Home  Regio  sinttruiden  sinttruiden blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Truiden?
Laat het weten aan:Egide
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Dichters dragen voor in bib

Op de Gedichtendag van vandaag zette de bibliotheek de eigen poëziecollectie extra in de kijker met een thematafel waar jonge en misschien niet zo bekende dichters werden voorgesteld. Elke bezoeker kreeg gratis en voor niks een bundeltje met vier poëtische kaarten. Dit jaar werd gekozen voor beelden en gedichten die dichtbij de leefwereld van jongeren en jongvolwassenen staan. Opengeplooid zijn dat vier mooie en originele miniaffiches.

De grote verrassing was het live optreden van dichters uit eigen stad. Aan het woord kwamen Jan Goffa, Boudewijn Knevels, Katrien Frederix en Herman Rohaert.

Gedicht_20090129_143834GedichtOnderstaand gedicht is van Jan Goffa (foto). Jan Goffa noemt zichzelf epicurist en dromer in de vrije uren, na zijn stresserende job. Sedert een vijftal jaar schrijft hij gedichten over onderwerpen die hem de dag zelf raakten. Zijn thema's zijn soms romantisch, soms huiselijk, vaak actueel. Maar zijn grootste interesse gaat uit naar onze streek en zijn natuur en dan kom je ook terecht bij het fruit.

Op gedichtendag 2007 verscheen zijn eerste dichtbundel Ongerept. Vorig jaar won hij met zijn gedicht van abt tot appel de poëzieprijs van Het Belang van Limburg en mocht als stadsdichter voor Sint-Truiden op de webpagina van de krant gedichten publiceren. Vandaag verscheen zijn tweede bundel Haspengoud die een selectie uit deze publicaties combineert met ander dichtwerk. Kenmerk van zijn werk zijn een stevig metrum en een ongedwongen, prettig rijm.

Die Dampfeisenbahn

dampend stampt hij daverend

zich stoomsissend traag op gang

tsjokt en sleurt verdapperend

door het donkerend land


knarseknokend kraken dissels

sporen ketsen vuur en glans

tenderend over de wissels

takketoemt hij in kadans


scherend dendert hij langs bomen

muren, staken, bruut beton

onder bruggen, onder bogen

drijft hij naar de horizon


gierend, schuddend, schrillend fluitend

ijlt hij door de holle nacht

en zingt heftig, zwaar rookpluimend

tabbaktabbak .. tabbaktabbak ..

tabbaktabbak .. tabbaktabbak ..


Gedichtendag is niet uitsluitend voor dichters. Wie een gedicht schrijft, kan dat insturen naar sint-truiden@nieuwsblad.be en we publiceren het.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef010536f85390970b Listed below are links to weblogs that reference Dichters dragen voor in bib:

Reacties

Ik heb "Die Dampfeisenbahn" gelezen, ik vind het mooi en sonoor.Ook heel aanschouwelijk.

Met vriendelijke groet,

Ingrid Lenaerts

 lenaerts ingrid op 23 januari 2010 om 10:31De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Sint-Truiden blogt

  • Egide Lismond blogt over Sint-Truiden.

    Egide (Gingelom, °1941) werkt al dertig jaar voor het Nieuwsblad als correspondent voor Sint-Truiden en Gingelom (vroeger ook Borgloon, Heers en Alken). Hij is dus al sinds jaar en dag vertrouwd met Sint-Truidense toestanden. Naast zijn journalistieke carrière was hij ook leraar in Zepperen. Zijn hobby's zijn fietsen, spinnen, tennis en skiën.

Zoeken

Nieuws uit sinttruiden

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!