Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Mijn Hof = Begijnhof

BegijnhofhoogHet begijnhof viert van 24 augustus tot 9 november zijn 750-jarig bestaan. Het Begijnhof behoort tot het werelderfgoed, maar over het verleden is in Sint-Truiden nog maar weinig gekend en de site wordt niet altijd op haar waarde gewaardeerd. Veel van het historische erfgoed verdween overigens op het Begijnhof. Het is pas na de erkenning als werelderfgoed dat aan de kerk en het plein meer aandacht wordt besteed.

Over het Begijnhof en zijn bewoners bestaan veel misverstanden. Begijnen zijn geen kloosterzusters, het waren ook geen seuten of oude vrijsters. Wat ze wel deden kom je te weten op het drie maand durend feest. Op het programa staan tentoonstellingen en een reeks concerten. Op 24 augustus kan je voor je een reuzepicknick aanschuiven aan de gezellige tafels op het grasperk voor de Begijnhofkerk. Je moet wel je picknick meebrengen. Er is animatie en je kan als eerste de tentoonstelling bezoeken.

In Mijnhof = Begijnhof ondek je het leven van de begijnen aan de hand van een aantal unieke historische voorwerlpen als beelden, relieken, zilverwerk en textiel. Deze voorwerpen en het leven van de begijnen inspireerden hedendaagse kunstenaars tot het creëren van nieuwe hedendaagse kunstwerken. Hugo Duchateau (schilderkunst en installaties) en zoon Kim (cartoonist) geven aan deze tentoonstelling een verrassend eigen accent. Ze combineren het unieke patrimonium met eigen moderne werken. Ook Wien Bogaert, Sarah Pilen en Louis Decordier, Joël Rabijns, Ick Reuvis en Johan Tahon werken mee.

Het Begijnhof is het resultaat van een bijzondere vorm van spiritueel leven. In een zelfstandige ommuurde gemeenschap buiten de stad leefden de begijnen volgens een nieuw levensmodel: ze waren economisch bedrijvig en relatief onafhankelijk, hun hof was een spiritueel en intellectueel centrum en de bewoonsters hadden het recht uit te treden.

De abt van de Sint-Trudo-abdij stichtte in 1258 het Begijnhof. Hij liet een kerk en een aantal huzien bouwen op een terrein buiten de stad. De kerk werd in verschillende fasen gebouwd. In 1970 kocht de provincie de kerk en richtte die in als museumkerk. Ze is door haar architectuur en door haar muurschilderingen de parel van het Begijnhof.

Voor de geschiedenis van het Begijnhof: www.kadoc.kuleuven.be/pdf/nbr/2005_01.pdf.

Voor de viering van het 750-jarig bestaan: www.mijnhof.be.

Stad gooit geld over de balk

U kreeg toch ook het bericht van Bernard Derwa in de bus? De titel wekte al de nieuwsgierigheid op: STVI, als variante op STVV.  De titel staat voor Sint-Truiden Voor Iedereen. Ook dat roept vraagtekens op. Voor iedereen? is dat niet het geval?

'Nee', zegt de verantwoordelijke uitgever, Bernard Derwa uit de Beekstraat. 'In de stad leeft een te groot gedeelte van de bevolking in armoede. Sint-Truiden wordt alsmaar armer. De koopkracht van de bevolking vermindert. De kleine man is het slachtoffer van de verspilzucht van de overheid en de hebzucht van privé-instellingen. Het stadsbestuur en ook banken gooien het geld over de balk. Alleen al de notionele aftrek bezorgt de bedrijven een massa winst. Ze besteden dat geld niet om banen te creëren, maar om het eigen vermogen te vergroten. De stad heeft geen aandacht voor de sukkelaars, maar besteedt geld aan praalprojecten als de restauratie van het stadhuis, een tunnel onder de spoorweg, een parking onder het Europaplein, de aankoop van een luchtballon. Het is wraakroepend. Slechts één op drie haalt het minimumloon en het wordt nog altijd erger. Voor mensen die in financiële nood zitten is dit een provocatie. Voor hen moet de stad iets doen en stoppen met braderijen, kermissen, carnaval, lady's-night's en vuurwerken. Er moet een herverdeling van de rijkdom komen.'

