Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Truiense maakt beste fruittob van het jaar

Fruittob_20081128_202930fruittob_2

Godelieve Cleynen uit Sint-Truiden maakte de beste fruittob van het jaar en kreeg de gouden medaille. Cleynen nam al voor de dertigste keer deel aan de wedstrijd van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie. Ze won de wedstrijd voor de derde keer.

Zilver was voor Alda Bierwaerts uit Alken en het brons ging naar Hilde Vandeperre uit Lummen. Godelieve Cleynen maakte dit keer gebruik van een mengeling van rode seizoensvruchten: aardbeien, rode bessen, frambozen, kersen, rode stekelbessen en rode druiven. Na elke laag fruit wordt een hoeveelheid suiker toegevoegd. Het geheel wordt met jenever overgoten.

Voor de wedstrijd werden 56 fruittobben ingeleverd. Aan de oude bereidingen namen zes kandidaten deel.

Fruittob_20081128_203848fruittob Fruittob_20081128_202346fruittob

(foto: (links beneden) Godelieve Cleynen;(rechts beneden) de medaillewinnaars en leden van de Commanderie.(klikken om te vergroten)

Meer foto's over Fruittob 2008: www.picasaweb.google.com/fotobink

Verfraaiingswerken in Gelmen

A02_foto3 A03_foto2_2

Zo zullen het plein voor de kerk en de Klein-Gelmenlaan er in de toekomst uitzien.  (De foto bovenaan geeft de huidige toestand weer, de tweede de toestand na de werken, klikken om te vergroten) Het zijn een paar van de verfraaingswerken die de stad de komende maanden en jaren in het dorpscentrum uitvoert. Beneden aan de kerk wordt de weg helemaal heraangelegd. De weg, die als een sluikweg tussen de Luikersteenweg en de Tongersesteenweg wordt gebruikt, wordt voor de kerk versmald om het verkeer te vertragen en te ontmoedigen. Dat moet meehelpen om het gevaarlijke verkeer in de bocht te vermijden. Voorts koopt de stad een perceel grond in de Helshovenstraat om daar perkeerplaatsen aan te leggen. Maar er komen nog meer parkeerplaatsen. Naast de plannen die de herberg De Zwaan heeft om een privéparking aan te leggen, plant de stad boven, achter de kerk en de pastorie, een parking voor vijftig wagens. Dat wordt het Kataraktplein van Haspengouw, van waaruit wandelingen en fietstochten vertrekken.

POLITIEK

Rond de plannen ontstond een polemiek tussen de coalitiepartners: Lijst Burgemeester (SP.A/Groen!), Open VLD en CD&V. Open VLD en Cd&V stelden gisteren de plannen voor. De SP.A stuurde eerder een brief in Groot-Gelmen rond. 'Wij zien de werken ruimer dan Lijst Burgemeester. We hebben een globaal plan voor de gemeente', verduidelijkte schepen Bert Stippelmans (CD&V).

Schepen Filip Moers was scherp in zijn reactie: 'Ik verneem dat twee van de drie meerderheidspartijen een persconferentie over de herinrichting van Groot-Gelmen gaven. Eigenaardige situatie als men er rekening mee houdt dat de meerderheid wordt uitgemaakt door drie fracties, dus ook de fractie Lijst Burgemeester. Het voorstel om boven aan de kerk en de pastorie gronden aan te kopen om extra parkeerruimte te creëren en om het verenigingsleven extra mogelijkheden te geven kwam tevens van mij op voorstel van enkele ondervraagden. Ideeën pikken is blijkbaar geen probleem voor onze coalitiepartners.' Het vertrouwen tussen de coalitiepartners is wel heel ver zoek.

Schepen Filip Moers (SP.A) hield op 18 oktober een enquête bij de inwoners op een gedeelte van de Helshovenstraat en de Klein-Gelmenstraat. Van de 20 uitgedeelde formulieren werden er 13 ingevuld terugbezorgd. 12 van de 13 geïnteresseerden kozen voor het voorstel om aan de zijde van de handelszaken een parkeerstrook op het wegdek te combineren met het parkeren op de berm aan de overzijde. De huidige toestand blijft dan behouden. Een gedeelte van de stoep wordt daarmee opgeofferd. Eén persoon koos voor het voorstel om aan beide zijden van de straat een stoep te voorzien, waarbij slechts kortstondig alternerend parkeren op het wegdek wordt toegestaan.

'Geen van beide voorstellen voldoet', concludeert Moers. In het eerste geval komen we aan 33 parkeerplaatsen, in het tweede geval aan hooguit 17. Op weekenddagen parkeren er vaak meer dan 60 voertuigen. Alternerend parkeren is ook gevaarlijk voor de fietsers.'

