Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Brandweer redt stier uit Melsterbeek

100_0592

De brandweer had het in de vooravond druk met het redden van een stier, die in de Tongersesteenweg in de Melsterbeek was gesukkeld. Het beest legde tegen stroom in enkele honderden meter af en raakte tot aan de brug onder de Tongersesteenweeg. Daar probeerde de brandweer met een kraan het dier op het droge te krijgen. De uitgeputte stier van zo'n 500 kilo kon na een paar uur toch worden gered en opnieuw naar de wei worden overgebracht.  De operatie lokte veel kijklustigen langs  de Tongersesteenweg.

Spelenkermis en ballonhappening op Grote Markt

Voor de veertiende keer heeft zondag 3 augustus vanaf 14 uur de Spelenkermis op de Grote Markt plaats. De kermis maakt om 19 uur plaats voor de start van een 20-tal heteluchtballonnen.

Ook dit jaar kunnen jongeren alweer volop ravotten en spelen op de verkeersvrije Grote Markt die pretparkallures vertoont. Voordat de luchtballonnen opstijgen, kunnen de jongeren gratis genieten van sport- en spelattracties zoals: gocarts, klimmuur, volksspelen, een schminkstand, een reuze trampoline en verschillende springkastelen. Voorts kan er deelgenomen worden aan sportinitiaties zoals schermen, basketbal, handbal, taekwondo, voetbal en judo. Alle attracties zijn gratis en staan onder toezicht van monitoren. Inschrijven is niet verplicht. Onder de deelnemers wordt een prachtige prijs verloot en tijdens het verloop van de spelenkermis is er een gratis tombola voor de ouders met als hoofdprijs een gratis ballonvaart.

Bij de ballonhappening kijken duizenden toeschouwers jaarlijks geboeid toe hoe piloten en hun teams de ballonnen klaarmaken voor de vaart. Na het doornemen van de laatste veiligheidsprocedures geeft vluchtleider René Mathei omstreeks 19.30 uur het startsein voor het hoogtepunt van de avond: het opstijgen van de ‘hot-airs’. Na het opstijgen van de ballons zullen een aantal ‘special-shapes’ hun ballon tonen in een static show ‘on the ground’.

De Grote Markt is een unieke startplaats voor een boeiende vaart van ongeveer 1 uur boven Haspengouw. De stad Sint-Truiden is voor het 14e opeenvolgende jaar de gastheer voor deze ballonvaarders.

Nicaraguaanse jongeren nemen afscheid

100_0563Zes jongeren en een afgevaardigde van de Nicaraguaanse zusterstad Nueva Guinea namen gisterenavond op een barbeque in het Burchtheem in Brustem afscheid van de Jeugdraad, het Nicaraguacomité en de gastgezinnen. De jongeren verbleven veertien dagen in Sint-Truiden om er kennis te maken met de jeugdwerking en ideeën op te doen voor de organisatie van een jongerenwerking in Nueva Guinea. Hun verblijf was het tegenbezoek dat Truiense jongeren vorig jaar aan Nueva Guinea brachten.

De Nicaraguanen waren enthousiast over hun verblijf en ze waren onder de indruk van de goed georganiseerde jeugdwerking in Sint-Truiden en over de budgetten warover de jeugd hier beschikt. Het zijn twee verschillende werelden en niet met elkaar te vergelijken, vonden de jongeren.

Sint-Truiden telt 35 diverse jeugdwerkvormen zoals Chiro, scouts, KAJ, jeugdhuizen, jongerenorganisaties en speelpleinwerkingen. In Nueva Guinea wonen 130.000 inwoners. Tweederde van de bevolking is jonger dan 25 jaar. Maar een vrijetijdsaanbod en jeugdbewegingen zijn er onbekend. Enkel onderwijs is aanwezig, maar niet voor alle kinderen en jongeren.

De jongeren waren even enthousiast over de ontvangst in de gastgezineen. Enkele wreven voldaan over het buikje. Maar ze waren vooral verrast door de openheid waarmee jongeren bijvoorbeeld praten over drugs- en alcoholproblemen. Ook de sociale betrokkenheid viel hen op. Ouders staan direct klaar om hun kinderen te helpen.

De samenwerking tussen de twee steden bestaat al meer dan tien jaar en de band groeit. In het najaar vertrekt opnieuw een Truiense delegatie naar Nicaragua om de bouw van de Golem van kunstenaar Koen Vanmechelen voor te bereiden. De Golem staat voor de verstandhouding tussen de jongeren. Het beeld wordt in het voorjaar 2009 ingehuldigd.

