Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Truienaars vertellen hun levensverhaal

Volkstradities en gebeurtenissen uit de vorige eeuw dreigen onherroepelijk verloren te gaan als ze niet worden opgetekend. Veel senioren en jongere mensen kennen verhalen uit hun eigen buurt, die belangrijk kunnen zijn voor latere geschiedschrijving. Het stadsarchief heeft concrete plannen om al die verhalen digitaal te registreren, te bewaren en ter beschikking te stellen van het grote publiek en specialisten.

Dscn0713 Het archief zoekt interviewers en noteerde zelf al een aantal verhalen naar aanleiding van de jongste Open Monumentendag. Die verhalen werpen een licht op de tuinwijk in Nieuw Sint-Truiden en op het weeshuis (nu de Tekenacademie). Ze staan op cd en kunnen volgend weekend bekeken en beluisterd worden in de Keizerszaal van de abdij. Zaterdag 29 november zijn er voorstellingen van 10 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 17 uur, zondag 30 november van 13 uur tot 17 uur. Enkele van die verhalen zijn ook al gepubliceerd in Monumenten van de toekomst, dat bij gelegenheid van de OMD verscheen.  We geven u enkele fragmenten uit die publicatie mee.

Julienne Broes: 'Mijn grootmoeder startte De Spar in 1932, en mijn moeder deed de winkel verder tot de jaren '80. Mijn grootmoeder wilde eerst een logementshuis voor mijnwerkers openen maar dat mocht niet van grootvader die zelf mijnwerker was, zoals zo velen in de tuinwijk. De mijnwerkers namen de trein tot As, vandaar gingen ze verder met de fiets naar Eisden of Winterslag. Indien ze op de trein vernamen dat een andere mijnzetel beter betaalde, veranderden ze van werk. In het fruitseizoen gingen velen plukken. als er veel geplukt werd volgde een goede kermis, eind juni.'

Marcel Mathijs: 'Mijn vader was schoenmaker en had hier in de voorplaats zijn winkel. De Amerikaanse en Engelse soldaten waren gekazerneerd in het weeshuis en de jongensschool maar zij kregen de toelating om bij mensen in de wijk te overnachten. De mensen vroegen aan de scouts om één, twee of drie soldaten. Wij gingen dit vragen bij de militaire oversten en brachten de soldaten, met de helm vol snoep, kauwgom en sigaretten bij de mensen; een echte handel. Mijn moeder kreeg de eerste nylonkousen van een Amerikaans soldaat. Albert Haesen, onze buurman, trouwde in de jeep van een Engels soldaat die bij ons logeerde.'

Bewoonster van het kindertehuis Sint-Lutgardis, Christiane Mathijs: 'Ik ben altijd graag in het tehuisMiddenlaan  geweest, behalve op het einde, na het vertrek van de zusters, toen werden ook kinderen door het gerecht geplaatst, de sfeer was helemaal verziekt, ik ben dan ook weggelopen en vond onderdak bij Nacke (Leona Dehasque).' In 1968 werd op een vergadering  met de heer Muls, secretaris van de COO, en de oversten van de zusters de beslissing van de commissie bekend gemaakt dat het tehuis zou beheerd worden door een jong koppel als kinderdagverblijf. De zusters mochten nog in het klooster blijven indien ze de ochtend-, avond- en nachtopvang bleven verzorgen. De zusters weigerden deze voorwaarden te aanvaarden en moesten binnen de acht dagen het tehuis ontruimen.

(foto Middenlaan: Pierre Knaepen)

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef010536127d23970b Listed below are links to weblogs that reference Truienaars vertellen hun levensverhaal:

Reacties

Deze foto is niet van mij maar komt uit de collectie van Willy Ilsbrouckx. Ere ie ere toekomt!

 Pierre op 29 november 2008 om 09:34De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!