'We kregen de toestemming van het schepencollege om eventueel het perceel van de famiilie Groven aan te kopen om bijkomende parking te voorzien. Ook voor een onderzoek voor de mogelijke aankoop van het perceel naast de parochiezaal kregen we de toestemming', zegt Moers.

Culinaire experimenten in Chateau de la Motte

Zondag 30 november en maandag 1 december heeft in Chateau de la Motte in Groot-Gelmen het jaarlijks culinair kookevenement plaats.

Dsc_1612Op Anders Culinair tref je zowel de hobbygastronoom als de thuiskok en de Bourgondiër aan. Wie graag gezellig tafelt, ideeën voor de feesttafel wil opdoen, nieuwe smaken durft te proberen, wie graag wijnen of bieren degusteert, op zoek is naar een mooi gestileerd keukenaccessoire, culinaire magazines en boeken doorbladert, restauranttips uitwisselt, is in Chateau de la Motte op zijn plaats. 

De Horne uit Vechmaal pakt uit met een nieuwe trend: een lekkere winterbarbecue. Een heerlijk stuk gepekelde varkensnek gepresenteerd met vergeten wintergroenten, schorseneren en pastinaak en een mosterdsausje. Een lekker glas Duvel (geserveerd in een verfijnd wijnglas) maakt de smaken allemaal los.

Alain Coninx gaf bij het proeven een uiteenzetting van bepaalde kazen die typerend zijn voor de lage landen. De combinatie van een echte oude kaas met een glas bruine Bink (een echt streekbier van Sint-Truiden) is eigenlijk een perfecte combinatie. De meeste mensen eten kaas met een glas rode wijn, wat eigenlijk door kenners als not done wordt beschouwd.

Andere nieuwigheid dit jaar is de presentatie van de aromakoffer. De aromakoffer is een stevige kunststofkoffer met 60 verschillende aroma’s, die allemaal voorkomen in wijn (aroma’s van fruit, groenten, bloemen, animale geuren en kruiden). Inbegrepen is een lijst met de aroma’s, maar ook een uitgebreid boekje met een beschrijving van wijnstreken, wijndruiven en de aroma’s van wijn, een echte handleiding tot het herkennen van wijnaroma’s.

Uit het Spaanse Catalonië komt de Cava Familiar van het Spaanse wijnhuis Vinos Rios. Maar ook de witte Xarelo-wijn werd uitgeroepen tot de beste van Spanje. De wijnen worden in het toprestaurant El Bulli geschonken.

Meer info: www.andersculinair.be    

Duikschool Neptunus stelt opleiding overlevingstechnieken voor

Verenigingindekijker_gr

Duikschool Neptunus Divers stelde zopas haar opleiding overlevingstechnieken in het zwembad in de Olympialaan voor. De deelnemers leerden alleen of in groep in open water vlotten en de aandacht  trekken, met kleren aan zwemmen, het reddingsvlot inkruipen, elkaar helpen, het vlot omdraaien, de redderssprong, het ophalen van slachtoffers en aan de kant slepen.

Neptunus_20081127_212020neptunus_2 Het aanleren van overlevingstechnieken is één van de opdrachten van de duikschool. Neptunus Divers werd in 1994 opgericht en viert in 2009 haar 15 de verjaardag. 'We hebben sedert de oprichting een vrij constant aantal leden. Op dit ogenblik zijn er 33 leden ingeschreven. We zijn niet de grootste club. We beperken liever het aantal. In de club kent iedereen nog iedereen en nieuwe leden worden  makkelijk opgenomen in de groep', zegt voorzitter Ronny Opdenacker. De club kan terugvallen op jaarlijks terugkerende evenementen, die het clubgevoel versterken: het duikweekend in Zeeland, een barbecue, volleybalwedstrijdjes,themaduiken en lesavonden.

Doordat de club al 15 jaar bestaat, beschikt de vereniging over voldoende uitrusting. 'Nieuwe en jonge leden kunnen materiaal lenen en uitproberen. Ze moeten niet meteen in een dure uitrusting investeren. Dit jaar kopen we een duikvlag aan, want dat is een recente verplichting om in Zeeland te duiken. Duiken is echt geen dure hobby', vertelt duikschoolleider Ingrid Vanrutten.

De duikschool heeft eigen instructeurs. Ze geven theorie- en zwembadlessen, oefenen buitenproeven en nemen proeven af. 'We zijn er fier op dat tweederde van onze leden gebrevetteerde duikerhulpverleners zijn. Onze brevetten zijn ook internationaal erkend. Waar ook ter wereld dienen we enkel onze lidkaart te tonen om al het moois onderwater te zien', legt Ingrid Vanrutten uit.

