Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Braderie du Soleil was écht zonnig

De driedaagse Braderie du Soleil van vorig weekend werd een overrompeling. Talrijke hoekjes op de Grote Markt en in de winkelstraten werden omgetoverd tot zuiderse terrasjes. Het was vooral maandagavond gezellig shoppen, kuieren en terrassen in de het stadscentrum. De zon was de grootste bondgenoot. Vooral maandag werd de combinatie met de avondmarkt  een meevaller. 'Maar ook de combinatie met het jeugdevenement van zaterdag en zondag was een succes', stelde Jos Pierard, de voorzitter van de Verenigde Handelaars vast. De braderij viel ook op het ideale moment, net voor de start van de solden op 1 juli. De driedaagse werd een pre-solden weekend in Sint-Truiden en dat was voor de handelaars meegenomen. 'We mogen niet klagen van de verkoop', reageerde Dieter Schoofs van Diax-sportwinkel op het Heilig Hartplein. In de winkelstraten was het koppenlopen.

100_0525 100_0526 100_0528 100_0530 100_0532 100_0534 100_0540 100_0546

Kinderen van de wereld

20080626dsc_7682

De integratiedienst en dienst onderwijs Sint-Truiden organiseerden in samenwerking met  Gastvrij Sint-Truiden (Masala) een teken- en knutselwedstrijd naar aanleiding van de Wereldvluchtelingendag. Het thema was Kinderen van de wereld in Sint-Truiden. Alle kinderen van het lager onderwijs konden in klasverband deelnemen aan de wedstrijd.

Vrijdag 20 juni vierden honderdduizenden mensen over de hele wereld de Wereldvluchtelingendag. De dag vestigt de aandacht  op vluchtelingen en wat het betekent vluchteling te zijn.

Zaterdag 21 juni werden de werkjes van de deelnemende klassen tentoongesteld in de tent van het winkeltje Bazar-Bizar van Masala. Ieder bezoeker mocht een werkje een stem geven. De drie winnende klassen zijn van  de Sint-Jan Berchmansschool in de Schepen Dejonghstraat. Ze kregen een sprookjesboek en een cadeaucheck. Juffrouw Annemie werd extra beloond voor haar inzet en betrokkenheid.

Staantribune STVV gaat tegen de vlakte

100_0522 De staantribune aan de Tiensesteenweg gaat tegen de vlakte. De voorbereidende werkzaamheden zijn al enkele dagen aan de gang. Eerst werd een nieuwe elektriciteitscabine gebouwd. Vorige maandag werd het asbest in het gebouw verwijderd en nu zijn de eternitplaten van de daken aan de beurt. De komende dagen volgen het gebouw en de tribune zelf.

De afbraakwerken moeten voor de bouwvakantie beëindigd zijn. Daarna kan de heropbouw beginnen. Dat is na de grote staantribune de tweede fase van een bouwproject dat moet leiden tot een modern stadion.

De staantribune heeft 1.800 zitjes en moet begin volgend jaar klaar zijn. Voorts komen er in de nieuwbouw een ondergrondse parking, een hotel, een café, een foyer met fanshop, winkel- en bureelruimtes voor het STVV-bestuur en voor verhuur. De nieuwbouw is op 11,5 miljoen euro geraamd.

De derde fase omvat de afbraak van de oude zittribune. Op die plaats komen parkings, commerciële03  ruimtes, een spelersaccommodatie, een fitnesscentrum, een zaal en kantoren. Die bouw is op 21 miljoen euro geraamd. Er is ook nog een vierde fase voorzien, maar daarvoor is nog geen vergunning afgeleverd. Het gaat om de bouw van een ondergrondse parking.

De STVV-plannen zijn zeer ambitieus en staan in contrast de positie waarin de ploeg verzeild is. Truienaren hebben vooral vragen bij de noodzaak van een dergelijk stadion, nu STVV naar tweede degradeerde.

