Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Boodschap van hoop en geloof

P20326052Hannelore De Pypere en Rob Sweldens vertrokken op 12 februari vanuit Zaventem voor een tocht van negen maanden door Latijns-Amerika. De twee Truiense jongeren zijn intussen teruggekeerd. Hun tocht en een volledig verslag van de reis is te lezen op www.jopac.wordpress.com. De reis was mogelijk met de steun van zes Vlaamse steden, waaronder Sint-Truiden, dat al een stedenband met Nueva Guinea in Nicaragua heeft. De overige steden zijn Bierbeek, Edegem, Brasschaat, Mol en Lommel. De zes steden pikten in op het projectvoorstel dat Hannelore en Rob voor hun studies Conflict en Development uitschreven.

Als uitsmijter 2008 geven we onze lezers de boodschap van de twee Truiense ontwikkelingshelpers mee. Hoop op beterschap in de wereld en het geloof dat verandering mogelijk is, vormt de basis van de Jopac-jongeren:

'Jóvenes Para el Cambio (Jopac), … ze zijn van alle tijden en je vindt ze overal, de jongeren voor deP8216039   verandering. Het zijn jongeren zonder grote naam en faam, het zijn jongeren van alle slag en soort. Het zijn jongeren die olie willen smeren waar het raderwerk van deze wereldlijke machine piept en kraakt, jongeren die een handje willen toesteken waar onderdelen ontbreken. Het zijn jongeren die geloven in verandering en die niet zomaar onverschillig willen toekijken hoe deze bol doldraait. Het zijn studenten, werklozen, muzikanten, schrijvers, dansers, jongeren van de straat, acteurs, professionelen, redenaars, poëten, knutselaars, monitoren of simpelweg enthousiastelingen en harde werkers. Het zijn denkers en doeners, maar ze hebben een ding gemeen en dat is de hoop op beterschap en de wil om te strijden, om hun stem te laten horen. Ze zijn bereid met hun hoofd tegen muren te botsen en met vuisten op gesloten deuren te blijven slaan tot ze opengaan, stilletjes of met veel lawaai, in de overtuiging dat het beter kan, in de overtuiging dat het anders kan.

JOPAC is een gloednieuw verhaal van twee jongelingen die een sprong over het Grote Water hebben gewaagd om aan de overkant, op dat immense stukje aardbol dat Latijns-Amerika is, kleine stapjes te zetten, vanuit een bescheiden hoop, een klein geloof dat verandering kan en dat je er maar beter zelf aan begint. Rob Sweldens en Hannelore Depypere zijn de vreemdelingen, de gringo’s en de bleekscheten in hun eigen verhaal, de personages die negen maanden hun rugzak als thuis hadden. Hun tocht kadert in het verhaal van zes partnerschappen tussen steden in Latijns-Amerika en steden in België, het verhaal van zes stedenbanden. De pijlen zijn gericht op jongeren, die in Ecuador, Peru, Bolivia en Nicaragua het grootste deel van de bevolking uitmaken. Het doel is viervoudig en betreft onderzoek naar de leefsituatie, participatiemogelijkheden, problemen, bezigheden en toekomstplannen van de jeugd, het begeleiden en organisationeel versterken van jongerenorganisaties, netwerking tussen de verschillende stedenbanden en tenslotte sensibilisering naar ons belgenland toe via hun website en bij terugkomst met foto’s en een videoreportage over het hele JOPAC-verhaal.

Enkele beschouwingen uit het dagboek van Hannelore en Rob:

'Jongeren van Nicaragua dragen de gevolgen van politieke chaos en economische crisis op hun schouders. Nicaragua herstelt langzaam van een lange politieke strijd tussen liberalen, conservatieven en sandinisten die nog steeds aan de basis ligt van een sterke verdeeldheid in het land. Een verwoeste infrastructuur en een sterke inflatie zijn het gevolg van de burgeroorlog tussen de sandinisten en de contra’s in de jaren ’80. Nicaragua is voor een groot deel afhankelijk van het geld dat Nicaraguanen vanuit het buitenland opsturen. Vele jongeren staken hun studies om een job te bemachtigen, in een fabriek, op het veld, in een winkel, op de markt of in een internetcafé, ofwel om hun familie te helpen of om voor zichzelf wat zakgeld te verdienen. Enkele jongeren zijn nooit naar school geweest en dragen al de zorg voor enkele kinderen. Anderen krijgen de nodige centen van hun ouders om kleren te kopen, om naar feesten te gaan, om te studeren. Nog anderen hebben de grens naar Costa Rica overgestoken om daar werk en een beter leven te zoeken.'

