Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Surfen vanuit het ziekenhuisbed

Img_9128bisPatiëntjes van de kinderafdeling van het Regionaal ziekenhuis Sint-Trudo kunnen vanuit hun bed surfen op internet, spelletjes spelen, chatten met hun vriendjes of filmpjes bekijken. Het Sint-Trudoziekenhuis kreeg van enkele telecombedrijven zes gratis laptops met draadloze internetaansluiting.

'De patiëntjes zijn in de wolken. Vooral de iets grotere kinderen vinden dit wel echt cool!', zegt Roos Jacques, hoofdverpleegkundige van de kinderafdeling. 'Een dag kan voor hen lang duren in het ziekenhuis, vooral als ze al aan de beterhand zijn. De kleintjes vinden vaak nog wel wat verpozing in onze speelzaal maar voor de wat oudere kinderen bleef het meestal bij een leesboek of een film. Bovendien zijn de kinderen van vandaag zo gewend om via mail of msn met hun vriendjes in contact te blijven, dat ze dit in het ziekenhuis al heel snel missen. We zijn dan ook enorm blij met de gratis laptops. Met dit project willen we het sociaal isolement van landurig zieke kinderen doorbreken en hun verblijf in het ziekenhuis aangenamer maken. Al 8 ziekenhuizen tekenden op het project in.'

Na het aanloggen komen de kids terecht op de site www.my.zone.be vanwaar ze kunnen doorklikken naar allerlei leuke sites voor kinderen van Simon & Odil, Nijntje, Ketnet en Studio 100 tot Harry Potter of Radio Bembem. In een speciale kinderbrochure laat de sympathieke muis Puk hen kennismaken met het jongetje Simon en zijn vriendje Odil de krokodil en zet hen op weg naar de leukste kindersites.

Ouders die dat wensen kunnen hun kind via een speciale voucher ook gratis onbeperkte internettoegang geven zodat ze naast de sites van de beschermde My Zone-omgeving ook de rest van het internet kunnen ontdekken.

Starteam speelt kunstgrasveld in

Vanavond werd het kunstgrasveld aan de Sporthal Nieuw-Sint-Truiden in gebruik genomen. De aanleg van het veld kostte 570.000 euro. 'Het grote voordeel van het kunstgras is dat het zomer en winter bespeelbaar is', zegt schepen van sport Johnny Vangrieken (SP.A).

Om 18 uur had een exhibitiewedstrijd door de voetbalschool De Dribbelaar plaats. Om 19.15 uur namen vedetten en BV's het in een galawedstrijd op tegen Truiense competitie- en recreatievoetballers.

In het Star Team stonden Carl Huybrechts (VT4-presentator), Sam Goris (zanger), Geert Hunnaerts (acteur), Zjef Vannuytsel (zanger kleinkunst), Filip D'Hollogne (TV Limburg Sport), Stef Wijnants (Sporza presentator), Daniel Kimoni (Genk Standard), Stijn Haeldermans (Lommel - Genk - Standard), Michel Noben (Lommel), Danny Boffin (Luik - STVV - Anderlecht - Metz), Steve Meert (FC Nerds), Bart Imbrechts (aannemer Lesuco) Albert Burghardt (Dribbelaar), Benny Budo (Dribbelaar), Bart Janssens (Dribbelaar), Francis Jaccqmijn (veteranen Velm), Kinat Manu (Fortuna). Coach was Aimé Antheunis, Jean-Marie Pfaff was mental coach en wielrenner Fons Dewolf physical trainer. Michel Vanderloop coachte Trudo United. Walter Sabbe was scheidsrechter.

Voetbal_20080929_185612_3 Voetbal_20080929_185804_2 Voetbal_20080929_185818 Voetbal_20080929_190246  

Koop geen gestolen Damiaan-stiften

Damiaan_2

De politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken waarschuwt de bevolking geen gestolen Damiaan-stiften te kopen. Begin deze week stalen dieven 2.000 stiften in het psychiatrisch centrum Ziekeren op de Halmaalweg. De stiften worden door de patiënten per vier verpakt om daarna verkocht te worden voor de Damiaanactie.