Tegenover de investering staat de commerciële opbrengst van de winkelruimtes. STVV-baas Roland Duchâtelet weigert bovendien elke subsidie. Het project moet zelfbedruipend zijn.

Veel Truienaren stellen zich vragen bij de investering. U ook?

Foto links boven: de afbraakwerken; midden rechts: een schets van de voorgevel van het stadion.

Midweekfestival in 't Nieuwscafé

75_11114261671De Midweekfeesten wijken uit naar de parking van 't Nieuwscafé. Die werd tot een goed omsloten en gezellig binnenplein omgebouwd met podium achteraan. Ook het zomerterras van het café wordt ingenomen voor de feesten.

'Doordat de Onze-Lieve-Vrouwekerk op het Heilig Hartplein in de steigers staat, moesten we uitwijken naar de parking. We richtten die in als een zuiders terras. Dat zal ook nog volgende twee jaar zo zijn. Het einde van de restauratie van de kerk is pas over twee jaar gepland. Op het pleintje en in de omgeving kunnen we tot vijftienhonderd bezoekers ontvangen', aldus Pascal Vossius.

't Nieuwscafé is aan de veertiende editie toe en  programmeerde in die veertien jaar bijna 150 optredens. Vorig jaar knoopten de Midweekfeesten opnieuw aan bij de oorspronkelijke formule. Het fesival is gratis en er is een mix van dj's en covergroepen. Ook de traditionele topper Culinair staat opnieuw op het programma.  'We stappen af van de optredens met grote sterren en kiezen voor een kleiner en gezellig festival', aldus Vossius. Er zijn vier live optredens en vijf dj's geprogrammeerd. Woensdag 25 juni opent dj Regi het festival vanaf 20 uur. Daarna komen de dj's Peter Van De Veire (16 juli), Buscemi (30 juli), Gerrit De Cock (20 augustus) en discobar Lassy (27 augustus) aan de beurt.  Treden live op: Frituur Paula (2 juli), Tilt (9 juli), Nerveus (6 augustus) en Mike O (13 augustus). De culinaire avond vindt op 23 juli plaats. Voor meer info: www.nieuwscafé.be.

Foto: Dj Regi, trad op Midweekfeesten al op met Milk Inc. Nu brengt hij een Dj-set. Hij trad als dj onder meer op voor een volle Lotto Arena.

Mercedes Cabrio-parade, maar geen wereldrecord

100_0515De poging van Mercedes om het eigen wereldrecord van een cabrio-colonne van meer dan 153 rijdende voertuigen te verbeteren, mislukte. Op de parking van Veiling Haspengouw kwamen vandaag, 22 juni, ruim 200 Mercedes cabrio's samen om het wereldrecord scherper te stellen. Aan de start verschenen 195 voertuigen.

Al voor het vertrek genoten de glimmende wagens bijzondere aandacht. We konden er het meest recente (SL 63 AMG, model 2009) en het duurste voertuig (meer dan 250.000 euro) spotten. De parking van de fruitveiling  was nog nooit zoveel geld waard, vermoeden we.

De deelnemers kwamen ook van ver, zelfs uit Duitsland en Nederland. Johan Caset en zijn echtgenote100_0511  Martine Goegebeur uit Lichtervelde zijn cabrio-liefhebbers. 'We komen om naar mooie wagens te kijken en voor de ambiance', vertelden ze.  Brigitte Mathijs uit Gent bracht twee jaar geleden een bezoek aan Haspengouw en had daar goede herinneringen aan. Ze wilde nog eens genieten van het Haspengouwse landschap. Met haar wagen had ze minder geluk. Net voor het vertrek wilde de cabrio niet starten. Mercedes riep onmiddellijk een hersteller op en ze kon toch nog aan de recordpoging deelnemen. Ludwig Deboer en Daniella Brusseel uit Beernem zakten uit nieuwsgierigheid naar Limburg af. 'We lazen gisteren op internet dat er cabrio-dag was, we maken er nu een uitstap van en genieten van het mooie weer', aldus Deboer.