P8105690_2'Marcos is 22 en heeft zijn studies aan de universiteit opgegeven om werk te zoeken, onder andere omdat zijn mama ziek was en het thuis moeilijker werd om te blijven betalen. Nu spaart hij om weer te gaan studeren. Maria is 21, is nooit naar school geweest, kan lezen noch schrijven. Ze is moeder van drie kinderen. Vader van het kind is het afgetrapt. Haar huidige echtgenoot werkt dagelijks van 4 tot 19 op het veld en verdient daarmee 80 cordoba (4 dollar). Ze woont in een houten-golfplaten huisje op een lapje grond achter de universiteit. Twee meter verder woont haar moeder met acht kleinkinderen. De vrouw kan ons niet vertellen hoe oud ze was. Een kleine rekensom. Ze was 15 toen ze beviel van haar eerste zoon die nu 24 is. Diego is 15 en woont in La Union, een van de landelijke gemeenschappen van Nueva Guinea. In de voormiddag gaat hij naar school. ’s Namiddags en in het weekend helpt hij zijn ouders op het veld. Luisa is 15 jaar en gaat niet naar school. Ze woont samen met haar moeder en haar twee kindjes in een plastieken huisje onder een boom naast een weide in het centrum. Toen ze 12 was kreeg ze haar eerste kindje. Haar vader die haar mishandelde stierf aan zijn alcoholverslaving. Karina is 20, studeert aan de universiteit en is iedere morgen om 4.30 uit de veren om rijst met melk te koken om op straat te verkopen. Drie broers en zussen doen hetzelfde, twee anderen zijn aan het werk. Zij is de enige van het gezin die wilde studeren. Marlon is 20 en werkt elke dag. Hij is coördinator van een dansgroep aan de universiteit. Diana is 22 en studeert aan de universiteit van Nueva Guinea. Haar mama woont in een gemeenschap op 10 kilometer van het centrum. Diana zelf woont in bij een andere familie. Haar broers ziet ze haast niet meer, die zijn allemaal aan het werk. Diana is vertegenwoordigster van de studenten en is van vroeg tot laat in de weer. Ze heeft een eigen radioprogramma en is voorzitster van de jeugdraad.'

Tot slot

'Mogen we stilletjes dromen dat enkele handtekeningen van belangrijke meneren in actie worden vertaald? Mogen we stilletjes verlangen dat deze enthousiaste Nicaraguaanse jongeren de leiders van morgen mogen zijn? Mogen we stilletjes hopen dat hun idealisme geen opportunisme wordt? Mogen we stilletjes denken dat in deze dolgedraaide wereld nog positieve verandering mogelijk is?'

Zevenduizend feestvierders trotseren vrieskou

_dsc0040

De eerste Après-Skifuif in Vlaanderen, die Trud'Or en zeventien verenigingen zondag op de Grote Markt organiseerden, werd een onverwacht succes.

De organisatoren hadden op 5.200 bezoekers gerekend. Het werden er uiteindelijk zevenduizend. Er werden 30.000 consumpties verkocht en die waren goed voor een omzet van 60.000 euro. 'Het was super', reageerde Trud'Or-manager Peter Onkelinx. 'Er was ambiance en zowel de verenigingen als het publiek waren enthousiast over het evenement. We kunnen een serieus bedrag onder de zeventien deelnemende verenigingen verdelen. En het programma kon jong en oud bekoren.' Van 14 uur tot 24 uur hielden de dj's Pascal Van Molle, Frank Mellemans, Lassie, Droppie en Yves er de stemming in. Hoogtepunt van de avond was het optreden van Regi vanaf 19 uur.

De Aprés-Ski is een opsteker voor Trud'Or. De middenstandsvereniging kon het jaar met een geslaagdDsc_0113  initiatief afsluiten. Door het inkrimpen van de Kerstmarkt tot vijf dagen en door het terugschroeven van het aantal drankstandjes tot drie, lag de middenstandsvereniging onder vuur. Vooral enkele verenigingen voelden zich bekocht. Zij exploiteerden jaarlijks de kerstkraampjes op de Grote Markt en dat spijsde de kas. Op één dag maakten ze hun verlies goed. En voor één dag was de Grote Markt opnieuw een feestelijke zuipmarkt.