De club werkt samen met andere organisaties als de Vlaamse Reddingscentrale. De VRC staat garant voor de kwaliteit van rescue en waterredding en organiseert talloze reddersopleidingen, sessies en workshops reanimatie, EHBO en overlevingstechnieken.

Neptunus_20081127_210622neptunus Neptunus_20081127_210912neptunus

Foto boven: Voorzitter van de vereniging Ronny Opdenacker en duikschoolleider Ingrid Vanrutten.

Voor meer info: www.neptunus-divers.be

Ziekeren speelt Koinobori

Toneelzieker Het Psychiatrisch Verzorgingstehuis (PVT) Ziekeren speelt vrijdag 5 december Koinobori, een toneelstuk dat vijf medewerkers van het Psychiatrisch Centrum schreven.

Daarin vertellen begeleiders, bewoners en familieleden hun ervaringen in het centrum. 'Met dit stuk zetten we vensters en deuren even wijd open en laten de toevallige voorbijganger ongecensureerd meekijken in de living van de bewoner en de andere ruimtes van een zorgeenheid. Als kijker zal je ongetwijfeld de scherpe kantjes, maar ook de warme momenten mee ervaren', zegt initiatiefnemer Ludo Mellemans.

Alle acteurs komen uit het PVT. Het stuk is een kijk- en luisterspel, een soort revue van Ziekeren. Peter Ritzen is de regisseur. Het project is een productie van het Psychiatrisch Centrum Ziekeren en het Psychiatrisch Ziekenhuis Sancta Maria. Het kreeg de steun van het stadsbestuur en van de provincie.

De opvoering heeft 5 december om 20 uur plaats in de polyvalente zaal van het cultuurcentrum De Bogaard. Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven voor 30 november bij Lily Roggen: lily.roggen@fracarita.org. Kaarten kosten 5 euro.

Sinterklaas ontving eerste kinderen in Begijnhof

Sinterklaas_20081125_142020sinterkl

Sinterklaas_20081125_140636sinterkl Sinterklaas_20081125_140826sinterkl Sinterklaas_20081125_141030sinterkl Sinterklaas_20081125_142042sinterkl Sinterklaas_20081125_141504sinterkl Sinterklaas_20081125_141158sinterkl

Gedenkplaat René Lambrechts

Dsc_4687_mediumHet buurtcomité René Lambrechtsstraat en de stad Sint-Truiden onthulden gisteren een gedenkplaat voor de honderdste verjaardag van verzetsstrijder René Lambrechts in de René Lambrechtsstraat 23.

René, Gregorius, Antonius Lambrechts werd geboren in Stevoort op 23 november 1908. Hij startte zijn militaire loopbaan op 8 mei 1928 als 20-jarige vrijwilliger bij de landmacht. Hij woonde in de Houtstraat, nu de René Lambrechtsstraat, in Sint-Truiden.

Op 10 juni 1944 overviel René Lambrechts samen met enkele andere verzetsstrijders de gevangenis van Hasselt waar ze een aantal politieke gevangenen konden bevrijden. Hij werd daarvoor gefusilleerd door de Duitsers. 

Dit jaar werd ook het peterschap voor de promotie van 2008-2009 van de Koninklijke Technische School voor Onderofficieren (KSOO) toegekend aan René Lambrechts.

Er vindt ook een tentoonstelling plaats rond het levensverhaal van René Lambrechts. Na de onthulling van de gedenkplaat werd deze tentoonstelling geopend in de kapel van de Haspengouwse Academie voor Beeldende Kunsten, Gorsemweg 55-57.

(foto: Danny Claes)

Truienaars vertellen hun levensverhaal

Volkstradities en gebeurtenissen uit de vorige eeuw dreigen onherroepelijk verloren te gaan als ze niet worden opgetekend. Veel senioren en jongere mensen kennen verhalen uit hun eigen buurt, die belangrijk kunnen zijn voor latere geschiedschrijving. Het stadsarchief heeft concrete plannen om al die verhalen digitaal te registreren, te bewaren en ter beschikking te stellen van het grote publiek en specialisten.

Dscn0713 Het archief zoekt interviewers en noteerde zelf al een aantal verhalen naar aanleiding van de jongste Open Monumentendag. Die verhalen werpen een licht op de tuinwijk in Nieuw Sint-Truiden en op het weeshuis (nu de Tekenacademie). Ze staan op cd en kunnen volgend weekend bekeken en beluisterd worden in de Keizerszaal van de abdij. Zaterdag 29 november zijn er voorstellingen van 10 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 17 uur, zondag 30 november van 13 uur tot 17 uur. Enkele van die verhalen zijn ook al gepubliceerd in Monumenten van de toekomst, dat bij gelegenheid van de OMD verscheen.  We geven u enkele fragmenten uit die publicatie mee.