De politie vraagt om extra op te letten wanneer de stiften te koop worden aangeboden. Tijdens de verkoopactie bieden Damiaan-verkopers een set met stiften van vier verschillende kleuren aan (zwart, blauw, rood en groen). De stiften die in Ziekeren werden gestolen zijn groen en rood van kleur. Het is dus verdacht als uitsluitend groen en/of rode pennen te koop worden aangeboden. Bij twijfel kan een beroep worden gedaan op de politie: tel. 011-70.19.11.

Met de klas op stap

Img_8760Toerisme Sint-Truiden stelde zopas aan schooldirecties zijn aanbod voor uitstappen in Sint-Truiden voor.

Leerlingen kunnen kennis maken met musea, monumenten in de stad, de Sikh-tempel, het zwembad, de bib, het kabouterbos, de natuur in het provinciaal domein Nieuwenhoven, de fruitmeesters in het Proefcentrum Fruit in Kerkom en in Veiling Haspengouw. Nieuw in het aanbod zijn de exploratie-opdrachten in de stad en het fruitmeester-initiatief. 

Voor de exploratie-opdrachten wordt de publicatie Twee torens en een halve als uitgangspunt gebruikt. De educatieve werkmap is een integraal onderwijspakket, dat de lessen aardrijkskunde, geschiedenis en wereldoriëntatie aanvult.

De fruitmeester maakt de leerlingen wegwijs in de activitieten van een veiling en in het wetenschappelijk onderzoek in het Proefcentrum. Het fruitmeester-project startte bij het begin van dit schooljaar.

Voor algemene informatie: www.toerisme-sint-truiden.be.

Vrouwen met macht

Heerenveerle Politici worden ingeschat als grootste machthebbers in de stad. Daarmee volgt Sint-Truiden de lijn van de overige gemeenten. Bij de eerste vijf zijn vier politici.  Bovenaan de lijst staat voorlopig Ludwig Vandenhove (SP.A), gevolgd door Roland Duchâtelet (Open VLD). Op drie komt Jef Cleeren (CD&V) en de vierde plaats is voor Guy Fabry. Hij verdringt Firmin Aerts naar de vijfde plaats.

Op de lijst van genomineerden ontvingen we intussen ook een kar kritiek. De meest voorkomende opmerking is dat de lijst niet representatief is voor de echte machthebbers. Het ontbreekt ook aan jonge mensen en vooral er staat geen enkele vrouw in de toptien. De CD&V reageerde daarop erg boos omwille van de afwezigheid van Veerle Heeren. Toegegeven, de CD&V heeft daar een punt. Veerle Heeren heeft een lange staat van verdienste. Ze is al ruim twintig jaar actief in de politiek en in verenigingen, is Vlaams parlementslid en is vrouw. In de lijst legde ze het af tegen Firmin Aerts en Jef Cleeren. Nog een derde CD&V'er toevoegen zou oneerlijk zijn geweest tegenover de andere partijen.

Reden van de misnoegdheid is dat Firmin Aerts en Cleeren niet meer de machthebbers zijn in de partij. Firmin Aerts wil die macht niet meer en vindt zijn selectie zelf belachelijk, vindt een CD&V-woordvoerder. Andere vermoeden zelfs een complot tegen de CD&V.

Het moge een inschattingsfout zijn. De keuze viel op Aerts en Cleeren omwille van hun stempel die ze op de Truiense politiek drukten. Er werd onvoldoende rekening gehouden met de huidige toestand.Rtemagicc_85_marieke_hofte_jpg_2 

Veerle Heeren vond zelf dat een lijst zonder vrouwen in 2008 niet kan. Zelf kregen we nog de hint voor  een tweede vrouw die ook helemaal niet in de lijst zoun misstaan. Marieke Höfte, de vriendin van  Roland Duchâtelet, werd vorige maand hoofdaandeelhoudster van de nv STVV en werd meteen een vrouw met aanzien.

