Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Belasting op parkeerplaatsen afgeschaft!

Regiobutton_gr_gemeenteraad_2

Het stadsbestuur schaft natuurlijk niet alle belastingen op parkeerplaatsen af, maar wel de belasting op het ontbreken van gebouwgebonden parkeerplaatsen.

Doel van de belasting was elke bouwheer aan te zetten om parkeerplaatsen te bouwen of te voorzien, om zoveel mogelijk auto's van de straat te halen. Als die parkeeerplaatsen ontbraken, moest de bouwheer tot 8.000 euro boete per ontbrekende parkeerplaats betalen. Met de opbrengst zou de stad meer parkeerplaatsen aanleggen in het stedelijk gebied.

Het belastingsreglement werd in september vorig jaar goedgekeurd, maar zorgde al zeer snel voor problemen. Veel eigenaars van kleinere panden in de binnenstad slaagden er niet in om die parkeerplaatsen te voorzien bij het indienen van een renovatiedossier. Ook voor grotere gebouwen kon de hoeveelheid parkeerplaatsen niet gerealiseerd worden.

Op vraag van Liesbet Leemans en Erik Carlier van de CD&V en van  Roland Duchâtelet van de Open VLD werd het punt opnieuw op de agenda van de gemeenteraad van vanavond geplaatst. De afschaffing verliep niet zonder de bijhorende Truiense heibel.

Vooral de Lijst van de burgemeester (SP.A en Groen!) had bezwaren. De burgemeester reageerde geprikkeld. Volgens Vandenhove was de belasting niet bedoeld om geld binnen te halen, maar wel een signaal naar de bewoners om het aantal auto's in de stad te verminderen. De belasting was een middel om het mobiliteitsprobleem in het stadscentrum op te lossen, vond de burgemeester. Hij reageerde vooral gepikeerd, omdat de CD&V en de Open VLD andermaal het punt onverwacht bijplaatsten op de gemeenteraad en het niet behandelden in het schepencollege. Hij vroeg het punt uit te stellen en opnieuw rustig te bespreken. Maar daar wilden de CD&V en de Open VLD niet van weten.

De afschaffing werd met 17 stemmen voor en 16 onthoudingen goedgekeurd.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef010535f6c8b6970b Listed below are links to weblogs that reference Belasting op parkeerplaatsen afgeschaft!:

Reacties

En wat van de volgende bedenkingen:
1. De burgemeester weigert stelselmatig elk politiek overleg binnen de fractie, dus is het normaal dat je als coalitiepartner soms voor verrassingen komt te staan. En ongelukkig bent !
2. Een belastingsreglement dat nooit werd toegepast, integendeel enkel zorgde voor verwarring en ergernis, verdient enkel afgeschaft te worden.
3. Er blijft nog steeds de verplichting van de hogere overheid tot het aanleggen van parkeerplaatsen in geval van appartementsbouw en grote projecten.
4. Maar blijkbaar wil de Lijst van de Burgemeester (ik ben niet verwonderd dat ze niet meer sp.a wil heten) enkel de kleine man treffen in zijn portefeuille. Jammer !

 Jos Lacroix op 22 november 2008 om 10:01De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!