Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Truienaren ontdekken zonne-energie

Zon4_2 Er zijn nu al bijna evenveel aanvragen voor de installatie van zonnepanelen als in 2007. Toen keurde de stad 19 aanvragen goed, 11 voor zonneboilers en 8 voor fotovoltaïsche panelen.  Er zijn nu al 15 aanvragen binnen voor fotovoltaïsche cellen tegenover 3 voor zonneboilers.

Dit jaar doet zich een verschuiving voor. De kentering heeft vooral te maken met de extra voordelen die aan deze installaties gekoppeld zijn. Zo is er onder andere de subsidie van de stad, die maximaal 25 % van de investering bedraagt met een limiet van 620 euro. Maar vooral en van doorslaggevend belang zijn de belastingvermindering (40 % van de kosten, met een maximum van 3.440 eur) en de opbrengsten via de groenestroomcertificaten (opbrengst: 450 euro/1.000kWh gedurende 20 jaar), waardoor de terugverdientijd beperkt wordt tot 8 à 10 jaar.

Bij fotovoltaïsche zonne-energiesystemen wordt licht omgezet in elektrische energie. De opgewekte stroom wordt omgevormd tot wisselstroom die onmiddellijk in huis kan gebruikt worden. Het eventueel tijdelijk overschot aan energie wordt aan het elektriciteitsnet geleverd.

Met een zonneboiler kan je op een eenvoudige, milieuvriendelijke manier een groot deel van het warm water aanmaken. Om de zonnestraling op te vangen, wordt op het dak van de woning een zwarte plaat of zonnecollector gemonteerd. De zonnecollector bevat een vloeistof die door het zonlicht wordt verwarmd. Die vloeistof geeft zijn warmte af aan het koude leidingwater in de boiler. ‘s Zomers verwarmt de zonneboiler voldoende water op tot comforttemperatuur. In de winter is naverwarming door de gewone warmwaterinstallatie noodzakelijk. Een zonneboiler neemt op jaarbasis ongeveer de helft van de warmwaterproductie voor zijn rekening.

Sinds 2000 tracht Sint-Truiden het gebruik van zonne-energie te promoten met zijn subsidiereglement. Pas vanaf 2007 kende het aantal subsidieaanvragen een grote toename. De 15 installaties voor fotovoltaïsche zonne-energiesystemen reduceren de jaarlijkse CO2-uitstoot met 31.074,34 kg.

Picb_particulier

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef00e553ba54de8833 Listed below are links to weblogs that reference Truienaren ontdekken zonne-energie:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!