Julienne Broes: 'Mijn grootmoeder startte De Spar in 1932, en mijn moeder deed de winkel verder tot de jaren '80. Mijn grootmoeder wilde eerst een logementshuis voor mijnwerkers openen maar dat mocht niet van grootvader die zelf mijnwerker was, zoals zo velen in de tuinwijk. De mijnwerkers namen de trein tot As, vandaar gingen ze verder met de fiets naar Eisden of Winterslag. Indien ze op de trein vernamen dat een andere mijnzetel beter betaalde, veranderden ze van werk. In het fruitseizoen gingen velen plukken. als er veel geplukt werd volgde een goede kermis, eind juni.'

Marcel Mathijs: 'Mijn vader was schoenmaker en had hier in de voorplaats zijn winkel. De Amerikaanse en Engelse soldaten waren gekazerneerd in het weeshuis en de jongensschool maar zij kregen de toelating om bij mensen in de wijk te overnachten. De mensen vroegen aan de scouts om één, twee of drie soldaten. Wij gingen dit vragen bij de militaire oversten en brachten de soldaten, met de helm vol snoep, kauwgom en sigaretten bij de mensen; een echte handel. Mijn moeder kreeg de eerste nylonkousen van een Amerikaans soldaat. Albert Haesen, onze buurman, trouwde in de jeep van een Engels soldaat die bij ons logeerde.'

Bewoonster van het kindertehuis Sint-Lutgardis, Christiane Mathijs: 'Ik ben altijd graag in het tehuisMiddenlaan  geweest, behalve op het einde, na het vertrek van de zusters, toen werden ook kinderen door het gerecht geplaatst, de sfeer was helemaal verziekt, ik ben dan ook weggelopen en vond onderdak bij Nacke (Leona Dehasque).' In 1968 werd op een vergadering  met de heer Muls, secretaris van de COO, en de oversten van de zusters de beslissing van de commissie bekend gemaakt dat het tehuis zou beheerd worden door een jong koppel als kinderdagverblijf. De zusters mochten nog in het klooster blijven indien ze de ochtend-, avond- en nachtopvang bleven verzorgen. De zusters weigerden deze voorwaarden te aanvaarden en moesten binnen de acht dagen het tehuis ontruimen.

(foto Middenlaan: Pierre Knaepen)

Duitse belangstelling voor speeltuin senioren

Dscn0719 Dscn0717_2 

Met de installatie van een bewegingspark voor senioren (nu al omgedoopt tot speeltuin voor senioren) kreeg Sint-Truiden de internationale pers over de vloer. Bij de ingebruikneming van het park was er gisteren ook een Duits televisiestation aanwezig.

Het Truiense park is een primeur voor Vlaanderen. Schepen Johnny Vangrieken (SP.A) haalde de mosterd in Engeland. Intussen zijn dergelijke parken ook al in Finland en Spanje geinstalleerd. Nu is er ook belangstelling vanuit Duitsland.

'Onderzoeken in Finland en Spanje toonden aan dat het gebruik van deze bewegingstoestellen een positief effect heeft op het fysieke functioneren en het algemeen welbevinden van vijftig- en zestigplussers', zegt Vangrieken. De stad liet het park achter 't Meiland aanleggen, zodat het ook ter beschikking staat van de bewoners, de familieleden en buitenstaanders.

't Meiland liet het pad naar 't Speelhof verharden, zodat rolstoelgebruikers van het rusthuis makkelijker naar het Speelhof kunnen. Daar wordt binnenkort een fytometer aangelegd, zo kondigde de schepen aan.

Zonnebloem doet iets aan het verkeer

Verkeersactieve_school_wilderen_2De gemeenschapsbasisschool van Wilderen De Zonnebloem kreeg uit handen van Vlaams minister van  Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt (SP.A) het label van verkeersactieve school.

De scholen die het label behalen, hebben laten zien dat ze de voorbije schooljaren de nodige inspanningen hebben geleverd om praktische verkeerslessen te geven, om ouders te betrekken bij hun verkeerswerking en om de schoolomgeving veiliger te maken.

Zo werden de schooluitstappen meer per fiets of met het openbaar vervoer gedaan. De ouders werden eveneens in het project betrokken en dit resulteerde onder andere in een fietspool, die de kinderen veilig van en naar school brengt.

Sint-Truiden telt momenteel 2 verkeersactieve scholen. Naast de Zonnebloem in Wilderen behaalde de vrije basisschool Sint-Rita vorig jaar het label.

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!