De Après-Ski is overigens een origineel idee van Trud'Or en schepen Pascal Vossius (Open VLD). Het is het eerste dergelijk evenement dat in Vlaanderen georganiseerd wordt. Het is volledig geïnspireerd op de après-ski dans- en drinkavonden in Oostenrijkse en andere skioorden. De sneeuw ontbrak, maar de kou, de ambiance en de jenever waren er wel.

foto's Danny Claes, meer foto's: www.picasaweb.google.be/fotobink

Narrenschip na 875 jaar opnieuw op de Groenmarkt

Dsc_9900_3

De Carrus Navalis (het schip op wielen) was zaterdagnamiddag na 875 jaar opnieuw op doortocht in Sint-Truiden. De Gilde van de Blauw Sjuut uit Heerlen bracht de schuit naar Sint-Truiden voor de onthulling van een gedenkplaat aan de Elf Latsjanen op de Groenmarkt.

Maar de doortocht ontaardde zaterdag niet in een orgie zoals dat in 1133 gebeurde. Want het narrenschip was noch min noch meer een duiveslsschip. Zo dachten tenminste de abten van de abdij erover.

Abt Rodolphus, was in 1133 helemaal niet opgezet met de komst van de schuit. Hij zag in het blauw geverfde schip het werktuig van boze, heidense geesten. Puur duivelswerk, geloofde de abt en hij noemde het schip ook diabolicam technam.

Waarom reageerde de geestelijke overheid zo verbolgen? Overal op de scheepsroute - en die liep van Aken via Maastricht, Tongeren en Sint-Truiden naar het Vlaams-Brabantse plaatsje Zoutleeuw - ging de bevolking zich te buiten aan wilde volksfeesten en orgieën. De abt van Sint-Truiden riep zelfs de hulp in van het leger van de heer van Leuven om het schip te kelderen. De Truienaren legden zich niet neer bij die militaire ingreep en kregen de hulp van Giselbert, graaf van Duras. Volgens de Orde van de Commeduur haalden de Truienaren hun slag thuis en bleef het carnaval in Sint-Truiden sedertdien bestaan. 'Carnaval is niet in het leven geroepen door middenstanders en horeca, maar berust op Dsc_9897_4 historische feiten', merkt de Orde van de Commeduur op. De geschiedenis van dit schip op wielen is uitvoerig opgetekend in de kroniek van de abdij van St.-Truiden, in de zogenaamde Gesta Abbatum Trudonensis.

Vorige zaterdag nam de komst van de Sjuut uit Heerlen geen buitenissige proporties aan. De vrieskou liet echt geen orgie toe. Alleen in de Keizerszaal van de abdij kon wat drank en zang ervan af. Maar ook geen reden voor abt Rodolphus om daar zelfs binnen de muren van de abdij aanstoot aan te nemen. En noch bij de Orde van de Commeduur en bij de Orde van Sjuut merkten we vrouwen op. Hebben de mannen in 1133 ook die slag gewonnen?

Meer foto's: www.picasaweb.google.be/fotobink

Mooiste luchtfoto's van Vlaanderen

G9wn7655240408_2_2

Sinds kort is het boek Flanders from the Air te koop in de boekhandel, een achttalige publicatie die Vlaanderen in zijn totaliteit laat zien aan de hand van meer dan 200 luchtfoto’s. Het boek is een realisatie van Vlaanderen vanuit de Lucht, een samenwerking tussen Paramount Helicopters, Sourbron Fotografie en Redactiebureau Palindroom.

Vvdl_cover_2 Voor hun nieuwste boek, Flanders from the Air, selecteerden ze de mooiste luchtfoto’s die ze de afgelopen jaren genomen hebben boven Vlaanderen. Het boek is ingedeeld in tien thema’s waardoor alle aspecten van Vlaanderen aan bod komen: historische stadscentra, pittoreske dorpjes, prachtige natuurlandschappen, sport- en popevenementen, de Vlaamse havens, toeristische toppers en ga zo maar verder. Alle foto’s zijn vergezeld van bijschriften in acht talen waaronder ook het Chinees.

Ook Sint-Truiden komt aan bod in het boek, meer bepaald met bijgevoegde foto’s.