100_0513 De deelnemers werden voor de start zorgvuldig gebriefd en gewaarschuwd voor de valkuilen. Het mocht niet baten. De eerste poging kon er helemaal niet door. Sommige chauffeurs ontbrak het aan discipline. Een chauffeur stopte om nog drie kinderen in de wagen mee te nemen. Een andere stopte om een bewoner van de Tongersesteenweg  rustig naar zijn oprit te laten rijden en een seingever liet zomaar een groep wielertoeristen tussen de colonne meerijden. De tweede poging was merkelijk beter, maar op het einde liet een bestuurder toch nog een te groot gat.'  De deurwaarder had geen keus. Ook de tweede poging mislukte uiteindelijk.  'Het is spijtig', aldus één van de organisatoren. 'Maar het moet correct zijn en we leggen ons bij de mislukking neer.' TV-presentatrice Sophie Dewaele blikte tevreden op de uitdaging terug. 'Ik heb genoten van het Mercedes-gevoel', vertelde ze. 'Ik rij zelf niet met een Mercedes, maar ik mocht deze wagen wel enkele dagen testen. Een luxe en een droom, maar  hij gaat mijn budget te boven. Ik sta hem tegen mijn zin weer af'. 

De recordpoging werd een mooie parade op de Tongersesteenweg. Het spektakel werd met een doortocht afgesloten op de Grote Markt., maar de Grote Markt mocht niet meer vieren zoals bij het kaarsenrecord van Amnesty Inernational. De kaarsen deden het beter dan sterren.

Foto boven links: de colonne op de Tongersesteenweg; midden rechts: de recentste Mercedes-cabrio; beneden links: de duurste.

Truienaar in Brazilië

100_0503Een Truienaar in Brazilië: het klinkt niet ongewoon. Honderd jaar geleden was dat bijzonder nieuws. In 1920 vertrok Jozef Besssemans uit Metsteren (1899) als jonge man van eenentwintig naar Brazilië. Hij werkte er aanvankelijk als leek, maar hij trad in 1928 in bij de Salesianen van Don Bosco.

Tijdens zijn studiejaren en tot 1935 onderwees hij Frans. In 1935 werd hij tot priester gewijd in Guiratinga (Mato Grosso). Na een verblijf van 19 jaar in Brazilië keerde hij in 1948 een eerste keer terug naar Metsteren. Na zijn terugkeer naar Guiratinga werd hij van 1940 tot 1950 parochiepriester van Ipora in Goyas en van 1950 tot 1963 was hij rondreizend missionaris in het bisdom Guiratinga.

In die periode bouwde hij met de financiële steun van de familie en de parochianen van Melveren drie kerken. In Araguiana bouwde hij een kapel en verbleef daarvoor drie maanden bij de indianenstammen, wat niet zonder risico was. Tijdens zijn rustperiode van 1984 tot 1988 deed hij nog parochiaal werk in Alto Araguaia. Van 1988 was hij in ruste in Guiratinga, de hoofdzetel van het bisdom. De laatste jaren van zijn leven werd hij geleidelijk blind en hij onderging verschillende operaties. Op 20 juni 1993 overleed hij op 94-jarige leeftijd.

De laatste tien jaren van zijn leven bezochten verschillende neefjes en nchtjes hem. Als erkentelijkheid bracht de bisschop van Guiratinga in 1995 een bezoek aan Melveren. 'Pater Jozef Bessemans, een bescheiden, minzame man, zette Metsteren, Melveren, Sint-Truiden en Vlaanderen op de wereldkaart', getuigden zijn nichtjes Godelieve en Gilberte Bessemans.

Vandaag, 21 juni, onthulde burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) een gedenkplaat aan het geboortehuis van de missionaris in Metsteren. De Heemkundige Kring Groot Sint-Truiden hielp mee aan de realisatie.

Bouwplannen Nieuw Sint-Truiden

100_0486De sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Sint-Truiden stelde haar jaarverslag 2007 voor. Het verslag geeft een inkijk in het patrimonium en de bouwactiviteiten van de SHM.

