Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Mijn Hof = Begijnhof

BegijnhofhoogHet begijnhof viert van 24 augustus tot 9 november zijn 750-jarig bestaan. Het Begijnhof behoort tot het werelderfgoed, maar over het verleden is in Sint-Truiden nog maar weinig gekend en de site wordt niet altijd op haar waarde gewaardeerd. Veel van het historische erfgoed verdween overigens op het Begijnhof. Het is pas na de erkenning als werelderfgoed dat aan de kerk en het plein meer aandacht wordt besteed.

Over het Begijnhof en zijn bewoners bestaan veel misverstanden. Begijnen zijn geen kloosterzusters, het waren ook geen seuten of oude vrijsters. Wat ze wel deden kom je te weten op het drie maand durend feest. Op het programa staan tentoonstellingen en een reeks concerten. Op 24 augustus kan je voor je een reuzepicknick aanschuiven aan de gezellige tafels op het grasperk voor de Begijnhofkerk. Je moet wel je picknick meebrengen. Er is animatie en je kan als eerste de tentoonstelling bezoeken.

In Mijnhof = Begijnhof ondek je het leven van de begijnen aan de hand van een aantal unieke historische voorwerlpen als beelden, relieken, zilverwerk en textiel. Deze voorwerpen en het leven van de begijnen inspireerden hedendaagse kunstenaars tot het creëren van nieuwe hedendaagse kunstwerken. Hugo Duchateau (schilderkunst en installaties) en zoon Kim (cartoonist) geven aan deze tentoonstelling een verrassend eigen accent. Ze combineren het unieke patrimonium met eigen moderne werken. Ook Wien Bogaert, Sarah Pilen en Louis Decordier, Joël Rabijns, Ick Reuvis en Johan Tahon werken mee.

Het Begijnhof is het resultaat van een bijzondere vorm van spiritueel leven. In een zelfstandige ommuurde gemeenschap buiten de stad leefden de begijnen volgens een nieuw levensmodel: ze waren economisch bedrijvig en relatief onafhankelijk, hun hof was een spiritueel en intellectueel centrum en de bewoonsters hadden het recht uit te treden.

De abt van de Sint-Trudo-abdij stichtte in 1258 het Begijnhof. Hij liet een kerk en een aantal huzien bouwen op een terrein buiten de stad. De kerk werd in verschillende fasen gebouwd. In 1970 kocht de provincie de kerk en richtte die in als museumkerk. Ze is door haar architectuur en door haar muurschilderingen de parel van het Begijnhof.

Voor de geschiedenis van het Begijnhof: www.kadoc.kuleuven.be/pdf/nbr/2005_01.pdf.

Voor de viering van het 750-jarig bestaan: www.mijnhof.be.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef00e5540174638834 Listed below are links to weblogs that reference Mijn Hof = Begijnhof:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!