Gratis exemplaar

Wenst u een gratis exemplaar van Flanders from the Air? Dat kan. In elke gemeente en dus ook in Sint-Truiden geven www.Nieuwsblad.be  en www.vlaanderenvanuitdelucht.be  één exemplaar weg.

Om mee te doen aan de wedstrijd, volstaat het om het antwoord op de wedstrijdvraag te mailen naar egide.lismond@scarlet.be voor 15 januari 2009.

Wedstrijdvraag:

Als u de luchtfoto’s van uw gemeente oproept via de gemeentelijke site van www.nieuwsblad.be  of via www.vlaanderenvanuitdelucht.be, wat is dan de eerste luchtfoto die u te zien krijgt?

Convar54_3 G9wn7672240408_2

Praktische gegevens van het boek:

Flanders from the Air

Achttalig (Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Russisch en Chinees)

252 pagina’s, hardcover

Uitgeverij: Palindroom

Auteurs: Marc Sourbron en Rik Neven

Verkrijgbaar in alle Belgische boekhandels of te bestellen via de website

Winkelprijs: € 34,95

ISBN: 9789078699002

Meer info www.vlaanderenvanuitdelucht.be

Verenigingen verenigd in Après-Ski

Dsc_9829         

Zeventien Truiense verenigingen organiseren zondag 28 december vanaf 14 uur een eerste Apres-Skiparty. Ze sluiten het jaar samen met vrienden, kennissen en familie feestelijk af op de Grote Markt. Trud'Or staat samen met de stad in voor de faciliteiten, de verenigingen verzorgen de gezelligheid en de sfeer. Bij de Après-Ski horen schnaps en muziek. Het wordt een pre-carnavalsstemming op de Markt.

Publiekstrekker is DJ Regi, die om 18 uur optreedt. De party is een compensatie voor de winsten die de verenigingen moesten derven door de vermindering van het aantal drankstandjes op de Kerstmarkt en door het inkorten van de Kerstmarkt-periode. Ze kunnen nu iets goedmaken. Ook de Verenigde Horeca doet mee.

Zijn van de partij: Fortuna Sint-Truiden, de Doordrijvers, Jong VLD, Fifty One, Sparta Bubbles, Sporting Aalst, Brustem VV, Orde van de Commeduur, De Binke, Kon. Sint-Truidense Basket, STHV Melveren, Real Yappa, Leopold Tennis, JCI Haspengouw, VKM Sint-Truiden, Vrienden van Senegal en de Sint-Truidense Reddingsclub.

(foto: Danny Claes)

Poll over aansluiting E40

Wie dat wenst, kan zijn stem uitbrengen over de voorstellen voor een verbetering van de aansluiting van de N80 of N3 op de E40. Berichten over die voorstellen vindt u verder in deze blog. U vindt ook de eerste resultaten van de poll hier beneden op datum van 22/12.

Poll Sint-Truiden aansluitingsweg

Welke van de volgende drie mogelijkheden geniet je voorkeur?
- Een nieuwe weg parallel met de N80
57,14%
- De ontdubbeling van de N3
33,33%
- Het behoud van de huidige toestand mits enkele kleine aanpassingen
9,52%
[Aantal stemmen : 21]
Drieduizend kinderwensen

Dsc_8813_medium

Dsc_8848_mediumDrieduizend kinderen uit het lager onderwijs waren de voorbije weken druk in de weer met tekeningen en teksten, waarin ze hun eenvoudige, maar vooral oprechte kinderwensen weergeven.

De boodschappen zijn de komende weken te lezen en te zien op grote spandoeken van 2 bij 3 meter. Er zijn er in totaal 16 borden in de stad opgesteld. Het loont de moeite om de boodschappen even van dichterbij te bekijken. Op speelse wijze geven kinderen lucht aan dromen en grieven.

De leerlingen van het eerste, tweede en derde leerjaar uitten hun wensen via een tekening, die van het vierde, vijfde en zesde via een tekst of een gedicht. Aan het project werkten de lagere scholen en de Jeugddienst samen.

(Meer foto's: www.picasaweb.google.com/fotobink

Residentie Sint-Pieter is proefproject voor sociale woningbouw

Herbie_20081219_155754herbieVlaams minister voor Wonen Marino Keulen (Open VLD) opende officiëel de Residentie Sint-Pieter aan de Kwadensteenweg. Sint-Pieter is een proefproject voor de sociale woningbouw.

