Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Guido Wulms-poëzieprijs en Hendrik Prijs-prijs kortverhalen

zeekruis (Yerna Van den Driessche, Bottelare)

alleen op vrijdag ruikt het huis

naar Oostende, novembermist

en grijze vrolijkheid/

er lopen tranen door de leidingen

er is feest, wij dansen

op de maten van betrapt verdriet/

tot de daden van de duizeling breken

draaien wij rondjes, kussen wij de glaswand

als vissen in een aquarium/

alleen op vrijdag doen wij vreemd

voor sardines ingeblikt en haring gedroogd

treden wij buiten onze oevers/

Dsc_6656_medium Dit gedicht van Yerna Van den Driessche uit Bottelare werd winnaar van de 33 ste Guido Wulms-poëzieprijs van de stad Sint-Truiden.

Het verslag van de jury: In Zeekruis vinden we eenheid van beeldspraak, maritieme beeldspraak. Alles staat in het teken van de zee, de visvangst en de vrijdagse vis. Oostende, grijze, tranen, vissen, sardines, haring. Ook in de vorm valt de eenheid op: vier maal drie versregels. Heel strak, maar toch gaat het over buiten de oevers treden. Op vrijdag doen wij vreemd: op vrijdag doen we iets raars, iets buitengewoons, iets buitensporigs, althans voor sardines ingeblikt en haring gedroogd. De personages in het gedicht kunnen zich dus niet echt laten gaan. Op een of andere manier worden ze beperkt in hun vrijheid.

Dat willen, maar niet kunnen wordt nog onderstreept door de vele tegengestelden in het gedicht: grijze vrolijkheid, dansen op maten van betrapt verdriet. Het feest waarvan sprake is, is dus slechts een gedempt feest. De hoofdrolspelers zijn wellicht getekend door gebeurtenissen uit het verleden die ze niet zomaar los kunnen laten. Er is dus heel wat meer aan de hand.

De jury ontving 192 gedichten van 77 inzenders. Aan het gedicht Rauw van Ann Van Dessel uit Wespelaar werd de Simon Michaël Coninckx-prijs van de cultuurraad toegekend. Aan de prijzen zijn geldprijzen en kunstwerken van de Haspengouwse Academie verbonden.

De stad reikte ook de 28 ste Hendrik Prijs-prijs voor kortverhalen uit. Er werden 39 verhalen ingestuurd. Laureaat werd Ingeborg Manshoven uit Kuringen met Trapeze.

(foto: Danny Claes)

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef0105364d9442970c Listed below are links to weblogs that reference Guido Wulms-poëzieprijs en Hendrik Prijs-prijs kortverhalen :

Reacties

Rechtzetting:
De Simon Michaël Coninckxprijs 2008 (St. Truiden) werd niet gewonnen door Annemieke, maar door ANN Van Dessel.

 Ann Van Dessel op 1 januari 2009 om 15:46De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!