Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Reacties aansluitingsweg E40

Er blijven reacties komen op de beslissing van de Administratie van Wegen en Verkeer om slechts kleine wijzigingen aan te brengen op de N80 (Sint-Truiden-Gingelom) en de N3 (Sint-Truiden-Tienen). Voka en @hoc willen een bijkomende studie over de ontsluiting van Sint-Truiden. Is leren vliegen de enige oplossing voor de Truienaren, stellen de verenigingen zich de vraag.

De recente haalbaarheidsstudie, uitgevoerd in opdracht van de Administratie Wegen en Verkeer (AWV), kwam tot de onthutsende vaststelling dat een betere ontsluiting van Zuid-Limburg via de E40 geen noodzaak is, noch via de N3 richting Tienen, noch via de N80 richting Gingelom. De Haspengouwse ondernemersclub @hoc verzet zich tegen de resultaten van deze studie. Voka - Kamer van Koophandel Limburg sluit zich hierbij aan, en zal eerstdaags bij de bevoegde instanties aandringen op een bijkomende studie.

De Haspengouwse ondernemersclub @hoc organiseerde haar tweede nieuwjaarsreceptie. Een 150-tal Haspengouwse ondernemers en plaatselijke politici luisterden aandachtig naar de woorden van voorzitter Luc Heylands, die het standpunt over de ontsluiting van Haspengouw verwoordde.

Luc Heylands, voorzitter @hoc: 'Het is onbegrijpelijk dat in een studie, die maar liefst 200 000 euro gekost heeft, geen rekening wordt gehouden met toekomstige economische ontwikkelingen. Gezien de vermarkting van het toerisme zal het aantal toeristen de komende jaren toenemen. Dankzij de inspanningen van handelaarsvereniging Trud’Or zal het handelscentrum van Sint-Truiden daarenboven nog aantrekkelijker worden voor shoppers. Last but not least, zit de ontwikkeling van het industrieterrein in Brustem in een stroomversnelling. Binnen de tien jaar zullen hier honderden mensen aan de slag zijn, en zullen de goederenstromen logischerwijs toenemen.'

'Een tweede bekommernis is de veiligheid op die twee wegen. Door de overbelasting van de dorpskernen ontstaan er onveilige verkeerssituaties. Vooral op de N80 richting Gingelom wordt de doorstroming afgeremd door tractoren, die noodgedwongen gebruik maken van deze wegen. Met landbouwmachines die altijd breder worden, en wegen die verder versmallen, dreigt inhalen op de N80 een mission impossible te worden.'   

'Tenslotte moet het dossier van de ontsluiting van Zuid-Limburg in een breder kader gezien worden. Vergeet niet dat de N80 de steden Hasselt en Namen verbindt. Door de doorstroming van en naar Wallonië te verbeteren, wordt onze regio beter bereikbaar voor mensen uit Hannuit, Waremme, Berloz, Luik, Namen… @hoc heeft een schot voor de boeg gegeven, door de burgemeesters uit de Waalse buurgemeenten uit te nodigen op haar nieuwjaarsreceptie.'

Deze 3 factoren in acht genomen, pleiten @hoc en Voka - Kamer van Koophandel Limburg voor een bijkomende studie.

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka - Kamer van Koophandel Limburg: 'Ondanks de huidige crisis, bezit Zuid-Limburg enkele economische troefkaarten. Denk maar aan de investeringen in de fruitsector, de bloeiende sociale sector (bv. Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo), het Katarakt-effect op het toerisme, het bloeiende handelscentrum van St-Truiden... We mogen ons echter niet in slaap laten wiegen. Als we onze welvaart willen behouden, moeten we alert blijven. Barack Obama wil de crisis het hoofd bieden door versneld werk te maken van infrastructuurwerken. Dergelijke infrastructuurwerken lijken in Sint-Truiden en omstreken nog veraf. Zonder Ludwig Vandenhove, Benny Bamps of hun collega’s te vergelijken met Barack Obama, roepen wij de Haspengouwse burgemeesters op om aan één koord te trekken.'

'Voka - Kamer van Koophandel Limburg wil samen met @hoc het voortouw nemen in dit dossier. De afgelopen maanden nodigden we de fracties van het Truiense schepencollege reeds uit voor een debat, en ging een delegatie van het bestuur op bezoek bij het schepencollege van Gingelom. In de komende dagen zullen wij samen met de andere werkgeversorganisaties en andere medestanders ons standpunt scherp stellen, en bij de bevoegde instanties aandringen op een bijkomende studie.'

De reacties van politici en van officiële instanties zijn bijna eensgezind tegen de conclusies van de studie. Wellicht nog belangrijker zijn de reacties van de bevolking. Reageer.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef0105368595ea970c Listed below are links to weblogs that reference Reacties aansluitingsweg E40:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!