Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Hallucinant Nepal

Reis2_20081104_043708nepalNa ruim drie weken vakantie neemt onze weblog een nieuwe start. Nepal was de  paradijselijke (?)pleisterplaats. Het werd een even verbluffende als hallucinante ervaring. Ondanks de waarschuwingen ontkwamen we niet aan de onthutsende confrontatie met de Nepalese cultuur. De waarschuwing was geen cliché. Nepal is een betoverend en ontnuchterend land.

De vlucht van New Delhi naar Kathmandu langs de Himalaya is overweldigend mooi. De eerste confrontatie met het leven in Kathmandu is een klap. In een mum van tijd word je ondergedompeld in de verkeerschaos van een miljoenenstad, waar bussen, auto's, moto's, fietsers, voetganggers en af en toe zelfs koeien de smalle weg betwisten. Tussen het gevaarlijke verkeer door banen ook riksja's zich een weg. Zelf maakten we op de tweewieler een hallucinante tocht in de duisternis mee. Voor westerlingen lijkt het levensgevaarlijk. De tweewielers laveren tussen het zware vervoer en over de wegen vol gaten door. Onze fietser van dienst moest dan nog enkele keren midden het verkeer de ketting opnieuw opleggen. Op dat ogenblik denk je niet eens aan de wolk uitlaatgassen die je inademt of dat je fiets elk moment kan omtuimelen. In Kathmandu dragen politieagenten overigens een masker voor de mond om op kruispunten het verkeer te regelen. Voor de riksja-bestuurder is dit slavenwerk. Bergop krijgt hijReis2_20081102_052326nepal  nog nauweliks de pedalen rond. Het is meelijwekkend. Dit nooit meer, vloek je terwijl je de bestuurder 100 roepi's extra geeft. (100 roepi's is zowat een euro). Met dat extrageld blijft zo'n rit beschamend goedkoop. Maar de Nepalees is gelukkig. Hij had werk en kreeg nog iets extra's. Want de Nepalees is arm, schrijnend arm. Moeders, kinderen, gehandicapten bedelen er, verkopers van winkels roepen de klanten naar binnen en zijn bereid om de toch al spotgoedkope waar nog goedkoper te verkopen. Zelden een land bezocht waar armoede wel georganiseerd lijkt.

Onze tocht door Nepal bevestigde alleen maar die eerste indrukken. Op onze rondreis bezochten we Pokhara, de bergdorpen Jonsom, Kagbeni en Muktinath. Tijdens de relatief korte trekking van drie dagen tot op een hoogte van 4000 meter krijg je een vermoeden van de fascinatie van het hooggebergte. Want Nepal is een mooi land. Het land heeft meren en op de bergrivieren is het avontuurlijk raften. In het zuidelijke Chitwan kan je in de jungle op safari, kan je een tocht op de olifant maken of in de vroege uurtjes bij zonsopgang vogels en dieren observeren. Lumbini is de geboorteplaats van Boeddha. In de buurt bevinden zich een tiental tempels.

Reis2_20081102_122258nepalNepal is een land van tempels. Niet alleen Katmandu is er rijk aan. Tempels zijn merkwaardige monumenten. De meeste zijn rijkelijk afgwerkt in brons en goud en haast een vloek op de ellende waarin de bevolking leeft. De Nepalees is gelovig en onderdanig. Je wordt er dagelijks geconfronteerd met volks-religieuze tradities, waarop de bevolking de bezoeker graag uitnodigt. Want de Nepalezen zijn vriendelijk en behulpzaam, een volk van sherpa's. Voor toeristen is dat meegenomen. Maar het is ook beschamend. Terwijl je in tamelijk luxuezuze hotels verblijft, woont de inheemse bevolking in krotten. Je voelt je dan toch even als de ouderwetse koloniaal, die dankbaar gebruik maakte van de onderdanigheid van de bewoners. Nooit meer Nepal, denk je dan. Maar zeg nooit nooit. Het land is te mooi en de bevolking verdient de extra euro's.

Dit kort reisverslag is een eerste impressie van een bezoek aan Nepal. Ben je zelf in Nepal geweest, dan kan je aanvullen of verduidelijken. Ook verslagen en indrukken van andere reizen zijn welkom.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef010535e080a7970b Listed below are links to weblogs that reference Hallucinant Nepal:

Reacties

Welkom terug! Leuk om dat reisverslag te lezen. Ik hoop eens meer te horen tussen pot en pint

 Raf vanmechelen op 10 november 2008 om 12:43De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!