Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Albert Soenen wordt vijfde ereburger

Dsc_5425_2Het college van burgemeester en schepenen van Sint-Truiden wil het ereburgerschap van de stad toekennen aan professor Albert Soenen voor zijn grote verdienste voor de fruitsector. De naam van Albert Soenen is steevast verbonden aan het voormalige Opzoekingsstation van Gorsem.

Soenen was de stichter en de grote bezieler van het bijna legendarische Opzoekingscentrum. Onder impuls van de eredirecteur werd Gorsem een begrip in de fruitteelt. Dank zij het Opzoekingsstation kregen de fruittelers wetenschappelijke begeleiding en door de vele waarschuwingsberichten kreeg de fruitsector algemene erkenning. Albert Soenen maakte zich vooral verdienstelijk voor de bestrijding van ziektes en insectes in de fruitteelt.

Het Opzoekingsstation werd sedert februari van dit jaar helemaal geintegreerd in het Preofcentrum Fruit in Kerkom. Daar wordt het pionierswerk van Albert Soenen voortgezet. Bij de opening van de nieuwbouw in Kerkom schonk Soenen zijn insectenverzameling aan het Proefcentrum. Op de foto: minister-president Kris Peeters krijgt uitleg bij de collectie. (foto: Danny Claes

Met de toekenning van de eretitel van ereburger van de stad wil het stadsbestuur het werk van een verdienstelijk Truienaar eren. 'Ereburgers moeten passen bij het imago van de stad en moeten in het verlengde liggen van bepaalde verwezenlijkingen. Bovendien moeten ze binnen de gemeenteraad over de partijgrenzen heen kunnen aangeduid worden. Dit is dan ook de reden waarom in het gemeenteraadsbesluit van 21 september 1998 bepaald is dat enkel personen, die niet in Sint-Truiden wonen op het ogenblik van de beslissing, in aanmerking komen voor het ereburgerschap', lichten burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) en schepen Bert Stippelmans de keuze van Soenen toe.

Tijdens de gemeenteraad van 18 augustus  wordt het voorstel om Albert Soenen te bekronen tot ereburger van de stad Sint-Truiden, voorgelegd aan de gemeenteraad. Soenen is dan de vijfde ereburger van de stad na gouverneur Hilde-Houben Bertrand, Jaak Waldeyer (persoonlijke vriend en begeleider van Frank De Winne tijdens diens ruimtevlucht in november 2002), kunstenaar Koen Vanmechelen en erdeken André Schotsmans.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef00e553b6983a8833 Listed below are links to weblogs that reference Albert Soenen wordt vijfde ereburger:

Reacties

Doen wat je zou worden gedaan door.

Coach Outlet op 12 januari 2011 om 08:23De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!