Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Sint-Truiden, een garnizoenstad

Afbeelding_485Sofie Marckx, Pieter Grauls, Katleen Pirard , Sara Kelchtermans, Shana Everaerts, Liesbeth Bielen en Inez Coppens werden de laureaten van de verhalenwedstrijd die het Historische Centrum Luchmachtbasis Brustem voor leerlingen van de derde graad uitschreef. Het doel ervan is de band tussen de burgers en de militairen in actieve dienst of op rust dichter aan te halen. In en rond Sint-Truiden wonen talrijke militaire families. Aan de wedstrijd namen vijf leerlingen van het Koninklijk Atheneum en twee van het KCST deel. De laureaten kregen een helikoptervlucht aangeboden.  De helivlucht had zondag 8 juni op het vliegveld bij Crown Helicopters plaats. De Burgerlijke Militaire Samenwerking (BMS) bood de vlucht aan. De verhalen waren gelijkwaardig, maar dat van Liesbeth Bielen was het best gedocumenteerd. We geven u dit verhaal mee:

Dat de stad Sint-Truiden veel te bieden heeft, was al eerder een bekend feit. Maar de bloeiende Haspengouwstreek met vele toeristische aantrekkingspunten staat niet enkel bekend om zijn sympathieke inwoners, appelen en peren. Ook het militaire leven bloeit open in deze bruisende stad. Sint-Truiden heeft via de militaire basissen Saffraanberg en Bevekom al jaren een goede relatie ontwikkeld met de militaire overheid.

Deze goede relatie leidde onder meer tot de ondertekening van het samenwerkingsverband Burgerlijke Militaire Samenwerking door burgemeester Ludwig Vandenhove en André Flahaut (minister van Defensie). Het geld dat door het stadsbestuur zal vrijgemaakt worden, zal gebrukt worden om diverse activiteiten te organiseren die de Sint-Truidenaren dichter bij de militairen moeten brengen.  De Sint-Truidense bevolking is ook nu al trots op zijn militairen, dat bleek onder andere uit de talrijke opkomst tijdens de militaire parade op 25 oktober 2007. 2.500 toeschouwers begaven zich naar de Grote Markt in Sint-Truiden, ter viering van de opening van het Nieuwe Academiejaar van Campus Saffraanberg. Talloze overdekte tribunes sierden de Grote Markt, en de militairen waren druk in de weer om het de 1620 genodigde gasten naar wens te maken. In Sint-Truiden overheerste een gevoel van trotsheid. De uitbreiding in Saffraanberg, als gevolg van de sluiting van scholen in Zedelgem en Dinant, zorgen ervoor dat op een toch wel ijskoude avond 650 miltairen het beste van zichzelf gaven, uitzonderlijk op de Grote Markt, 1 van de Sint-Truidense paradepaardjes.

De samensmelting van de scholen van Saffraanberg, Zedelgem en Dinant bracht nog andere voordelen met zich mee. Tien jaar geleden besliste Leo Delcroix het militaire vliegveld te sluiten. Na deze sluiting bleef slechts 255 van de 377 hectaren eigendom van het leger. Van die 255 hectaren zal er nu 200 hectaren beschikbaar gesteld worden als oefenterrein voor de nationale onderofficierenschool. Saffraanberg zal er een schietstand en bosomgeving bijkrijgen, dit alles maakt het mogelijk om de trransportkosten te drukken. Deze vlogen de pan uit na de uitbreiding van de school. Na verloop van tijd willen ze ook de luchtvaartbedrijven die zich nu nog op militair domein bevinden, herlokaliseren.

De mitaire voetdruk en trotsheid van de stad Sint-Truiden straalt, en is meer dan ooit ook merkbaar op de gezichten van de fiere burgers.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef00e5534e0c0e8833 Listed below are links to weblogs that reference Sint-Truiden, een garnizoenstad:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!