Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Moord in brouwerij van Kerkom

Dsc_4801_medium Happa.be hield een try-out van zijn eerste toneelstuk Moord in Haspengouw. De eerste opvoering vond plaats in het zaaltje van de brouwerij van Kerkom.

Een merkwaardig initiatief. Volkstoneel in de echte zin van het woord. Een veertigtal mensen woonden de voorstelling bij, in een ongedwongen sfeer met paté als voorgerecht, stoemp met worst en spek als hoofdgerecht en een lekkere bink. Intussen acteerden de spelers tussen het voor- en hoofdgerecht door.

Een draak van een stuk, eigenlijk, met een melodramatisch verhaal, een echte Truiense commedia del' arte. Alle archetypes van de Vlaamse soaps waren er. De rijke zakenman en bedrogen echtgenoot, die zelf een schrurk is en omwille van zijn duistere praktijken zijn rivaal moet dulden, die als chauffeur op de hoogte is van de wantoestanden. Een flirtende echtgenote, die haar man beu is en zich graag laat versieren. Een charmeur en versierder die de ontrouwe echtgenote om haar vinger draait. De ex van de chauffeur, die op wraak zint en tenslotte de politiecommissaris, die serieus voor de gek wordt gehouden. Witse, als schertsfiguur.

Een mengeling van drama en humor in een onvervalst Truiens dialect met een groot Brusselmans-gehalte. En het publiek. Dat kon meedoen, commentaar geven en meezoeken. De formule is bijzonder geschikt voor een kleine ruimte en een publiek, dat volks amusement apprecieert. Happa.be wil het stuk nog wat bijwerken en het iets spannender maken. Daarna trekt het gezelschap de boer op. In Alken heeft de volgende opvoering plaats. Meer info en meer foto's: www.truineer.be.

Steun de Tiramisu van Yvan!

Dsc02433 Yvan Kempeers uit Zepperen deed mee aan de wedstrijd van onze krant voor het beste recept met streekgerechten en hij werd genomineerd voor de provincie Limburg. Yvan koos voor een Tiramisu op basis van streekgerechten.

Vooraan staat natuurlijk de Jonagold. 'De appel is een kruising tussen Golden Delicious en Jonathan en is één van onze beste appelrassen. De Jonagold heeft een heel goed aroma. De kleur is geel met een oranje tot helderrode blos. Hij heeft geelwit vruchtvlees en smaakt zoetzuur. De appel is het lekkerst als handappel en als dessertappel', stelde Yvan Kempeneers vast.

Een tweede ingrediënt is Stroop van Vrolingen: een siroop gemaakt op ambachtelijke wijze zonder toevoeging van suikers, bewaarmiddelen of kleurstoffen en met Haspengouwse appelen. Een derde belangrijk streekproduct is een fruitjenever van Marc Schleck uit Zepperen. Hij exploiteert een artisanale bottelarij. Een van de lekkere producten van het huis is appeljenever met appel uit eigen aanplantingen.

Het recept, dat Kempeneers instuurde, werd genomineerd voor de provincie Limburg. De bereiding vanDsc02423_2   de Tiramisu vond plaats in het befaamd restaurant Clos Saint Denis in Kortessem, onder het oog van kok Christian Denis (foto: Christian Denis en Yvan Kempeneers).

Met de bereiding van Tiramisu is Yvan niet aan zijn proefstuk toe. 'Koken heeft me altijd geboeid. 30 jaar geleden werden in Zepperen door de Landelijke Gilde de eerste lessen Koken voor mannen georganiseerd. Ik was bij de eerste cursisten. Een tiental jaar geleden heb ik opleiding kok gevolgd aan het avondonderwijs hotelschool Ter Hercke, Herk-de-Stad. Eén van de specialisaties was Streekgerechten. Het is me dan ook altijd blijven boeien om zo veel mogelijk producten uit de directe omgeving te verwerken in mijn gerechten. Ondertussen heb ik enkele groepen kokers waar ik mijn kookkennis mee deel en waar de streekproducten steeds worden gepromoot', vertelt Kempeneers.