Wie nog sugggesties heeft of een eigen lijst wil opstellen, kan die overmaken in de rubriek Reacties of via e-mail.

Waals Feest in Sint-Truiden

Logo_introB Plus houdt zondag 28 september zijn Waals Feest in Sint-Truiden. Op zich kan dat best aangenaam worden, maar in deze tijden van communautair gekrakeel lijkt zo'n Waals feest in Vlaanderen niet meer zo vanzelfsprekend. Er zijn signalen dat tegen het feest ook protest komt.

B Plus is nochtans geen politieke partij, wel een drukkingsgroep die tegen separatisme is en staat voor een efficiënt, solidair en evenwichtig federalisme. Een staashervorming is daarvoor nodig, vindt B Plus. De beweging telt 4.000 leden, waarvan ook zeer bekende als Louis Michel, Wilfried Martens en voorzitter van de raad van bestuur Tony Mary, Wim Helsen en Vitalsky.

De stad ging in op de vraag van B Plus om het Waals Feest in Sint-Truiden te organiseren. Er zijn meer dingen die ons binden dan ons scheiden, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A). Veel Walen bezoeken de zaterdagmarkt en doen regelmatig hun inkopen in de stad. Politie, brandweer, Toerisme en scholen sloten samenwerkingsverbanden af. Op Saffraanberg leven Vlamingen, Walen en Brusselaars samen en de burgemeesters van Sint-Truiden, Gingelom en Borgworm werken samen projecten uit.

Het B Plus-programma start zondag 28 september om 14 uur met een welkomstwoord in cultuurcentrum De Bogaard. Daarna volgt om 14.30 uur een toeristisch luik en om 17 uur een panelgesprek in De Bogaard rond de vraag Landgenoten of buurland? Na een pauze wordt de dag met een humoristisch avondprogramma afgesloten. Het vijfkoppig gezelschap Les Chroniqueurs Insolents treedt op. Twee van hen zijn in Vlaanderen thuis. Het gaat om Bert Kruismans en Vitalski.

Kruismans is standup-comedian, auteur, radiomaker, columnist en af en toe tuinier. Als comedian2008032614033644  behoort hij tot de top in Vlaanderen. Bert knutselt nu ijverig aan een eerste Franstalige show La Flandre pour débutants die binnenkort op Waalse en Brusselse podia te zien is. Les Insolents is een Waals gezelschap dat in culturele centra in Henegouwen en Brussel optreedt. Zondag ook in Sint-Truiden.

Vitalsky brengt 'Mijn Leven Met Leterme' een avondvullend comedy-programma, een mengeling van heerlijke, dagdagelijkse evenementen, waar ieder zich in herkent, met op de voorgrond het tijdperk van Leterme. Hij is bekend van de televisieprogramma's De Tabel van Mendeljev, De Grootste Belg, Stanley's Route...

Prijs: 15 euro voor het volledige programma, 10 euro voor het avondprogramma. Programma en inschrijvingsformulier: www.bplus.be

Veilig in ziekenhuis

De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de stad Sint-Truiden ondertekenden een samenwerkingsprotocol met het algemeen ziekenhuis Sint-Trudo, het psychiatrisch Ziekenhuis Ziekeren en het psychiatrisch centrum Sancta Maria ter bestrijding van de ziekenhuiscriminaliteit. De bedoeling van dit protocol is om de onderlinge informatie-uitwisseling te optimaliseren om de openbare rust, veiligheid en gezondheid in deze ziekenhuizen te bevorderen.

Daarnaast worden concrete afspraken gemaakt om gepaste maatregelen te treffen die de goede werking van alle betrokkenen in dit protocol verzekeren.