De Residentie is een gemengd, sociaal huisvestingsproject waarin zowel sociale huurwoningen als sociale koopwoongelegenheden worden aangeboden. Voor de realisatie sloten de huivestingsmaatschappijen Nieuw Sint-Truiden (huursector) en Kleine Landeigendom (verkoopsector) een samenwerkingsakkoord af.

Residentie Sint-Pieter bestaat uit 39 huurappartementen, 10 koopappartementen en een ondergrondse garage voor 30 voertuigen en twee ruime fietsenstallingen. Alle appartementen beschikken over een kleine privé tuin voor de gelijkvloerse appartementen of over een ruim terras. De appartementen liggen rondom een centraal, deels verhard en deels groen binnenplein, dat verkeersvrij blijft.

Aan de achterkant van het terrein legt de de stad een voetgangers- en fietsverbinding naar de achterliggende verkaveling aan. Zo komt via de Spiegelstraat een snelle verbinding naar het stadscentrum tot stand.

De totale kostprijs van het project bedraagt 7,1 miljoen euro. De start voor de bouw van Residentie Sint-Pieter werd al in 2002 gegeven. Toen verwierf de sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Sint-Truiden een perceel van een halve hectare in de Kwadensteenweg, vlak in de buurt van de kerk Sint-Pieter. Dertien architectenbureaus waren kandidaat voor het uittekenen van de plannen. Na een eerste selectieronde bleven drie bureaus over. Een jury koos voor het project van W.A.W uit Leuven.

De werken startten op 2 mei 2006 De voorlopige oplevering vond op 12 augustus plaats. In de laatste week van augustus namen 39 huurders hun intrek. Van de tien koopappartementen werden er intussen vier verkocht. 'Nieuw Sint-Truiden leverde de voorbije tien jaar gemiddeld 47 nieuwe woningen per jaar op, maar er is nog altijd een lange wachtlijst van kandidaat-huurders. In 1998 waren er 517 kandidaten, eind 2008 zijn dat er 965', zegt Nieuw Sint-Truiden-voorzitter Hilde Visser.

Cheques voor ontwikkelingssamenwerking

Bij de afsluiting van de multiculturele dagen in het cultuurcentrum De Bogaard werden cheques aan de verenigingen voor ontwikkelingssamenwerking overhandigd. Op het podium:

ICPA (1.621 euro): Help for Chernobyl Children. ICPA is opgericht naar aanleiding van de kernramp in Chernobyl (Wit-Rusland) in 1986 en de vereniging doet het administratief werk voor OKIN in verband met paspoorten, visums en toestemmingen om gastkinderen naar Belgische gastfamilies te laten komen.

Dsc_8712_medium_2Conbucam (1570 euro): bouwen van een ministuwdam op de Luansi-rivier in Totshi. (Congo). Totshi is een missie met scholencentrum, een moederhuis en een dispensarium. Door de stuwdam kan de missie bevoorraad worden.

Vonkita (1919 euro): Voor Raflang, een onderwijsproject in Managua, Nicaragua. De subsidie is bestemd voor de aanschaf van didactisch materiaal en financiële ondersteuning van ouders die geen bijdrage kunnen betalen.

Sunshine (1543 euro): Bouw van vondelingentehuis in Luxor (Egypte). In 2007 had de eerstesteenlegging plaats voor een ruimere woning. Vier van de vijf wooneenheden zijn intussen klaar. Uiteindelijk zullen 150 kinderen er onderdak vinden.

Gastvrij Sint-Truiden (1563 euro): Ondersteuning van huiswerkbegeleiding in het kader van gelijke onderwijskansen voor etnische culturele minderheden. Het aantal leerlingen groeide en het aantal begeleiders breidde uit. Er is nood an dicdactisch materiaal, een huursubsidie en verplaatsigsonkosten.

Nicaraguacomité (1783 euro): Ondersteuning bibliotheek in Nueva Guinea (Nicaragua). Verdere aankoop van materialen als kinderboeken, schoolboeken en een fotokopiemachine en ook meer structurele en inhoudelijke input als extra bibliothecaris en vormingen.