In de zaterdagkrant verschijnen de vijf finalisten met hun recept. Er kan online meegestemd worden. woensdag 22 oktober worden de gerechten klaargemaakt en beoordeeld in Brugge. De eindwinnaar wordt zaterdag 25 oktober bekendgemaakt. Stemmen kan op www.nieuwsblad.be

Sandra en Jeroen trouwen in de lucht

Sandra en Jeroen beleefden vanmorgen de dag van hun leven. Ze trouwden en dat ook nog op een platform dat 50 meter boven de begane grond zweefde, gaven elkaar daar voor een priester het ja-woord en sprongen dan nog in een innige omhelzing met een benji-duosprong in de diepte.

De hele ceremonie was een wereldprimeur. Jeroen en Sandra zijn het eerste koppel dat op die hoogte en in de vrije ruimte een huwelijk sloot en de grote sprong waagde. Vanmorgen rond 11 uur arriveerde het koppel met een helikopter op een terrein van de voormalige basis van Brustem. Het nam plaats op een platform met een geïmproviseerde kapel, waarop een priester het huwelijk inzegende en waarop ook familieleden en vrienden vanop een tribune de plechtigheid konden volgen.

Op een tweede platform werd een diner voor de genodigden opgediend. Een derde platform was vrijgemaakt voor een orkest met pianist en vioolspeler. Een vierde platform tenslotte was voor de persfotografen voorbehouden.

Sandra (29) en Jeroen (29) werden geslecteerd uit 30 koppels, die kandidaat waren voor het huwelijk. Sandra en Jeroen reageerden snel, origineel en super-enthousiast, aldus de organisatoren. Ze zijn stapelverliefd en zagen het helemaal zitten om het eerste koppel te zijn om zich samen in dit avontuur te storten. Het belette niet dat ze, naar eigen zeggen, bijzonder zenuwachtig waren.

Nicky Vankets ontwierp speciaal voor het paar een veilige trouwkledij. Ook Miss Limburg Debbie Vaes woonde het spektakel bij. 

Sandra is private investment advisor bij de Deutsche Bank en Jeroen (29) is projectleider bij Raoul Vandereyt. Ze geven ook beide les bij Syntra in Hasselt en houden van reizen, stijldansen en duiken. Ze hebben elkaar 10 jaar geleden leren kennen en zetten vanmorgen de grote stap in de ruimte.

Marriage in the sky is een initatief van The Fun Group, dat benjispringen en Dinner in the sky organiseert. Meer info: www.dinnerinthesky.com

Enkele sfeerbeelden:

Gorsem_20081016_113716 Gorsem_20081016_113814

Gorsem_20081016_113842 Gorsem_20081016_120100

Gorsem_20081016_120740 Gorsem_20081016_112516 

 

Pol Stas speelt Blankenberge

Blankenberge202041Groep Pol Stas speelt dinsdag 21, donderdag 23, vrijdag 24 en zaterdag 25 oktober, telkens om 20.15 uur in de schouwburg van het cultuurcentrum De Bogaard Blankenberge van Tom Lanoye in een regie van Hans Royaards. Blankenberge speelt zich af in de brasserie Blankenberge op de zeedijk. Het is zomer - fin de saison - en zelfs om middernacht is het nog snikheet. Het is een zware dag geweest en het personeel is moe. Dat leidt tot kleine en grote ruzietjes tot de volgende dag een racistische moord de druppel is die de emmer doet overlopen!

Abonnementen en tickets te koop aan de balie van het cultuurcentrum.

Al 2000 bezoekers voor Mijn Begijnhof

Home_overAl meer dan 2000 bezoekers vonden de weg naar Mijn hof = Begijnhhof. De tentoonstelling zet het Begijnhof bij gelegenheid van de 750 ste verjaardag in de kijker.

Bezoekers krijgen door de historische voorwerpen en locaties een indruk van hoe de begijnen er destijds geleefd hebben. Curator Linde Hermans confronteert het eeuwenoude erfgoed met hedendaagse kunstwerken van onder andere Hugo Duchateau. Zijn zoon Kim becommentarieert de leefregels van het begijnhof in een reeks treffende cartoons.

Dankzij het kinderdoeboekje met bijhorend parcours is de tentoonstelling ook voor gezinnen een   aanrader.