Marché Mondial in Opvangcentrum voor asielzoekers

Sfeerbeeld_mm_2007 Het Opvangcentrum voor asielzoekers zet zondag 10 augustus van 14 uur tot 18 uur voor de zevende keer de deuren open voor zijn Marché Mondial, een wereldmarkt, waar verschillende culturen en volkeren onder één dak samenkomen.

'Bezoekers kunnen er kennismaken met de inwoners, de cultuur en de gewoonten van verschillnde landen. Het initiatief bevordert de integratie van het centrum in de stad', aldus directeur Patrick Meers.

Bezoekers kunnen zich laten meeslepen in de exotische sfeer van verschillende culturen. In een tent op het binnenplein staan allerlei standjes met heerlijke gerechten, regionale dranken en souvenirs uit verschillende continenten.

Aan de hand van vragen en een zoektocht leer je in de woonvertrekken de dagelijkse gewoonten van de verschillende nationaliteiten kennen.  Daarnaast is er doorlopend kinderanimatie en zijn er optredens van diverse muziekgroepen: La Nouvelle Flibuste (mobiele percussiegroep), Batuqueria (Braziliaanse percussie), Siempre Moreno (salsa) en Tatake (Japanse percussie).

Er is ook randanmatie met een kinderdorp, springkasteel en steltenlopers.

Groep Pol Stas klaar voor viering 80-jarig bestaan

Groep Pol Stas viert volgend jaar zijn 80-jarig bestaan en opent de feestelijkheden met een extra productie. In plaats van drie zijn er dit seizoen uitzonderlijk vier toneelstukken geprogrammeerd. Over het feestprogramma geeft de vereniging later meer info. Het programma:

Blankenberge2_2Blankenberge van Tom Lanoye in een regie van Hans Royaards. Blankenberge speelt zich af in de brasserie Blankenberge op de Zeedijk. Het is zomer - einde seizoen - en zelfs om middernacht is het nog warm en zwoel. Het is een zware dag geweest en het personeel is moe. Dat leidt tot kleine en grote ruzietjes, totdat de volgende dag een racistische moord de druppel is die de emmer doet overlopen...

Crème au Beurre van Katelijne Damen, regie Yves Caspar. Nine en Josiane spreken elke week af om samen een stapje in de wereld te zetten. Gezellig wat babbelen, Amorettoke drinken, danske placeren, vrouwen onder elkaar. Maar zet er geen man bij want je krijgt gegarandeerd miserie. Het is 'het leven zoals het is'.  En dat is niet altijd om te lachen.

Funny  Money ('Niet gestolen, altijd mis') van Ray Cooney, regie Renaat Everaerts. Een kantoorbediende komt op zijn verjaardag thuis met het verkeerde koffertje. In plaats van zijn agenda, kantoorspullen en boterhamdoos, zit er 500.000 euro in dat koffertje! Wat nu? Het aangeven bij de politie of ... houden?

Mijn Moeders Courage van George Tabori, in regie van Franck Van Erven. Het waar gebeurde verhaal van de wonderbaarlijke ontsnapping aan vergassing in het vernietigingskamp Ausschwitz van moeder Tabori, verteld door haar zoon George. In dit stuk zit ook het aangrijpende verhaal verweven van een vader die in Dachau de rozentuin verzorgde van een kampcommandant.

Uit het duistere verleden wijzen de acteurs en de regisseur naar het heden en de lessen die wij daar niet hebben geleerd uit deze gruwelijke periode. Een voorstelling in het kader van de herdenking dat op 25 mei 1943 verzetsstrijders werden weggevoerd uit Sint-Truiden. Een spektakelvoorstelling met een serieuze ondertoon. Niet te missen!

Truienaren ontdekken zonne-energie

Zon4_2 Er zijn nu al bijna evenveel aanvragen voor de installatie van zonnepanelen als in 2007. Toen keurde de stad 19 aanvragen goed, 11 voor zonneboilers en 8 voor fotovoltaïsche panelen.  Er zijn nu al 15 aanvragen binnen voor fotovoltaïsche cellen tegenover 3 voor zonneboilers.

Dit jaar doet zich een verschuiving voor. De kentering heeft vooral te maken met de extra voordelen die aan deze installaties gekoppeld zijn. Zo is er onder andere de subsidie van de stad, die maximaal 25 % van de investering bedraagt met een limiet van 620 euro. Maar vooral en van doorslaggevend belang zijn de belastingvermindering (40 % van de kosten, met een maximum van 3.440 eur) en de opbrengsten via de groenestroomcertificaten (opbrengst: 450 euro/1.000kWh gedurende 20 jaar), waardoor de terugverdientijd beperkt wordt tot 8 à 10 jaar.