We lichten er de recente realisaties en de werken, die voor de nabije toekomst op het programma staan, uit. 

De opgeleverde projecten in 2007:

> Broekwijk: 41 wooneenheden, aanleg van het binnenplein, heraanleg van de Broekstraat en een deel van de Spaansebrugstraat.

> Vissegatstraat, voormalig lampkesfabriek, 7 appartementen. Eindbedrag: 656.026 euro.

Werken in uitvoering:

> Kwadensteenweg: bouw van 39 huur- en 10 koopappartementen, ondergrondse parkeergarage en aanleg binnengebied.  Bestelbedrag: 6.221.254 euro.  (vermoedelijke verhuurdatum: september 2008)

> Abdijstraat: uitbreiding Hoge Veeser, 10 appartementen. Bestelbedrag 847.004 euro.

> Sint-Gangulfusplein: bouw van 10 appartementen en 2 winkelruimten. Bestelbedrag: 1.322.231 euro.

> Montenakenweg: 17 woningen. Bestelbedrag: 1.581.361 euro. (samenwerking 't Heft, Bewust, Wiric100_0490  en Open Thuis)

> Wijk Guvelingenveld: renovatie van 180 platte daken en 32 garagedaken. Bestelbedrag: 622.309 euro.

> Halmaalwijk: renovatie van 17 bestaande woningen en 4 appartementen Bestelbedrag 923.309.

Werken in aanbesteding:

> Zoutstraat, voormalige brandweerkazerne, nieuwbouw van 17 huurappartementen en 9 koopappartementen. Raming: 3.166.016 euro.

> Batellestraat: eerste fase van 16 apparementen en 11 ondergrondse garages. Raming: 1.858.369 euro. Raming: 480.907 euro.

> Wijk Guvelingenveld: renovatie van centrale verwarmingsinstallatie in 203 woningen.

Projecten in studie- of ontwerpfase:

> Ziekerenweg, Olympialaan (zagerij Libens)

> Kapelhof, Brustem: architectenwedstrijd loopt op dit ogenblik.

Foto 1: (van l.n.r.) erevoorzitter Firmin Aerts, Martine Swinnen, stadsbestuur Sint-Truiden, Gilbert Medart, schepen Gingelom, voorzitter Hilde Visser en Georges Feucht, directeur SHM.

foto 2: binnneplein van neuw complex in de Spaansebrugstraat)

Nieuwe recordpoging op Grote Markt

651048_1166863_265_399_ea_054Voor de tweede keer in een maand is er op De Grote Markt een wereldrecordpoging. Dit keer wil Mercedes-Benz op haar tiende CabrioDay een record vestigen voor het meest aantal in colonne rijdende Mercedes-Benz-personenwagens van hetzelfde merk. De afstand tussen de voertuigen mag niet meer dan twee autolengtes bedragen en de wagens moeten in beweging zijn. Mercedes-Benz heeft nu het record met 153 wagens.

Er zijn al 600 deelnemers ingeschreven. De colonne wordt met 200 voertuigen gevormd. Bij de ingeschreven voertuigen zijn zowel recente modellen als pareltjes uit het verleden.

Aan de start verschijnen naast de glimmende auto's de Mercedes-ambassadrices Vèronique De Kock, Sandrine Corman en andere BV's. Joke Van de Velde, Showbizz Bart, Johan Museeuw, Sophie Dewaele en Katia Alens hebben hun aanwezigheid toegezegd.

De colonne trekt zich om 11.30 uur op gang aan Veiling Haspengouw en gaat dan richting Grote Markt. Daar moet blijken of de poging in het Guinness Book of Records wordt opgenomen.

Na de doortocht op de Grote Markt trekt de stoet door Haspengouw, naar het kasteel van Mielmont in Spy, dan verder naar Villers-la-Ville en het meer van Genval om in het Koninklijk Pakhuis van Tour&Taxi in Brussel te eindigen.

