Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Verfraaiingswerken in Gelmen

A02_foto3 A03_foto2_2

Zo zullen het plein voor de kerk en de Klein-Gelmenlaan er in de toekomst uitzien.  (De foto bovenaan geeft de huidige toestand weer, de tweede de toestand na de werken, klikken om te vergroten) Het zijn een paar van de verfraaingswerken die de stad de komende maanden en jaren in het dorpscentrum uitvoert. Beneden aan de kerk wordt de weg helemaal heraangelegd. De weg, die als een sluikweg tussen de Luikersteenweg en de Tongersesteenweg wordt gebruikt, wordt voor de kerk versmald om het verkeer te vertragen en te ontmoedigen. Dat moet meehelpen om het gevaarlijke verkeer in de bocht te vermijden. Voorts koopt de stad een perceel grond in de Helshovenstraat om daar perkeerplaatsen aan te leggen. Maar er komen nog meer parkeerplaatsen. Naast de plannen die de herberg De Zwaan heeft om een privéparking aan te leggen, plant de stad boven, achter de kerk en de pastorie, een parking voor vijftig wagens. Dat wordt het Kataraktplein van Haspengouw, van waaruit wandelingen en fietstochten vertrekken.

POLITIEK

Rond de plannen ontstond een polemiek tussen de coalitiepartners: Lijst Burgemeester (SP.A/Groen!), Open VLD en CD&V. Open VLD en Cd&V stelden gisteren de plannen voor. De SP.A stuurde eerder een brief in Groot-Gelmen rond. 'Wij zien de werken ruimer dan Lijst Burgemeester. We hebben een globaal plan voor de gemeente', verduidelijkte schepen Bert Stippelmans (CD&V).

Schepen Filip Moers was scherp in zijn reactie: 'Ik verneem dat twee van de drie meerderheidspartijen een persconferentie over de herinrichting van Groot-Gelmen gaven. Eigenaardige situatie als men er rekening mee houdt dat de meerderheid wordt uitgemaakt door drie fracties, dus ook de fractie Lijst Burgemeester. Het voorstel om boven aan de kerk en de pastorie gronden aan te kopen om extra parkeerruimte te creëren en om het verenigingsleven extra mogelijkheden te geven kwam tevens van mij op voorstel van enkele ondervraagden. Ideeën pikken is blijkbaar geen probleem voor onze coalitiepartners.' Het vertrouwen tussen de coalitiepartners is wel heel ver zoek.

Schepen Filip Moers (SP.A) hield op 18 oktober een enquête bij de inwoners op een gedeelte van de Helshovenstraat en de Klein-Gelmenstraat. Van de 20 uitgedeelde formulieren werden er 13 ingevuld terugbezorgd. 12 van de 13 geïnteresseerden kozen voor het voorstel om aan de zijde van de handelszaken een parkeerstrook op het wegdek te combineren met het parkeren op de berm aan de overzijde. De huidige toestand blijft dan behouden. Een gedeelte van de stoep wordt daarmee opgeofferd. Eén persoon koos voor het voorstel om aan beide zijden van de straat een stoep te voorzien, waarbij slechts kortstondig alternerend parkeren op het wegdek wordt toegestaan.

'Geen van beide voorstellen voldoet', concludeert Moers. In het eerste geval komen we aan 33 parkeerplaatsen, in het tweede geval aan hooguit 17. Op weekenddagen parkeren er vaak meer dan 60 voertuigen. Alternerend parkeren is ook gevaarlijk voor de fietsers.'

'We kregen de toestemming van het schepencollege om eventueel het perceel van de famiilie Groven aan te kopen om bijkomende parking te voorzien. Ook voor een onderzoek voor de mogelijke aankoop van het perceel naast de parochiezaal kregen we de toestemming', zegt Moers.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef010536224dd1970b Listed below are links to weblogs that reference Verfraaiingswerken in Gelmen:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!