Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

150-jarige kerk van Ordingen kreeg facelift

Kerk202Voor het 150-jarige bestaan van de kerk van Ordingen liet de Kerkraad het monument flink opknappen. De buitenrestauratie kostte 226.774 euro, waarvan 72.790 euro is gesubsidieerd. De toren kreeg een volledig nieuw onderdak, nieuwe leien en een stevige verankering.

'De verankering van de toren was hoogdringend', zei Jacky Wiame, voorzitter van de Kerkraad. 'De toren zakte weg en dat veroorzaakte barsten in de buitenmuur. Ook die werden gedicht en de muur werd verstevigd. Ook de torenhaan werd onder handen genomen. Die werd hersteld en verguld. Daarnaast lieten we nog kleinere werken uitvoeren, zoals het plaatsen van een nieuwe verwarming.' 

De huidige kerk is eigenlijk al de tweede kerk van Ordingen. De eerste uit de veertiende eeuw stond op het kasteeldomein.

De bouw van de nieuwe kerk begon in de 1855. De werken duurden drie jaar. De kerk kon gebouwd worden met de steun van de kasteelheren. Milde weldoener was onder meer Carolus de Pitteurs-Hiegaerts. Speciaal voor hem liet hij de zogenaamde kapel van de baron bouwen. Hij kon er vanuit de kapel ongestoord de misvieringen bijwonen. Onder de kapel liet hij een begraafkamer inrichten voor de overleden familieleden. De begraafplaats bestaat nog altijd en is via de buitenkant van de kapel nog altijd toegankelijk. Sofie de Pitteurs schonk de kruisweg en de gezusters Sidonie en Clemence Loyaerts schonken de kerkramen in het koor en het Sint-Jozefsbeeld. Het Byzantijns processiekruis en het Onze-Lieve-Vrouwbeeld, die in de processie worden meegedragen, dateren respectievelijk uit de 12de en 15de eeuw. Ze komen uit de kasteelkerk. Uit de 17 de eeuw stammen de afbeeldingen van de patroonheiligen Harlindis en Relindis. De neo-gotische preekstoel en de biechtstoelen werden in het houtsnijdersbedrijf Janssens uit Sint-Truiden vervaardigd. De kerk is in neo-gotische spitsbogenstijl gebouwd. Binnenkort wordt ook de kapel van de baron gerestaureerd en als kantoor heringericht. Aan de buitenmuur worden nog voegwerken uitgevoerd. 

De kerk van Ordingen is toegewijd aan de HH. Harlindis en Relindis. Dat komt door de banden die deTest_20080917_181440  Commanderie met Aldeneik had. In 1661 werd de relikwie van de HH. Harlindis en Relindis van Aldeneik overgebracht. De relieken worden in een zilveren schrijn bewaard.

Ordingen werkte voor de herdenking en bij gelegenheid van de kermis een feestprogramma uit. Zaterdag 27 september is er om 19 uur een jubileumviering in aanwezigheid van bisschop Patrick Hoogmartens. Op kermiszondag start het feest om 11.30 uur met een feestmaal in de parochiezaal. Vanaf 14 uur is er in de kerk een tentoonstelling en op het kerkplein zijn optredens en attracties. Mandag wordt het feest om 10 uur afgesloten.

Op de foto de Kerkraad van Ordingen: (van links naar rechts: Freddy Creten, Jacques Wiame, Guy Engelbos, Dirk Billen en Erik Peeters)

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef010534b8f426970c Listed below are links to weblogs that reference 150-jarige kerk van Ordingen kreeg facelift :

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!