Tien jaar wandelclub De Brug

Verenigingindekijker_gr_2

Wandelclub De Brug organiseert al verschillende jaren wandelingen voor de patiënten van het Psychiatrisch Centrum Ziekeren. Af en toe worden ook uitstappen georganiseerd en wordt aan externe wandelingen deelgenomen. Buiten de eigen organisatie die tweemaal per jaar plaatsvindt, neemt De Brug deel aan wandelingen, georganiseerd door andere wandelclubs.

100_0484 Doelstelling is de kloof tussen het psychiatrisch ziekenhuis, de maatschappij, de patiënt en de valide wandelaar te overbruggen. 'Door deze wandelingen aan te bieden trachten we onze patiënten uit hun isolement te halen. Via een laagdrempelige activiteit trachten we terug een maatschappijgevoel op te wekken. Terug voeling krijgen met de maatschappij, terug waardering en respect ontvangen, begrepen worden is voor hen belangrijk. Een prestatie neerzetten geeft hen een positief zelfwaarderingsgevoel, maar laat hen ook voelen dat bewegen een inspanning vraagt', aldus Christophe Weyens. Voor haar werking ontving de wandelclub in 2005 de Lilly Reintegration Award.

De club vierde vandaag, 18 juni, de tiende Haspengouwwandeldag en werkte daarvoor samen met Psylos, de stad Sint-Truiden en de provinciale Sportdienst.  Het werd een echte integratiedag. Ongeveeer de helft van de wandelaars zijn valide mensen uit andere wandelclubs, de andere helft zijn mensen met beperkingen van allerlei aard. Meer dan duizend deelnemers schreven voor de wandeldag in. Elke kilometer die gewandeld werd, brengt een halve euro op. De wandelingen situeerden zich vooral in het park, in de stad, door het Speelhof, naar Sancta Maria, door Nieuwenhoven naar Metsteren. Vanaf 12.30 uur kreeg de club muzikale ondersteuning van de Louis Willemsband. Oldtimers gaven de minder mobiele mensen een gratis rondritje.

Voor de viering van de tiende verjaardag ging de club samen met het Psychiatrisch Centrum op stap voor Thandanani in Zuid-Afrika. Thandanani is een project waar vooral psychiatrische patiënten getraind worden om zelfstandig te wonen.

Jef en Ludwig vreedzaam naast elkaar

Cleeren20jef100_3Het moet zowat van 1 januari 1995 geleden zijn dat Jef Cleeren nog een gemeenteraad leidde. Op de zitting van maandag was dat nog eens het geval.

Normaal zit eerste schepen Roland Duchâtelet de zitting voor, maar bij afwezigheid van Duchâtelet, weerhouden door STVV-verplichtingen, moest een ander voorzitter worden aangesteld. Die eer kwam aan Jef Cleeren toe als politicus met de meeste dienstjaren.

Ereburgemeester Jef Cleeren en huidig burgemeester Ludwig Vandenhove zaten vreedzaam (?) naast elkaar. Jef genoot van het moment en vond zijn tics van weleer meteen terug. Hij dirigeerde met de hamer, hield de touwtjes strak in handen, legde zelfs Ludwig het zwijgen op en vroeg hem zijn beurt af te wachten voor een repliek. De dames werden bejegend als lieve mevrouw, waaarop steevast een cynische insinuatie volgde.

Tot incidenten kwam het niet, zoals in de vorige zitting toen Jef nog  dreigde Ludwig (figuurlijk) het Closeup20ijzeren20ornament_sm_4 hoofd open te kappen tot op het bot, terwijl Vandenhove hem  opportunist naar het hoofd slingerde. Jef wuifde ook vrolijk naar het publiek. Wat op vorige gemeenteraad nog een pijnlijke ruzie was, werd nu met de mantel der liefde toegedekt.

De anekdote is een randbemerking, maar ze typeert het politieke spel in Sint-Truiden. Politici kunnen mekaar de huid volschelden, maar nadien ook samen een pint drinken.

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!