoond, stonden wel in schril contrast met de uitspraken.

Er werden op de avond ook voorbeelden van agressie en gebrek aan respect voor kinderen geciteerd.20080428dsc_6851   Onder meer werd het voorval bij de voetbalwedstrijd tussen Gravelo (Gingelom) en Zepperen vermeld. Een grootvader uit Zepperen liep het veld op nadat een tegenstander zijn kleinzoon enkele keren zwaar had getackled. Hij trapte en verwondde het spelertje. Het is net tegen dergelijke uitwassen dat het charter wil beschermen.

Alle sprekers riepen op de Panathlonverklaring actief toe te passen. Het is de eerste keer dat de verklaring in Vlaanderen en in Limburg door lokale sportclubs wordt ondertekend.

Foto's: Danny Claes

Over de sportopleiding van jongeren zijn de meningen verdeeld. Moeten clubs topprestaties nastreven en zwakkeren laten vallen of moeten clubs volledig in de breedte werken en ervoor zorgen dat iedereen kan sporten?

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef00e552151d508833 Listed below are links to weblogs that reference Kind heeft rechten in de sport:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!