Bij fotovoltaïsche zonne-energiesystemen wordt licht omgezet in elektrische energie. De opgewekte stroom wordt omgevormd tot wisselstroom die onmiddellijk in huis kan gebruikt worden. Het eventueel tijdelijk overschot aan energie wordt aan het elektriciteitsnet geleverd.

Met een zonneboiler kan je op een eenvoudige, milieuvriendelijke manier een groot deel van het warm water aanmaken. Om de zonnestraling op te vangen, wordt op het dak van de woning een zwarte plaat of zonnecollector gemonteerd. De zonnecollector bevat een vloeistof die door het zonlicht wordt verwarmd. Die vloeistof geeft zijn warmte af aan het koude leidingwater in de boiler. ‘s Zomers verwarmt de zonneboiler voldoende water op tot comforttemperatuur. In de winter is naverwarming door de gewone warmwaterinstallatie noodzakelijk. Een zonneboiler neemt op jaarbasis ongeveer de helft van de warmwaterproductie voor zijn rekening.

Sinds 2000 tracht Sint-Truiden het gebruik van zonne-energie te promoten met zijn subsidiereglement. Pas vanaf 2007 kende het aantal subsidieaanvragen een grote toename. De 15 installaties voor fotovoltaïsche zonne-energiesystemen reduceren de jaarlijkse CO2-uitstoot met 31.074,34 kg.

Picb_particulier

Albert Soenen wordt vijfde ereburger

Dsc_5425_2Het college van burgemeester en schepenen van Sint-Truiden wil het ereburgerschap van de stad toekennen aan professor Albert Soenen voor zijn grote verdienste voor de fruitsector. De naam van Albert Soenen is steevast verbonden aan het voormalige Opzoekingsstation van Gorsem.

Soenen was de stichter en de grote bezieler van het bijna legendarische Opzoekingscentrum. Onder impuls van de eredirecteur werd Gorsem een begrip in de fruitteelt. Dank zij het Opzoekingsstation kregen de fruittelers wetenschappelijke begeleiding en door de vele waarschuwingsberichten kreeg de fruitsector algemene erkenning. Albert Soenen maakte zich vooral verdienstelijk voor de bestrijding van ziektes en insectes in de fruitteelt.

Het Opzoekingsstation werd sedert februari van dit jaar helemaal geintegreerd in het Preofcentrum Fruit in Kerkom. Daar wordt het pionierswerk van Albert Soenen voortgezet. Bij de opening van de nieuwbouw in Kerkom schonk Soenen zijn insectenverzameling aan het Proefcentrum. Op de foto: minister-president Kris Peeters krijgt uitleg bij de collectie. (foto: Danny Claes

Met de toekenning van de eretitel van ereburger van de stad wil het stadsbestuur het werk van een verdienstelijk Truienaar eren. 'Ereburgers moeten passen bij het imago van de stad en moeten in het verlengde liggen van bepaalde verwezenlijkingen. Bovendien moeten ze binnen de gemeenteraad over de partijgrenzen heen kunnen aangeduid worden. Dit is dan ook de reden waarom in het gemeenteraadsbesluit van 21 september 1998 bepaald is dat enkel personen, die niet in Sint-Truiden wonen op het ogenblik van de beslissing, in aanmerking komen voor het ereburgerschap', lichten burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) en schepen Bert Stippelmans de keuze van Soenen toe.

Tijdens de gemeenteraad van 18 augustus  wordt het voorstel om Albert Soenen te bekronen tot ereburger van de stad Sint-Truiden, voorgelegd aan de gemeenteraad. Soenen is dan de vijfde ereburger van de stad na gouverneur Hilde-Houben Bertrand, Jaak Waldeyer (persoonlijke vriend en begeleider van Frank De Winne tijdens diens ruimtevlucht in november 2002), kunstenaar Koen Vanmechelen en erdeken André Schotsmans.

Graffiti op Het Koekje

Img_214320medium Jonge graffitikunstenaars verfraaiden op speelplein Het Koekje in de wijk Sint-Pieter een muur met een eigentijds kunstwerk. Tijdens een vorig project was een groot deel van de muur al beschilderd met graffitikunstwerken.

Nu maakten ook de laatste zestig vierkante meter blanco oppervlakte ruimte voor artistieke graffiti. Jonge kunstenaars krijgen geregeld de kans om met hun werk naar buiten te treden en mee te helpen aan het verfraaien van de stad.