Concreet impliceert dit dat de ziekenhuizen alle feiten die de openbare rust en veiligheid verstoren, registeren en melden aan de lokale politie. Hiervoor werd een registratieformulier opgenomen in het protocol. Voor dringende interventies zal de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken steeds ter plaatse komen en het ziekenhuis zal steeds haar medewerking verlenen aan de opdrachten die de lokale politie in het ziekenhuis moet uitvoeren.

De burgemeester zal ieder initiatief steunen om de openbare rust en veiligheid in de ziekenhuizen te bevorderen. De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken zal haar optreden in het ziekenhuis steeds aanpassen aan de aard van het onderzoek.

Dsc_0487 De ondertekenaars van dit protocol zijn:

- Dr. Raf Lippens, algemeen directeur, Regionaal ziekenhuis Sint-Trudo;

- Jaak Poncelet, directeur psychiatrisch centrum Ziekeren;

- Jos Moers, directeur psychiatrisch ziekenhuis Sancta Maria;

- Ludwig Vandenhove, burgemeester Sint-Truiden;

- Philip Pirard, korpschef lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken.

(foto: Danny Claes, www.picasaweb.google.com/fotobink)

150-jarige kerk van Ordingen kreeg facelift

Kerk202Voor het 150-jarige bestaan van de kerk van Ordingen liet de Kerkraad het monument flink opknappen. De buitenrestauratie kostte 226.774 euro, waarvan 72.790 euro is gesubsidieerd. De toren kreeg een volledig nieuw onderdak, nieuwe leien en een stevige verankering.

'De verankering van de toren was hoogdringend', zei Jacky Wiame, voorzitter van de Kerkraad. 'De toren zakte weg en dat veroorzaakte barsten in de buitenmuur. Ook die werden gedicht en de muur werd verstevigd. Ook de torenhaan werd onder handen genomen. Die werd hersteld en verguld. Daarnaast lieten we nog kleinere werken uitvoeren, zoals het plaatsen van een nieuwe verwarming.' 

De huidige kerk is eigenlijk al de tweede kerk van Ordingen. De eerste uit de veertiende eeuw stond op het kasteeldomein.

De bouw van de nieuwe kerk begon in de 1855. De werken duurden drie jaar. De kerk kon gebouwd worden met de steun van de kasteelheren. Milde weldoener was onder meer Carolus de Pitteurs-Hiegaerts. Speciaal voor hem liet hij de zogenaamde kapel van de baron bouwen. Hij kon er vanuit de kapel ongestoord de misvieringen bijwonen. Onder de kapel liet hij een begraafkamer inrichten voor de overleden familieleden. De begraafplaats bestaat nog altijd en is via de buitenkant van de kapel nog altijd toegankelijk. Sofie de Pitteurs schonk de kruisweg en de gezusters Sidonie en Clemence Loyaerts schonken de kerkramen in het koor en het Sint-Jozefsbeeld. Het Byzantijns processiekruis en het Onze-Lieve-Vrouwbeeld, die in de processie worden meegedragen, dateren respectievelijk uit de 12de en 15de eeuw. Ze komen uit de kasteelkerk. Uit de 17 de eeuw stammen de afbeeldingen van de patroonheiligen Harlindis en Relindis. De neo-gotische preekstoel en de biechtstoelen werden in het houtsnijdersbedrijf Janssens uit Sint-Truiden vervaardigd. De kerk is in neo-gotische spitsbogenstijl gebouwd. Binnenkort wordt ook de kapel van de baron gerestaureerd en als kantoor heringericht. Aan de buitenmuur worden nog voegwerken uitgevoerd. 

De kerk van Ordingen is toegewijd aan de HH. Harlindis en Relindis. Dat komt door de banden die deTest_20080917_181440  Commanderie met Aldeneik had. In 1661 werd de relikwie van de HH. Harlindis en Relindis van Aldeneik overgebracht. De relieken worden in een zilveren schrijn bewaard.

