Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Narrenschip na 875 jaar opnieuw op de Groenmarkt

Dsc_9900_3

De Carrus Navalis (het schip op wielen) was zaterdagnamiddag na 875 jaar opnieuw op doortocht in Sint-Truiden. De Gilde van de Blauw Sjuut uit Heerlen bracht de schuit naar Sint-Truiden voor de onthulling van een gedenkplaat aan de Elf Latsjanen op de Groenmarkt.

Maar de doortocht ontaardde zaterdag niet in een orgie zoals dat in 1133 gebeurde. Want het narrenschip was noch min noch meer een duiveslsschip. Zo dachten tenminste de abten van de abdij erover.

Abt Rodolphus, was in 1133 helemaal niet opgezet met de komst van de schuit. Hij zag in het blauw geverfde schip het werktuig van boze, heidense geesten. Puur duivelswerk, geloofde de abt en hij noemde het schip ook diabolicam technam.

Waarom reageerde de geestelijke overheid zo verbolgen? Overal op de scheepsroute - en die liep van Aken via Maastricht, Tongeren en Sint-Truiden naar het Vlaams-Brabantse plaatsje Zoutleeuw - ging de bevolking zich te buiten aan wilde volksfeesten en orgieën. De abt van Sint-Truiden riep zelfs de hulp in van het leger van de heer van Leuven om het schip te kelderen. De Truienaren legden zich niet neer bij die militaire ingreep en kregen de hulp van Giselbert, graaf van Duras. Volgens de Orde van de Commeduur haalden de Truienaren hun slag thuis en bleef het carnaval in Sint-Truiden sedertdien bestaan. 'Carnaval is niet in het leven geroepen door middenstanders en horeca, maar berust op Dsc_9897_4 historische feiten', merkt de Orde van de Commeduur op. De geschiedenis van dit schip op wielen is uitvoerig opgetekend in de kroniek van de abdij van St.-Truiden, in de zogenaamde Gesta Abbatum Trudonensis.

Vorige zaterdag nam de komst van de Sjuut uit Heerlen geen buitenissige proporties aan. De vrieskou liet echt geen orgie toe. Alleen in de Keizerszaal van de abdij kon wat drank en zang ervan af. Maar ook geen reden voor abt Rodolphus om daar zelfs binnen de muren van de abdij aanstoot aan te nemen. En noch bij de Orde van de Commeduur en bij de Orde van Sjuut merkten we vrouwen op. Hebben de mannen in 1133 ook die slag gewonnen?

Meer foto's: www.picasaweb.google.be/fotobink

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef01053698d0ee970b Listed below are links to weblogs that reference Narrenschip na 875 jaar opnieuw op de Groenmarkt:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!