Graffiti verhogen ook het veiligheidsgevoel in de diverse buurten en wijken en voorkomen dat de buurt verloedert. Ervaringen uit het verleden bewijzen dat muren die verfraaid werden met legale graffitikunstwerken gedurende een langere tijd proper en vrij van vandalisme blijven. In de graffitiwereld heerst immers een ‘erecode’ die ervoor zorgt dat graffitispuiters hun werk onderling respecteren. Het Koekje is overigens ook een ontmoetingsplaats voor jongeren en buurtbewoners.

In het verleden verfraaiden graffitikunstenaars reeds verschillende buurten in Sint-Truiden: de hoek van de Luikerstraat, het brugje op Nieuw Sint-Truiden, de brug op de Hasseltsesteenweg, het voormalig benzinestation op het Ridder de Menten de Horneplein, de brug in de Duifhuisstraat en de stationsparking.  Op de veemarkt werd een muur vrijgegeven waar graffitikunstenaars zich op een legale manier kunnen uitleven.

De preventiedienst stippelde in 2006 een graffitiroute uit die Truienaars en toeristen de kans geeft om de kunstwerken ter plaatste te gaan bewonderen. De route werd opgenomen in een folder die gratis te bekomen is op de preventiedienst, Sluisberg 1.

Groendienst brandt onkruid weg

De groendienst beschikt over twee toestellen om het onkruid weg te branden. De onkruidbranders worden om de veertien dagen ingezet in het stadspark, op de vesten en op de Grote Markt. In functie van de groei van het onkruid kunnen ze ook vaker worden ingezet.Onkruidbestrijding 

De stad Sint-Truiden kiest voor een stapsgewijze afbouw in het gebruik van bestrijdingsmiddelen om op 1 januari 2015 te komen tot een nulgebruik. Pesticiden moeten volledig aan de kant worden gelaten. Ze zijn zeer schadelijk voor het leefmilieu en vervuilen grond- en oppervlaktewater, sijpelen door in de bodem en komen terecht in de atmosfeer. Ook heel wat nuttige dieren dragen er de negatieve gevolgen van. Zelfs onze gezondheid heeft er onder te lijden.

Voor de afbouw van het gebruik van bestrijdingsmiddelen werden dit jaar opnieuw jobstudenten ingezet. Zij gaan het onkruid manueel te lijf. Werknemers van de vzw De Ploeg zijn aan de slag op de kerkhoven van Zepperen, Wilderen, Ordingen, Kerkom en Gelmen om ook daar het onkruid manueel te verwijderen. Ze hebben zich ondertussen een onkruidbrander aangeschaft.

Onlangs heeft de stad een uitbreiding aangevraagd van haar huidig aantal mina-werkers. Mina-werkers zijn langdurige werklozen of mensen uit kansengroepen, die dankzij deze job in de sociale tewerkstelling activiteiten uitvoeren met een grote ecologische meerwaarde op het vlak van energie, water, natuur en afval.


Schadeclaim van 23.000 euro voor drie bomen

Het stadsbestuur vraagt een schadevergoeding van 23.00 euro voor het illegaal kappen van drie bomen op openbaar domein. De firma IMMCO kapte in februari zonder vergunning drie essen op Sint-Anneke. De firma kreeg zo gemakkelijk toegang tot de werf voor het bouwen van een woning op de Tiensesteenweg.

Het stadsbestuur liet proces-verbaal opstellen en stelt zich nu burgerlijke partij. Het dient eenDsc_3668  schadeclaim van 23.000 euro in. Veel voor drie bomen. Schepen Filip Moers (SP.A): 'De bomen hadden al een respectabele leeftijd en we kunnen de schade niet helemaal herstellen. We willen geen kleine boompjes laten aanplanten en daar komen kranen en graafmachines aan te pas en het wegdek moet hersteld worden.'

Het blijft niet bij die ene aanslag op bomen op het openbaar domein. Het boomvandalisme neemt alsmaar toe. Op de Nonnentaplaan werd een pas aangeplante boom al na twee dagen uitgetrokken. Er werd onmiddellijk een nieuwe aangeplant, maar daarvan werd meteen de kruin beschadigd.

Op de Kazernestraat tussen de Diesterstraat en de Toekomststraat werden eveneens vier bomen overgebroken die dit jaar werden geplant ter vervanging van de boompjes die vorig jaar vernield werden. Sinds de aanleg van de Kazernevest in 2002 worden elk jaar twee tot vier bomen vervangen omwille van vandalisme.

'We laten in de toekomst bij elke vorm van vandalisme proces-verbaal opstellen en stellen ons burgerlijke partij. Alleen op die manier kunnen we de daders straffen en de gemaakte kosten terugvorderen.', aldus de schepen.

(foto Danny Claes. Schepen Moers bij een afgebroken boompje op de Kazernevest)

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!