Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Monografie over begijnhof

BegijnhofhoogKADOC-K.U.Leuven voerde in 2004 in opdracht van de provincie Limburg een eerste grondig historisch onderzoek uit over het begijnhof van Sint-Truiden. De resultaten van de toenmalige KADOC-medewerkers dr. Thomas Coomans, nu docent aan de Vrije Universiteit Brussel, en Hanne Van Herck waren verrassend innovatief en inspirerend, zodat het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE) en het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) dat onderzoek aanvulden. Het resultaat van die multidisciplinaire aanpak is de eerste wetenschappelijke monografie over een begijnhof: In zuiverheid leven. Het Sint-Agnesbegijnhof van Sint-Truiden.

De meeste begijnhoven die in 1998 werden erkend als werelderfgoed, danken hun faam aan de homogeniteit van de huizen die rond een plein zijn geschikt, met sfeervolle straatjes waar het stedelijke rumoer niet doordringt, of aan de barokke praal van hun kerk.

De eigenheid van het begijnhof van Sint-Truiden ligt vooral in zijn excentrische ligging ten opzichte van de stad, de bewaarde begijnhofwinning en het unieke ensemble van middeleeuwse muurschilderingen. Hun toevallige ontdekking in 1860 lag aan de basis van de redding van de kerk in de jaren 1930 en de grondige restauratie in de jaren 1970. Dat betekent niet dat in de nieuwe publicatie enkel de muurschilderingen aan bod komen.

Elf auteurs hebben bijgedragen aan drie thema’s: de geschiedenis van het begijnhof, de architectuur van de kerk en de begijnenhuizen, en het interieur van de kerk. De teksten zijn gebaseerd op een grondig onderzoek van het archief en de materiële bronnen. Ze belichten verschillende onvermoede aspecten van het originele gemeenschapsleven van de begijnen, van de dertiende tot de achttiende eeuw. Bovendien is de publicatie rijkelijk geïllustreerd, bevat ze grondplannen en doorsneden van de belangrijkste historische gebouwen, een prosopografie van de begijnenpopulatie, de volledig geïllustreerde inventaris van het roerend en onroerend patrimonium door bestemming, de transcripties van alle grafmonumenten, alle belangrijke archiefteksten en een synthese van de dendrochronologische analyses. Een overvloedige bibliografie sluit het werk af.

Het boek kost 60 euro (excl. verzendingskosten) en is verkrijgbaar bij het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE), t.a.v. Anne Seys, Phoenix-gebouw – Albert II-laan 19/5, 1210 Brussel; tel. 01 553 16 56; fax 02 553 16 50; anne.seys@rwo.vlaanderen.be en bij het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, Willekensmolenstraat 140, 3500 Hasselt; tel. 011 23 75 75; fax 011 23 75 85; pcce@limburg.be. (Bon: Theo Borgermans, RKnieuws.net.)

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef01053642b936970b Listed below are links to weblogs that reference Monografie over begijnhof:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!