Plan (1764 euro): Bouw van een school in Cambodja. Het project omvatde bouw van minstens zes scholen in de provincie Siem Reap. Plan biedt aan de diverse raden die de school leiden vorming aan en aanvullende opleiding voor jonge leerkrachten.

11.11.11 (1958 euro): ondersteuning van de Thai Labour Campaign, een kleine niet-gouvernementele organisatie (ngo) in Thailand. De organisatie ondersteunt de vakbondsleden die door hun acties problemen hebben. Ze organiseert mediacampagnes en educatieve activiteiten.

Broederlijk Delen (2.442 euro): actie voor de ontwikkeling van rurale leefgroepen in India, vooral op landelijke gemeenschappen. Doelstelling van het project is het uitwerken van gemeenschappelijke basissen, aanleren van leiderskwaliteit, opstellen van programma's voor levensonderhoud en commercialisering van woudproducten en het opzetten van een sociaal vangnet.

Zusters Annuntiaten (926 euro): ondersteuning voor de  uitrusting van schoolklassen in Kibangu in Kikwit (Congo). De Orde bouwt een secundaire school en een gezondheidscentrum. De stad Sint-Truiden finaciert banken voor de schoolklassen.

Paters Assumptionisten Zepperen (250 euro): De congregatie wil in Kenia een middelbare school met een internaat en 16 lokalen voor 640 leerlingen bouwen. De financiële steun wordt gebruikt bij de bouw van de klaslokalen.

(foto: Danny Claes)

Met Kever door Haspengouw

Herbietours start met een nieuw toeristisch initiatief in Haspengouw. De legendarische Volkswagen Kever met racenummer 53 vult de bestaande wandel-, fiets-, auto- en Vesparoutes aan.

Dsc_8465_medium Met een oude Volkswagen Kever kan je voortaan door het Limburgse landschap toeren. De Kever is geschikt voor een gezinstrip, een uitstap met vrienden of voor bedrijfsbezoeken. 'De Limburgse toeristische autoroutes zijn uitstekend, alleen is er nog te weinig beleving. Wandelen en fietsen in onze provincie is gezond en blijft de number one-beleving. Alleen willen mensen eens wat anders. Vespa's zijn en blijven hot, maar de Herbie's rijden door weer en wind het hele jaar door. Heimwee naar de nostalgie van de Kever, de autozoektochten van de jaren zeventig en het prachtig landschap van Zuid-Limburg zijn de ideale mix voor een nieuwe frisse toeristische cocktail', zegt initiatiefnemer Dirk Selis.

De stad sint-Truiden steunt dit initiatief via zijn toeristische promotie. 'Dit is een slimme vorm van toeristische publiek-private samenwerking (PPS)', vindt Selis. Herbietours werkte arrangementen uit voor particulieren en voor bedrijven. 'De Vesparoute heeft ons geleerd dat bedrijven voortdurend op zoek zijn naar nieuwe belevingen en Limburg nog niet kennen', ondervond Selis.

De Kevers worden ondergebracht in de ondergrondse garages van de STVV-nieuwbouw. In dat gebouw komt ook een hotel met 56 kamers, een feestzaal en een themacafé. Zakenmensen en toeristen kunnen in het hotel overnachten en van daaruit een tocht met de Kever organiseren.

Voor meer info en huurprijzen: www.herbietours.be

Oudere berichten:
> Violiste Griet Wiame vertolkt Mendelssohn
> Geven deze schilderijen aanstoot?
> Saartje Vandendriessche verkent de stad met Herbie
> Alweer ongeval aan kruispunt (N80) in Kortenbos
> Minister Veerle Heeren werd eregrootmaarschalk
> Boze brief over herstel verkeerslichten in Kortenbos
> Holle wegen krijgen een beurt
> Ann en Tom openen 'Mijn Resturant!' in Bogaardenklooster
> Dichters dragen voor in bib
> Waterbekken in 't Speelhof is ook wandelgebied
> Vergeet je wortels niet!
> Animatie op gemeenteraad
> Joske Bronckart: een carnavalist met het hart van een clown
> Miss STVV-kandidaten 2009
> Fruit uit de schoolautomaat
> Bogaardenklooster klaar voor 'Mijn Restaurant!'
> Kandidaat-onderofficieren verkopen voor 4330 euro Damiaanstiften
> Volksbal als weleer
> Geschenken voor snelle trouwers en snelle baby's
> Naakt in carnavalkrant choqueert

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!