Ordingen werkte voor de herdenking en bij gelegenheid van de kermis een feestprogramma uit. Zaterdag 27 september is er om 19 uur een jubileumviering in aanwezigheid van bisschop Patrick Hoogmartens. Op kermiszondag start het feest om 11.30 uur met een feestmaal in de parochiezaal. Vanaf 14 uur is er in de kerk een tentoonstelling en op het kerkplein zijn optredens en attracties. Mandag wordt het feest om 10 uur afgesloten.

Op de foto de Kerkraad van Ordingen: (van links naar rechts: Freddy Creten, Jacques Wiame, Guy Engelbos, Dirk Billen en Erik Peeters)

Grote Markt niet bereikbaar via Stapelstraat

Omleiding203De Grote Markt zal gedurende 5 weken niet te bereiken zijn vanuit de Stapelstraat. Het verkeer kan de Grote Markt ook niet meer af via de Clockemstraat.

Het wegdek in de Clockemstraat tussen de Stapelstraat en de Sluisberg en op het kruispunt van de Clockemstraat - Stapelstraat - Grote Markt moet worden hersteld. De werkzaamheden starten op maandag 22 september en eindigen op vrijdag 24 oktober. De aannemer wil de werkzaamheden binnen de vastgelegde termijn uitvoeren, maar dat hangt ook af van de weersomstandigheden en het uitharden van de funderingen.

Om het verkeer vlot te laten verlopen wordt de nodige signalisatie geplaatst. Het verkeer in de Stapelstraat wordt onderbroken. Er is een omleiding naar de Grote Markt via Sint-Anneke en de Spaansebrugstraat. De handelaars in de Stapelstraat blijven wel bereikbaar tot aan het kruispunt met de Beekstraat. Je kan de Grote Markt niet verlaten via de Clokemstraat. Het verkeer op de Sluisberg (kasseiweg) langs het politiekantoor is tijdelijk mogelijk in de richting van de Clockemstraat.

De bewoners in de buurt werden per brief op de hoogte gebracht van de werkzaamheden en de verkeersregeling. De regeling is ook terug te vinden op www.politie-sint-truiden.be.

.

.

Machtige mannen en vrouwen

De krant publiceert sedert gisteren voor elke gemeente een lijst met vijf, tien of vijftien machthebbers (m/v), sterkhouders of BT's (Bekende Truienaren). Het aantal is afhankelijk van het aantal inwoners  in de gemeente. Het gaat om figuren die bekend zijn en iets voor de stad betekenen. Voor Sint-Truiden zijn dat in willekeurige volgorde: Renaat Everaerts, Hugo Duchateau, Guy Fabry, Filip Lowette, Firmin Aerts, Felix Boulez, Odillon Polleunis, Roland Duchâtelet, Ludwig Vandenhove en Jef Cleeren.

De personen werden gekozen om hun verdienste, maar werden ook geselecteerd voor hun plaats in de maatschappij. Ze behoren tot de politiek, het bedrijfsleven, het verenigingsleven, de kunstwereld of de sportwereld. Ze vormen een mix van diverse functies.  De lijst verschijnt één van de komende dagen in de krant, samen met een foto. Ze is nu online terug te vinden op www.nieuwsblad.be/sint-truiden. Bij de lijst hoort ook een poll. Je kan voor één van de BT's kiezen en nagaan wie de voorkeur krijgt. Vandaag staat Ludwig Vandenhove bovenaan. Gisteren was dat Roland Duchâtelet.

Bemerkingen bij de lijst kunnen overigens ook rechtstreeks via onze weblog worden gegeven. U kan het bijvoorbeeld niet eens zijn met de keuze van de sterkhouders. Wellicht vindt u dat andere personen in aanmerking komen en die werden 'vergeten'. Het valt u zeker op dat alleen mannen vertegenwoordigd zijn in de Truiense lijst. Welke vrouw zou wel in aanmerking komen? Laat het in een reactie op dit bericht weten.

De figuren worden nu in de krant voorgesteld. Nadien volgt een tussenstand van de stemming. De poll loopt tot 7 oktober. De winnaars worden 11 oktober gepresenteerd.

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!