Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Truienaar in Brazilië

100_0503Een Truienaar in Brazilië: het klinkt niet ongewoon. Honderd jaar geleden was dat bijzonder nieuws. In 1920 vertrok Jozef Besssemans uit Metsteren (1899) als jonge man van eenentwintig naar Brazilië. Hij werkte er aanvankelijk als leek, maar hij trad in 1928 in bij de Salesianen van Don Bosco.

Tijdens zijn studiejaren en tot 1935 onderwees hij Frans. In 1935 werd hij tot priester gewijd in Guiratinga (Mato Grosso). Na een verblijf van 19 jaar in Brazilië keerde hij in 1948 een eerste keer terug naar Metsteren. Na zijn terugkeer naar Guiratinga werd hij van 1940 tot 1950 parochiepriester van Ipora in Goyas en van 1950 tot 1963 was hij rondreizend missionaris in het bisdom Guiratinga.

In die periode bouwde hij met de financiële steun van de familie en de parochianen van Melveren drie kerken. In Araguiana bouwde hij een kapel en verbleef daarvoor drie maanden bij de indianenstammen, wat niet zonder risico was. Tijdens zijn rustperiode van 1984 tot 1988 deed hij nog parochiaal werk in Alto Araguaia. Van 1988 was hij in ruste in Guiratinga, de hoofdzetel van het bisdom. De laatste jaren van zijn leven werd hij geleidelijk blind en hij onderging verschillende operaties. Op 20 juni 1993 overleed hij op 94-jarige leeftijd.

De laatste tien jaren van zijn leven bezochten verschillende neefjes en nchtjes hem. Als erkentelijkheid bracht de bisschop van Guiratinga in 1995 een bezoek aan Melveren. 'Pater Jozef Bessemans, een bescheiden, minzame man, zette Metsteren, Melveren, Sint-Truiden en Vlaanderen op de wereldkaart', getuigden zijn nichtjes Godelieve en Gilberte Bessemans.

Vandaag, 21 juni, onthulde burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) een gedenkplaat aan het geboortehuis van de missionaris in Metsteren. De Heemkundige Kring Groot Sint-Truiden hielp mee aan de realisatie.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef00e55380c44a8834 Listed below are links to weblogs that reference Truienaar in Brazilië:

Reacties

Bedankt voor de aandacht die u aan dit initiatief van de Heemkundige Kring Groot-Sint-Truiden hebt willen besteden! Als Brazilië vandaag een groeiland is, is dat mede te danken aan mensen als padre Hosé Bessemans!

 Roger Vanbrabant op 25 juni 2008 om 23:35De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!