Het bericht is hard en pamflettair. Ook politiek? 'Voorlopig richt ik geen nieuwe partij op. Maar dat kan er wel van komen. Ik vraag een onderhoud met de burgemeester en met de OCMW-voorzitter. Het budget van het OCMW moet vertienvoudigd worden. Ik kijk uit naar de gesprekken', reageert Derwa.

De auteur is Bekend Truienaar, ere-advocaat en directeur van de kredietinstelling Mijn Huis. Zelf gaf hij, samen met enkele anderen, al het goede voorbeeld. STVI schonk 12.500 euro aan het Sint-Vincentiusgenootschap voor het uitdelen van maaltijdpakketjes. Derwa steunde met zijn paardendressuur regelmatig de Damiaan-actie en droeg bij in het Fonds Roger Dillemans voor de opleiding van minder vermogende studenten.

Riep het STVI-bericht ook bij u vragen op? Kan u in de boodschap van Derwa inkomen? Is er nood aan een nieuwe partij? Laat het weten in uw REACTIES. 

Pluk je eigen fruit

Ook al stiekem een rijpe appel of peer geplukt als je langs een plantage wandelt of fietst? Voortaan hoeft het niet meer stiekem. In Velm wordt een plantage opengesteld voor Velmenaren, Truienaars, groepen en toeristen. Voor een plukbeurt moet je wel inschrijven. Op de foto stellen de initiatiefnemers zich voor. Ze dragen alle vijf aan het initiatief bij. In volgorde van links naar rechts:

Fruitplukken (foto: Danny Vanschoonbeek)

Pascy Monette, groente- en fruithandelaar en Open VLD-gemeenteraadslid, nam samen met Dirk Selis het initiatief om een vzw op te richten, die het hele project stuurt. 'Truienaars en toeristen kunnen appels en peren plukken en degusteren in de plantage. Ze  plukken hun fruit, wegen het en  betalen er een democratische prijs voor. Ze  mogen het natuurlijk in kisten mee naar huis nemen. Bovendien krijgen ze nog uitleg over de diverse appelsoorten en kunnen die ook proeven.'

Michel Goffin, fruitteler, verhandelt samen met broer Bob, eigen fruit onder het merk Bomi. Hij stelt één van zijn plantages open voor de plukkers. An van hetzelfde bedrijf is gids. Zij begeleidt de plukkers en geeft uitleg over de kwaliteiten van het fruit.

Pascal Vossius, Open VLD-schepen voor Toerisme, steunt het initiatief. 'We willen niet dat de politie de toeristen afschrikt. We komen tegemoet aan de vraag van de toerist om zelf wat fruit te plukken. We organiseren de pluk. Het is ook een middel om het toerisme in de oogstmaanden te promoten.'

Eric Nulens, wijnhandelaar Het Predikaat in Velm. Hij ontvangt de groepen op zijn wijnhoeve met een aperitief. Vanuit de hoeve vertrekken de plukkers naar de plantage. Als afsluiter biedt hij een wijndegustatie aan en daar kan ook een hapje of een etentje bijkomen.

Dirk Selis, startte met een vzw om het project in goede banen te leiden. 'We willen de toerist vooral laten genieten van de streek. Het is een belevenis om je eigen fruit te kunnen plukken.' Selis is ook de man achter de Vespa-ritten. Ook dat project laat Haspengouw met de Vespa ontdekken. Een combinatie van een Vesparit en een plukbeurt is mogelijk.

Meer info: www.plukjefruit.be.

Reageer: Vind je dit een goed initiatief? Schrijf je zelf in om je eigen fruit te plukken? Of koop je liever in de winkel of aan een stand langs de weg?

Sfeerfoto's Marché Mondial in Opvangcentrum

_dsc0019_medium _dsc0017_medium_2 _dsc0092_medium _dsc0021_medium _dsc0042_medium Dsc_9806_medium Dsc_9791_medium _dsc0123_medium_2

Meer foto's: www.picasaweb.google.com/fotobink            

Mountainbikeparcours ingereden

2008_08_09_006 De ontbrekende Truiense schakel in het mountainbikenetwerk van de Euregio werd zaterdag 9 augustus officieel geopend. Het Sint-Truidense parcours maakt het netwerk dat al in Borgloon, Gingelom en Heers werd opengesteld helemaal af.

