Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Pluk je eigen fruit

Ook al stiekem een rijpe appel of peer geplukt als je langs een plantage wandelt of fietst? Voortaan hoeft het niet meer stiekem. In Velm wordt een plantage opengesteld voor Velmenaren, Truienaars, groepen en toeristen. Voor een plukbeurt moet je wel inschrijven. Op de foto stellen de initiatiefnemers zich voor. Ze dragen alle vijf aan het initiatief bij. In volgorde van links naar rechts:

Fruitplukken (foto: Danny Vanschoonbeek)

Pascy Monette, groente- en fruithandelaar en Open VLD-gemeenteraadslid, nam samen met Dirk Selis het initiatief om een vzw op te richten, die het hele project stuurt. 'Truienaars en toeristen kunnen appels en peren plukken en degusteren in de plantage. Ze  plukken hun fruit, wegen het en  betalen er een democratische prijs voor. Ze  mogen het natuurlijk in kisten mee naar huis nemen. Bovendien krijgen ze nog uitleg over de diverse appelsoorten en kunnen die ook proeven.'

Michel Goffin, fruitteler, verhandelt samen met broer Bob, eigen fruit onder het merk Bomi. Hij stelt één van zijn plantages open voor de plukkers. An van hetzelfde bedrijf is gids. Zij begeleidt de plukkers en geeft uitleg over de kwaliteiten van het fruit.

Pascal Vossius, Open VLD-schepen voor Toerisme, steunt het initiatief. 'We willen niet dat de politie de toeristen afschrikt. We komen tegemoet aan de vraag van de toerist om zelf wat fruit te plukken. We organiseren de pluk. Het is ook een middel om het toerisme in de oogstmaanden te promoten.'

Eric Nulens, wijnhandelaar Het Predikaat in Velm. Hij ontvangt de groepen op zijn wijnhoeve met een aperitief. Vanuit de hoeve vertrekken de plukkers naar de plantage. Als afsluiter biedt hij een wijndegustatie aan en daar kan ook een hapje of een etentje bijkomen.

Dirk Selis, startte met een vzw om het project in goede banen te leiden. 'We willen de toerist vooral laten genieten van de streek. Het is een belevenis om je eigen fruit te kunnen plukken.' Selis is ook de man achter de Vespa-ritten. Ook dat project laat Haspengouw met de Vespa ontdekken. Een combinatie van een Vesparit en een plukbeurt is mogelijk.

Meer info: www.plukjefruit.be.

Reageer: Vind je dit een goed initiatief? Schrijf je zelf in om je eigen fruit te plukken? Of koop je liever in de winkel of aan een stand langs de weg?

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef00e553e14ca08833 Listed below are links to weblogs that reference Pluk je eigen fruit:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!