Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Sneller met de trein naar Brussel en Hasselt

Mits aanpassingen van de spoorlijn is het mogelijk om over een vijftal jaar tien tot vijftien minuten sneller in Brussel te zijn met de trein. Dat zeggen de Vlaamse CD&V-volksvertegenwoordigers Veerle Heeren en Johan Sauwens. Veerle Heeren koppelt die plannen voor een snellere verbinding naar Brussel en Hasselt aan de herinrichting van de stationssite in Sint-Truiden. De twee CD&V'ers hielden vanmorgen een actie aan het station en deelden vijfhonderd pamfletten aan de treinreizigers uit.

Op de spoorlijn Hasselt-Landen moet onmiddellijk een vliegende kruising komen. Een vliegende kruising is een ontdubbeling van het spoor over een korte afstand van bijvoorbeeld een viertal kilometer. Die ontdubbeling komt best in de buurt van het station van Sint-Truiden, op het traject tussen Alken en Landen, waar het treinverkeer nu over één spoorlijn verloopt. Op die manier vergroot de tijdspanne waarin de treinen elkaar kruisen. Nu staat de trein in Landen vaak te wachten tot de trein uit Sint-Truiden binnenkomt of andersom. Volgens de CD&V'ers is die aanpassing snel te realiseren. De werken zijn niet eens zo duur. Daarna kan het hele traject Alken-Landen ontdubbeld worden. De vliegende kruising is goed voor een tijdwinst van zeven minuten naar Brussel. Als de ontdubbeling gerealiseerd is, zijn de pendelaars tien tot vijftien minuten vlugger op hun werk.

Dsc05877_2 Het is onbegrijpelijk dat nog altijd geen dubbel spoor ligt tussen Alken en Landen. Het eerste deel van lijn 21, tussen Landen en Sint-Truiden werd in dienst genomen op 6 oktober 1839. Ongeveer 8 jaar later, op 8 december 1847 reed de eerste trein vanuit Landen het station van Hasselt binnen. De volledige lijn werd in 1960 geëlektrificeerd zodat treinstellen met elektrische aandrijving op het traject konden worden ingezet. Het baanvak Alken-Hasselt werd in 1982 op dubbelspoor gebracht. In 2001 kondigde de NMBS aan dat de aanleg van het dubbel spoor tussen Landen en Alken werd opgenomen in de tienjarenplanning en dat de ontdubbeling tegen 2004 klaar zou zijn. In 2003 maakte toenmalig spoorbaas Karel Vinck brandhout van het plan en verdwenen heel wat Limburgse investeringen, waaronder het ontdubbelen van lijn 21. In het meest recente investeringsplan 2008-2012 is het ontdubbelen nog niet opgenomen. 'In feite is er sedert 1847 niet veel veranderd! En dit ondanks talloze en gerechtvaardigde vragen vanuit Zuid-Limburg', zegt Veerle Heeren.

'Momenteel spoor je meer dan 60 minuten van Sint-Truiden naar Brussel. Omdat de treinen mekaar moeten kruisen in Landen wordt de snelheid vaak kunstmatig laag gehouden of wordt lang gewacht in sommige stations. Vertragingen van 5 minuten tot en kwartier zijn voor pendelaars uit Sint-Truiden dagelijkse kost. Mits de vliegende kruising en een goede planning zou je de rit in 50 minuten kunnen klaren. Als op termijn de ontdubbeling er komt, zou dat zelfs in minder dan 45 minuten kunnen, sneller dan de wagen, ook zonder files', beweert Johan Sauwens.

De twee Limburgse volksvertegenwoordigers kloppen met hun voorstel bij de NMBS aan en vragen om zo spoedig mogelijk de vliegende kruising in Sint-Truden te voorzien.

De CD&V voegt aan het voorstel nog een plaatselijk luik toe. De CD&V wil de hele stationsbuurt ontwikkelen en vernieuwen. De stad, de NMBS en De Lijn hebben afgesproken om in de buurt het openbare vervoer en de publieke ruimten helemaal anders in te vullen, groene ruimten en verbindingen met zacht verkeer te creëren en om woon- en werkfuncties vast te leggen.

'Als het voormalig Belgacomgebouw wordt gesaneerd is er ruimte voor 300 extra parkeerplaatsen voor de treinreizigers. In de hele stationssite kunnen duizend parkeerplaatsen voor reizigers gerealiseerd worden. Wonen (bijna duizend nieuwe woongelegenheden in het groen), werken, kinderopvang en een fantastische welzijnscampus, kuieren in het groen en snel met bus of trein naar Brussel of Hasselt, het kan allemaal in de nieuwe stationsomgeving', besluit Heeren.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef01053631cc32970c Listed below are links to weblogs that reference Sneller met de trein naar Brussel en Hasselt:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!