Voor de eerste rit door Sint-Truiden schreven een twintigtal mountainbikers in. Burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) en ereburgemeester Jef Cleeren (CD&V) (foto) voerden de baanbrekers aan. De rit startte op het domein Terbiest.

Het Truiens parcours bestaat uit 2 delen. De rode route is een verbindingsstuk via Speelhof, Bernissem, Melveren, Metsteren, Duras naar Zoutleeuw. De groene route maakt deel uit van een grote lus die via de gele pijlen leidt naar knooppunt Bernissem, Terbiest, Kortenbos, Zepperen, Wellen, Borgloon (Gotem), Helshoven, Rijkel, Ordingen en Bautershoven terug naar Bernissem. Beide routes vertrekken vanop het parkeerterrein van de Veemarkt (kant muur tennisclub).

'Het MTB-parcours is spijtig genoeg niet van het moeilijkste. De echte MTB-fanaten zullen misschien hun neus ophalen voor dit parcours maar dankzij een aantal moeilijke en onverharde stukken zullen de beginners en de recreanten veel plezier beleven aan onze MTB-route. Het prachtige Haspengouws landschap en onze mooie vergezichten compenseren in ruime mate het gebrek aan uitdaging', aldus schepen voor Sport Johnny Vangrieken (SP.A).

Ook met bemerkingen van de Sint-Truidense Adviesraad voor Leefmilieu (STAL) werd rekening gehouden. Zo moet alle gemotoriseerd verkeer op de route met alle mogelijke middelen vermeden worden. Wandelaars mogen geen hinder ondervinden van de mountainbikers en het onderhoud van de route moet verzekerd worden: geen zwerfuil of afval. Wat dit laatste punt betreft kan de Sportdienst rekenen op de hulp van Georges Morren, peter van het MTB-routenetwerk.  Morren controleert regelmatig het netwerk.

Er is een mooie set routekaarten te koop bij de Toerisme Sint-Truiden, Grote Markt 44 en bij Sportdienst Sint-Truiden in het Sportcomplex Sint-Pieter, Olympialaan 10.

Anekdote: De val van de burgemeester

Closeup20grijs_sm_2De openingsrit verliep niet helemaal vlekkeloos. Burgemeester Ludwig Vandenhove kwam al vroeg na de start in Gorsem ten val. De val van de burgemeester veroorzaakte wat opschudding in het peloton. Oud-burgemeester Jef Cleeren was nochtans niet in de buurt en er werd voordien nog niet gepauzeerd voor een pintje.  'Het was mijn eigen schuld', vertelt Vandenhove. 'Ik was aan 't babbelen met een vriend, ging zo in het gesprek op dat ik het vluchtheuveltje in Gorsem niet merkte. Ik wilde dat toch nog mijden, maar kwam tegen het achterwiel van mijn voorganger terecht. Daarna ging ik tegen de vlakte.' De burgemeester gaf toe dat hij niet gewoon is in groep te fietsen, maar dat vermoedden we al. Zijn val veroorzaakte ook geen schade en Vandenhove kon verder fietsen en  zonder letsel naar huis terugkeren. De politie kwam niet terplaatse.

Theater op de Hoeve

Dsc_9446 Een variante op Theater op de Markt in Terbeek: Theater op de Hoeve. Op de Oogstfeesten van vrijdag 15 augustus brengen acteurs (foto) van Sint-Truidense toneelgezelschappen een openluchtspektakel, waarin ze uitbeelden hoe het er vroeger op de hoeve tijdens de oogst aan toe ging: hoe een stroper door een champetter op heterdaad wordt betrapt, hoe de knechten en de meiden de oogst binnenhalen, hoe de halfoogstfeesten op de hoeve uitgroeien tot een heus dorpsfeest, hoe de herenboer en de kasteelheer niet voor elkaar onderdoen om de rijkste oogst en hoe in het dorpscafé de oogst wordt gevierd en de pinten over de toog schuiven.

In 8 taferelen worden de toeschouwers meegenomen op het feest van de Boerengilde, het wel en wee in de jongens- en meisjesschool, aan de toog bij de koster van Melveren, het verhaal van Eugenie van de Zwatte, de doodzieke boer, het plukken van pruimen en de heks.