Nog tot 9 november te bezoeken in het begijnhof van Sint-Truiden, daarna worden de schuur en het begijnhofhuisje onherroepelijk gesloten voor het grote publiek.

Vrijdag 24 oktober is de tentoonstelling uitzonderlijk ’s avonds geleid te bezoeken. Inschrijven: info@mijnhof.be. De expo loopt nog tot 9 november. Woensdag tot zondag van 13 uur tot 17 uur, maandag en dinsdag gesloten. Meer info: www.mijnhof.be.

Poëzie op het kerkhof

Gorsem_20081013_155902Het stadsbestuur is rond met poëzieborden aan de kerkhoven. De laatste borden werden vorig weekend geplaatst in Gelinden (Zo gaan moeders dood, door de Nederlandse Mieke van Baal), Gorsem (Dicht, door Katrien Frederix), Groot-Gelmen (Dood, door Lieve Devijver van Herent), Ordingen (Ga nu maar, door Herman Rohaert) en Runkelen (Bij het sas, door van L).

'Het zijn pareltjes van letteren die mijmeren over dood, gemis, rouw, troost, hoop, herinnering en liefde', aldus burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) bij de voorstelling van het gedicht Dicht (tekst op foto) van Katrien Frederix in Gorsem.

Sint-Truiden telt in totaal zeventien openbare begraafplaatsen. Ook op andere openbare plaatsen komen gedichten voor.  Op het kerkveld van de Trudo-abdij groet een gedicht de moderne pelgrim, een bundel werd gepubliceerd naar aanleiding van de Open Monumentendag in Nieuwenhoven  en de happening rond Fliegerdorf Bevingen. Het fruit kreeg kreeg zijn poëtische blikvanger met de brochure Fructuarium en het in cortenstaal gebrande gedicht Rooddood van Herman Rohaert op het domein Speelhof.

'Ik wil nog meer poëzie in de openbare ruimten in het stadscentrum en in de buurten, wijken en deelgemeenten. Alle sugggesties zijn welkom', aldus de burgemeester. Er zijn plannen om iets te doen op het containerpark en in het asielcentrum in Bevingen.

De stedelijke bibliotheek stelde als uniek aandenken een boekje met alle zeventien gedichten samen. Het is te koop bij Toerisme Sint-Truiden voor 2 euro.

Parade voor kandidaat-onderofficieren op Saffraanberg

Koning Albert II bezoekt donderdag 16 oktober de Koninklijke Militaire School voor onderofficieren in Saffraanberg. Tijdens dit bezoek krijgt de koning informatie over de opleiding van de kandidaat-onderofficieren. Voor het academiejaar 2008-2009 hebben zich 231 nieuwe studenten ingeschreven.Saffraanberg is na de verhuizing van de militaire scholen in Dinant en Zedelgem de enige plaats voor de opleiding van kandidaat-onderofficieren. Vorig jaar waren 517 kandidaten ingeschreven. Vrijdag had in Saffraanberg de plechtigheid plaats voor de erkenning van de promotie van dit academiejaar.  Enkele sfeerbeelden. Meer foto's: www.picasaweb.google.com/fotobink

_dsc0154_medium Dsc_3843_medium_2

Dsc_3870_medium Dsc_3908_medium

Dsc_3927_medium Dsc_3971_medium

(foto's: klikken om te vergroten)

Fruitkorf voor Albert en Paola

Img_0003Een delegatie van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers werd woensdag ontvangen op het Koninklijk Paleis in Brussel. De Commanderie overhandigde in naam van de ganse fruitsector een fruitkorf met de nieuwe Belgische appel- en perenoogst. Dit jaar was de korf gevuld met Conférenceperen en twee nieuwe appelvariëteiten, Belgica en Kanzi.

Het Belgische perenaanbod bestaat voor 90 procent uit de variëteit Conférence. Binnen Europa is België de grootste exporteur van Conférenceperen naar Rusland. Door de slechte weersomstandigheden tijdens de bloei is de Europese perenproductie beduidend kleiner dan vorig seizoen. Ook in België loopt de Conférenceproductie terug van 255.000 ton naar 155.000 ton. De export naar Rusland, Scandinavië en Engeland loopt vlot en bijgevolg is de prijsvorming voor de producenten erg gunstig.

