Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Fruitkorf voor Albert en Paola

Img_0003Een delegatie van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers werd woensdag ontvangen op het Koninklijk Paleis in Brussel. De Commanderie overhandigde in naam van de ganse fruitsector een fruitkorf met de nieuwe Belgische appel- en perenoogst. Dit jaar was de korf gevuld met Conférenceperen en twee nieuwe appelvariëteiten, Belgica en Kanzi.

Het Belgische perenaanbod bestaat voor 90 procent uit de variëteit Conférence. Binnen Europa is België de grootste exporteur van Conférenceperen naar Rusland. Door de slechte weersomstandigheden tijdens de bloei is de Europese perenproductie beduidend kleiner dan vorig seizoen. Ook in België loopt de Conférenceproductie terug van 255.000 ton naar 155.000 ton. De export naar Rusland, Scandinavië en Engeland loopt vlot en bijgevolg is de prijsvorming voor de producenten erg gunstig.

De nieuwe appelvariëteit Belgica werd 4 jaar geleden geselecteerd door Jean Moors uit Vlijtingen. De Belgische Fruitveiling zal dit seizoen 2 miljoen kilo Belgica-appels commercialiseren. Het nieuwe appelras Kanzi is ontstaan uit een kruising van de appelrassen Braeburn en Gala. De Europese productie van Kanzi bedraagt dit seizoen 15 miljoen kilo, waarvan 3 miljoen kilo gecommercialiseerd wordt door Veiling Haspengouw.

Voor de volgende jaren verwacht men een forse toename van de productie van Belgica, Kanzi en andere nieuwe appels zoals Greenstar, Junami, Rubens en Evelina.

Dit jaar was voor de eerste keer een wijnbouwer bij de delegatie aanwezig. Presidiumlid van de Commanderie Jean-Paul Broos bood bij deze gelegenheid de vorsten een fles Blanke Haspengouwer aan.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef01053576931b970c Listed below are links to weblogs that reference Fruitkorf voor Albert en Paola:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!