Theater op de Hoeve start vanaf 14 uur. De Haspengouwse Oogstfeesten hebben plaats op de Sint-Niklaashoeve, Terbeek 121, in Metsteren. De feesten zijn intussen uitgegroeid tot een folkloristische attractie. Naast ploegen met oldtimertractoren en paardentrekwedstrijden zijn de zichtmachines en de vlegeldorsers er actief voor het oogsten van het koren. Er zijn dorskasten, boerenpaarden, oldtimertractoren en ander landbouwalaam te zien. De feesten zijn een organisatie van de Haspengouwse Boerenvrienden en Landelijke Gilde Binderveld.

Meer info: www.halfoogstfeesten.be

(foto: Danny Claes)

In memoriam: dokter Luc Siemons

Dr_siemons2_2 Zondag 3 augustus overleed dokter en longspecialist Luc Siemons in tragische omstandigheden. Siemons werd op 21 december 1959 in Deurne geboren.

In 1989 trad hij als pneumoloog in dienst in het Sint-Annaziekenhuis. Op enkele jaren tijd bouwde hij er een kwalitatief hoogstaande dienst pneumologie uit. Later zette hij de overstap naar de campus Sint-Jozef van het Sint-Trudoziekenhuis, waar hij de dienst samen met zijn collega's nog verder uitbouwde.

Naast het vele klinische werk was hij ook wetenschappelijk actief. Hij publiceerde de resultaten van zijn onderzoek in internationale vaktijdschriften en hield voordrachten op belangrijke internationale congressen. Hij nam veel wetenschappelijk epidemiologisch onderzoek voor zijn rekening. Ook in reportages in deze krant stelde hij op bevattelijke wijze resultaten van dat onderzoek voor, onder meer over het verband tussen de streek en de aanwezigheid van kanker, de invloed van het roken op longaandoeningen en de toename van tuberculose. Siemons hield uit zijn praktijk uitgebreide statistieken bij.

Hij zette zich voor het algemeen belang van de artsen in en was jarenlang actief in de Medische Raad en het Ethisch Comité van het Sint-Trudoziekenhuis.

De uitvaartliturgie heeft mandag 11 augustus om 10.30 uur plaats in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

BBQKing in Chateau de la Motte

Dsc_7121

Een jury onder leiding van Alain Coninx kiest vrijdag 15 augustus in Chateau de la Motte samen met leden als Caroline Gennez, Johan Leten en andere fijnproevers de tweede barbecue-king. Kruisen onder meer de tangen: restaurants De Zwaan, De Bink, Barza, De Horne en Dai Cugini. Aan de wedstrijd nemen 15 teams deel. Ze presenteren op een Weberbarbecue een Italiaans voor-, hoofd- en nagerecht. Het publiek mag toekijken, maar kan ook meegenieten van de culinaire hoogstandjes en zeker iets opsteken van de koninklijke BBQ-technieken. Wijnhuis Christiaens selecteert de Italiaanse wijnen en biedt die in zijn wijnbar aan. De toegang is gratis en voor de proeverij zijn jetons te koop. Wie ook een trip door het Haspengouws landschap wil maken, kan ter plaatse een Vespa huren. Als ook de (Italiaanse) zon wil meewerken, wordt deze tweede editie een exclusief feest in het prachtige decor van Chateau de la Motte. Het eerste gerecht is om klokslag 12 uur klaar!

(foto: Danny Claes)

Leuke foto's uit Sint-Truiden

Toerisme Sint-Truiden organiseert een fotowedstrijd voor bezoekers van de stad. BenenMaak tijdens je bezoek aan Sint-Truiden een gekke, leuke, mooie, originele foto en maak kans op een diner voor twee personen in klasserestaurant De Fakkels, ter waarde van 200 euro. 

De foto moet tijdens de maanden augustus of september in Sint-Truiden getrokken worden en Toerisme Sint-Truiden voor 1 oktober via mail bereiken.

De foto's verschijnen op de website www.toerisme-sint-truiden.be. Voor deze weblog selecteren we enkele van de grappigste kiekjes.                                       

Truiense fotogalerij

Vanaf nu is er ook een Truiense fotogalerij beschikbaar. Op de web www.picasaweb.google.com/fotobink vind je fotoalbums van de meeste evenementen in de stad. Fotograaf Danny Claes volgt de Truiense actualitiet op de voet en legt alles digitaal vast.

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!