De nieuwe appelvariëteit Belgica werd 4 jaar geleden geselecteerd door Jean Moors uit Vlijtingen. De Belgische Fruitveiling zal dit seizoen 2 miljoen kilo Belgica-appels commercialiseren. Het nieuwe appelras Kanzi is ontstaan uit een kruising van de appelrassen Braeburn en Gala. De Europese productie van Kanzi bedraagt dit seizoen 15 miljoen kilo, waarvan 3 miljoen kilo gecommercialiseerd wordt door Veiling Haspengouw.

Voor de volgende jaren verwacht men een forse toename van de productie van Belgica, Kanzi en andere nieuwe appels zoals Greenstar, Junami, Rubens en Evelina.

Dit jaar was voor de eerste keer een wijnbouwer bij de delegatie aanwezig. Presidiumlid van de Commanderie Jean-Paul Broos bood bij deze gelegenheid de vorsten een fles Blanke Haspengouwer aan.

Wout en Charlotte zijn Truiense modenamen

Babyontheblog_gr_31_2_2Lore en Wout zijn de meest gekozen namen voor de borelingen in Limburg. Voor de jongens volgt Sint-Truiden de Limburgse mode.

De naam Wout werd 6 keer aan een jongen gegeven. Daarna volgen Keano, Quinten, Robbe, Lucas en Rune (4). Jules, Jonas, Kobe, Mathias, Milan en Alexander kregen drie keer de voorkeur. Siebe, Tuur, Timo, Seppe, Senne, Ruben, Pieter, Yoran, Sander, Lowie, Lander, Daan, Arne, Bas en Lennert waren voor telkens twee ouders de lievelingsnaam.

In de naamgeving valt op dat zowel zeer klassieke, oude Vlaamse als vreemde namen voorkomen: Jules, Tuur en Pieter zijn oude bekenden. Keano, Siebe en Yoran klinken vreemder.

Bij de meisjesnamen steekt Charlotte er torenhoog boven uit. Er zijn 10 Charlotte's bijgekomen in 2007. Lotte, Floor, Hanne en Julie kwamen er telkens per drie bij. In het grote peloton met telkens twee exemplaren zitten Mirthe, Elise, Yana, Arwen, Lisa, Sarah, Sofie, Lara, Noa, Jolien, Lore, Esther, Fien, Jill, Keara, Fleur en Eline. Ook hier dezelfde vaststelling: oud naast nieuw. Dat kan over een paar decennia voor vuurwerk en een goede mix zorgen.

Wil u graag uw pasgeborene op deze blog? Laat het weten op sint-truiden@nieuwsblad.be! We publiceren de foto en de naam (liefst met uitleg waarom je die voornaam koos!)

Jacht op super 8

Recto_2_2Sedert 25 september zamelt de vereniging Curieus super 8-filmpjes in heel Vlaanderen in. Tegen een democratische vergoeding van 1 euro per minuut zet Curieus je oude beelden op je super 8 filmpjes digitaal op DVD om.

Van al het ingezamelde beeldmateriaal maakt Curieus een selectie en verwerkt ze in een filmmontage. Op slotavonden worden deze filmmontages in de verschillende provincies getoond en krijg je je oud beeldmateriaal terug, samen met de gedigitaliseerde DVD.

De super 8 filmpjes, gedraaid met videocamera, waren hip en hot in de jaren '50, '60 en '70 en het is tijdens de slotavonden dat je deze oude, vervlogen tijden kunt herbeleven. Curieus koppelt de slotavonden, afhankelijk per provincie, aan een bepaald thema. Voor Limburg is dat carnaval en caféleven. 

Wie graag zijn super 8 filmpjes gedigitaliseerd ziet, kan in Sint-Truiden op woensdag 8 oktober met zijn videospoeltjes van 18 uur tot 21 uur terecht in het inzamelpunt in zaal Manege, Rijschoolstraat 51. Op de Nacht van de super 8, een vijftal weken na de inzameling, krijg je je oude filmspoelen terug, samen met een DVD met al jouw gedigitaliseerde beelden. VHS en video 8 komen jammer genoeg niet in aanmerking voor dit aanbod. Voor meer info: www.dejachtopsuper8.be

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!